CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Antek2000
    Ambiente
    • 2011
    • 154

@witachu: O II to nie O I, w jedynce ten schowek pod radiem. CD jest idealny dla cymbała. Spokojnie wchodzi radio wielkości Herbatnika, Alana 28, czy tym podobnych. Jedynie może radio trochę wystawać i wtedy jest problem z zamaskowaniem tego jakąś zaślepką. Miałem tak z Harrym III. Natomiast moje radio, mimo, iż siedzi dość ciasno, nie ma problemu z wyjęciem go i podpięciem z powrotem.
    Ale niektórzy mają taki dylemat: nie zamontuję, bo będzie widać i komuś się może przykleić do rączek

Komentarz

• witachu
      L&K
      • 2011
      • 1319

Antek2000, dokładnie to miałem na myśli. deska rozdzielcza w OII tak zabudowana ze nie ma za bardzo manewru chyba zeby wyjąc radio i zamotnowac taką kieszen maskującą jakie występowały w tych biednych wersjach radio było bez wystwietlacza i wymiarami było podobne do zwyklego a pod spodem pusta kieszeń. i tam moze była by szansa. gdyby ten schowek pod włącznkiem swiateł był wiekszy to napewno bym próbowal. ostatnio myślałem nawet o Walkerze - zobaczymy
      tak czy inaczej lepiej zeby radio sie nie rzucało w oczy, znajomym juz kilka razy wzieli radio :/
      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
      (znajdź również na fb)

Komentarz

• mp1985
        Drive
        • 2012
        • 55

witachu, yosan i legand jest barany pod uwage ale z oferty KONEKTORA juz po przeróbkach i cena ich to odpowiednio 500 i 400zł wiec za tyle mzona juz kupić herberta lub wilsona tylko wlasnie jetem esteta i chciałbym to wszystko ladnie w miare możliwości "seryjnie" upchnąc w deskę o1
        yosan wejdzie napewno sa nawet ramki do niego no i kupuje nowy, na fv, wiec "-" podatek bo prowadzę DG ale znowu chciałbym raz na zawsze rozwiazac problem cb w aucie ma byc funkcjonalnie zamontowane, estetycznie wygladać i dobrej jakości odsłuch

[ Dodano: Nie 19 Sty, 14 19:45 ]
        mozna zwariowac im więcej ogladam allegro tym mniej wiem

taka opcja http://allegro.pl/cb-radio-president...899879691.html lub noweszy

ale pewnie ta sama zasada co z herbertem ze starszy model lepszy ? tylko nie wiem czy ten starszy jak tak samo "płytki" jak nowszy = tyko 150mm bo jak tak to super by sie miescił w konsole srodkowa

coś wiecie o JOHNSON ?
        ASV+

Komentarz

• witachu
          L&K
          • 2011
          • 1319

mp1985, wrzuć ogloszenie w giełdzie cb-radio forum ze chcesz kupić radio, napisz jakie. a moze ktoś bedzie sprzedawał coś godnego uwagi, z allegro róznie może być

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Andrzej.P
            RS
            • 2011
            • 1516
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

W końcu udało mi się ruszyć temat modyfikacji schowka w tunelu tak, aby weszło tam radio szersze niz 12cm (Uniden 520 / H J I II i inne w tej obudowie lub podobne).

Założenia - musiało tam wejść radio o wymiarach szer. 14cm, dł. 18cm (+pokrętła +wtyk antenowy), wys. 5cm, musiała pozostać klapka.

Efekt prac:
            Prototyp, tu jeszcze przed wyszlifowaniem ostrych krawędzi.

Klapka działa, niestety bez blokady i sprężyny - zobaczę, jak to się będzie sprawować. W każdym razie efekt osiągnięty.

