Nowa Skoda Octavia Tour - nieoryginalne radyjko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paramaribo
    Classic
    • 2013
    • 3

idas, hmm, wszystko śmiga :wink:
  • schraptor
    Classic
    • 2011
    • 5

Witam forumowiczów,

Czy ktos z Was mial do czynienia z ktoryms z ponizszych? Chcialem cos takiego zamontowac w nowym Tourze. Ewentualnie co mozecie polecic w cenie ok 300-450 zlotych. Nie mam wielkich wymagan audiofilskich, ale oryginalne radio bez wejscia USB za taka cene jaka chce Skoda to porazka. Interesuja mnie wypowiedzi osob, ktore rzeczywiscie maja cos podobnego w swojej Octavce.

Pozdrawiam,

Raptor

Komentarz

• dareks281
      Classic
      • 2009
      • 30

Witam ja mam u siebie kenwooda model podobny tylko bez USB,gra bardzo fajnie ma dobry odbiór radia a testowałem kilka radyjek i ten gra najlepiej.Jedyna wada to niebieskie litery na wyświetlaczu nie bardzo pasują do reszty auta,ale jak komuś to nie przeszkadza to może być.

Komentarz

• Philu
        Ambiente
        • 2010
        • 172
        • Toyota

Witam, ja mam takiego Pioneera ale bez USB. Mi montowało ASO przed zakupem, i nie wiem czy wszytko dobrze zamontowali bo słabo mi odbiera EskaRock i AntyRadio. Reszta ok. Czasami w trasie chyba jak szuka sygnału z rds mam chwilowe trzaski w głośnikach.
        Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

schraptor, ad:

Jeden temat mało?
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• schraptor
            Classic
            • 2011
            • 5

@Mihau
            Sam wątek niewiele wnosi do mojego, połowa to dywagacje na temat tego czy 1 a może 2 anteny, czy Bolera a może Swing. Mnie Skodowskie radio nie interesuje bo:
            1. cena
            2. brak wejscia USB

Jako, że panują rózne opinie na temat montażu grajków innych firm (jakość, względy wizualne, podłączenie, rozładowywanie akumulatora), chciałem zapytać kogoś kto ma z wymienionymi modelami (lub podobnymi) doświadczenie z pierwszej ręki.

Pozdrawiam

Raptor

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

schraptor, tak samo by Ci odpowiedziano jak w tym temacie tylko, że jest on niepotrzebny, mogłeś dopisać się to tego z linku podanego przez Mihau'a.
              Chodzi o to by jednym temacie jeśli dotyczy spraw podobnych zmieścić jak najwięcej informacji bo potem wyszukiwarka wypluwa 100 tematów i nic nie daje się znaleźć.
              To tak informacyjnie.
              Ad rem: Obydwa radia jakie pokazałeś są mierne. Podwój budżet i nie oszczędzaj na jednostce centralnej. Będziesz bardziej zadowolony. Z montażem nie ma żadnego kłopotu przy zastosowaniu odpowiednich ramek, ale Ty chyba już takowe miejsce pod montaż masz.
              Pomyśl o czymś 2 DIN może, IMO fajniejszy efekt.

Komentarz

• schraptor
                Classic
                • 2011
                • 5

Czolem,

Tak sobie przypomnialem, bo moze ktos mial podobne rozterki co do nieoryginalnego radia.
                Finalnie kupilem Pioneer DEH-1420

Zamontowane gratisowo w ASO "po kluczu", czyli radyjko gra tylko przy przekreconym zaplonie (jak dla mnie ok, nie ma mozliwosci wyczrpania aku przez radyjko). Mam Octavie Tour (O2) i zadnych problemow z odbiorem stacji, wszystko hula jak nalezy. Szkoda sluchac bzdur o drugiej antenie potrzebnej do prawidlowego odbioru.
                Co do jakosci odsluchu to jest super, imho poza wygladem oryginalnego radia, nie ma sensu inwestowac w sprzet Skody.

Komentarz

• Eidos71
                  RS
                  • 2011
                  • 2050
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez schraptor
                  Co do jakosci odsluchu to jest super, imho poza wygladem oryginalnego radia, nie ma sensu inwestowac w sprzet Skody.
                  Niestety, ale w swoim poprzednim autku miałem najpierw Sony, potem podobnego Pioneer-a, a w końcu Alpine (wszystkie radyjka 1-din). Głośniki miałem nieoryginalne (w cenie ok. 350 PLN,- za parę + gwizdki, łącznie 8 głośników), drzwi wytłumione i... Bolero ze standardowymi głośnikami, bez wygłuszenia drzwi bije poprzednie rozwiązania na głowę. Dopiero dodanie wzmaka z subem do tamtych zestawów poprawiło odsłuch na tyle, że jakość dźwięku podchodziła pod obecny fabryczny zestawik...
                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2009
                    • 10918
                    • Fiat

Eidos71, to co Ty miałeś za autko?...Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że pionner czy alpine z głośnikami za 350 złotych i wytłumionymi drzwiami , gra gorzej niż seria w jakimkolwiek aucie.....
                    No chyba, że pisząc o serii masz na myśli np. nagłośnienie seryjne bose, to inna liga serii wtedy....

