idas, hmm, wszystko śmiga :wink:
Nowa Skoda Octavia Tour - nieoryginalne radyjko
Zwiń
X
-
Nowa Skoda Octavia Tour - nieoryginalne radyjko
Witam forumowiczów,
Czy ktos z Was mial do czynienia z ktoryms z ponizszych? Chcialem cos takiego zamontowac w nowym Tourze. Ewentualnie co mozecie polecic w cenie ok 300-450 zlotych. Nie mam wielkich wymagan audiofilskich, ale oryginalne radio bez wejscia USB za taka cene jaka chce Skoda to porazka. Interesuja mnie wypowiedzi osob, ktore rzeczywiscie maja cos podobnego w swojej Octavce.
Pozdrawiam,
Raptor
-
-
Witam, ja mam takiego Pioneera ale bez USB. Mi montowało ASO przed zakupem, i nie wiem czy wszytko dobrze zamontowali bo słabo mi odbiera EskaRock i AntyRadio. Reszta ok. Czasami w trasie chyba jak szuka sygnału z rds mam chwilowe trzaski w głośnikach.Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.
Komentarz
-
-
@Mihau
Sam wątek niewiele wnosi do mojego, połowa to dywagacje na temat tego czy 1 a może 2 anteny, czy Bolera a może Swing. Mnie Skodowskie radio nie interesuje bo:
1. cena
2. brak wejscia USB
Jako, że panują rózne opinie na temat montażu grajków innych firm (jakość, względy wizualne, podłączenie, rozładowywanie akumulatora), chciałem zapytać kogoś kto ma z wymienionymi modelami (lub podobnymi) doświadczenie z pierwszej ręki.
Pozdrawiam
Raptor
Komentarz
-
-
schraptor, tak samo by Ci odpowiedziano jak w tym temacie tylko, że jest on niepotrzebny, mogłeś dopisać się to tego z linku podanego przez Mihau'a.
Chodzi o to by jednym temacie jeśli dotyczy spraw podobnych zmieścić jak najwięcej informacji bo potem wyszukiwarka wypluwa 100 tematów i nic nie daje się znaleźć.
To tak informacyjnie.
Ad rem: Obydwa radia jakie pokazałeś są mierne. Podwój budżet i nie oszczędzaj na jednostce centralnej. Będziesz bardziej zadowolony. Z montażem nie ma żadnego kłopotu przy zastosowaniu odpowiednich ramek, ale Ty chyba już takowe miejsce pod montaż masz.
Pomyśl o czymś 2 DIN może, IMO fajniejszy efekt.
Komentarz
-
-
Czolem,
Tak sobie przypomnialem, bo moze ktos mial podobne rozterki co do nieoryginalnego radia.
Finalnie kupilem Pioneer DEH-1420
Zamontowane gratisowo w ASO "po kluczu", czyli radyjko gra tylko przy przekreconym zaplonie (jak dla mnie ok, nie ma mozliwosci wyczrpania aku przez radyjko). Mam Octavie Tour (O2) i zadnych problemow z odbiorem stacji, wszystko hula jak nalezy. Szkoda sluchac bzdur o drugiej antenie potrzebnej do prawidlowego odbioru.
Co do jakosci odsluchu to jest super, imho poza wygladem oryginalnego radia, nie ma sensu inwestowac w sprzet Skody.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez schraptorCo do jakosci odsluchu to jest super, imho poza wygladem oryginalnego radia, nie ma sensu inwestowac w sprzet Skody.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Eidos71, to co Ty miałeś za autko?...Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że pionner czy alpine z głośnikami za 350 złotych i wytłumionymi drzwiami , gra gorzej niż seria w jakimkolwiek aucie.....
No chyba, że pisząc o serii masz na myśli np. nagłośnienie seryjne bose, to inna liga serii wtedy....
Komentarz
-
-
Ja mam w swojej O2 FL zamontowane radyjko 1DIN - Alpine 103BT. Niestety żałuję tego wyboru - radio 1DIN w Octavii wygląda co najmniej żałośnie. Wygląda jak "ciało obce" w środkowej części konsoli mimo tego, że radyjko ma opcję zmiany koloru podświetlenia (obecnie zielono, białe). Jak bardzo ktoś chce to mogę zrobić fotkę i wrzucić na forum.
Komentarz
-
-
Ja rozumiem, ze wiekszosc ktora wydala 1-1,5k PLN na oryginalne radyjko, bedzie bronila wyboru i dobrze. Ja wole zaoszczedzone pieniadze wydac na sensowniejsze dla mnie wydatki (np. lepsze opony). Brak USB i cena to glowne minusy oryginalu.