Tu natomiast widoczny jest często przewijający się problem we wersjach z lepszym wyposażeniem - jeśli ktoś ma te "dodatkowe" kanały nadmuchowe, to raczej nie ma szans zmieścić takiego radia - chyba jedynie wejdą Yosany (one są krótkie, jakieś 14cm długości)

U mnie weszło idealnie pod zaślepki, na styk z kanałami (rzecz jasna z wtykiem kątowym).
            Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
            FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• witachu
              L&K
              • 2011
              • 1319

wnerwia mnie to w tych nowych autach ze sa tak zabudowane w srodku ze nie idzie zamontować porządnego radia :P w starszych samochodach była zawsze jakaś wnęka czy jakaś głębsza szuflada sam kombinuje jak założyć cos dyskretnie, bo robie przesiadkę z ubota i nie chce zeby radio kuło po oczach a i pruć tapiecerki, plastików na na zewnątrz a jednoczesnie zeby było pod ręką, cięzka batalia mnie czeka gdyby ten schowek pod włącznikiem swiateł był tak dwa razy szerszy było by super

Andrzej.P, troche się zgubiłem to w którym miejscu jest teraz front radia? i jakie tam zainstalowałeś?

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Andrzej.P
                RS
                • 2011
                • 1516
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez witachu
                Andrzej.P, troche się zgubiłem to w którym miejscu jest teraz front radia? i jakie tam zainstalowałeś?
                http://www.au.poznan.pl/~andrzejp/_g...nt_cockpit.jpg

witachu, no niestety, z miejscem kiepsko - schowek po lewej szerszy, ale za to płytszy i cały tył trzeba wycinać, a tam chyba moduły i inna elektronika pochowana z tył. W konsolę wsadzi się nawet U68, ale bez klapki, więc będzie na widoku.

No, chyba, że ktoś ma radio 1DIN, to wówczas duże radio wsadzi, ale będzie ono na widoku.

Komentarz

• witachu
                  L&K
                  • 2011
                  • 1319

Andrzej.P, ok bo po tych zdjęciach nie mogłem dojść co gdzie i jak :P własnie jakbys zgadł robie przesiadkę w strone tego typu jak u 68/78, walker, cobra 29 nw lub herbatnik. jeszcze nie mogę sie zdecydować. tylko gdzie ja to upchne :roll:

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Andrzej.P
                    RS
                    • 2011
                    • 1516
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Z tych podanych, tp Walker jest najkrótszy (16cm), ale za to szeroki (też 16cm).

Jakiś czas temu zrobiłem sobie zestawienie wymiarów modeli, które mnie interesują (a tam m.in)
                    President Walker S: 160 mm x w: 55 mm x G: 160 mm
                    UNIDEN 68 LTW s: 165 mm x w: 56 mm x G: 225 mm
                    President Herbert s: 180 mm x w: 50 mm X g: 188 mm

Takie coś, to chyba pod fotelem

Komentarz

• witachu
                      L&K
                      • 2011
                      • 1319

myslalem o rozwiązniu pod fotelem, zobaczymy najblizej ze względu gabarytow mi do walkera tym bardziej ze z tego co sie rozeznałem pracuje podobnie do u68, chcialbym herberta ale ciezko trafic dobry egzemplarz w ludzkiej cenie

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Antek2000
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 154

@ witachu: podjedź do Konektora i pogadaj z Hasanem, może coś Ci znajdzie w rozsądnej cenie, a na pewno w dobrym stanie

Komentarz

• witachu
                          L&K
                          • 2011
                          • 1319

Antek2000, myślałem o tym, tylko jeszcze nie wiem do którego z tych modeli sie zebrac. miałes kontakt z którymś z wymienionych przeze mnie? na cb-forum juz wyczytałem tak rózne ze już mam mętlik, choć mysle ze po przesiadce z u520 na kazdy z tych roznica i tak bedzie zauwazlna

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Antek2000
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 154

mysle ze po przesiadce z u520 na kazdy z tych roznica i tak bedzie zauwazlna
                            Będzie, będzie.
                            Doradzać można, ale każde radio jest inne i każdy oczekuje czegoś innego od radia. U 68 jest dość szerokie, Herbatnik trochę głuche, Walker bardziej czułe, za to ma SQ nerwowe, po poprawkach działa spokojniej i przyjemniej.
                            Najlepiej podjedź do Konektora, tam możesz podłączyć każde radio, posłuchać i wybrać najlepsze dla Ciebie.
                            Chłopaki nie robią z tym problemów

