CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariuszpolice
    Ambiente
    • 2012
    • 178

podepnę się do tematu, bo też mam zamiar kupić jakieś radio
    rozważam nad radiem Lafayette Venus ponieważ centralkę gdzieś chowamy, a w słuchawce mamy wszystkie ustawienia. jestem tylko ciekawy jak funkcjonuje to radio.
    nie mam zamiaru wiercić dziurek, ani wycinać jakieś otwory w aucie.

Komentarz

• Andrzej.P
      RS
      • 2011
      • 1516
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

mati8201, jeśli masz wolną kieszeń 1DIN - czyli nie masz fabrycznego radia, to wówczas jest z czego wybierać.

Zamieszczone przez mati8201
      jakie miejsce waszym zdaniem ze wzgledu na ergonomie i łatwość montazu polecacie
      Jak dla mnie popielniczka - ale tam bez większego grzebania wchodzi radio z obudową maks szer U520/HII itp. czyli cudów nie ma. Szersze to już trzeba modzić - nawet H III nie wejdzie (ma 125mm szer.).
      Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
      FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• mati8201
        Rider
        • 2009
        • 342

własnie mam radio 2 din a grzebanie w popielniczce mnie przeraża

Komentarz

• greg44
          L&K
          • 2011
          • 1198
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

A co tam jest przerażające? Popielniczka jest przykręcona na dwa wkręty i łatwo poddaje się cięciu, no faktycznie nic większego niż U520, czy HII nie wejdzie. Uważam, że jest to najlepsze miejsce, gdzie można zamontować CB na stałe w OII.

Komentarz

• Grzegorz56
            Rider
            • 2010
            • 266
            • Octavia II (1Z3)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

mati8201, jeżeli nie używasz schowka pod kierownicą z lewej strony to po wyjęciu go masz sporo miejsca na zamontowanie CB. Tylko jeżeli tam będziesz montował CB to zabezpiecz się w przejściówkę do anteny tz. fajkę ponieważ za tym schowkiem masz przekaźniki które powodują, że kabel antenowy w normalnej wtyczce mocno się zagina. Plusem zamontowania tam CB jest jeszcze bliskość bezpieczników (w wolnym miejscu możesz zamontować bezpiecznik dla CB).

Komentarz

• Andrzej.P
              RS
              • 2011
              • 1516
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeśli chcesz mieć radio schowane, ale w zasięgu wzroku (popielniczka --> klapka lub też schowek po lewej), to bez ingerencji we wymienne elementy się nie obejdzie (choć tył lewego schowka może to typowo wymiennych się nie zalicza, bo to jednak większy element ).

Komentarz

• mati8201
                Rider
                • 2009
                • 342

Widze ze nie pozostaje nic innego jak grzebanie w popielniczce

[ Dodano: Sro 18 Wrz, 13 10:43 ]
                pytanie do osób które montowały CB w popielniczce czy łatwo jest później takie radio wyciągnąć gdybym chciał przełożyć do innego samochodu

Komentarz

• ale_jak_to
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 199

A moze ma ktos taki manual montowania w popielniczce?
                  Jakie tam wejda radia?
                  Uden 520xl, Yosan cb100, Yosan cb300, Yosan pro120?, harry 1 i 2, johny 1 i 2, co jeszcze?

Komentarz

• mrfazi
                    • 2010
                    • 3103
                    • Superb III (3V3)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ale_jak_to, na forum jest troszkę fotek oraz informacji jak zapakować CB do popielniczki, wstawię kilka swoich zdjęć, może Tobie przybliżą temat

