Radio do nowego toura

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • huskey
    Classic
    • 2012
    • 2

Radio do nowego toura

Sam nie wiem co lepsze, ciecie ocynkowanej blachy i wspawywanie reparaturki czy całego poszycia czy klepanie. Wg mnie rozgarnięty blacharz to wyprostuje, podszpachluje i rzeczywiście z lakierowaniem na błotniku się zamknie. Jednak od PZU domagałbym się wymiany poszycia bocznego, więcej części, więcej robocizny więcej... no wiadomo

Wyciągnięcie tego załamania w lewym górnym rogu koło lampy powinno to wklęśnięcie koło słupka zniwelować i obejdzie się bez większej roboty.

Z drugiej strony jeżeli wymiana poszycia odbędzie się zgodnie z technologią zalecaną przez producenta, zabezpieczenie antykorozyjne itd to też nie ma powodu do zmartwień, byle lakiernik kameleona z lakieru nie zrobił
  • Charnay
    Classic
    • 2011
    • 8

Radio do nowego toura

Witam.
    Czekam (niecierpliwie) na wyprodukowanie mojego Toura 1.6 i póki co kompletuję do niego wyposażenie. Zamówiłem auto bez radia. Długo zastanawiałem się nad jakąś 2-dinową chińszczyzną z obsługą BT, ale ostatecznie chyba zdecyduję się na swinga i jakiś zestaw głośnomówiący Nokii. Kasy nie mam za wiele, dlatego raczej odpuszczam bolero i inne rozwiązania, wymagające dodatkowego modułu BT.
    I tu mam pytanie. Czy ktoś wie,jaka jest ramka w tourze,jeśli nie było zamówionego radia? Innymi słowy,czy będę musiał szukać jakiejś ramki czy ta fabryczna jakoś da się przystosować do zamontowania swinga? A może ma ktoś dobrego, nowego swinga na sprzedaż?
    Dzięki za pomoc.

Komentarz

• Ostlander
      Ambiente
      • 2009
      • 163

Standardowa ramka pasuje do Swinga. Wystarczy ją zdemontować i wyjąc kieszeń i zaślepkę.
      W Swingu zdejmuje się cały czarny panel z wyświetlacza i pod tym panelem sa 4 otwory montażowe do przykręcenia radia do konsoli. Po włozeniu wtyczki Quadlock i Fakry od anteny , przykręcasz radio , zakładasz czarny panel na radio i wkładasz ramkę w konsolę. Po włączeniu radia wpisujesz 4 cyfrowy kod PIN i gotowe.
      Jeśli chcesz kupić Swinga to mam takie radio do sprzedania bo u siebie zamontowałem Columbusa. Stan idealny z pinem. Więcej na PW.
      Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• Yacca
        Ambiente
        • 2011
        • 119

Podłączę się do tematu wybrania radia do nowego Toura.

Rozważam rezygnację z radia Blues czy Swing i zamówienie samochodu bez radia. Później dokupiłbym coś z WinCE aby mieć automapę na pokładzie.
        I tu pojawia mi się pytanie czy rezygnacja z radia nie spowoduje, że samochód zostanie wyprodukowany bez anteny w szybie.
        W jednym salonie powiedzieli, że brak zamówienia radia skutkuje brakiem anteny w szybie a w innym powiedzieli, że nie ma to znaczenia bo Tour wcale nie ma anteny w szybie. Te zaczynają się od OII FL.

Przejrzałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy ktoś z posiadaczy Toura zamówionego z radiem może napisać jak jest?

Komentarz

• Charnay
          Classic
          • 2011
          • 8

Pytałem o to samo dilera. Usłyszałem, że w Tourze nie ma drugiej anteny, w związku z czym zamówienie z radiem czy bez radia nie ma znaczenia dla późniejszej jakości odbioru. Ja zamówiłem bez radia.

Komentarz

• rafall79
            Drive
            • 2010
            • 89

ja mam Toura z fabrycznie zalozonym swingiem i mam 2 anteny: jedna na dachu a druga w tylnej szybie. Odbior stacji rewelacyjny, radia typu eska, rmfmaxx, planeta odbieram spokojnie do 70km poza miastem. Jadac A4 z Krakowa do Wrocka lapalem czeskie stacje :-) wiec 2 anteny daja rade.
            Rafał

Komentarz

• Yacca
              Ambiente
              • 2011
              • 119

Po poprzednim poście jeszcze poczytałem forum i znalazłem informację, że antena w szybie zaczyna się od Swinga. Być może nie ma jednoznacznej polityki Skody i jest to kwestia szczęścia (lub jego braku ).
              Płacić 1200zł za radio, które i tak ma być zmienione, tylko po to aby mieć drugą antenę chyba nie ma sensu. Jeśli będą problemy z czułością to rozwiążę je zdecydowanie niższym kosztem. W końcu od 14 lat jeżdżę polo z jedną anteną i nie ma problemu!

