CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• ALAN 9 PLUS,zamiast radiówki, rewelacja i kosztuje niecała 100 zł.

Komentarz

• SuchyX
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1170

kombiak, Sigma_74, iksik2, Hunter, dzieki za rady ale ja raczej wolałbym jednoznacznie jaka antena tak jak mówicie że na antenie nie powinno się oszczędzać a co do wyboru CB to jeszcze pomyśle.
      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• jak ci mało w tym watku to zapraszam tu
        www.cb-radio.pl, tam to juz totalna kopalnia wiedzy jest.

SuchyX, dostałes parę propozycj, reszta nalęzy do Ciebie.

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

Sigma_74, Sigma dostałem porpozycje co do antenty i dziękuje bardzo. Ale teraz niech ktoś mnie uświadomi czy warto dopłacić do anteny 90zł i kupić CB ANTENA MAGN PRESIDENT ML 145 chodzi o to czy będzie odczuwalna różnica bo jak nie to kupie CB ANTENA MAGNES SIRIO ML 145

Komentarz

• kombiak
            Ambiente
            • 2007
            • 198

Zamieszczone przez SuchyX
            jednoznacznie jaka antena

NEW ALASKA !!!!!!!

z krótszych

Alan 9
            Wilson Little Wil ( z magnesem)
            Hustler
            Sirio Carbonium

Sorry , ale nie wierzę w baty krótsze niż metr .......

[ Dodano: Pon 26 Lis, 07 20:27 ]
            President ML 145
            Sirio ML 145

A to nie jest tak naprawdę jedna i taka sama antena ?

Komentarz

• SuchyX
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1170

kombiak, nie wiem osobiście nie znam się na batach ale cenowo widać różnice jedna 120zł a druga 210zł

Komentarz

• SuchyX, przeczytaj watek, masz wszytko w nim
                wyłozone kawa na ławe, i co mamy ci go kupić jeszcze.
                sam wybierz, wiesz ile masz kasy i sam zdecyduj.
                albo jak chcesz więcej info prześledź wątek albo w cb radiu i masz odpowiedz, troszkę zrozumienia dla nas tez ,po raz kolejny ci pisze co masz kupić a ty dalej w kółko.

Komentarz

• kombiak
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 198

SuchyX , to nie ma co kombinować .

New Alaska + podstawa 12 cm i jestes zadowolony ( oczywiście im większa podstawa tym lepiej ).

Od razu długi kabel, aby postawić antenę pośrodku dachu i dobrze dostroić i .... jazda !

Ja też zaczynałem od magnesówki - były coraz większe magnesy i coraz dłuższe baty,
                  a w końcu całe druciarstwo schowałem pod tapicerkę i mam na stałe w miejsce radiówki 1 metrową antenę - i tu już nic nie będę zmieniał.

Komentarz

• Hunter
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1655

SuchyX, dużo znajomych ma Hustlera i sobie chwali... Wydaje mi się, że metrówka Ci śmiało wystarczy...
                    ...nie ma to jak Octavia :drive:
                    >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• Cross
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 198

eee tam Hustler to najprostsza antena i lepiej dolozyc pare zloty do Sirio albo little willa-antena jest wazniejsza od radia wiec warto wybrac dobra. Te anteny maja znacznie lepsze cewki od hustlera dlatego sa troche drozsze ale lepsze.
                      jak juz ktos wczesneij wspominal jak Cie tak mocno interesuja szczegoly to wejdz na forum cb-radio.pl tam materialow jest na tony.
                      Na twoim miejscu bralbym unidena z ktoras z antenek o ktorych napisalem a jesli chcesz dluzsza to midlanda albo sirio ML 145. Satysfakcja gwarantowana
                      120,4hp/258Nm made by MT

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

Zamieszczone przez SuchyX
                        Tzn... powiem tak teotertycznie CB będzie do jazdy po polsce ale co nie oznacza że nie będę śmigać za granice jeżdżę ale nie tak często kilka razy w roku. Czyli jednym słowem mówią to zgłupiałem. Hunter, przyjmijmy że mam tego Presidenta coś tam JONHY II np tego co dałem linka wczesniej i jestem za granicą to raczej nie bardzo będzie się dogadać z niemacami mówie tylko przykład. Nieługo trafia mi się wyjazd na wyspy samochodem.
                        Tu inna kwestia działa!!

