ALAN 9 PLUS,zamiast radiówki, rewelacja i kosztuje niecała 100 zł.
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Sigma_74
-
Sigma_74
jak ci mało w tym watku to zapraszam tu
www.cb-radio.pl, tam to juz totalna kopalnia wiedzy jest.
SuchyX, dostałes parę propozycj, reszta nalęzy do Ciebie.
Komentarz
-
Sigma_74, Sigma dostałem porpozycje co do antenty i dziękuje bardzo. Ale teraz niech ktoś mnie uświadomi czy warto dopłacić do anteny 90zł i kupić CB ANTENA MAGN PRESIDENT ML 145 chodzi o to czy będzie odczuwalna różnica bo jak nie to kupie CB ANTENA MAGNES SIRIO ML 145Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SuchyXjednoznacznie jaka antena
NEW ALASKA !!!!!!!
z krótszych
Alan 9
Wilson Little Wil ( z magnesem)
Hustler
Sirio Carbonium
Sorry , ale nie wierzę w baty krótsze niż metr .......
[ Dodano: Pon 26 Lis, 07 20:27 ]
President ML 145
Sirio ML 145
A to nie jest tak naprawdę jedna i taka sama antena ?
Komentarz
-
-
Sigma_74
SuchyX, przeczytaj watek, masz wszytko w nim
wyłozone kawa na ławe, i co mamy ci go kupić jeszcze.
sam wybierz, wiesz ile masz kasy i sam zdecyduj.
albo jak chcesz więcej info prześledź wątek albo w cb radiu i masz odpowiedz, troszkę zrozumienia dla nas tez ,po raz kolejny ci pisze co masz kupić a ty dalej w kółko.
Komentarz
-
SuchyX , to nie ma co kombinować .
New Alaska + podstawa 12 cm i jestes zadowolony ( oczywiście im większa podstawa tym lepiej ).
Od razu długi kabel, aby postawić antenę pośrodku dachu i dobrze dostroić i .... jazda !
Ja też zaczynałem od magnesówki - były coraz większe magnesy i coraz dłuższe baty,
a w końcu całe druciarstwo schowałem pod tapicerkę i mam na stałe w miejsce radiówki 1 metrową antenę - i tu już nic nie będę zmieniał.
Komentarz
-
-
SuchyX, dużo znajomych ma Hustlera i sobie chwali... Wydaje mi się, że metrówka Ci śmiało wystarczy......nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
eee tam Hustler to najprostsza antena i lepiej dolozyc pare zloty do Sirio albo little willa-antena jest wazniejsza od radia wiec warto wybrac dobra. Te anteny maja znacznie lepsze cewki od hustlera dlatego sa troche drozsze ale lepsze.
jak juz ktos wczesneij wspominal jak Cie tak mocno interesuja szczegoly to wejdz na forum cb-radio.pl tam materialow jest na tony.
Na twoim miejscu bralbym unidena z ktoras z antenek o ktorych napisalem a jesli chcesz dluzsza to midlanda albo sirio ML 145. Satysfakcja gwarantowana120,4hp/258Nm made by MT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SuchyXTzn... powiem tak teotertycznie CB będzie do jazdy po polsce ale co nie oznacza że nie będę śmigać za granice jeżdżę ale nie tak często kilka razy w roku. Czyli jednym słowem mówią to zgłupiałem. Hunter, przyjmijmy że mam tego Presidenta coś tam JONHY II np tego co dałem linka wczesniej i jestem za granicą to raczej nie bardzo będzie się dogadać z niemacami mówie tylko przykład. Nieługo trafia mi się wyjazd na wyspy samochodem.
Nie kwestia modulacji tylko częstotliwości!
Polska jako jeden z nielicznych krajów zakończenia częstotliwości kanałów ma na "0" a w reszcie Europy na "5"
Tu masz cytat ze strony http://www.cb-radio.advb.org/pasma.html w tej sprawie
W Polsce do łączności w paśmie CB zostały przeznaczone częstotliwości od 26,960 MHz do 27,410 MHz. Jest to tzw. podstawowa czterdziestka, czyli 40 kanałów oddalonych od siebie co 10 kHz. Pomiędzy niektórymi kanałami istnieje odstęp 20 kHz, takie puste miejsca nazywane są dziurami i zwykle oznacza się je numerem poprzedzającego kanału razem z literką A. Kanały te to 3A, 7A, 11A, 15A oraz 19A.
Ze względów technicznych w Polsce, częstotliwości kanałów przesunięte są o 5 kHz w dół, czyli w tak zwane "zera"". Jest to spowodowane używaniem w dawnych jednokanałowych radiotelefonach (Tukan, Echo) rezonatorów kwarcowych o częstotliwościach zakończonych zerem.
Pasma częstotliwości CB Radio:
A - 26,065 do 26,505 MHz
B - 26,515 do 26,955 MHz
C - 26,965 do 27,405 MHz - i tylko to pasmo jest LEGALNE w Polsce.
