CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SuchyX
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1170

Witka panowie mam do was pytanko . Jeździ ktoś albo jeździł z antena President Dakot V2 ?? W chwili obecnej śmigam na Sirio Performer 5000 ale ten bat jeździ na liftbacku i jest na stałe z racji tego myślę o czymś innym i padło na Dakota V2 oczywiście magnes bo w kombi nie zrobię dziurki w dachu.

Jak ktoś śmiga/śmigał z tą antenką to niech się wypowie na jej temat.
    Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
    Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• neck99
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1326

Zamieszczone przez SuchyX
      ... oczywiście magnes bo w kombi nie zrobię dziurki w dachu.
      Dlaczego ?
      OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
      SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• SuchyX
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1170

neck99, wiesz co jakos mi szkoda Wiesz chciałem wywalic antenę FM ale nic z tego bo tam mam moduł GPS od wbudowanej nawigacji także trochę mi to wszystko komplikuje :] Poza tym dach w skodzinach raczej nie jest jakis mega super twardy wiem bo robilem dziurce w klapie i musiałem dac pod nia blachę wyciętą rozmiaru 10x10cmx3mm(grubosci, inaczej by mi bagażnik antena pogięła).

Także co proponujesz oprócz dziurki? Bo jakbym się zdecydował na dziurkę to na pewno bym nie montował Dakotę tylko Sirio Performer 5000 :diabelski_usmiech

Komentarz

• neck99
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1326

SuchyX, włąsnie analizowałem i dalej analizuje temat anteny w kombiaku. Najpierw myśl na reling ... potem jakis uchwyt na klape .. ale chyba bedzie Sirio AL 145 dziura w dachu. antenka wazy zaledwie 180 gram. Długosc 142cm Przy tej wadze nie powinno sie nic dziać. Dla porównania inne anteny o tej długości to "pół kilo" !
          Musze to jeszcze skonsultować z specami od cb SINAD częstochowa
          Dlatego też pytałem kto ma antene w dachu by porównać czy coś sie stanie z dachem. Reling mi odradzano - choć nie zawsze. Uchwyt na klape nie widziałem jak to wygląda ale widze ze kombiaki maja cos takiego.

A to ta antenka SIRIO AL 145 PL

[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 10:20 ]
          Zamieszczone przez neck99
          SuchyX, włąsnie analizowałem i dalej analizuje temat anteny w kombiaku. Najpierw myśl na reling ... potem jakis uchwyt na klape .. ale chyba bedzie Sirio AL 145 dziura w dachu. antenka wazy zaledwie 180 gram. Długosc 142cm Przy tej wadze nie powinno sie nic dziać. Dla porównania inne anteny o tej długości to "pół kilo" !
          Dlatego też pytałem kto ma antene w dachu by porównać czy coś sie stanie z dachem. Reling mi odradzano - choć nie zawsze. Uchwyt na klape nie widziałem jak to wygląda ale widze ze kombiaki maja cos takiego.

A to ta antenka SIRIO AL 145 PL

Obrazek

Ewentualnie AS 100 jednometrówka ponoć bardzo dobra 10 - 12km. I też mega lekka. Tak samo wygląda jak 145 tyle ze krótsza.

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

Ojcu wyregulowali ASC idealnie w radiu, a mojego Herberta wzieli na przeglad i poprawili mu odbior a raczej "poprawili". Teraz cala czulosc radia szlag trafil. Zbieram najgorszy syf z eteru, squelcha musze krecic na godzine 12 i dalej zbieram syf :? Szum jest tak nieprzyjemny ze musze pomagac sobie filtrami hi-cut bo anl i nb nie dzialaja na ten szum (bo to jest z instalacji samochodu).
            Chyba bede musial sie do nich przejechac i niech posluchaja co w eterze trzeszczy :wink:
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Guguś
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1212

SuchyX, jest uchwyt do combi, mój kolega ma takowy zainstalowany na tylnej klapie od góry, nie przeszkadza to w żaden sposób w otwieraniu klapy, postaram sie skombinować info co to za uchwyt i może jakieś foto.

