hotrain, i jak zamontowałeś ;?
kamera cofania kolejny raz (montaż)
Zwiń
X
-
Podlaczal ktos takie ustrojstwo pod Columbusa? Dla mnie instalowanie jakis dodatkowych monitorow nie wchodzi w gre. na ebay widzialem takie kamerki juz po 13 Juro z wysylka. Sa tez drozsze wireless, ale jakos nie kumammontazu... Najwazniejsze to ten obraz, nigdzie nie pisze co z fabryczna nawigacja.Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mpsPisałem wcześniej :
"Aktualnie działam z inną kwestią.
Radio załącza tryb kamery cofania po podaniu +12 v na kabelek do tej funkcji, natomiast moduł can przy radiu podaje cały czas +12v a przy włączeniu biegu wstecznego (DSG) podaje masę, więc muszę też takim przekaźnikiem zamienić sygnały."
Komentarz
-
-
Wybaczcie, że troszkę odgrzeję stary temat, ale przede mną montaż kamery cofania i chciałbym popsuć jak najmniej w aucie
Mam kilka konkretnych pytań:
1. Jak skomplikowane jest dostanie się do lampek oświetlających tablicę rej. z tyłu. Chodzi mi o dostęp os strony tapicerki, gdyż muszę pociągnąć kabelki. Na co zwrócić uwagę, żeby niczego nie połamać itp.
2. Którędy idzie wiązka elektryczna z tyłu do przodu auta (progiem kierowcy, czy pasażera) i jak się najlepiej do niej dostać, żeby później nic nie latało luzem (progi, uszczelki itp.).
3. Którędy poprowadzić kabel z wiązki do kieszeni radia?
Może w ogóle źle myślę i lepiej zrobić to brzydziej, ale bezpieczniej? Będę wdzięczny za rady.
Octavia2 Sedan przed faceliftem - kamerka montowana zamiast lampki oświetlającej tablicę.
Komentarz
-
-
Witaj.
Ja przeprowadzałem instalację lewym progiem, następnie pod osłoną nad nogami kierowcy i do radia.
Najtrudniej było przeciągnąć przewody przez przelotkę gumową do klapy.
Plastikowa osłona w klapie z tego co pamiętam przykręcona jest na jedną śrubę tam gdzie wisi rączka do jej zamykania plus seria zatrzasków dookoła. Najlepiej grzać ją suszarką żeby nie połamać niczego.
Zamiast lampki podłączyłem dodatkowo równolegle (oprócz diod z kamerki) rezystor, o mocy 5W i R=39ohm, przymocowałem do niego mały radiatorek (4x4 cm) żeby się nie grzał za mocno i całość ukryłem wewnątrz klapy.
Sygnał przełączania wyświetlacza i jednocześnie zasilanie z kamery podłączyłem w okolicy lampy tylnej lewej, poprzez filtr przeciwzakłóceniowy (w przeciwnym razie były masakryczne zakłócenia).
Przełączanie zrealizowałem poprzez tranzystor MOS (chyba w tym temacie jest schemat).
W przypadku mojej kamerki i octavii tour 2011r nie pasowały dziury na śrubki i musiałem zrobić obok nowe.
Ostatecznie wszystko pracuje bez zarzutu już ponad rok, nie ma najmniejszych zakłóceń.
Tak to się sprawuje w praktyce:
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedź, ja wczoraj miałem prawie identycznie
Moja kamera też jak się okazało ma za mały rozstaw otworów (niby dedykowana do O2, ehh...), więc śrubki wkręcone lekko pod skosem.
Zamiast rezystora podłączyłem oryginalną lampkę i wrzuciłem do klapy - ktoś z poprzedników tak zrobił i faktycznie działa, rezystora nie miałem niestety pod ręką.
Rzeczywiście najtrudniejsze było przeprowadzenie obu przewodów (zasilanie i video) gumową przelotkę, niestety tu pierwsza ofiara - plastik mocujący od przelotki trochę ucierpiał
Przewód do radia poprowadziłem obok tylnego siedzenia lewą stroną, a następnie przez panel centralny pod boczkiem tapicerki przyczepianym na rzep.
Zamówiłem filtr i czekam na jego dostawę. Przy wyłączonym silniku działa super, po włączeniu zakłócenia i zdycha po 2 sekundach, mam nadzieję , że filtr pomoże, bo pierwsze wrażenia z użyteczności kamery są bardzo pozytywne.
Komentarz
-
-
jakie macie te kemrki może jakis link bo te co sa na allegro dedykowane do skody np za 99 nie widze zeby miały podczerwień jak one sie zachowuja w nocy czy coś widać myslałem o czymś takim: http://allegro.pl/kamera-cofania-ded...784196069.html
Komentarz
-
-
czy słyszeliście może aby ktoś montował kamerę dedykowaną do passata kombi. Kamerka jest zintegrowana z przyciskiem otwierania klapy i nie trzeba montować zamiast oświetlenia tylnej tablicy. do tej kamerki jest dedykowany kabel i moduł. pzdr_____________________________
1,4 TSI Combi Ambition + Amazing
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bohentureck2, kolega gieu taką montował u siebie. Niestety nie pasuje ona p&p do Octavii. Trzeba trochę blachy przyciąć.
Jezeli do kamery jest dodatkowy modul, to znaczy, ze ma ona te 'dynamiczne' linie, ale podobno sa problemy z zakodowanie modulow w innych autach, niz te do ktorych sa dedykowane. Poza tym te z modulem sa duzo drozsze.
Komentarz
-
-
Niestety nie dam rady zrobić fotek, ale mam coś w zamian:
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
U nas widać trochę gorzej niż na drugim filmiku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gieuZamieszczone przez bohentureck2, kolega gieu taką montował u siebie. Niestety nie pasuje ona p&p do Octavii. Trzeba trochę blachy przyciąć.
Jezeli do kamery jest dodatkowy modul, to znaczy, ze ma ona te 'dynamiczne' linie, ale podobno sa problemy z zakodowanie modulow w innych autach, niz te do ktorych sa dedykowane. Poza tym te z modulem sa duzo drozsze._____________________________
1,4 TSI Combi Ambition + Amazing
Komentarz
-
Komentarz