Charnay i rafall79 - dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Komentarz

Zamieszczone przez Yacca
                Po poprzednim poście jeszcze poczytałem forum i znalazłem informację, że antena w szybie zaczyna się od Swinga. Być może nie ma jednoznacznej polityki Skody i jest to kwestia szczęścia (lub jego braku ).
                Ja obstawiam (nie jestem pewien i tego nie wiem) że antena w szybie jest pochodną wersji samochodu a nie zamówionego radia. Dopłata 1200 dotyczy samego radia a antena szybowa implikuje jeszcze kilka innych dodatkowych kosztów.

Zamieszczone przez Yacca
                W końcu od 14 lat jeżdżę polo z jedną anteną i nie ma problemu!
                w skodzie przy antenie dachowej również nie ma prawa być żadnych problemów jeżeli wszystko będzie dobrze wykonane i podłączone.

Komentarz

• Yacca
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 119

Zamieszczone przez innova
                  w skodzie przy antenie dachowej również nie ma prawa być żadnych problemów jeżeli wszystko będzie dobrze wykonane i podłączone.
                  I tego się będę trzymał przy zamawianiu Toura za kilka dni! Dzięki za dobre słowo

Komentarz

• misiul
                    Rider
                    • 2011
                    • 521

Ja akurat jak i już kilka innych osób przeżywają traumę dokładanego w ASO Swinga. To radio niestety nie pracuje prawidłowo na jednej antenie dachowej, nie potrafi zmieniać stacji. Jestem w trakcie badania problemu. Jeśli jest możliwość, to brać SWINGA fabrycznego. polecam mój wątek w tym temacie: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48357

Komentarz

• marektbg
                      Elegance
                      • 2010
                      • 861

Zamieszczone przez misiul
                      Ja akurat jak i już kilka innych osób przeżywają traumę dokładanego w ASO Swinga. To radio niestety nie pracuje prawidłowo na jednej antenie dachowej, nie potrafi zmieniać stacji
                      Coś masz powalone przy montażu. Ja mam radio przecież na jednej antenie zakładane w ASO i działa świetnie. Albo masz skopany montaż, albo radio, albo antenę. Kumpel ma tez Swinga co go kupił na Allegro - też jedna antena i również nie ma problemu.

Komentarz

• zwolin
                        Rider
                        • 2010
                        • 656

a obstawiam (nie jestem pewien i tego nie wiem) że antena w szybie jest pochodną wersji samochodu a nie zamówionego radia.
                        Wtedy na bank nie montowali by jej w tourze, który sam w sobie stanowi doskonałą definicję motoryzacyjnej bidy :wink:
                        W combi jest na 10000%, ale co do liftbacka to są wątpliwości (chyba, że się coś wyjaśnilo ostatnio).

Nie zmienia to faktu, że radio ma dobrze działać na jednej antenie i koniec. Tym bardziej, że znajduje się ona w prawie optymalnym miejscu, bo na dachu, a nie wysuwana np z błotnika. W przypadku problemów na 100% obstawiałbym ASO, ponieważ kilka patentów w wykonaniu tych "specjalistów" widziałem. ASO to jedyne chyba miejsce, gdzie jako elektryk może pracować ktoś, kto nie wie ci to prąd. Taki co potrafi bateryjkę podłaczyć to już pewnie szefem serwisu zostaje :twisted:
                        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                        O II Tour Combi 1.6
                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Zamieszczone przez zwolin
                          Taki co potrafi bateryjkę podłaczyć to już pewnie szefem serwisu zostaje :twisted:

ja słyszałem przykładowo stwierdzenia (padły z ust "fachowca" elektronika - o okolicznościach innym razem może dopowiem), iż tacy to już dawno do Irlandii i Anglii wyjechali

w Kombii jest prościej, gdyż paski anteny na prawej bocznej tylnej szybie (wypatrzyłem je ostatnio na kilku egzemplarzach) nie należą do obwodu ogrzewania szyby i w tedy odpada potrzeba filtrów FM (dostałem odpowiedź od skody w sprawie tych filtrów i od razu musiałem ponownie skierować zapytanie - temat na inną okazję) oraz układów dopasowania impedancji (kabla 75OHm do impedancji pasków szyby: kilkaset OHm). Stąd montaż tej całej adaptacji dla hatchbacka jest kosztowny i dla skody oznacza dodatkowe koszty (jakieś dodatkowe 400-500PLN jak to oceniam)...w konsekwencji antena szybowa w skodzie hatchback jest rzadkością...i trzeba samemu kombinować różne rozwiązania.

