montaż , obsługa, ukryte funkcje radia SWING w TOUR II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej111
    L&K
    • 2010
    • 1391

Zamieszczone przez DJ MŁODY
    może jeszce troche podstaw
    te podstawy wałkujemy raz w tygodniu...
    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• mrqtm
      Rider
      • 2011
      • 253

Znalazłem cos takiego na Youtubie może się komuś przyda
      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
      Była Octavia Tour +
      jest O2 Tour , Bosso Burdello

Komentarz

• DJ MŁODY
        RS
        • 2007
        • 5908
        • Octavia II (1Z3)

odgrzewam temat

jako że nie zamawiałem radyjka w fabryce , posiadam w autku tylko 1 antenę

odbiór radyja w SWING-u jest nie najlepsza dlatego myśle o dołożeniudrugiej anteny

np wewnętrznej ,
        chociaż planują ja zamontować na podrzybiu ale zewnętrznym to znaczy plastiku przed przednią szybą przy wycieraczkach
        i tu pytanie czy w ASO dostane jakąś antenkę
        jaką zakupić może z allegro i przejściówkę na wtyk fakra
        będzie potrzebna wtyczka fakra - aby zamontować w 2 wejściu w radyjku

co polecacie może już ktoś dokładał
        pozdrawiam Adam
        Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• Jaroslav92525
          Rider
          • 2009
          • 358
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez DJ MŁODY
          ...odbiór radyja w SWING-u jest nie najlepsza dlatego myśle o dołożeniudrugiej anteny..
          Poważnie antena na dachu nie wystarcza ?
          Pozdrawiam,
          Jaroslav92525

-----------------------
          VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• patrykL
            Rider
            • 2009
            • 588

nie wystarcza

Komentarz

• Ostlander
              Ambiente
              • 2009
              • 163

Zamieszczone przez patrykL

nie wystarcza
              Wystarcza ale to zależy od producenta Swinga (Blaupunkt lub Delphi) oraz softu w radio. Mój były Swing odbierał znakomicie na jednej antenie podpiętej pod gniazdo antenowe ANT1 i był produktem Blaupunkta.
              Jeśli jednak słabo odbiera na 1 antenie to może pomóc cos takiego:

Ta przejściówka pozwala na pracę drugiego tunera w swingu i likwiduje błąd wykrywany przez brak drugiej anteny.
              Mam taka przejściówkę podłączoną do Columbusa zakupioną na alle.... od carsystem i jest ok.
              Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• heretyk
                Rider
                • 2009
                • 549
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Ostlander
                Zamieszczone przez patrykL

nie wystarcza
                Wystarcza ale to zależy od producenta Swinga (Blaupunkt lub Delphi) oraz softu w radio. Mój były Swing odbierał znakomicie na jednej antenie podpiętej pod gniazdo antenowe ANT1 i był produktem Blaupunkta.
                Jeśli jednak słabo odbiera na 1 antenie to może pomóc cos takiego:

Ta przejściówka pozwala na pracę drugiego tunera w swingu i likwiduje błąd wykrywany przez brak drugiej anteny.
                Mam taka przejściówkę podłączoną do Columbusa zakupioną na alle.... od carsystem i jest ok.

Mam pytanie co do tego Columbusa. Dziala TMC? stacje odbieraja dobrze? Ja mam narazie 1 antene i jes tragedia, nie dziala AF. slucham np. jedynki i jak jest kicha wystarczy jeszce raz wcisnac ta sama stacje i jest ok i tak w kolko. Nie wiem czy zakladac to cudo z karssystems czy druga antene. Swoaja droga 40 dychy za dwie wtyczki i kawalek kabla to jakies nieporozumienie...
                Zostały mi czesci, po szkodniku:
                VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
                Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• DJ MŁODY
                  RS
                  • 2007
                  • 5908
                  • Octavia II (1Z3)

podłącyłem tą przejsciowke wczoraj
                  musze jeszcze przełaczyc w oprogram spowrotem na 2 anteny
                  i podjechac pod słaby zasieg
                  wtedy opisze czy ta przejsciowka jest coś warta
                  pozdrawiam Adam