Komentarz

• witachu
                              L&K
                              • 2011
                              • 1319

Antek2000, tak zrobie bo takie gdybanie i szukanie opinii innych sa pomocne ale wiadomo ze kazdy lubi co innego. i nic nie zastąpi osobistego przetestowania. później zostanie mi już tylko problem montazu tej "kobyły" :P no i antene na turbo trzeba zmienic bo o ile kiedys nie musiałem zdejmowac ml-ki do wjazdu do garazu tak teraz nie ma wyjscia.

dzieki Antek2000 za zainteresowanie moim problemem

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Antek2000
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 154

witachu, pomyśl jeszcze o PC 122 lub jakimś jego klonie (coś z TRC lub RadioShack)-z tym, że tylko PC ma gniazdo mikrofonowe z przodu, pozostałe z boku. Ew może Taylor I lub III (dwójka Preziowi nie wyszła). Małe radia i bardzo przyjemne w odsłuchu, tylko bez RF-gain, ale tu można dołożyć zewnętrzny lub bezpośrednio do radia: albo zamiast SQ, albo z potencjometrem z boku, może by się udało na podwójnym, tylko tu już trzeba ingerować w konstrukcjię radia. W Konektorze mogli by coś takiego zrobić.
                                A Taylora I można na ebay znaleźć w rozsądnych pieniądzach i b. dobrym stanie, a jest lepszy od 3-ki.

Komentarz

• witachu
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1319

Antek2000, PC też myślałem. co do taylora to własnie brak rf-a troche mi nie lezy, bo lubie miec oba pokrętła w pakiecie czyli rf i sq - zwłaszcza ze w naszym mieście Łodzi warto miec te dwie rzeczy na start a reszta to juz dodatki którymi podrasować efekt teraz co prawda mam troche ważniejszych spraw na głowie, jak sie uporam to biore sie do działania. w miedzy czasie sobie własnie czytam o tych radyjkach, umówie sie z Hasanem zeby posłuchac jak radyjka pracuja i bede już coś wiedział. widziałem herberta I na giełdzie za 1000 zł :shock: moze uda sie cos załatwić taniej a jak nie to trzeba bedzie isc w innym kierunku, aczkolwiek wizualnie do auta najbardziej by mi pasował własnie herbatnik zielono podswietlony idealnie do auta, czarna delikatnie matowa obudowa, nie połysk jak np. u68, czy cobra no ale to tylko kwestie wizualne

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Antek2000
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 154

witachu, radio bez RF-gain w Łodzi i 2 m antena, to porażka, chociaż Kamil z Konektora jeździ z T I i WA-27. Pogadaj z nim, jak radio sobie radzi, chociaż, z tego, co pamiętam, mówił, że czasem RF-gain by się przydał.
                                    Taylor ma naprawdę dobry odbiornik, a jak coś, to RF-gain zawsze można dorobić.

Jest jeszcze jedna opcja: http://konektor5000.pl/index.php?p87...e-super-design
                                    odbiornik świetny, modulacja bardzo mocna, kiedyś w Konektorze mieli go podłączonego i jak rozmawiałem z Hasanem, to mało mi głośnika nie wyrwało.
                                    Ale cena...