D - 27,415 do 27,855 MHz
E - 27,865 do 27,995 MHz
Częstotliwości podane są w piątkach - dla Polski należy odjąć 5 kHz.
Na świecie stosuje się, oprócz podstawowej "czterdziestki", dodatkowe częstotliwości od 25,610 MHz aż do 28,750 MHz.
Innymi słowy PRZYDAŁBY się przełącznik pozwalający zmieniać radio z ZER w PIĄTKI i na odwrót.
W zamierzchłych czasach radia CB przywoziło się z zachodu i przestrajało wykorzystując jeden z przełączników radia (np. filtr ANL (który wtedy był załączony na stałe)) do podpięcia możliwości zmiany z PIĄTEK na ZERA.
TO jest TO czego potrzebujesz!
Z tego co się orientuję na zachodzie Europy używa się modulacji częstotliwościowej czyli FM a u nas generalnie amplitudowej czyli AM - AM dalej leci i bardziej śmieci, a FM jest krótkodystansowy i bardzo "precyzyjny" jeśli chodzi o selektywność nadawania
Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: Pon 26 Lis, 07 22:26 ]
Zamieszczone przez Sigma_74ASC
miałem nie polecam
...
2. SQUELCH - automatyczna lub ręczna blokada szumów
...
Polecam zobaczyć Johnnego w powiększeniu - wtedy widać, że ASC to opcja, a nie obowiązek.
Komentarz
-
-
Dobra panowie od wczoraj siedze w tym wątku i po dziesiejszych sugestiach postanowiłem na zakup:
Uniden 520XL
oraz
Antena NEW ALASKA na MAGNESIE 145cm z długością kabla 4m myśle że styknie.
Teraz ostarecznie pytanie! Gdzie najlepiej będzie zamontować CB OI z roku 2003 no i do kogo się zglosić na zestrojenie bo u mnie w mieście to kicha :/Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez ZipYASC można wyłączyć i ręcznie ustawiać SQ tak jak w UNIDENIE więc to nie dyskwalifikuje Prezia :P
SuchyX, w wątku tym masz rozmieszczenie gdzie sie najlepiej montuje anteny
najleepij na środku dachu
ale montuje sie po lewej stronie na dachu przy klapie lub na klapie.
Komentarz
-
A jak już kupicie swoje radyjka i anteny, to gdzie mocujecie antenę? Nie pytam o magnes ani o montaż na stałe, ale o uchwyt mocowany np do krawędzi klapy tylnej... Ma ktoś zamontowane na klapie? Jak to się sprawuje? Za kilka dni odbieram moją O2 i będę montował. Dotąd w focusie miałem na górnej krawędzi klapy bagażnika, na wysokości dachu i zasięg był bardzo dobry. Czy ewentualnie jakieś inne miejsca na montaż anteny? Radio w środku to już sobie gdzieś wpasuję, ale z anteną to zawsze jest większy problem...
Komentarz
-
-
Sigma_74, Może jakaś fotka w tej sprawie :-) Nie bardzo rozumiem czy na środku dachu czyli z matematyki robie dwie przekątne i tam gdzie się przecinają stawiam antene tak ?? taki przykład z tą matematyką czy bliżej tyłu samochodu gdzieś okolice anteny od radia.Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Komentarz
-
-
FocusPocus, jesli rozumiem, ze ten uchwyt to taki metalowy uscisk to sobie daruj, bo mocno pojedzie Ci lakier ... spytaj sigmy, mial cos takiego i skutki tego sa oplakane :|Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Sigma_74
FocusPocus, wczesniejsze strony obrazującą , ja tak miałem ,sa foty wsadzone jak to wygląda, i z nowym uchytem też, wejdz na album Wrocłaia i taka O1 z batem długim to ja,
poza tym są foty, trzeba tylko przekopac wątek.
SuchyX, ty mnie doprowadzisz do białej gorąączki ...
są na tym wątku !!!! szukaj, przeglądaj i znajdziesz.
http://forum.octaviaclub.pl/album_page.php?pic_id=2459 - tak mam teraz
[ Dodano: Wto 27 Lis, 07 09:23 ]
http://forum.octaviaclub.pl/album_page.php?pic_id=3399 - zamiast radiówki, no prawie
Komentarz
-
Sigma_74
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez misiek^wroFocusPocus, jesli rozumiem, ze ten uchwyt to taki metalowy uscisk to sobie daruj, bo mocno pojedzie Ci lakier ... spytaj sigmy, mial cos takiego i skutki tego sa oplakane :|
Zamieszczone przez Sigma_74http://forum.octaviaclub....php?pic_id=2459 - tak mam teraz
Zamieszczone przez Sigma_74wejdz na album Wrocłaia
Komentarz
-
-
Sigma_74
FocusPocus, wszytkie odpowiedzi masz w ty mwatku
z radiówke sie montuje na lusterku albo na szybie
poszukaj tak ma nico i paf
Komentarz
Komentarz