Jedno jest pewne, aby nie kombinować z kanałami od nawiewu koniecznie trzeba usunąć gniazdo antenowe i podlutować gniazdo na kabelku. Wycinka w samej popielniczce to już prosta rzecz. Jak zorganizować zasilanie znajdziesz w tym wątku:
                    Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Nic nie przerabialem w radiu, podcialem tylko uchwyty boczkow + popielniczke i gdybym zalozyl katowe zlacze mikrofonu to bylaby igla. A tak kabel byl mocno nagiety, ale schowek zamykal sie zawsze i dostep do regulacji radia tez byl.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• mrfazi
                        • 2010
                        • 3103
                        • Superb III (3V3)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Maicroft,
                        Zamieszczone przez ale_jak_to
                        harry 1 i 2, johny 1 i 2
                        ... w przypadku w/w modeli nie masz szans wsadzić radio bez ingerencji w sam sprzęt lub kanały nawiewu (zaprezentowane na fotce kolegi "smer"). Nie tylko ja w ten sposób "modyfikowałem" CB (przy czym ja nic nie wycinałem w samej konsoli).
                        Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

To moze jest ten magiczny 1cm na dlugosc. Uniden wchodzil bez zajakniecia :szeroki_usmiech
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Andrzej.P
                            RS
                            • 2011
                            • 1516
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli auto nie ma kanałów do nawiewów z tył, to wejdzie bez kombinacji:

Komentarz

• ale_jak_to
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 199

Ok a na ktoryms radyjku da rade tylko wyjac/wyciac popielniczke i gdzies wkrecic radio, bez ciecia plastików?

Komentarz

• Andrzej.P
                                RS
                                • 2011
                                • 1516
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może takie wejdzie bez cięcia, po wyjęciu wkładu popielniczki - ale i tak musisz zrobić otwór na kabel antenowy
                                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• marpol
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 350
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Nie chcąc zakładać nowego wątku pozwolę sobie tutaj zadać nurtujące mnie pytania. Ostatnio znowu nadziałem się na nieplanowaną sesję fotograficzną i natychmiast dojrzałem do decyzji zakupu cb radia. Niestety jestem w tym kompletnym laikiem, więc wybaczcie za prostackie me rozumowanie Jakie zestawy przetestowaliście i jakie polecacie. Póki co mam mieszane uczucia do tego ustrojstwa, ponieważ jeżdżąc ze znajomym, posiadającym cb, to więcej trzasków słyszę, niż pomocnych porad kierowców. Strasznie to irytujące, kiedy nagle włącza się takie zakłócenie, przy którym trzeba wytężać słuch, aby zrozumieć rozmówcę. I teraz drugie pytanie, czy jest to wina radia? Anteny? Czy może umiejętności strojenia mojego znajomego? Zastanawiam się jeszcze nad jedną ewentualnością, otóż w Fordzie (nim jeździ kolega) powiedziano, że ich samochody bardzo zakłócają CB radia, ale ile w tym prawdy, trudno orzec. Przepraszam za zbyt rozległy wywód, ale bardzo mi zależy na sprzęcie, który w Octavii się spisze zgodnie z oczekiwaniami.
                                  Pozdrawiam!

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

marpol, ja za ~200zł kupiłem Alana 109 i antenę Wilson. Jadac po "Gierkówce" skręcam szumy tak, żeby nic nie szumiało (PS: zarówno zasięg jak i szumy nam na 1/2 skali) i dobrze słyszę to, co mówią inni. W mieście raczej nie używam, bo zbyt dużo głosów się "nakłada".
                                    Właściwie mogę powiedzieć, ze jestem z tego zestawu zadowolony, ale też faktem jest, że nie mam okazji porównania go z innymi (droższymi/lepszymi) radiami.

PS: jedyne co mnie wkurza to poziom wulgarności użytkowników radia - przede wszystkim z tego powodu nie używam go jeżdząc z rodziną...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• ploter
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 50

Ja zmieniłem zestaw ponieważ radio ALAN 102 nagle straciło moc na wyjsciu zostało zapodane Midland ALAN 109, wraz z anteną President Misouri Export...

Ale to tylko na pogaduchy z kumplem podczas nocnych powrotów na dwa autka

Komentarz

• Antek2000
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 154

Kolega ma radio ze słabymi filtrami, a auto tzw. "siewnik", czyli generuje zakłócenia w.cz.
                                        Dodatkowo antena pewnie też słabej jakości, czyli zbiera cały "syf" z eteru i samego auta.