Ja już poważnie myśle o zmianie, bo trafia mnie cały czas ten magnez na dach wyciągać.

A oto i dane owego uchwytu (opis z internetu):

Uchwyt bagażnikowy do samochodów osobowych i dostawczych.
              Przeznaczony do montażu anten o różnej długości na samochodach, gdzie nie ma możliwości zamocowania anteny w karoserii.
              Uchwyt ten montuje się na krawędzi pokrywy bagażnika. Mocowany jest za pomocą dwóch śrub imbusowych od strony bagażnika, dzięki temu nie ingerujemy w zewnętrzną powłokę lakierniczą pojazdu. Aby uchwyt miał dobry kontakt elektryczny z nadwoziem wystarczy oczyścić kilka mm kwadratowych blachy w miejscu gdzie dociskają śruby imbusowe.

UWAGA: na zdjęciach pokazano przykładowo, jak montuje się do uchwytu antenę "na motylka" czyli ALAN 9 PLUS lub jedną z serii AP 1200 - AP 1700

regulacja kąta NIE
              z przyssawką NIE
              mocowanie bagażnikowy
              materiał metal/plastik

cena brutto: od 46.00 zł do 60.00 zł - takowe cenki znalazłem w sieci.
              Załączone pliki

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• neck99
                L&K
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1326

Guguś, kolega ma to w O2 na klapie ? możesz załatwić fotki ? Wiem ze w starszych kombiakach było tyle miejsca miedzy klapa a autem w nowych szczelina jest mała i nie wiem czy nie bedzie problemu. Załatw prosze fotki z bliska dobrze ?

A dalej podtrzymuje pytanie czy ktoś z kolegów ma w dachu dziurke ?

Komentarz

• Guguś
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1212

neck99, nie w OI

Komentarz

• Czaroo83
                    Classic
                    • 2009
                    • 9

no to i ja jako nowy tutaj pochwalę się tym co mam w swojej oki I

Radyjko:

Antenka:

Mocowanie tak jak na zdjęciach kilka postów wcześniej. :wink:

Komentarz

• SuchyX
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1170

Guguś, proszę Cię..... zero pseudo uchwytów pomyślałeś co się stanie jeśli antena zacznie się bujać na boki i co potrafi zrobić z blachą??? Ja już widziałem jak wygląda blacha po takich uchwycie i odradzam.

Jedyne co to magnes (unikam tylko jak mogę tej możliwości) albo dziura na stałe i pod spód blacha dla wzmocnienia. Myślałem na relingiem i dupa kibel z masą trzeba by poprowadzić dodatkowy kabelek od masy co to już nie wygląda estetycznie.

Dlatego u mnie na razie zostaje magnes ale to nie będzie końcowe rozwiązanie W końcu jakiś patent wymyślę pod antenę tak aby auta nie szpeciło :diabelski_usmiech

neck99, jak już robisz dziurkę w dachu to nie montuj takiego badziewia. Ja poprostu nie robię dziurki bo szkoda mi szkodnika muszę się nim nacieszyć w całości pewnie z czasem wezmę wiertło i zrobi się co trzeba Polecam antenę Sirio Performer 5000 bat wysokości 198cm a zasięg jaki :!: :!: :!: :!: :!: :szeroki_usmiech. Także pamiętaj jak dziura to wsadź tam coś co zasługuję na to aby szkodnika podziurawić :diabelski_usmiech Jeśli potrzeba to służę pomocą w montowaniu antenki w dachu sam montowałem SP 5000 w klapie bagażnika

Komentarz

• Guguś
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1212

SuchyX, mój koega to przedstawiciel handlowy, nawet nie masz pojęcia ile On robi kilometrów, ma tą antenę zamontowaną już przynajmniej rok czasu, a powiem Ci, że jest pedantem i dba o auto.