[ Dodano: Nie 29 Maj, 11 12:33 ]
                          Zamieszczone przez misiul
                          Ja akurat jak i już kilka innych osób przeżywają traumę dokładanego w ASO Swinga. To radio niestety nie pracuje prawidłowo na jednej antenie dachowej, nie potrafi zmieniać stacji.
                          dołożenie kolejnych anten nie rozwiąże tego problemu, jego podstawy muszą znajdować się gdzieś indziej, raczej w konfiguracji samego radia albo jego defekcie.

Komentarz

antena szybowa w skodzie hatchback jest rzadkością
                            każde auto które wychodzi z fabryki z radiem ma taka antenę, a więc każdy elegance, rzeczywiście żadkość na naszych drogach

Komentarz

• misiul
                              Rider
                              • 2011
                              • 521

marektbg, nie bardzo mogę się z Tobą zgodzić - montaż byłby zły u kilku już osób?
                              To, że Ty nie masz problemu i ktoś z Twoich Kolegów, nie oznacza, że problemu nie ma. Chodzi o to żeby Koledze uświadomić, że problem jest jak się kupi nowego Swinga z GW i założy na 1 antenę. Uważam, że oszczędność 600 zł na instalacji fabrycznej nie jest tego warta, no chyba że wkładamy radyjko inne niż Swing, bo może wtedy będzie OK.

Polecam zapoznać się z moim wątkiem - obecnie ustaliliśmy, że SWING ma problem z AF na jednej antenie. Zbieram większą ilość osób z tym problemem aby jechać do ASO i to przedstawić. Wygląda na to, że SWING np z pewną wersją Soft nie obsługuje prawidłowo AF na jednej antenie.

Komentarz

• Borsuk2
                                L&K
                                • 2010
                                • 1203

Zamieszczone przez kross12
                                każde auto które wychodzi z fabryki z radiem ma taka antenę
                                nie prawda, nie każde.
                                O2T Liftback anteny szybowej nie ma.
                                Fajna stronka

Komentarz

• Octavianos
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1130

Śledzę wątek i sam jestem bardzo ciekaw, bo zamówiłem Toura, ale Swinga nie domawiałem, bo drogo...ale teraz zaczynam się bać, jak będzie grało dokładane w ASO... :?
                                  SIMPLY CLEVER
                                  Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Langusta
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1864
                                    • Seat

Zamieszczone przez Octavianos
                                    Śledzę wątek i sam jestem bardzo ciekaw, bo zamówiłem Toura, ale Swinga nie domawiałem, bo drogo...ale teraz zaczynam się bać, jak będzie grało dokładane w ASO... :?
                                    Spoko, mam SWINGA i jest jedna antena a radyjko śmiga miło.
                                    Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• trener
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 26

Ja zamówiłem OT Lift bez radia, następnie dokupiłem Bolero u dealera bo ktoś wymieniał je na Columbusa. Co do odbioru radia wypowiem się jak sprawdzę (stacje mam zaprogramowane, ale podczas jazdy nie słuchałem), bo przez niecałe 3 tygodnie jak jeżdżę używam tylko karty SD, nawet zmieniarki nie zapakowałem 6 płytami, tylko w salonie sprawdziłem 1 płytą.
                                      Co do jakości muzyki z Bolero w połączeniu z 8 głośnikami to napiszę -REWELACJA! Nie wiem jak gra Swing ale Bolero jest powalające, szczególnie basy które nie znikają podczas jazdy - nie trzeba subwoofera.
                                      Dodam, że jest błąd komunikacji radia z komputerem samochodowym, co obecnie niczym nie skutkuje bo nie mam czujników cofania ani klimatronika. Dealer który zakładał nie mógł sobie z tym poradzić, inny serwisant z innego miasta twierdzi że prawdopodobnie jest źle podłączony jeden przewód CAN. Zajmę się tym jak będę podłączać moduł telefoniczny.

No i sprawdziłem radio podczas jazdy - stacje odbierają bez uwag.

Komentarz

Zamieszczone przez Octavianos
                                        z poprawnie podłączoną anteną (oraz zakładając że egzemplarz radia nie jest uszkodzony) musi grać, łachy nie robi. Nie ma czym się martwić.

