CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• lec, sugerujesz ze mam za słaba antene ..?

Komentarz

• nic nie sugeruje. W momencie kiedy bylismy te 10km od siebie i dzwonilem do Iwonki jak i pozniej nadzieralem sie do Was i nic a ja slyszalem jak Iwonka z mobilkami nadaje. A dlaczego tak bylo to nie wiem, w koncu masz dłuższa antene niz ja.

Komentarz

• hmm, trzeba antene zmienic chyba

moze ktoś się dołaczy do tej dyskusji dlaczego tak mogło być, bo zaraz pojade i zmienię antene

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Sigma_74, z wielu powodów mogło tak być, sprawdzilbym 2 rzeczy - zestrojenie i kable, połączenia, czy gdzieś nie jest przycięty, wszystko styka itp
          ty masz długą antenę na uchwycie z boku czy jak to wyglada?
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• szkoda, tak jak Berni, a antena zestrojona była na maksa, czyli 1.1, ale Emil odkrecał cefke moze to to ...?

poza ty mslychac dobrze, nikt nic nie krzyczał itak dalej ... moze po prostu słabszy odbiór, on byłna górce ja nie, i tyle... ważne ze słychac i tyle i dośc dobrze, bo poznan ogarnąłem cały

Komentarz

• deespe
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1468

paf, :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
              :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• juz wiem wszystko, pomiary zrobiłem i wiem ze po prostu duże znaczenia ma miejsce a ze masz dużo lepsze niz ja więc lepiej zbierasz:0

Komentarz

• Janusz
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 598

mam pytanko czy radio moze zle dzialac (dziwne szumy i niewiele mozna bylo zrozumiec z tego co inni mowia) od mocnego nagrzania ( jak wzialem w reke to "ciezkie" bylo, a nagrzalo sie bo bylo narazone na dzialanie slonca przez szybe ) ??

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

w zasadzie opór jest zlezny od temperatury więc z teoretycznego punktu widzenia tak... Ale jak to wygląda w praktyce...
                    Adam

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Wczoraj doczytalem czemu Unideny oraz np Alan100 nie maja homologacji w PL.

Chodzi wlasnie o to przestrojenie, ktore pytalem wczesniej. Kazdy Uniden przyjezdza do Polski i trzeba go przestroic, bo jak juz ktos mnie uswiadomil u nas sa kanaly 'w zerach' a inni maja w 'piatkach' I tak fabrycznie zestrojone w '5' trzyma parametry, a potem nasi importerzy przestajaja je na '0'. Taki zabieg raz udaje sie ze jest idealne zero, a raz nie. No i wystarczylo ze do testu poszly radia od roznych importerow i kazde radio mialo inne parametry to sie zaczelo

Czyli wychodzi na to, ze gdy kupimy radio np w USA i sami go przestroimy, moze ono nam chodzic lepiej niz kupione w PL :lol:

BTW. Czy Unia jakos reguluje te '0' i '5' bo moze znow ktos wymysli, ze trzeba przestajać w druga strone :twisted:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• bartolini1978
                        Elegance
                        • 2006
                        • 755

Maicroft, president ma ten sam problem ale przestrojenie trwa ok 10 s

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

Maicroft, cała unia nadaje w 5 a nie w 0 są kraje w których nie można bez pozwolenia używać cb

Komentarz

• Zamieszczone przez djczas
                            ała unia nadaje w 5 a nie w 0
                            to my też za jakis czas przejdziemy

Komentarz

• bernardo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1083

Zamieszczone przez szkoda
                              Sigma_74, z wielu powodów mogło tak być, sprawdzilbym 2 rzeczy - zestrojenie i kable, połączenia, czy gdzieś nie jest przycięty, wszystko styka itp
                              ty masz długą antenę na uchwycie z boku czy jak to wyglada?
                              Zamieszczone przez Sigma_74
                              juz wiem wszystko, pomiary zrobiłem i wiem ze po prostu duże znaczenia ma miejsce a ze masz dużo lepsze niz ja więc lepiej zbierasz
                              Dodałbym, że niekoniecznie może tu być tylko "wina" po stronie odsłuchującego ale i po stronie nadającego. Lec też się powinien spróbować przebadać z pozycji wypalającego, podczas nadawania ogromne znaczenie nabierają szczegóły stanu okablowania itd.
                              Sigma, spokojnie nie panikuj.
                              aczkolwiek...
                              NajtFukinPatrol North-West
                              Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                              WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• Sigma, spokojnie nie panikuj.
                                rozkaz

Zamieszczone przez bernardo
                                Lec też się powinien spróbować przebadać
                                ja juz to uczyniłem u mnie wszystko na 100%

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

djczas, Czyli jak cala Unia nadaje w 5, to kiedy my?? Czy w Unii trzeba miec jakies pozwolenie na radio?? Bo moze zaczne juz gromadzic fabryczne '5' :szeroki_usmiech
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