Komentarz

• zurcio
                          RS
                          • 2008
                          • 2046

Zamieszczone przez Czaroo83
                          Mocowanie tak jak na zdjęciach kilka postów wcześniej.
                          Guguś, proszę Cię..... zero pseudo uchwytów pomyślałeś co się stanie jeśli antena zacznie się bujać na boki i co potrafi zrobić z blachą???
                          Zjeździłem kilkadziesiąt tysięcy km na takim uchwycie w O1, na bacie 1,5m i nic się nie stało z blachą.
                          Ponownie zamocowałbym ją w O2, ale w górnym miejscu klapy się nie mieści i zmuszony jestem używać magnesówki.
                          Osobiście polecę każdemu tego typu uchwyt ...
                          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• bradley
                            L&K
                            • 2008
                            • 1465

Guguś, proszę Cię..... zero pseudo uchwytów pomyślałeś co się stanie jeśli antena zacznie się bujać na boki i co potrafi zrobić z blachą??? Ja już widziałem jak wygląda blacha po takich uchwycie i odradzam.
                            Uchwyt trzeba przykrecic a nie polozyc :lol: U mnie kompletnie nic sie nie dzieje a cala antena ma prawie 1,65m
                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A mojego Alana szlak trafił :twisted:
                              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ZipY
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 875

Ziomal, co mu zrobiłeś??
                                http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• neck99
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1326

SuchyX, Nie no jak sie zdecyduje na dziurke przed anteną FM to na bank nie bedzie tam nic co bedzie miało wiecej jak 1m. Wiesz CB mi słóży do spytania o droge i odpowiedzi. Nie rozmawiam o problemach i radościach zycia z uczestnikami ruchu Poza tym odległośc ok 5km - 8km to wsam raz. Do tego dochodzi kwestia estetyki. Mi osobiście nie bardzo sie podoba taki długi bat. Kolejna sprawa szykam małej lekkiej antenki która nie będzie musiała miec podpory z blach. Tak, że chyba włoże jakiegoś fajnego helikala małego ok 60 - 70cm. Która estetycznie wygląda like this :

Komentarz

• Ziomal
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 5841
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ZipY
                                    Ziomal, co mu zrobiłeś??
                                    Przez pół roku wszystko było ok , ale jadąc ostatnio do Gołdapii zauważyłem że się samo wyłącza.Gdy poruszałem kablem to działało wiec rozebrałem wtyczkę i zobaczyłem że czerwony kabel latał sobie luzem i nie miał styku a czarny był przylutowany odpowiednio. Nie jestem znawca ale czy czerwony też nie powinien być przylutowany ?? Przedwczoraj wracając do domu CB nie odpaliło juz , 2 bezpieczniki sprawdziłem ten we wtyczce i na kablu i są dobre więc widocznie jakieś zwarcie się w środku zrobiło. Temat olałem bo mam gwarancję więc i tak czekam
                                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• SuchyX
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1170

Ja zdania nie zmienię bat min 150cm do CB

Komentarz

• ZipY
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 875

Zamieszczone przez Ziomal
                                        Nie jestem znawca ale czy czerwony też nie powinien być przylutowany ?? Przedwczoraj wracając do domu CB nie odpaliło juz , 2 bezpieczniki sprawdziłem ten we wtyczce i na kablu i są dobre więc widocznie jakieś zwarcie się w środku zrobiło. Temat olałem bo mam gwarancję więc i tak czekam
                                        oby sie nie dopatrzyli tego ze cos odkrecales gdziekolwiek, bo wtedy beda marudzic z ta gwarancja... i beda jazdy

Trzymam kciuki
                                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• neck99
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1326

SuchyX, nie no jasna sprawa

Mi Sirio powinno wystarczyć skoro radzi sobie triflex jako tako.