Spontany Katowickie

Komentarz

• Ostlander
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 163

Zamieszczone przez heretyk

Mam pytanie co do tego Columbusa. Dziala TMC? stacje odbieraja dobrze? Ja mam narazie 1 antene i jes tragedia, nie dziala AF. slucham np. jedynki i jak jest kicha wystarczy jeszce raz wcisnac ta sama stacje i jest ok i tak w kolko. Nie wiem czy zakladac to cudo z karssystems czy druga antene. Swoaja droga 40 dychy za dwie wtyczki i kawalek kabla to jakies nieporozumienie...
                    Tak, działa TMC bez problemu ale nie w Polsce :diabelski_usmiech .
                    Odbiór stacji radiowych tez jest bezproblemowy, działa AF, radio samo zmienia częstotliwość nadajnika tej samej rozgłośni i brak błędu na VCDS-ie. W columbusie jest poprawa, mój były swing odbierał dobrze na jednej antenie.
                    Na alle... jest już tańsza konkurencja dla adaptera z carsystems.
                    Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• misiul
                      Rider
                      • 2011
                      • 521

Założyłem przejściówkę od carsystems i AF zaczął działać. Jest wyśmienicie od roku, zapomnialem o problemach z zasięgiem

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 12 22:47 ]
                      Czy potwierdzacie, że SWING nie ma funkcji NEWS (przełączanie się na wiadomości np. RMF). Ma tylko TP i radio kierowców na "1" faktycznie się włącza.

Komentarz

• heretyk
                        Rider
                        • 2009
                        • 549
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Ostlander
                        Zamieszczone przez heretyk

Tak, działa TMC bez problemu ale nie w Polsce :diabelski_usmiech .
                        Odbiór stacji radiowych tez jest bezproblemowy, działa AF, radio samo zmienia częstotliwość nadajnika tej samej rozgłośni i brak błędu na VCDS-ie. W columbusie jest poprawa, mój były swing odbierał dobrze na jednej antenie.
                        Na alle... jest już tańsza konkurencja dla adaptera z carsystems.
                        Podeslesz mi jakis namiar na ta konkurencje? Nie moge znalesc, a zalezy mi na tym TMC. W nexusie idealnie pokazywalo korki na mapie.
                        Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Moze to

Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• heretyk
                            Rider
                            • 2009
                            • 549
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                            39 PLN VS. 38.99 PLN

Komentarz

• misiul
                              Rider
                              • 2011
                              • 521

40 zl i normalny odbior radia to chyba jest tego warte:-). carsystem jest sprawdzony.wszystko zalezy od podejscia.mozna twierdzic ze to drogo i nie miec af lub uprawiac druciarstwo z montazem drugiej anteny.kazdy sam podejmuje wybory:-)

Komentarz

• heretyk
                                Rider
                                • 2009
                                • 549
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez misiul
                                40 zl i normalny odbior radia to chyba jest tego warte:-). carsystem jest sprawdzony.wszystko zalezy od podejscia.mozna twierdzic ze to drogo i nie miec af lub uprawiac druciarstwo z montazem drugiej anteny.kazdy sam podejmuje wybory:-)
                                Tez nie lubię druciarstwa, ale gdyby jedna antena spełniała swoja funkcje to po jakiego grzyba wciskają ta druga w szybę? Skoda miała swoja oficjalna przejściowe (pod nazwa ADAPTER), ale ja wycofała, dlaczego? Dlatego ciagle draze, bo wcale nei jestem taki pewien co jest wiekszym druciarstwem.