Maicroft, zamieszcze

Kilka informacji odnośnie pewnych ograniczeń w innych państwach Unii Europejskiej.
                                    W BELGI, UK (ANGLI), HISZPANI, SZWAJCARI – mieszkaniec tych krajów musi mieć licencję
                                    indywidualną na użytkowanie CB, użytkownik przyjeżdżający z zagranicy może używać bez
                                    licencji tylko FM 40ch 4W (ustawienie EU), w przypadku AM musi mieć licencję ze swojego
                                    kraju.
                                    We WŁOSZECH – obywatele zagraniczni muszą mieć włoską autoryzację na używanie CB.
                                    W AUSTRI – generalnie nie zezwala się używać radii typu multistandard CB dlatego zaleca się
                                    stosować do tej dyrektywy państwowej i nie używać radii CB na jej terytorium.
                                    W NIEMCZECH – wzdłuż niektórych granic niemieckich radia CB nie mogą być używane jako
                                    stacje bazowe od kanału 41 do 80. Trzeba pytać w biurach Informacyjnych

tyle na szybko znalazłem w instrukcji obsługi radia Intek 550 M

Komentarz

• b707
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1272

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Wczoraj doczytalem czemu Unideny oraz np Alan100 nie maja homologacji w PL.

Chodzi wlasnie o to przestrojenie, ktore pytalem wczesniej. Kazdy Uniden przyjezdza do Polski i trzeba go przestroic, bo jak juz ktos mnie uswiadomil u nas sa kanaly 'w zerach' a inni maja w 'piatkach' I tak fabrycznie zestrojone w '5' trzyma parametry, a potem nasi importerzy przestajaja je na '0'. Taki zabieg raz udaje sie ze jest idealne zero, a raz nie. No i wystarczylo ze do testu poszly radia od roznych importerow i kazde radio mialo inne parametry to sie zaczelo

Czyli wychodzi na to, ze gdy kupimy radio np w USA i sami go przestroimy, moze ono nam chodzic lepiej niz kupione w PL :lol:

BTW. Czy Unia jakos reguluje te '0' i '5' bo moze znow ktos wymysli, ze trzeba przestajać w druga strone :twisted:
                                      Dlatego ja mam zamiar oddac w przyszłym tygodniu radio do sprawdzenia czy stoii w zerach tak jak powinno koszt okolo 30zł
                                      Adam

Komentarz

• neck99
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1326

Sigma_74, Lec, no ale tak ...

Sigma nadaje -> Lec słyszy
                                        Lec nadaje -> Sigma nie słyszy

to nie wiadomo co jest nie tak.

Czy :

- Sigma ma dobra mocna antene ze go daleko słychać
                                        - Lec ma słabą antene i nie nadaje tak daleko jak Sigma

Czy może :

- Lec ma dobra antene bo z daleka zbiera
                                        - Sigma ma słabą antene bo go nie słychać daleko

Kto mi to wytłumaczy ? ze jak ja kogoś słysze a ktoś mnie nie słyszy to wina mojego sprzetu czy jego ? Bo domnimam ze odbiór a nadawanie to dwie różne bajki. Czyli ze antena ma jakis tam obszar na który nadaje a jakiś obszar z którego zbiera. Który z obszarów jest większy ?
                                        OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                        SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• wydaje mi sie ze zawsze zbierasz z wiekszego obszaru niz jestes w stanie nadac. I moze byc tak :

Sigma ma dluzsza antene wiec moze mocniej nadawac. Ja mam krotsza ale na dachu wiec odbior mam powiedzmy odbrobine lepszy ale slabiej nadaje niz Sigma.

TO taka moja teoria

ps
                                          co nie zmienia faktu ze 10km to i tak porażka...

Komentarz

• krzynol
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 10957
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez lec
                                            ale slabiej nadaje niz Sigma.
                                            myślę, że tak to właśnie będzie
                                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                            poprzednie modele:
                                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• neck99, czynników na to jest milion.
                                              co mi powiedzieli w servisie ze

Lec ma lepeij zamontowaną antenę inaczej pracuje bo jest na srodku dachu ja mam z boku i już inaczej pracuje.
                                              anteny mamy zblizonej klasy Lec ma Alana PC 4 a ja LEMM 145 tyle że moja dłuzsza jesti może ja do niego doleciałe a on nmjuz nie dał rady, ważne jest ze jak napisał lec,
                                              Zamieszczone przez lec
                                              co nie zmienia faktu ze 10km to i tak porażka...
                                              to mnie martwi

Komentarz

• ===Tomy===
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 552

Zamieszczone przez Sigma_74
                                                co nie zmienia faktu ze 10km to i tak porażka... to mnie martwi
                                                10 km to ja uzyskuję na 80cm President Hawaii w obie strony. Dlatego zawsze powtarzam - żaden magnes nie da Wam pewnego SWR, który im mniejszy przy nadawaniu tym ma większe znaczenie w zasięgu. Sprawdzaliście swoje radyjka jak wychodzą z mocą?
                                                Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                                                Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                                                Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• 4W i antena 1.1
                                                  na autobani łapałem do 25 kilometrów bez problemów, a tu taki zonk ...wrrr

Komentarz

• krzynol
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 10957
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                                    Sprawdzaliście swoje radyjka jak wychodzą z mocą?
                                                    No właśnie mieliśmy w Rowach posprawdzać, ktoś miał przywieźć reflektometr....
                                                    ale nie było czasu na pierdoły....
                                                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                    poprzednie modele:
                                                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...