poczytałem na forum na temat emulatora zmieniarki i zadałem sobie pytanie, na które nie znalazłem wprost odpowiedzi, czym to się tak naprawdę różni od MDI? I tak
MDI:
-sterowanie z multifunkcyjnej kierownicy(taka mam)
-płynne przechodzenie z funkcji radio na MDI i odwrotnie
-możliwość podpięcia nośnika o większej pojemności
-proszę dodać co jeszcze
-cena 650zł
Emulator: z opcją wpięcia w USB
-ponoć również można sterowac z kierownicy
-ponoć tez da się przechodzić z radia na emulator
-tu niestety ograniczona możliwość podpięcia większej pamięci niż 16mb
-cena 130-300zł
W związku z tym proszę powiedzcie czy warto dodać te co najmniej 300zł do MDI, owszem ja lubię mieć tak jak z fabryki ale w tym przypadku chcę zwiększyć funkcjonalność radia swing i tyle.
W związku z tym proszę powiedzcie czy warto dodać te co najmniej 300zł do MDI, owszem ja lubię mieć tak jak z fabryki ale w tym przypadku chcę zwiększyć funkcjonalność radia swing i tyle.
to go sprzedaj i kup bolero...
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
tylko bolero mi nie dokońca pasuje bo
-brak wyświetlanej godziny
-brak wskazań temperatury wew i zew
owszem mam to na maxi docie ale inni pasażerowie też chca widzieć godzinę i tem. Columbus ma godzine i ewentualnie on wchodzi w grę ale "jak się nie ma miedzi to się na d....e siedzi"wię finansowo w zasięgu jest MDI lub emulator.
tylko bolero mi nie dokońca pasuje bo
-brak wyświetlanej godziny
-brak wskazań temperatury wew i zew
owszem mam to na maxi docie ale inni pasażerowie też chca widzieć godzinę i tem. Columbus ma godzine i ewentualnie on wchodzi w grę ale "jak się nie ma miedzi to się na d....e siedzi"wię finansowo w zasięgu jest MDI lub emulator.
Columbus też nie pokazuje godziny, jeśli masz kase na mdi to na bolero wystarczy jak sprzedasz swinga
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
o ile się orientuję to w columbusie da się ustawić tak aby godzina była pokazywana, ten wątek o zmieniarce też czytałem ale nie ma tam odpowiedzi na czy warto zaspąpić MDI emulatorem/zmieniarką. A co do bolero to jednak brak wejscia usb trochę mnie dziwi bo większość producentów idzie w stronę montowania gniazd usb w można sobie wpiąć pendrive'a.
mam ten sam problem obecnie posiadam Swinga
a zależy mi na USB
jak można tanio to skonfigurować
przeczytałem całe forum i brak jednoznacznej odpowiedzi
pozdrawiam Adam Octavia 2 - Tour II - Kosiarka Spontany Katowickie
Najtaniej to chyba jest jednak dołożyć MDI. Teoretycznie można rozpatrywać wymianę na Bolero ale wtedy koszt jest jednak trochę wyższy no i funkcjonalność ( z jednej strony) mniejsza bo do takiego Bolero nie podłączy się iPoda, USB, miniUSB... no chyba że do Bolero coś tam się doda (np... MDI :-) . Z drugiej strony "przeskakiwanie" po katalogach w Bolero jest na pewno wygodniejsze...(tego już teraz nie jestem taki pewien - jeśli ktoś posiada MAXI-DOTA i kierownice multifunkcyjną...)
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
----------------------- VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Najtaniej to chyba jest jednak dołożyć MDI. Teoretycznie można rozpatrywać wymianę na Bolero ale wtedy koszt jest jednak trochę wyższy no i funkcjonalność ( z jednej strony) mniejsza bo do takiego Bolero nie podłączy się iPoda, USB, miniUSB... no chyba że do Bolero coś tam się doda (np... MDI :-) . Z drugiej strony "przeskakiwanie" po katalogach w Bolero jest na pewno wygodniejsze...
Ale za to posiada slot na karty SD do 32GB więc jest to rozwiązanie lepsze od usb - nic nie wystaje z radia. Poza tym Bolero ma zmieniarkę wewnętrzną na płyty CD, możliwość współpracy z telefonem (potrzebny dodatkowy moduł BT), wyświetla ustawienie Climatronica czy czujników cofania. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zakup Columbusa. Swing z dołożonym emulatorem zmieniarki czy MDI nawet sie nie umywa do Bolero czy Columbusa. Wiem bo sam miałem swinga i zamieniłem na columbusa. Polecam na You tube obejrzeć filmy z prezentacji obu sprzętów.
...Ale za to posiada slot na karty SD do 32GB więc jest to rozwiązanie lepsze od usb - nic nie wystaje z radia. Poza tym Bolero ma zmieniarkę wewnętrzną na płyty CD..