Komentarz

• Zetor05
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 11

Witam
                                          Za parę dni będę posiadaczem nowego Tura i zastanawiam się nad kupnem takiego sprzętu .Proszę o rarę czy jest to warte swoich pieniędzy?

Komentarz

• Eidos71
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2050
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Zetor05
                                            Witam
                                            Za parę dni będę posiadaczem nowego Tura i zastanawiam się nad kupnem takiego sprzętu .Proszę o rarę czy jest to warte swoich pieniędzy?
                                            http://allegro.pl/show_item.php?item...59106&bid=2571
                                            Cena nie najgorsza, ale... To typowy "chińczyk", nie wiadomo jakiej jakości. VNSMedia to serwis, zajmujący się montażem multimediów samochodowych - najpierw trzeba by zajrzeć na tył obudowy tej navi - może są jakieś wklejki dot. producenta. Potem zasięgnąć "języka" na jego temat i na temat jakości produkowanego/składanego sprzętu. Dopiero potem można zastanawiać się, czy 1.600 PLN,- to dobra cena...
                                            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

Zetor05, jest parę osób zadowolonych z takich rozwiązań ale więcej słyszałem negatywnych opinii. Niestety jakość dźwięku nie jest najlepsza, zawieszki też się zdarzają.
                                              IMO - lepiej poszukaj czegoś firmowego bez nawigacji (tą masz za małe pieniądze wszędzie - telefon, mała przenośna itp.) a kup za taką kasę Jakiegoś Pioneera, Kenwooda czy inne 2 DIN.
                                              Zamieszczone przez trener
                                              szczególnie basy które nie znikają podczas jazdy - nie trzeba subwoofera.
                                              wsiądź do kogoś kto ma sub ze wzmacniaczem to zmienisz zdanie, nawet w takiej prostej konfiguracji jak mam ja :wink:

Komentarz

• Yacca
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 119

Witam
                                                Ja też będę posiadaczem nowego Toura tylko, że za parę miesięcy

Zadzwoniłem do sprzedawcy i zadałem kilka pytań:
                                                P: Czy będzie urządzenie pracowało w Octavia II Tour (przed FL)?
                                                O: Nie wiadomo, nie podłączali

P: Jaki OS? (chyba nie ma w opisie aukcji)
                                                O: Win CE 5.

P: Czy można dostarczyć dane internetowe z komórki przez BT (aby można było oglądać www na ekranie i aby działało LiveDrive w AM)?
                                                O: Nie

P: Kto jest producentem?
                                                O: Way Well, model WD6050.

Szukam dalej.

Komentarz

Zamieszczone przez Yacca
                                                  Witam
                                                  Ja też będę posiadaczem nowego Toura tylko, że za parę miesięcy

Zadzwoniłem do sprzedawcy i zadałem kilka pytań:
                                                  P: Czy będzie urządzenie pracowało w Octavia II Tour (przed FL)?
                                                  O: Nie wiadomo, nie podłączali

P: Jaki OS? (chyba nie ma w opisie aukcji)
                                                  O: Win CE 5.

P: Czy można dostarczyć dane internetowe z komórki przez BT (aby można było oglądać www na ekranie i aby działało LiveDrive w AM)?
                                                  O: Nie

P: Kto jest producentem?
                                                  O: Way Well, model WD6050.

Szukam dalej.
                                                  Tych stacji jest sporo i występują pod wieloma nazwami (różnią się nakładką na WinCE oraz rozlokowaniem i funkcjami przycisków - Peying to odrębna sprawa) ale fabryka jest jedna (nie wiem czy ta wskazana, gdyż produkty są brandowane pod wieloma nazwami):

w obecnej edycji te stacje mają jedną wspólną cechę:

nie działa RDS (co zresztą widać na obrazku z aukcji - brak nazw stacji)
                                                  nie działa DVB-T przy kodowaniu obrazu MPEG-4 (taki jest w Polsce)

w przypadku modeli sprzed FL dodatkowo:
                                                  nie zadziałają (tak mi podpowiedziano) prawdopodobnie czujniki parkowania oraz climatronic (pochodna typu użytych kontrolerów CAN w samochodzie - te stacje współpracują z nowszymi wersjami kontrolerów CAN)

Chińczycy mieli to poprawiać ale trochę czasu im to zapewne zajmie... CAN'a nie poprawią już zapewne, gdyż wyjdą prawdopodobnie z założenia, iż starsze pojazdy to topniejąca grupa odbiorców.

Komentarz

Pracuję...