Komentarz

• witachu
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1319

Antek2000, a no własnie. wiesz jak to jest z jazdą po Łodzi. z moich obserwacji jak kręce się troche po kraju to obok wawy jedno chyba z najbardziej zatłoczonych, a napewno zakorkowanych aglomeracji. przez to w eterze jest taka sieczkarnia ze dobrze miec i sq i rf wiem bo zaczynałem od u510 któremu brak było rf i było spoko dopóki nie miałem okazji jechac z u520 i pomyslałem sobie super sprawa na miasto.

co do cobry. podobno ze te nowe cobry to już nie to samo. takie coś wyczytalem na forach. porównując cobre 29 classic do tej eu różnica jest znaczna. podobno wyświetlacz jak większy mróz lubi zwalniac. ale jak jest faktycznie to nie wiem, bo to wszystko opinie z dobrze znanego nam forum. moze tak jak mówisz. i sprzęt jest godny uwagi bo miałes okazje sprawdzic jak pracuje. tylko własnie, cena ...
                                      no ale to juz wogole inna półka moim zdaniem przyrównując chociazby do walkera czy u 68. bliżej raczej do herbatnika, jacksona. tak sądze...

mysle ze bez wizyty i posłuchaniu tych radyjek ciężko bedzie mi sie zdecydować bo już mam mętlik totalny

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Antek2000
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 154

mysle ze bez wizyty i posłuchaniu tych radyjek ciężko bedzie mi sie zdecydować bo już mam mętlik totalny
                                        Najlepiej posłuchać i wybrać coś, co będzie najbardziej odpowiadało.
                                        Tylko poproś chłopaków, żeby Ci pozwolili odjechać kawałek Gibalskiego w stronę Warszawskiej, bo pod firmą duże QRN

Komentarz

• witachu
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1319

Zamieszczone przez Antek2000
                                          żeby Ci pozwolili odjechać kawałek Gibalskiego w stronę Warszawskiej, bo pod firmą duże QRN
                                          o widzisz. nie wziałem tego pod uwage. mam nadzieje ze sie zgodzą

(znajdź również na fb)

Komentarz

• januszdg
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 263

Koledzy jaka antena do radia po Tuningu u KONEKTOR radio PRESIDENT HARRY III ASC
                                            70% jazda po mieście.

Komentarz

• Antek2000
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 154

Zamieszczone przez januszdg
                                              Koledzy jaka antena do radia po Tuningu u KONEKTOR radio PRESIDENT HARRY III ASC
                                              70% jazda po mieście.
                                              Taka, jak do każdego innego. Im dłuższa, tym lepsza.
                                              Okreś,l kolego, długość, sposób montażu (magnes, uchwyt czy dziura,PL, DV,czy może 3/8 '), wolisz prętową czy helikalną.
                                              Przede wszystkim długość max i sposób montażu.

Komentarz

• januszdg
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 263

Zamieszczone przez Antek2000
                                                70% jazda po mieście.
                                                Taka, jak do każdego innego. Im dłuższa, tym lepsza.
                                                Okreś,l kolego, długość, sposób montażu (magnes, uchwyt czy dziura,PL, DV,czy może 3/8 '), wolisz prętową czy helikalną.
                                                Przede wszystkim długość max i sposób montażu.
                                                Montaż na magnes długość taka żebym przy wyjeżdżaniu na parkingi podziemne nie musiał zdejmować, a czy prętowa czy helikalna nie znam sie.

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

długość taka żebym przy wyjeżdżaniu na parkingi podziemne nie musiał zdejmować
                                                  Min. wys. takiego parkingu to ZTCP 2,2m.

Uwzględniając wys. auta - powiedzmy 1,4m - no to mamy ~80cm.
                                                  Czy bierzesz pod uwagę antenę z opcją pochylania?
                                                  Jeżeli nie, to np. Pirat ~60cm (taniej, niż T3 + magnes).
                                                  Ten Passat to kombica czy sedan?

Komentarz

• rafiki
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 15975
                                                    • Superb III (3V3)

długość taka żebym przy wyjeżdżaniu na parkingi podziemne nie musiał zdejmować
                                                    czyli ile? 1 m? Albo coś z serii Sirio Turbo - anteny na magnes i składane. Twój passat to sedan czy kombi? Przy kombiku możesz sobie pochylić antenę a magnes dać na tylną klapę tylko oczywiście antena musi być odpowiednio dłuższa od takiej, którą byś postawił na dachu.
                                                    رافال
                                                    Spoty
                                                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

Pracuję...