CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ===Tomy===
    Rider
    • 2006
    • 552

Zamieszczone przez Nastar
    No i chyba stało się najgorsze... Dziś po włączeniu radia i szybkim usłyszeniu szumofonii odkręciłem przewód antenowy... I co ? I cisza ! Szumy ZNIKNęłY ! Nawet przy SQ całkiem w lewo i RF Gain w prawo - cisza. Oznacza to ,że ANTENA ściąga zakłócenia z silnika... to chyba najgorszy z możliwych scenariusz... Zaden filtr na zasilaniu radia tutaj raczej nie pomoże. Z tego co wyczytałem to właśnie taki rodzaj zakłóceń najtrudniej wyeliminować - trzeba szukać po kolei "zakłócaczy" w osprzęcie silnika i montować np. konsensatory (podobno jakieś nieelektrolityczne). :? Dżizass !!! I co ja mam teraz zrobić ? Oczywiście porobię w miarę możliwości próby z innym radiem czy anteną ale nie obiecuję sobie zbyt wiele po tych zabiegach. Dziś na trasie 110km o mało szału nie dostałem i jedyna rozmowa jaką odbyłem (i usłyszałem) to słowa pozdrowienia do... wyprzedzanego pojazdu ! :shock: A reszta niech pozostanie... szumem... :cry:
    Spokojnie, bez paniki. To, że radio Ci się wyciszyło to normalne zachowanie ponieważ podłączając antenę zamykasz obwó. Bez anteny masz otwarty obwód i radio się wycisza dlatego nie dobrze jest dusić nośną (nadawanie) bez anteny co skutkuje spaleniem radia (najgorszy scenariusz). Ja ponawiam moje ostatnie rady: raz jeszcze kabel (zarobić wszystkie końcówki poprzez porządne lutowanie) oraz założyć filtr przeciwzakłóceniowy. 5A filtr na pewno wyeliminuje pracę turbiny, wycieraczek, silnika, itd.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Nastar
      Rider
      • 2005
      • 460

Zamieszczone przez ===Tomy===
      nie dobrze jest dusić nośną (nadawanie) bez anteny co skutkuje spaleniem radia
      No coś ty ? Jeszcze nie zwariowałem ! żadnego nadawania nie było przy wyjętym wtyku antenowym ! Ale Twoja teoria jest ciekawa... Pogadamy jutro na spocie.

P.S. Znalazłeś ten filtr ?
      Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• iksik2
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2006
        • 844

Nastar, hmm.. tak średnio (pomiędzy wcale a troszeczkę) się na tym znam, ale ja miałem taki problem że mi 520XL szumiało (miałem do tego Hustlerka) i koleś bawiący się w stacjonarne cb podsunął mi żeby zmasować antenę.. Czyli po prostu ordynarnie od masy anteny podpiąć kabel do masy samochodu (ja to zrobiłem przy samym radyjku podpiąłem zwykły kabel z jednej strony do "-" radia a z drugiej przymocowałem do śruby od anteny).. U mnie pomogło.. Zakłócenia teraz mam tylko jak spryskiwacz wycieraczek włącze cb mam podpięte pod stałe zasilanie idące do kostki radiowej.
        Nie wiem czy to autosugestia jakaś czy coś, ale na moje ucho - działa
        o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• Nastar
          Rider
          • 2005
          • 460

iksik2, każdy pomysł dobry - zobaczymy czy Twoje pomoże...jest to jakaś opcja. Lepsze to niż siedzieć i płakać...;-)

Komentarz

• ===Tomy===
            Rider
            • 2006
            • 552

No coś ty ? Jeszcze nie zwariowałem ! żadnego nadawania nie było przy wyjętym wtyku antenowym ! Ale Twoja teoria jest ciekawa... Pogadamy jutro na spocie.
            OK, dobrze że przypomniałeś bo bym zapomniał :szeroki_usmiech

P.S. Znalazłeś ten filtr ?
            Powołałem komisję i szukam. Przypomnij się jutro.
            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4315
              • Mercedes-Benz

Już zamówiłem Uniden 520XL a ten mój szajs sprzedany
              Daniel

Komentarz

• Samiec
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4287
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A wiec nadal waham sie nad antenka :roll: Jezeli na dach magnes to will, ostatnio rozwazam taki uchwyt na klape : LINK
                I moze nad taka antenka do niego : LINK
                Ale nie znam sie wogole na antenka na stale i nie wiem czy byl by to dobry wybor. :roll:

[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 09:49 ]
                Zamieszczone przez b707
                Uniden 520XL
                tutaj kupiłem sam... z Faktura! i Gwarancja!
                Ale chyba nie za taka sama kwote, co i bez fakturki? :roll:
                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Samiec, uchwyt badziew, ja miałem i rozwaliłem klape
                  a co antenki to słyszałem same pochlebne recenzje na jej temat

Komentarz

• ryhO
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1302

Sigma_74, jaki uchwyt proponujesz?? bo ja właśnie taki jak Samiec założyłem

Komentarz

• Nastar
                      Rider
                      • 2005
                      • 460

Zamieszczone przez Sigma_74
                      uchwyt badziew, ja miałem i rozwaliłem klape
                      Właśnie taki mam teraz... IMO - wydaje mi się , że to kwestia zamocowania. Trochę się nakombinowałem żeby blacha uchwytu nie obcierała przy zamykaniu o karoserię ale chyba jest teraz O.K. A w kwestii "wychodzących" srubek to jeszcze się nie wypowiem bo mam ten uchwyt od kilku dni i nie odkręcałem go od tego czasu. Poza tym - sporo takich uchwytów widze na autach różnej maści i klasy (ostatnio A8 4.0TDI :shock: )

Sigma_74 - ten uchwyt co ty masz to jednak 100zł do wydania i IMO - estetyka lekko naciagana...