Zależy mi na radio i to bardzo. A z tego co czytałem triflex to antena bez wzmacniacza. Tak, że skoro czasem fabryczna z wzmachem nie radzi sobie czasem na stereo w 100% to triflex dopiero.
                                          No chyba ze jakoś do triflexa dodac wzmacniacz antenowy - ale nie wiem jak by to wyglądało. Pewnie nikt nie zagwarantuje tego ze b ędzie tak samo albo i lepiej niz na ori. Stąd chyba poleci sirio w dziurke przed

Komentarz

• iksik2
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 844

No chyba ze jakoś do triflexa dodac wzmacniacz antenowy - ale nie wiem jak by to wyglądało. Pewnie nikt nie zagwarantuje tego ze b ędzie tak samo albo i lepiej niz na ori. Stąd chyba poleci sirio w dziurke przed
                                            zagwarantować Ci nie zagwarantuje, ale u mnie jest sporo lepiej Wzmacniacz założyłem jakiś badziewny ze sklepu elektronicznego. Nawet nie wiem co to za wynalazek, ale ilość/jakość odbieranych stacji znacznie się zwiększyła a wpływu na działanie CB nie zauważyłem
                                            o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• mdo1
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 441

Byla okazja, wiec potestowalem sobie Harry II Clasic z antena Hustler IC-100
                                              i tak:

korzystam na codzien z zewnetrznego glosniczka nokii, wiec tu tez go podlaczylem, odsluch czysty, troche wiecej wysokich tonow niz w Alanie 101, nie sprawdzalem jakos szczegolnie jak mnie slychac, gdzie itp, to tylko pare uwag natury praktycznej.
                                              Na codzien wg mnie 95% albo i wiecej to odsluch i tu harry z metrowa antena nie sprawdza sie za rewelacyjnie.
                                              Dzwiek oczywiscie jest czysty, mocny, widac, ze dobrze dziala na ruch pokretla RF Gain i SQ, ale jest dosc malo czuly i na 1 metrowej antenie wg mnie jest za mala odleglosc od sygnalu wlasciwego do szumu, caly czas w zasadzie trzeba go podstrajac a i tak czesto ciezko znalezc takie ustawienia, zeby slyszec nadajacego a wyciac szumy tla (oczywiscie czasem jest to niemozliwe, ale z praktyki wiem, ze czesto sie jednak udaje), mam na mysli oczywiscie nadajacego ze stosunkowo mocnym sygnalem.
                                              Podejrzewam, ze z dluzsza antena powinno byc lepiej, jak odzyskam ML-145 i bede jeszcze mial dostep do tego radia, to porownam i postaram sie napisac co wydawalo mi sie slyszec .

Jak na razie mialem w aucie 4 radia i wg mnie kolejnosc jest taka: Alan 101, Harry, TTI 880, Intek M-790
                                              Pisze tu o walorach w codziennym moim uzytkowaniu, czyli czasem odpowiadam na pytania, rzadko sam zapytam, a wiekszosc czasu jedynie slucham.

Komentarz

• SuchyX
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1170

Dzisiaj mi przyszła antenka President Dakot V2 zobaczy co to warte jest tych pieniędzy. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Evil
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 721

jako że tu jest najbardziej ogólny temat o CB, to tu zapytam.

Mam radio Uniden 520 jeszcze z starego samochodu + antenę hustlera. Hustlera miałem dlatego, że w poprzednim aucie bagażnik był mały i mi się hustler idealnie mieści, teraz jak jest większy bagażnik przydała by się antenka już coś z ML 145 ale tu pytanie do posiadaczy ML'ek. Jak ją trzymacie w bagażniku, tzn. w jak wam leży? Bo mój hustler fajnie się mieści bez zawijania, zakręcania, a ta ML'ka już zapewne potrzebuje zagięcia (wiem że takie zagięcia nie wpływają negatywnie -opinia kolegi co ma zakręconą ją dosyć solidnie i w sklepie z CB też kiedyś mi tak mówili) ale bardzo macie je zagięte w bagażniku??

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maru 123
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4660

Evil, mam io nie narzekam wszystko mieści się ok. owszem jest wygięta ale to jej wogóle nie przeszkadza-nie odkształca się
                                                    nie powinienaś sie o nią martwic w bagażniku jest jej dobrze :szeroki_usmiech
                                                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...