Komentarz

• symek-jg
                      Classic
                      • 2011
                      • 33

Ja mam w swojej O2 FL zamontowane radyjko 1DIN - Alpine 103BT. Niestety żałuję tego wyboru - radio 1DIN w Octavii wygląda co najmniej żałośnie. Wygląda jak "ciało obce" w środkowej części konsoli mimo tego, że radyjko ma opcję zmiany koloru podświetlenia (obecnie zielono, białe). Jak bardzo ktoś chce to mogę zrobić fotkę i wrzucić na forum.
                      MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4826
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

prawda to w octavi 1 din nie oryginalny wyglada jak kupa
                        schraptor są ori radia z usb a jak chcesz taniej to przecież można mieć aux w podłokietniku jak w takim swingu czy stream
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6
                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Zwi3rzu
                          Classic
                          • 2012
                          • 27

Wziałem swinga i zamowilem AUX + 8 glosnikow zobaczymy jak to bedzie gralo ale sadze ze wystarczajaco.
                          Dokupione radio to problem dla mnie wyciaganie panelu itd , juz nie wspomne tym ze to zle wyglada.

Komentarz

• blackrs
                            RS
                            • 2008
                            • 4826
                            • Superb II combi (3T5)

BYŁA o1 rs
                            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• schraptor
                              Classic
                              • 2011
                              • 5

Ja rozumiem, ze wiekszosc ktora wydala 1-1,5k PLN na oryginalne radyjko, bedzie bronila wyboru i dobrze. Ja wole zaoszczedzone pieniadze wydac na sensowniejsze dla mnie wydatki (np. lepsze opony). Brak USB i cena to glowne minusy oryginalu.

Moim postem informuje tych, ktorzy sie wahaja, ze mozna kupic fajne radyjko za 250-300 PLN z obsluga mp3 z plyty, jak rowniez i USB.
                              Da sie takie radio spokojnie zamontowac, nie wyczerpuje aku, nie ma problemow z odbiorem stacji z racji rzekomo brakujacych instalacji antenowych, itp. Wyglad i odsluch jest na dobrym poziomie (lubie posluchac dobrej jakosci muzyki, ale nie jestem bynajmniej audiofilem). Jestem pewien, ze przy fabrycznych glosnikach i bez zabaw z wygluszaniem, 95% ludzi nie bylaby w stanie odroznic, z ktorego urzadzenia odgrywana jest muzyka. W takiej sytuacji zawsze przypomina mi sie test kabli glosnikowych przeprowadzony na grupce audiofili, gdzie nie byli oni w stanie odroznic drogich, ultra nowoczesnych kabli od podlaczeń wykonanych przy uzyciu metalowych wieszakow :twisted:

Komentarz

• blackrs
                                RS
                                • 2008
                                • 4826
                                • Superb II combi (3T5)

jak dobrze poszukasz to i swinga za 300-400 znajdziesz i masz w tedy mp3 z płyty i wyjscie aux no i wyglada to normalnie
                                BYŁA o1 rs
                                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• symek-jg
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 33

Zamieszczone przez schraptor
                                  Ja rozumiem, ze wiekszosc ktora wydala 1-1,5k PLN na oryginalne radyjko, bedzie bronila wyboru i dobrze. Ja wole zaoszczedzone pieniadze wydac na sensowniejsze dla mnie wydatki (np. lepsze opony). Brak USB i cena to glowne minusy oryginalu.

Moim postem informuje tych, ktorzy sie wahaja, ze mozna kupic fajne radyjko za 250-300 PLN z obsluga mp3 z plyty, jak rowniez i USB.
                                  Da sie takie radio spokojnie zamontowac, nie wyczerpuje aku, nie ma problemow z odbiorem stacji z racji rzekomo brakujacych instalacji antenowych, itp. Wyglad i odsluch jest na dobrym poziomie (lubie posluchac dobrej jakosci muzyki, ale nie jestem bynajmniej audiofilem). Jestem pewien, ze przy fabrycznych glosnikach i bez zabaw z wygluszaniem, 95% ludzi nie bylaby w stanie odroznic, z ktorego urzadzenia odgrywana jest muzyka. W takiej sytuacji zawsze przypomina mi sie test kabli glosnikowych przeprowadzony na grupce audiofili, gdzie nie byli oni w stanie odroznic drogich, ultra nowoczesnych kabli od podlaczeń wykonanych przy uzyciu metalowych wieszakow :twisted:
                                  Zapewniam Cię, że za 250-300 zł nie kupisz fajnego radia. Ja też popełniłem błąd, który Ty chcesz popełnić montując niefabryczne radio. Przy zakupie nowej Octavii uparłem się jak osiołek, że będę montował radio z poprzedniego auta, a mianowicie Alpine 103BT. Już przy odbiorze auta stwierdziłem, że hmm wygląda to średnio... ale radość z nowego szkodnika przyćmiła tą niedoskonałość. Po 8 miesiącach mogę powiedzieć, że każde radio 1DIN w Octavii wygląda jak "kupa z muchami".
                                  MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez symek-jg
                                    Po 8 miesiącach mogę powiedzieć, że każde radio 1DIN w Octavii wygląda jak "kupa z muchami".
                                    moze i nie wyglada, za to gra o niebo lepiej niz te OEMowe wynalazki :diabelski_usmiech
                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• symek-jg
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 33

