Tryb serwisowy BOLERO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • machu
    Ambiente
    • 2010
    • 147

Dorzucę kilka słów od siebie, bo zajmowałem się pomiarami jakości sieci komórkowych.
    Sygnały musilibyście mierzyć dokładnie w tym samym miejscu. Czasami nawet delikatna zmiana miejsca pomiaru drastycznie obniża poziom doceirającego sygnału. Nie wiem jak było w Waszym przypadku.
    Piszesz o zasilaniu na drugą antenę - jeśli tam nie ma wzmacniacza to nie musisz nic zasilać.

Ja bym zrobił taką krótka check listę
    1. Czy antena poprawnie zamontowana / dokręcona
    2. Wyjmij radio i jeśli masz gdzies pod ręką to podłącz najzwyklejszą antenę do radia - sprawdź jaka jest różnica - jeśli wyjdzie, że jest lepiej - masz coś skopanego w torze antenowym
    3. Czy do wzmacniacza na antenę dachową podawane jest zasilanie - jeśli nie to w praktyce nie ma szans na dobry odbiór!
    4. Sprawdzić omomierzem impedancję instalacji - prawidłowa 50 om- jeśli jest gdzieś przerwa - od razu będziesz wiedział, że jest coś nie tak - podczas pomiaru przykładasz jeden przewód do masy drugi do środkowej żyły i mierzysz

Czy ktoś wie czy jest różnica pomiędzy podłączeniem do ANT1 a ANT2 ?
    na stronach związanych z VW przy radiu RNS310 podają, że jedna antena jest od FM 2 Aerial Connector a druga od AM and FM Aerial Connector

Spotkałem się z tym, że w przypadku starszych Audi do wzmacniacza antenowego wprowadzone są sygnały od razu z dachu i z szyby. Jak jest w skodzie? Czy do radia dochodzą osobne przewody z dachu i z szyby?

Forum OCP:

Sprzedam czarnulkę...
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• zamlynny
      Drive
      • 2011
      • 81

1. Czy antena poprawnie zamontowana / dokręcona
      Tak

2. Wyjmij radio i jeśli masz gdzies pod ręką to podłącz najzwyklejszą antenę do radia - sprawdź jaka jest różnica - jeśli wyjdzie, że jest lepiej - masz coś skopanego w torze antenowym
      Po podłączeniu tylko jednej, innej, anteny sygnał się znacznie pogarsza. Poprawia się jeśli podłącze ANT2 do instalacji w samochodzie, a do ANT1 kawałek drutu.

3. Czy do wzmacniacza na antenę dachową podawane jest zasilanie - jeśli nie to w praktyce nie ma szans na dobry odbiór!
      Tak - 12 V.

4. Sprawdzić omomierzem impedancję instalacji - prawidłowa 50 om- jeśli jest gdzieś przerwa - od razu będziesz wiedział, że jest coś nie tak - podczas pomiaru przykładasz jeden przewód do masy drugi do środkowej żyły i mierzysz
      Prawidłowa 180 Ohm dla prądu stałego. Jeśli pracowałeś w telekomunikacji powinieneś wiedzieć, że te 50 Ohm to impedancja dla prądu zmiennego.

[ Dodano: Pią 18 Lut, 11 12:22 ]
      Zamieszczone przez zamlynny
      Wykopałem i zamówiłem na allegro takie cudo:

link
      Nie kupujcie tego gówna. Z tym kabelkiem radio w ogóle przestaje widzieć jakiekolwiek anteny i przestaje odbierać. Oczywiście klient nie pozwala na zwrot, wystawiłem mu komentarz neutralny (powinienem negatyw), więc mi też "za karę" wystawił neutrala, z komentarzem, że jestem "upierdliwy" i domagam się zwrotu pieniędzy. :-)

Komentarz

• machu
        Ambiente
        • 2010
        • 147

Prawidłowa 180 Ohm dla prądu stałego. Jeśli pracowałeś w telekomunikacji powinieneś wiedzieć, że te 50 Ohm to impedancja dla prądu zmiennego
        .
        Miałem na myśli niezasilony tor antenowy.
        180 Ohm zapewne jest od strony radia.
        Sprzedam czarnulkę...

Komentarz

• zamlynny
          Drive
          • 2011
          • 81

Zamieszczone przez machu
          Miałem na myśli niezasilony tor antenowy.
          180 Ohm zapewne jest od strony radia.
          180 Ohm jest od strony niezasilonego toru radiowego od strony anteny.

Komentarz

• gruto
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1262
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

a tak z innej beczki.....co jeszcze można wykombinować , bądz uruchomić na Bolerku ?

Komentarz

• machu
              Ambiente
              • 2010
              • 147

Zamieszczone przez SKODAJACK
              Koledzy - ja borykam się z tym samym problemem. Dzisiaj razem z kolegą KROPECKIEM porównywaliśmy nasze sygnały na bolerach w tym samym miejscu i mieliśmy rozbieżności nawet do 15 dBuV
              SKODAJACK, jak rozwiązałeś problem?
              Sprzedam czarnulkę...