Komentarz

• ryhO, i Nastar, pokarzę Wam na spocie co ten uchwyt zrobił klapy tylnej, mimo że był zabezpieczony

Nastar, co do mego uchytu, moze nie wygląda bosko ale za to jest praktyczny a 100 zł to raz wydajesz i po sprawie, malujesz albo niklujesz i wyglada bosko i nie mam takich problemów ze coś szumi mi w radiu jakieś turbo czy cioś innego.
                        kwestia gustu, ja kupiłem i nie żałuję wcale, innego nawet nie chce słyszeć.
                        kwestia gustu, moze Nastar, poszukaj u siebie slusarza co by takie coś ci zrobił.

Komentarz

• Nastar
                          Rider
                          • 2005
                          • 460

i nie mam takich problemów ze coś szumi mi w radiu jakieś turbo czy cioś innego.
                          Robert ! Jakby ten uchwycik dawał mi komfort "nieszumienia" mojego Unidenka to biorę ! Tylko objawy są takie , że to raczej nie tędy droga...

Komentarz

• Nastar, ale u mnie odkad z klapy sciągnołem i wrzuciłem na dach to przestao suzmieć, no raz na jakis czas, sporadycznie zaświszczy turbo, a i wzmacniacz nie wcina sie mi w radi ojak łąduje ostro muze

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Samiec, uchwyt badziew, ja miałem i rozwaliłem klape
                              Moglbys skrobnac co sie dokladnie rozwalilo? :roll: i najlepiej zapodaj tego foto
                              A jakiej firmy miales ten uchwyt, bo moze tu jest pies pogrzebany, np. ten z linka jest za 25zl i firma pewno noname, ale na allegro sa jeszcze po 50zl presidenta.

Ogolnie najlepiej pasowal by mi magnes, ale z obawy o zdmuchniecie myslalem nad zalozeniem na stala, ale zadna dziura nie wchodzi w gre. Wiec taki uchwyt bylby idealny.
                              Do tego lepsze parametry niz na magnesie.
                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Samiec, dzis wychodzeporaz pierwszy z domu po ponad tygodniu i zrobie foty
                                mego uchytu i tego stareg oco mi rozwalił klapę ,aha taki sam mialęm jak ty.

Komentarz

• ryhO
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1302

tydzień w domu? hyhyh pamiętasz jeszcze jak sie foty robi? wogóle to uważaj żeby nie pomylić fury na parkingu :P

żarcik - sorry ale nie mogłem się powstrzymać

Komentarz

• kombiak
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 198

Samiec, przy 130 km/h antena stawia taki opór , że delikatnie przegięła mi się podstawa - a właściwie obudowa nakrętki do przykręcania anteny.
                                    Ostatnio jechałem 160 km/h i czekałem kiedy mi zdumchnie i .... nic. Szybciej nie próbowałem.
                                    Antena to właśnie Alaska z podstawą 12 cm ( bardzo mała podstawa jak na taki długi bat ).
                                    Myślę, że około 160 km/h to koniec mozliwości takiego zestawu ( mała podstawa + długa antena ) tak więc niedługo przejdę na podstawę 160 cm - przy takim magnesie zero stresu.
                                    Niestety magnes ma DUŻĄ wadę - gorsze osiągi od jakichkolwiek innych sposobów mocowań.

Komentarz

• ryhO, zapalenie płuc miałem

Komentarz

• ryhO
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1302

nom wiosna zdradziecka pora roku, jak sie z gołym dupskiem sypia to można różne świństwa złapać Cieszymy się że wróciłeś do zdrowia a że jesteśmy w wątku CB to w dodatku cieszymy się że wracasz na 19 i oczywiście czekamy na foty tego uchwytu

Komentarz

• ależ prosze zdjęcia uchytu

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

Jakiego bata polecicie do Unidena 520tki ??

Wymagam +4dB i max 100 cm
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Nastar
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 460

Sigma_74, a masz w tym aparacie opcję MAKRO ?
                                              Interesują mnie szczególiki - zwłaszcza tych uszkodzeń od poprzedniego uchwytu.

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

Nastar, ja dzis wezme na spot'a aparat swoj i pstrykne zdjecia rozwiazania Sigmy
                                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Babka_Kiepska
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 315

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  Jakiego bata polecicie do Unidena 520tki ??
                                                  Wymagam +4dB i max 100 cm
                                                  misiek^wro, Ja proponuję WILSON Little Wil tak jak rozmawialiśmy na PW, poza tym dziś ją zobaczysz na spocie, może rozwieje Twoje wątpliwości i z tego co czytałem w tym wątku, też była polecana przez innych.
                                                  O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

• na magnes ..? czy na stałem
                                                    na stałe Alaska a na magnes taki jak ma Babka kiepska.

Komentarz

Pracuję...