Zamieszczone przez Nexus6
                                      Zamieszczone przez symek-jg
                                      Po 8 miesiącach mogę powiedzieć, że każde radio 1DIN w Octavii wygląda jak "kupa z muchami".
                                      moze i nie wyglada, za to gra o niebo lepiej niz te OEMowe wynalazki :diabelski_usmiech
                                      Tak - szczególnie radyjka za 250-300 zł będą grały lepiej ...
                                      MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

markowe za 350-500 beda graly NAPEWNO lepiej :diabelski_usmiech

a te za markowe 250-300 NAPEWNO nie zagraja gorzej :szeroki_usmiech

Komentarz

• EBP
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 49

Kłaniam
                                          Mam radio kenwood zupełnie nieoryginalne , gra dobrze , ma usb kosztowało zdecydowanie mniej niż fabryczne , parametry ma dużo lepsze.
                                          Co do wyglądu : przecież to skoda , szału nie będzie , a przy din1 dodatkowa półeczka na zbędne śmieci się przyda.

(to jest zupełnie nieobiektywna opinia)
                                          Ku przestrodze-szalony ponton
                                          https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s

Komentarz

• artur135
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 56

Zamieszczone przez EBP
                                            Kłaniam
                                            Mam radio kenwood zupełnie nieoryginalne , gra dobrze , ma usb kosztowało zdecydowanie mniej niż fabryczne , parametry ma dużo lepsze.
                                            Co do wyglądu : przecież to skoda , szału nie będzie , a przy din1 dodatkowa półeczka na zbędne śmieci się przyda.

(to jest zupełnie nieobiektywna opinia)
                                            masz rację to zupełnie nieobiektywna opinia, miałem okazję jeżdzić przez ostatni miesiąc trzema octaviami, w jednej był fabryczny 2 din (stream) ,w drugiej 1 din (blues), w trzeciej 2 din zenec 2010. nikt mnie nie przekona że warto inwestować w 1 din i będziemy mieli dodatkowa półeczkę :lol: nikt mnie nie przekona do tego żeby nie korzystac \z bluetooth i swobodnie rozmawiac przez telefon, nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innych

Komentarz

• Nexus6
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4847
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez artur135
                                              nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innych
                                              zależy na czym komu zależy, mnie akurat nic z twojej listy nie jest potrzebne, natomiast zależało mi na jakości dźwięku :diabelski_usmiech

Komentarz

• EBP
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 49

nikt mnie nie przekona do tego żeby nie korzystac \z bluetooth i swobodnie rozmawiac przez telefon, nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innych
                                                mam możliwość korzystania z bluetoth(rozmowy przez telefon) , jest usb - faktycznie nie doceniam możliwości używania dvd (w samochodzie) , kamery cofania - w o2 tour , oraz nawigacji.
                                                Natomiast doceniam zajebistość półeczki pod radiem oraz jakość dźwięku z niego samego
                                                Ku przestrodze-szalony ponton
                                                https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s

Komentarz

• artur135
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 56

Zamieszczone przez EBP
                                                  nikt mnie nie przekona do tego żeby nie korzystac \z bluetooth i swobodnie rozmawiac przez telefon, nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innych
                                                  mam możliwość korzystania z bluetoth(rozmowy przez telefon) , jest usb - faktycznie nie doceniam możliwości używania dvd (w samochodzie) , kamery cofania - w o2 tour , oraz nawigacji.
                                                  Natomiast doceniam zajebistość półeczki pod radiem oraz jakość dźwięku z niego samego
                                                  nie wiem dlaczego używanie kamery cofania w OII tour jest dla ciebie zabawne, ja mam i sobie chwalę, dvd nikt nie namawia do używania podczas jazdy :lol:
                                                  na poczatku też byłem sceptycznie nastawiony ale spróbowałem i nie żal,
                                                  co do jakości dzwięku to zapewniam że sprzęt 2din nie ma gorszych parametrów audio niż 1din :wink:

Komentarz

Pracuję...