Komentarz

• adamusek
                Rider
                • 2010
                • 331

ja mam swinga zalozyli i ta skodowska przejsciowke ale wzmacniacz bede dokladal bo swing nie widzi mi zadnej anyeny w menu ;/
                radio w miescie gra oka ale w trasie bywa roznie ;/
                Prowadzi NaviExpert Lifetime
                Ostrzega Yanosik
                Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• machu
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 147

adamusek,
                  założyłeś już ten wzmacniacz na drugą antenę?
                  Sprzedam czarnulkę...

Komentarz

• adamusek
                    Rider
                    • 2010
                    • 331

jeszcze nie, narazie wymieniali mi cala szybe przednia bo cieklad woda pod uszczelka
                    co ciekawe w miescie radio jakos odbiera natomaist poza miasem lipa...
                    Prowadzi NaviExpert Lifetime
                    Ostrzega Yanosik
                    Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• lukaszz
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 167

Witam, ja dokładałem Bolero z 2 tygodnie temu działa dobrze na 1 antenie. Miałem wcześniej dołożonego Swinga i nie było z nim problemów. Jak zakładałem Bolero to dokupiłem adapter - foto w załączniku. W trybie serwisowym pokazuje że są 2 anteny, radio odbiera dobrze w garażu na poziomie -1, nie ma problemów z przeławiceniem się między przekaźnikami w czasie drogi.
                      Załączone pliki

Komentarz

lukaszz, ten bubel ze zdjęcia, który również kupiłem nie wpływa na jakość sygnału.

Komentarz

• lukaszz
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 167

Zamieszczone przez kross12
                          lukaszz, ten bubel ze zdjęcia, który również kupiłem nie wpływa na jakość sygnału.
                          Kupiłem ten adapter jakoś przez przypadek jak zamawiałem do 2 samochodu kable zasilające do radia. Na zdjęciu poniżej jest informacja że są 2 anteny. Może to subiektywne odczucie ale mam wrażenie że radio odbiera lepiej. W Arkadii (centrum handlowe w warszawie) Swing nie mógł odnaleźć żadnej stacji, Bolero znalazło Zet oraz RDC. Jedyną stacją radiową jaką słucham jest Trójka, z którą miałem zawsze problem z odbiorem w Swingu na trasie nr 8 w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego, odkąd mam Bolero - od początku jest ten adapter nie mam problemów z odbiorem w tej okolicy.
                          Załączone pliki

Komentarz

• TomaszW
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 221
                            • Volkswagen

Jak uruchomić jakiekolwiek menu serwisowe w Bolero? To sprawdzanie sygnału anteny.
                            Czy u was też jest bardzo ciężko włożyć kartę SD do slotu? Ja u siebie dosłownie muszę wpychać na maksa.
                            Samochód zamówiony bez radia. Radio mam kupione poza ASO. Sam robiłem i gra wyśmienicie na jednej antenie bez żadnych przejściówek.

Komentarz

• gruto
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1262
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez TomaszW
                              Radio mam kupione poza ASO
                              TomaszW, masz odpowiedź , to jest pewne ryzyko.....

[ Dodano: Nie 24 Lip, 11 12:06 ]
                              mi karta wchodzi jak w masełko

Komentarz

• darek_wawa
                                Drive
                                • 2010
                                • 75

u mnie również karta wchodzi i wychodzi bez problemu....

Komentarz

• gruto
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1262
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

gdzieś obiło mi się o uszy że ktoś wkladając odwrotnie powyginał prowadnice z karty - także można domniemać iż jest to wygięte TomaszW, posmaruj boki karty sylikonem (patyczkiem do ucha )- powinno wchodzić lepiej

Komentarz

• TomaszW
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 221
                                    • Volkswagen

Źle opisałem problem z kartą.
                                    Chodzi o to że karta wchodzi bez problemu ale nie zostaje w radiu. Wystarczy delikatnie włożyć kartę a radio od razu wychwytuje jej obecność. Niestety karta wypada ze slotu. Trzeba bardzo mocno wcisnąć aby została na swoim miejscu.

Aby zobaczyć tryb serwisowy trzeba przytrzymać przycisk SETUP przez 10-15 sek.

Co do jakości sygnału się nie wypowiadam bo auto stoi za domem. W trybie serwisowym mam tylko 30 dBuV. O zgrozo tylko tryb MONO. Dziwi mnie to bo radio gra ok i wyłapuje RDS. Balans na głośniki przednie i tylne też działa.

Czy w tym radiu jest bardziej rozwinięty equalizer? Nie ma jakiś trybów do wyboru (ROCK, POP itp..)?

Komentarz

• gruto
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1262
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

a pytanie z innej beczki - sprzedał bym moje Bolero a kupił Columbusa ....ile by mnie to szarpnęło , może ktoś jest na forum co się tym zajmuje ?

Komentarz

Pracuję...