Moim postem informuje tych, ktorzy sie wahaja, ze mozna kupic fajne radyjko za 250-300 PLN z obsluga mp3 z plyty, jak rowniez i USB.
Da sie takie radio spokojnie zamontowac, nie wyczerpuje aku, nie ma problemow z odbiorem stacji z racji rzekomo brakujacych instalacji antenowych, itp. Wyglad i odsluch jest na dobrym poziomie (lubie posluchac dobrej jakosci muzyki, ale nie jestem bynajmniej audiofilem). Jestem pewien, ze przy fabrycznych glosnikach i bez zabaw z wygluszaniem, 95% ludzi nie bylaby w stanie odroznic, z ktorego urzadzenia odgrywana jest muzyka. W takiej sytuacji zawsze przypomina mi sie test kabli glosnikowych przeprowadzony na grupce audiofili, gdzie nie byli oni w stanie odroznic drogich, ultra nowoczesnych kabli od podlaczeń wykonanych przy uzyciu metalowych wieszakow :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez schraptorJa rozumiem, ze wiekszosc ktora wydala 1-1,5k PLN na oryginalne radyjko, bedzie bronila wyboru i dobrze. Ja wole zaoszczedzone pieniadze wydac na sensowniejsze dla mnie wydatki (np. lepsze opony). Brak USB i cena to glowne minusy oryginalu.
Moim postem informuje tych, ktorzy sie wahaja, ze mozna kupic fajne radyjko za 250-300 PLN z obsluga mp3 z plyty, jak rowniez i USB.
Da sie takie radio spokojnie zamontowac, nie wyczerpuje aku, nie ma problemow z odbiorem stacji z racji rzekomo brakujacych instalacji antenowych, itp. Wyglad i odsluch jest na dobrym poziomie (lubie posluchac dobrej jakosci muzyki, ale nie jestem bynajmniej audiofilem). Jestem pewien, ze przy fabrycznych glosnikach i bez zabaw z wygluszaniem, 95% ludzi nie bylaby w stanie odroznic, z ktorego urzadzenia odgrywana jest muzyka. W takiej sytuacji zawsze przypomina mi sie test kabli glosnikowych przeprowadzony na grupce audiofili, gdzie nie byli oni w stanie odroznic drogich, ultra nowoczesnych kabli od podlaczeń wykonanych przy uzyciu metalowych wieszakow :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6Zamieszczone przez symek-jgPo 8 miesiącach mogę powiedzieć, że każde radio 1DIN w Octavii wygląda jak "kupa z muchami".
Komentarz
-
-
Kłaniam
Mam radio kenwood zupełnie nieoryginalne , gra dobrze , ma usb kosztowało zdecydowanie mniej niż fabryczne , parametry ma dużo lepsze.
Co do wyglądu : przecież to skoda , szału nie będzie , a przy din1 dodatkowa półeczka na zbędne śmieci się przyda.
(to jest zupełnie nieobiektywna opinia)Ku przestrodze-szalony ponton
https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EBPKłaniam
Mam radio kenwood zupełnie nieoryginalne , gra dobrze , ma usb kosztowało zdecydowanie mniej niż fabryczne , parametry ma dużo lepsze.
Co do wyglądu : przecież to skoda , szału nie będzie , a przy din1 dodatkowa półeczka na zbędne śmieci się przyda.
(to jest zupełnie nieobiektywna opinia)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez artur135nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innychWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez artur135nikt mnie nie przekona do tego żeby nie korzystac \z bluetooth i swobodnie rozmawiac przez telefon, nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innych
Natomiast doceniam zajebistość półeczki pod radiem oraz jakość dźwięku z niego samegoKu przestrodze-szalony ponton
https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EBPZamieszczone przez artur135nikt mnie nie przekona do tego żeby nie korzystac \z bluetooth i swobodnie rozmawiac przez telefon, nie rozumiem jak mozna nie doceniac mozliwości używania usb, karty sd, dvd, kamery cofania, bluetooth, navi i innych
Natomiast doceniam zajebistość półeczki pod radiem oraz jakość dźwięku z niego samego
na poczatku też byłem sceptycznie nastawiony ale spróbowałem i nie żal,
co do jakości dzwięku to zapewniam że sprzęt 2din nie ma gorszych parametrów audio niż 1din :wink:
Komentarz
-
Komentarz