tu było coś innego ale już nieaktualne
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
mobilki mobilki sprawdzam radyjko jak mnie słychać.....
Chciałem się pochwalić nowym nabytkiem - President Johnny II + antena ALAN PC6 - montażowa (zamontowana na podstawie magnesowej). Jest to mój pierwszy zestaw myślę że wystarczający na początek.
Mam kilka pytań do kolegów znawców tematu.
Chciałem zainstalować radio CB na stałe i wybrałem montaż w kieszeni, którą zamontuje pod radiem. Czy konieczne jest zamontowanie dodatkowego głośnika bo wydaje mi się że z tej kieszeni to nie będzie za dobrze słychać? Jaki ewentualnie głośnik polecacie (marka, gabaryty, 5W czy 7W) i gdzie go najwygodniej w skodzinie zamontować?
Kolejne pytanie mam związane z anteną. Obecnie mam ją zamontowaną w podstawie magnesowej stojącej na dachu zaraz przez anteną od radia. Chciałem jednak zmienić sposób mocowania i zamontować w uchwycie montażowym na tylnej klapie. Po pierwsze z waszego doświadczenia czy starczy kabla 4m (tyle chyba w standardzie) po drugie czy nie pogorszą mi się parametry w związku z montażem anteny nieco niżej (wyczytałem że przy montażu na uchwycie mamy do czynienia z lepszym zmasowaniem - co chyba jest dużym plusem)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Thsmobilki mobilki sprawdzam radyjko jak mnie słychać.....
Zamieszczone przez ThsChciałem zainstalować radio CB na stałe i wybrałem montaż w kieszeni, którą zamontuje pod radiem. Czy konieczne jest zamontowanie dodatkowego głośnika bo wydaje mi się że z tej kieszeni to nie będzie za dobrze słychać? Jaki ewentualnie głośnik polecacie (marka, gabaryty, 5W czy 7W) i gdzie go najwygodniej w skodzinie zamontować?
Zamieszczone przez ThsKolejne pytanie mam związane z anteną. Obecnie mam ją zamontowaną w podstawie magnesowej stojącej na dachu zaraz przez anteną od radia. Chciałem jednak zmienić sposób mocowania i zamontować w uchwycie montażowym na tylnej klapie. Po pierwsze z waszego doświadczenia czy starczy kabla 4m (tyle chyba w standardzie) po drugie czy nie pogorszą mi się parametry w związku z montażem anteny nieco niżej (wyczytałem że przy montażu na uchwycie mamy do czynienia z lepszym zmasowaniem - co chyba jest dużym plusem)
Co do długości kabla, to sam musisz sobie przymierzyć czy Ci starczy. Jak nie to przedłużysz, no problem.
Komentarz
-
-
To i ja się pochwalę :szeroki_usmiech
Dziś kupiłem Cobre 19 DX IV, która podpięta jest pod Triflexa. Myślę, że na początek wystarczy, a jak już się dorobię czegoś lepszego to Cobra wyląduje u dziewczyny w aucie :wink:Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Thsdzięki za odp
Mam jeszcze pytanie czy johnny II wejdzie na głębokość w miejsce schowka pod radio? Nie trzeba tam czegoś wycinać ??
- dł. 180mm,
- szer. 115mm,
- wys. 35mm.
Johny ma chyba identyczne wymiary. Do tej długości musisz jeszcze doliczyć kabel antenowy (nie wiem którędy chcesz go poprowadzić).
[ Dodano: Nie 08 Lis, 09 18:39 ]
Zamieszczone przez DeoTo i ja się pochwalę :szeroki_usmiech
Dziś kupiłem Cobre 19 DX IV, która podpięta jest pod Triflexa. Myślę, że na początek wystarczy, a jak już się dorobię czegoś lepszego to Cobra wyląduje u dziewczyny w aucie :wink:
I jak Ci Deo odbiera triflexik?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smerZamieszczone przez DeoTo i ja się pochwalę :szeroki_usmiech
Dziś kupiłem Cobre 19 DX IV, która podpięta jest pod Triflexa. Myślę, że na początek wystarczy, a jak już się dorobię czegoś lepszego to Cobra wyląduje u dziewczyny w aucie :wink:
I jak Ci Deo odbiera triflexik?Pozdrawiam,
Grzesiek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CIS73mój sposób na cb radio
(radio używane sporadycznie tylko przy wyjazdach w trasę) szybki montaż i demontaż
oczywiście kable będą upożądkowane
Ja mam TTI pod podłokietnikiem, patentowo zamocowane na ściągacz gumowy, zasilanie puszczone razem z kablem anteny do bagażnika. Radio jak chcę przełożyć wypinam w 20 sek, w innych autach mam inne anteny lub dyżurnego hustlera - magneto.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DeoZamieszczone przez smerI jak Ci Deo odbiera triflexik?
Tylko błagam, nie daj się opanować modzie na zadawanie bezsensownego pytania "sprawdzam radio...... itd." Nie dołączaj do spamerów zaśmiecających eter tym kretynizmem, niedowiarków którzy codziennie pytają o to samo i w żaden sposób nie potrafią zrozumieć, że skoro przez 1000 dni ich słychać, to ten 1000-pierwszy będzie identyczny
... a gdyby nagle ich nie było słychać, to skąd by o tym wiedzieli, skoro nikt by im nie odpowiedział??? A gdyby nawet sami doszli do wniosku że ich nie słychać, to co by poradzili? Wyciągnęliby nagle z kieszeni nowe zapasowe radio i nową zapasową antenę?
Komentarz
-
-
smer, pracuje w Krakowie na ulicy Mogilskiej (teren Pliva Kraków) i na zapytanie gdzie mnie słychać, odpowiedział mobilek będący na ulicy Siewnej (to według zumi 3,2km w lini prostej)Pozdrawiam,
Grzesiek
Komentarz
-
-
Rekord na moim Presidencie Johnny II i Sirio ML 145 25 km.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smerFajny osiąg, jednak uważam że dla celów drogowych informacje uzyskane z odległości 25km są zupełnie nieprzydatne.
Raz - to rekord, ale oznacza to, że w zwykłych warunkach masz zawsze te 10+ km. A to już bardzo przydatny zasięg - zwłaszcza na nieco mniej uczęszczanych trasach.
Dwa - "dobrego" nigdy za wiele. Skrócić się można - wydłużyć już nie - a czasem sobie miło z kimś pogwarzyć dłużej niż kilkadziesiąt sekund :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SaszkaZamieszczone przez smerFajny osiąg, jednak uważam że dla celów drogowych informacje uzyskane z odległości 25km są zupełnie nieprzydatne.
Raz - to rekord, ale oznacza to, że w zwykłych warunkach masz zawsze te 10+ km. A to już bardzo przydatny zasięg - zwłaszcza na nieco mniej uczęszczanych trasach.
Dwa - "dobrego" nigdy za wiele. Skrócić się można - wydłużyć już nie - a czasem sobie miło z kimś pogwarzyć dłużej niż kilkadziesiąt sekund :szeroki_usmiech
:szeroki_usmiech.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
Komentarz