Ze Swinga też nic nie wystaje - pendrive nie jest montowane w ten sposób że umieszcza się go w panelu frontowym radia tylko w zależności od sposobu montażu albo w schowku pasażera lub podłokietniku. Swing + MDI ma jeszcze tą PRZEWAGĘ nad Bolero (tak jak pisałem) że można do niego podłączyć oprócz pendrive również iPoda lub urządzenie ze złączem miniUSB( np. telefon komórkowy lub... DYSK TWARDY 500 GB !!!). Tego Bolero nie potrafi. No chyba że się do niego podłączy MDI...a to wtedy podbija koszty :-). Inna wada Bolero polega na tym że nie wyświetla czasu i temperatury.
DJ MŁODY pytał: "..zależy mi na USB jak można tanio to skonfigurować.." - mnie wydaje się że taniej niż zestaw Swing + MDI tego się nie da zrobić. Oczywiście jeśli chce się używać firmowego sprzętu.
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
Te 2 rozwiązania (Swing + MDI lub Bolero) są podobne cenowo ale już nie funkcjonalnie. Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Na Swingu z MDI można sobie odtwarzać de facto zarówno utwory z nośnika USB jak i SD. Wystarczy dokupić adapter za 5 zł... co w przypadku Bolero jest niemożliwe... No i do Swinga z MDI można podłączyć...USB HDD (o pojemności np. 500 GB, 2.5" -he,he ale to już opcja raczej dla hardcorowców którzy mieszkają w aucie :-).
Potencjalną największą zaletą Bolero jest wyświetlacz i możliwość sterowania dotykowego. Zgadzam się że jest to dużo wygodniejsze sterowanie niż w Swingu ale podobno (nie posiadam) szybko się brudzi (odciski palców) i wygląda mało estetycznie.. W każdym razie fajnie że jest wybór....:-)
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
Rafik11 - wszystko się zgadza. Na tym rysunku jest nawet moduł MDI (nr 90). Ja kupiłem cały komplet u misiek^wro i wszystko to mam, łącznie z tym plastykowym elementem który umieszcza się w ściance schowka pasażera (nr 93) i blaszką (nr 91). Natomiast myślałem ze będzie trochę mniej roboty z montażem a okazuje się że (chyba) trzeba będzie wymontować schowek pasażera żeby umieścić za nim (lub obok) moduł i wygodnie wyciąć otwór pod plastyk (nr 90 :-). Poza tym trzeba będzie jednak użyć VCDS-a zgodnie zresztą z podejrzeniami... Trochę to wszystko jednak trudniejsze niż proste przełożenie i zamiana Swing -> Bolero ale z drugiej strony daje większe możliwości (w niektórych aspektach o których pisałem w tym wątku) no i satysfakcję (jeśli się uda... :-)
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
ja na razie liczę koszty bo jak już pisałem pod uwage biorę emulator kontra MDI. Samo MDI w carsystems razem z kablem plus wysyłka kosztuje 480 zł do tego muszę doliczyć jeszcze te dodatkowe elementy, które pewnie będe musiał kupić w ASO. Owszem mimo rzetelności miśka i jego profesjonalności jak już pisałem liczę koszty więc stąd moje pytania. Jeżeli wyjdzie to porównywalnie do ceny u miśka to wiadomo gdzie kupie Co do zakodowania to już VCDS-em zakodowałem sobie że ma być MDI, natomiast co do montażu to nie znalazłem opisu więc trzeba samemu chyba pobawić się.
Mam Swinga od nowości w mojej skodzie Yeti, którego będe chciał na dniach sprzedać . Kiedyś też zastanawiałem się nad dołozeniem MDI czy innymi bajerami do podpięcia pod to radio. Jednak po namyśle stwierdziłem , że w to miejsce pójdzie Bolero lub Amundsen . Oba radia mają kartę SD(max 32 GB ) która, aż ma za dużoooo miejsca. Moim zdaniem to odradzam MDI i inne wynalazki.Podłączałem też przez AUX mp3 - nie wygodne sterowanie przełączanie z mptrójki. W/W radyjka biją pod względem funkcjonalności MDI itp. Po co komuś zewnętrzny dysk na 500 GB czy IPOD (pewnie też sterowanie z jest IPOD-a - braknie rąk w czasie jazdy) pytanie ile tej muzyki słuchacie w trakcie jazdy ? Karta Sd 32 GB to są setki utworów... tak jak ktoś wcześniej pisał Swing 500zł i drogie MDI 500zł =Bolero/Amundsen Pozdrawiam. [/u]
...tak jak ktoś wcześniej pisał Swing 500zł i drogie MDI 500zł =Bolero/Amundsen Pozdrawiam. [/u]
I tutaj jest pies pogrzebany bo decydując się na taką wymianę za 1000 zł to raczej nie dostaniesz nowego Bolero tylko kilkuletnią używkę a pozbędziesz się radia (Swing) którego historię znasz, wiesz w jakim jest stanie etc.. No i że nie pochodzi z "wędki"... Poza tym Bolero ma i inne wady (pomijam nawet konieczność stosowania tylko kart SD) - np. brak wyświetlania temperatury zewnętrznej... A wszystko to powoduje że... MDI kosztuje tyle ile kosztuje (przyznam że dosyć drogo)...
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
Komentarz