Może napisz, czy jesteś zainteresowany nowym radiem, czy mogą być tzw. "używki". Te, jeśli są w dobrym stanie technicznym (mowa o tzw. klasykach), biją na głowę nowe radia.
                                        No i kolejne kryterium: gabaryty i cena.

Tak na szybko z nowych: Yosan pro 120/Lafayette Atena, lub nowsze Yosan JC-350/JC-650,ewentualnie President Johny III/Harry III - te jednak cenę mają niewspółmiernie wysoką do jakości.

Ze starszych to: President Herbert I/Wilson/Valery, jakiś Realistic, np TRC 474/TRC/435, Alan28, Alan18, coś c DNT, np. Carat, Cocpit, Scaner

to na początek :wink:

No i do tego dobra antena

Komentarz

• marpol
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 350
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Oj z wulgarnością to niestety trzeba się liczyć, co nie znaczy, żeby od razu się na nią godzić. Dzięki Wam za błyskawiczną odezwę i ukierunkowanie moich myśli. Też nie zamierzam jakiegoś wielkiego majątku na zakup przeznaczać, bo na wiosnę na pewno apetyt na felgi urośnie

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

marpol, no to ja polecam swój zestaw: jest tani i zawsze odpowiednio wcześnie słyszę ostrzeżenia o "niebezpieczeństwach"... I przy okazji wiem gdzie można zjeść i przespać się już od 75zł lub czy przy drodze stoi ładny ssak leśny
                                            Adam... Używam:
                                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dominik9420
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1136

Zamieszczone przez Antek2000
                                              Ze starszych to: President Herbert I/Wilson/Valery, jakiś Realistic, np TRC 474/TRC/435, Alan28, Alan18, coś c DNT, np. Carat, Cocpit, Scaner
                                              SIC! A gdzie JOHNY II, gdzie UNIDEN 520XL :idea: aż się oburzyłem
                                              Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                              Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                              Pozdrawiam i Szerokości!
                                              Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                              http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Antek2000
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 154

Zamieszczone przez Agamek12
                                                marpol, no to ja polecam swój zestaw: jest tani i zawsze
                                                taki TATA wśród aut, czyli badziewie. Filtrów prawie w ogóle, szybko siadają przełączniki, z nakładkami kiepsko sobie radzi, dlatego
                                                Zamieszczone przez Agamek12
                                                W mieście raczej nie używam, bo zbyt dużo głosów się "nakłada".
                                                Kolego Agamek12, posłuchaj, jak pracuje w miarę dobre radio, a nie jakieś "Biedronkowe" badziewie i dopiero polecaj :wink:

@marpol najlepiej przed kupnem podpiąć radio w aucie i zobaczyć, jak się zachowuje.

EDIT:
                                                Zamieszczone przez dominik9420
                                                SIC! A gdzie JOHNY II, gdzie UNIDEN 520XL :idea: aż się oburzyłem
                                                Johny I bije "dwójkę" na głowę, a że nie ma ASC-zbędny bajer, zresztą w II ASC działa tak, że większość komunikatów wycina.
                                                Uniden Filipińczyk lub stary Chińczyk może być, choć też szału nie robi, za to sieje po sąsiednich kanałach jak głupi. Nowe 520-ki to szrot totalny.
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• dominik9420
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1136

Nowe 520-ki to szrot totalny.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Jak wszystko w dzisiejszych czasach :wink:
                                                  ASC-zbędny bajer
                                                  Według mnie nie, bo jak przejeżdżam koło niektórych ekranów PMB-LED to sobie skręcam SQ na MAX i nie słychać żadnych zakłóceń.
                                                  Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                                  Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                                  Pozdrawiam i Szerokości!
                                                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                                  http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Antek2000
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 154

A ja mam i nie używam, jak coś, to lekko skręcamy RF-Gain i też nie słyszę zakłóceń, a komunikaty wchodzą :wink:

Komentarz

Pracuję...