Nie chce komentowac kultury osobistej kolesia z carystems. Kupowal pare razy u mnie i niby wszystko przebieglo sprawnie, ale poziom jaki soba reprezentuje pozostawia wiele do zyczenia. Zreszta wystarczy przeczytac komentarze gdzie kazdego wyzywa od idiotow i glupków.
                                Dodatkowo jakosc produktow jakie oferuje w moim mniemaniu jest o najmniej srednia.
                                Wszyscy wiemy ile kosztuja org. wtyczki, ale patrzac na jakosc wykonaia to naprawde chinski odpowiednik za 10 PLN nie powinien byc gorszy.
                                Osobisice oczekiwal bym czegos innego od "sprawdzonej firmy"

Komentarz

• misiul
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 521

heretyk,
                                  zrobisz jak chcesz. Jestem żywym przykładem, że przejściówka od carsystem pomogła, działa rewelacyjnie a musiałem jak ty naciskać przycisk stacji aby odświeżyła się częstotliwość. To że inni nie mają takich problemów wynika, pewnie z tego że niektóre modele radii skody mają działanie RDSa oparte na 1 tunerze i zależy to nie od modelu a od partii/producenta.

Co do przejściówki od skody, to też przerabiałem temat. Ona nie była żadnym sumatorem/rozdzielaczem i dlatego nie pomogła. W przypadku wysokich częstotliwości b.ważny jest sposób wykonania. Też jestem zdania, że carsystems nie wymyślił nic wyrafinowanego, może np. niechcący im się udało, bo to działa, ja to potwierdzam. W przypadku innych firm mogą być inne materiały inaczej polutowane, pojemności własne rosną i tłumienie może być duże - musiałby się ktoś wypowiedzieć kto używał zamiennika.
                                  Samo oglądanie nie jest sprawdzianem.

Tutaj masz moje boje z ASO i SAP. Motałem się jak Ty, chciałem ciągnąć Gwaranta czyli ASO za montaż takiego radia na fakturę przy zakupie Skody. Kupiłem przejściówkę i zapomniałem o problemie

Przejściówka daje sygnał na drugi tuner. Po to właśnie dają druga antenę aby zapewnić sygnał na drugim tunerze. Jak się nie ma tej drugiej anteny to trzeba dostarczyć w inny sposób ten sygnał, najprościej przez rozdzielacz. Tłumienie rozdzielacza jest na tyle małe, że odbiór stacji jest nieróżniący się od 2 anten fabrycznych "na ucho i oko".

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

Dwie anteny w fabrycznym zestawie nie są przypadkowo. Działają one bowiem w prostopadłych polaryzacjach, to znaczy że uzupełniają się wzajemnie. Stosowanie rozgałęźnika oczywiście pomaga, jednakże nie działa to tak, jak przewidział producent.
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• misiul
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 521

Zamieszczone przez Enriquez
                                      Dwie anteny w fabrycznym zestawie nie są przypadkowo. Działają one bowiem w prostopadłych polaryzacjach, to znaczy że uzupełniają się wzajemnie. Stosowanie rozgałęźnika oczywiście pomaga, jednakże nie działa to tak, jak przewidział producent.
                                      Enriguez,
                                      stacje radiowe nadają w jednej polaryzacji - dipole w fali drgają pionowo - polaryzacja vertikalna. Ta dodatkowa antena ma pozwalać pracować AF i na pewno się uzupełnia z podstawową. Jej brak wiąże się z nieprawidłowym działaniem odbiorników, które jej wymagają.
                                      Polaryzacja nadawanej fali może się oczywiście zachwiać w przypadku odbicia sygnału od ekranów, tj. ścian żelbetowych, innych konstrukcji metalowych.

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

misiul,

Być może jest tak jak piszesz, natomiast VW pisze trochę inaczej w swojej dokumentacji. :szeroki_usmiech
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• DJ MŁODY
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 5908
                                          • Octavia II (1Z3)

ja kupiłem tą '' podróbke '' na allegro

jak Kapi znajdzie czas abym mógł do niego podjechać , poprzestawiać funkcje w radyjku

obecnie mam nastawy na 1 antene , to tak jak pisałem opisze jak to działa
                                          pozdrawiam Adam

Spontany Katowickie

Komentarz

• misiul
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 521

podlaczasz przejsciowke i wykrywa ci 2 ant.nic nie musosz przestawiac.tak jest w swing.

Komentarz

Pracuję...