Nie kwestia modulacji tylko częstotliwości!

Polska jako jeden z nielicznych krajów zakończenia częstotliwości kanałów ma na "0" a w reszcie Europy na "5"

Tu masz cytat ze strony http://www.cb-radio.advb.org/pasma.html w tej sprawie

W Polsce do łączności w paśmie CB zostały przeznaczone częstotliwości od 26,960 MHz do 27,410 MHz. Jest to tzw. podstawowa czterdziestka, czyli 40 kanałów oddalonych od siebie co 10 kHz. Pomiędzy niektórymi kanałami istnieje odstęp 20 kHz, takie puste miejsca nazywane są dziurami i zwykle oznacza się je numerem poprzedzającego kanału razem z literką A. Kanały te to 3A, 7A, 11A, 15A oraz 19A.

Ze względów technicznych w Polsce, częstotliwości kanałów przesunięte są o 5 kHz w dół, czyli w tak zwane "zera"". Jest to spowodowane używaniem w dawnych jednokanałowych radiotelefonach (Tukan, Echo) rezonatorów kwarcowych o częstotliwościach zakończonych zerem.

Pasma częstotliwości CB Radio:

A - 26,065 do 26,505 MHz
                        B - 26,515 do 26,955 MHz
                        C - 26,965 do 27,405 MHz - i tylko to pasmo jest LEGALNE w Polsce.
                        D - 27,415 do 27,855 MHz
                        E - 27,865 do 27,995 MHz

Częstotliwości podane są w piątkach - dla Polski należy odjąć 5 kHz.

Na świecie stosuje się, oprócz podstawowej "czterdziestki", dodatkowe częstotliwości od 25,610 MHz aż do 28,750 MHz.

Innymi słowy PRZYDAŁBY się przełącznik pozwalający zmieniać radio z ZER w PIĄTKI i na odwrót.

W zamierzchłych czasach radia CB przywoziło się z zachodu i przestrajało wykorzystując jeden z przełączników radia (np. filtr ANL (który wtedy był załączony na stałe)) do podpięcia możliwości zmiany z PIĄTEK na ZERA.

TO jest TO czego potrzebujesz!

Z tego co się orientuję na zachodzie Europy używa się modulacji częstotliwościowej czyli FM a u nas generalnie amplitudowej czyli AM - AM dalej leci i bardziej śmieci, a FM jest krótkodystansowy i bardzo "precyzyjny" jeśli chodzi o selektywność nadawania

Pozdrawiam

Piotrek

[ Dodano: Pon 26 Lis, 07 22:26 ]
                        Zamieszczone przez Sigma_74
                        ASC
                        miałem nie polecam
                        ASC można wyłączyć i ręcznie ustawiać SQ tak jak w UNIDENIE więc to nie dyskwalifikuje Prezia :P

...
                        2. SQUELCH - automatyczna lub ręczna blokada szumów
                        ...

Polecam zobaczyć Johnnego w powiększeniu - wtedy widać, że ASC to opcja, a nie obowiązek.
                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• SuchyX
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1170

Dobra panowie od wczoraj siedze w tym wątku i po dziesiejszych sugestiach postanowiłem na zakup:

Uniden 520XL

oraz

Antena NEW ALASKA na MAGNESIE 145cm z długością kabla 4m myśle że styknie.

Teraz ostarecznie pytanie! Gdzie najlepiej będzie zamontować CB OI z roku 2003 no i do kogo się zglosić na zestrojenie bo u mnie w mieście to kicha :/

Komentarz

• sebasuperb
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1318

SuchyX, przeważnie w Ociach montuje sie nad lewym kolankiem kierowcy, w popielniczce lub przy tunelu obok lewej nogi pasażera, miejsca dobre i pod ręką grucha...
                            [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• Zamieszczone przez ZipY
                              ASC można wyłączyć i ręcznie ustawiać SQ tak jak w UNIDENIE więc to nie dyskwalifikuje Prezia :P
                              można, masz rację ,ale mimo to i tak uważam że UNIDEN lepszy, w mieście na ASC nie da sie jeżdzic ucina końcówki i porażka, na trasie a i owszem pod warunkiem ze jest jeden rozmówca.

SuchyX, w wątku tym masz rozmieszczenie gdzie sie najlepiej montuje anteny
                              najleepij na środku dachu
                              ale montuje sie po lewej stronie na dachu przy klapie lub na klapie.

Komentarz

• FocusPocus
                                Drive
                                • 2007
                                • 52

A jak już kupicie swoje radyjka i anteny, to gdzie mocujecie antenę? Nie pytam o magnes ani o montaż na stałe, ale o uchwyt mocowany np do krawędzi klapy tylnej... Ma ktoś zamontowane na klapie? Jak to się sprawuje? Za kilka dni odbieram moją O2 i będę montował. Dotąd w focusie miałem na górnej krawędzi klapy bagażnika, na wysokości dachu i zasięg był bardzo dobry. Czy ewentualnie jakieś inne miejsca na montaż anteny? Radio w środku to już sobie gdzieś wpasuję, ale z anteną to zawsze jest większy problem...
                                Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
                                Navi & CB on board ;-)

Komentarz

• sebasuperb
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1318

FocusPocus, no przeważnie klapa jak napisałeś lub w miejsce radiowej
                                  [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• SuchyX
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1170

Sigma_74, Może jakaś fotka w tej sprawie :-) Nie bardzo rozumiem czy na środku dachu czyli z matematyki robie dwie przekątne i tam gdzie się przecinają stawiam antene tak ?? taki przykład z tą matematyką czy bliżej tyłu samochodu gdzieś okolice anteny od radia.

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

FocusPocus, jesli rozumiem, ze ten uchwyt to taki metalowy uscisk to sobie daruj, bo mocno pojedzie Ci lakier ... spytaj sigmy, mial cos takiego i skutki tego sa oplakane :|
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• FocusPocus, wczesniejsze strony obrazującą , ja tak miałem ,sa foty wsadzone jak to wygląda, i z nowym uchytem też, wejdz na album Wrocłaia i taka O1 z batem długim to ja,
                                        poza tym są foty, trzeba tylko przekopac wątek.

SuchyX, ty mnie doprowadzisz do białej gorąączki ...
                                        są na tym wątku !!!! szukaj, przeglądaj i znajdziesz.

http://forum.octaviaclub.pl/album_page.php?pic_id=2459 - tak mam teraz

[ Dodano: Wto 27 Lis, 07 09:23 ]
                                        http://forum.octaviaclub.pl/album_page.php?pic_id=3399 - zamiast radiówki, no prawie

Komentarz

• SuchyX
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1170

Sigma_74, dziękować i koejny problem się rozwiął Pozostanie mi ostatni problem strojenie ale to już jak przyjdzie mi radyjko i antena.

Komentarz

• SuchyX, przyjedz do wrocka na spota, zestroimi co za free.

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

SuchyX, przyjedz do wrocka na spota, zestroimi co za free.
                                              Hehe Sigma, spod Warszawy do Wro ? ;p
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• misiek^wro, tak, moze dzięki temu nie bezie jak w SHREKU ---daleko jeszcze ...wrrr

Komentarz

• FocusPocus
                                                  Drive
                                                  • 2007
                                                  • 52

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  FocusPocus, jesli rozumiem, ze ten uchwyt to taki metalowy uscisk to sobie daruj, bo mocno pojedzie Ci lakier ... spytaj sigmy, mial cos takiego i skutki tego sa oplakane :|
                                                  Nie jest źle... Od góry mam podklejone folią a od spodu, tam gdzie sie wkręcają te małe imbusy mocujące, pomiędzy karoserię a imbus wsadziłem 1-groszówkę

Z tym pomysłem w miejsce radiówki to w sumie niezłe... A co wtedy z radiową? Jak na to patrzą na przeglądach? Przed wjazdem do garażu/parkingu podziemnego składasz antenkę?

wejdz na album Wrocłaia
                                                  Jeszcze tak dobrze sie nie rozeznałem na tym forum, ale poszukam 8)
                                                  Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
                                                  Navi & CB on board ;-)

Komentarz

• FocusPocus, wszytkie odpowiedzi masz w ty mwatku
                                                    z radiówke sie montuje na lusterku albo na szybie
                                                    poszukaj tak ma nico i paf

Komentarz

Pracuję...