CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamusiek
    L&K
    • 2009
    • 1123

a ja mam pytanie do tych, co upchnęli unidena lub presidenta do popielniczki w O1
    wszedł bez problemu :?: czy oprócz wycinania popielniczki coś jeszcze przerabialiście :?: ja u siebie wyciąłem tył i w żaden sposób nie mogę go tam schować :|
    u mnie na tunelu środkowych za popielniczką jest jakiś garb i wg. mnie to on przeszkadza :roll:

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Do popielniczki w O1 wszedł mi bez problemu, gorzej było w O2, ale i tam dałem rade
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• adamusek
        Rider
        • 2010
        • 331

możesz też włożyć do schowka po lewej stronie koło kierownicy
        Prowadzi NaviExpert Lifetime
        Ostrzega Yanosik
        Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• Octavian_waw
          Classic
          • 2011
          • 1

Witam,
          W mojej nowej O II Tour kombinuję właśnie z Alanem 199A + ML145. Radio do tej pory było używane z dobrym skutkiem w kilku autach (antena na środku dachu).

Jako, że nie dorobiłem się SWINGa to jeden DIN został mi wolny i zakupiłem sobie ramkę pod radio...pytanie jak w aucie na gwarancji podpiąć je pod instalację?? Gość, który będzie mnie stroił chce lecieć od bezpieczników (?). Pobiją mnie za to w serwisie?

Jeśli chodzi o antenę...zostaję na magnesie i chcę ją postawić na klapie z tyłu....powinna się zestroić.

Komentarz

• Grzegorz56
            Rider
            • 2010
            • 266
            • Octavia II (1Z3)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Octavian_waw, zasilanie wyprowadź pod plastykami i zakończ wtyczką do gniazda na zapalniczkę. Nie będziesz ingerował w elektrykę a po zakończeniu gwarancji możesz zasilanie poprowadzić do skrzynki bezpieczników i albo podepniesz się pod któryś bezpiecznik albo wyprowadzisz końcówki na nowy bezpiecznik i tam podłączysz zasilanie (na forum było jak to zrobić).

Komentarz

• czto
              Rider
              • 2010
              • 546
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zostałem dziś trafiony przez ... 2 suszarki w przeciągu ... 1 godz :lol: Efekt, pare stówek mniej i 12 pkt. Nie powiem, żyłka mi pekła (ostani raz byłem upolowany przez suszarkę jakieś 16 lat temu).
              Chyba zatem dorosłem do zamontowania CB

Niestety jestem totalnym laikiem w temacie, dlatego mam prośbę o podanie rzetelnego i fachowego sklepu z Krakowa, gdzie doradzctwo stoi na wysokim poziomie, mogę kupić radyjko, antenę i to wszystko ze sobą pożenić. W między czasie spróbuje przebrnąć przez prawie 300 stron tego topicu :lol:

Dzięki
              2004 Renault Thalia 1.4 RT,
              2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
              2009 Renault Clio MTV 1.4
              2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
              2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Po co Ci doradztwo jakieś wielkie ??

Na "antymiśka" wystarczy zestaw standard - President Johny III + anetna president ml 145 (nawet stroić tego podobno nie trzeba). Nie daj sobie wcisnąć badziewia typu antena missouri.

Komentarz

• Jacek Wo.
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 221

Zamieszczone przez loyd
                  Po co Ci doradztwo jakieś wielkie ??

Na "antymiśka" wystarczy zestaw standard - President Johny III + anetna president ml 145 (nawet stroić tego podobno nie trzeba). Nie daj sobie wcisnąć badziewia typu antena missouri.
                  No, właśnie po to to doradztwo - żeby mu nie wcisnęli tego, czego nie powinien dać sobie wcisnąć. :twisted:

Komentarz

• adamusiek
                    L&K
                    • 2009
                    • 1123

Zamieszczone przez loyd
                    Nie daj sobie wcisnąć badziewia typu antena missouri.
                    dlaczego badziew :?:

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

adamusiek, może źle się wyraziłem. To jest bardzo dobra antena za 100 zł. Za 300 to jest badziewie nie warte swojej ceny (żeby było jasne - miałem).

Komentarz

• adamusiek
                        L&K
                        • 2009
                        • 1123

loyd,
                        sam korzystam z jego usług i nie mam na co narzekać
                        co do ceny, to faktycznie chore są :|

Komentarz

• czto
                          Rider
                          • 2010
                          • 546
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A coś z mniejszych anten, do 1 m. Może jakiś President?
                          2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                          2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                          2009 Renault Clio MTV 1.4
                          2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                          2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez czto
                            A coś z mniejszych anten, do 1 m. Może jakiś President?
                            polecam triflexa - zupełnie bezobslugowa antenka - tj. bez chowania zdejmowania itd. radyjko polecam takie jak ja mam - link do mojejgo radyja w podpisie :diabelski_usmiech
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• adamusiek
                              L&K
                              • 2009
                              • 1123

czto, http://allegro.pl/antena-cb-presiden...569068633.html :wink:

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

czto, ja też tak na początku kombinowalem - krótka antena i będzie git (na początku wziąłem antenę super florida). Niestety zasięg 1 - 2 kilometrów nieco mnie wnerwiał. Pojechałem więc do sklepu i poprosiłem o wymianę na coś lepszego (też krótkiego). No i wmasowali mi missouri. Sprzedwca opowidał, że to najlepsza antena na rynku i wogóle hiper, sriper. No i wziołem missouri i okazalo się, że zasięg mam cały czas 1 - 2 km :? :? .

Wtedy zacząłem czytać fora różne i tam się dowiedziałem że antena czym dłuższa tym lepsza. 1 metr to absolutne minimum, ale jak pojeździłem z ML145 to dopiero zaczęło to być w miarę komfortowe. Te 10 - 15 realnego zasięgu to już coś.

Zatem polecam ml'kę.

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loyd
                                  czto, ja też tak na początku kombinowalem - krótka antena i będzie git (na początku wziąłem antenę super florida). Niestety zasięg 1 - 2 kilometrów nieco mnie wnerwiał. Pojechałem więc do sklepu i poprosiłem o wymianę na coś lepszego (też krótkiego). No i wmasowali mi missouri. Sprzedwca opowidał, że to najlepsza antena na rynku i wogóle hiper, sriper. No i wziołem missouri i okazalo się, że zasięg mam cały czas 1 - 2 km :? :? .

Wtedy zacząłem czytać fora różne i tam się dowiedziałem że antena czym dłuższa tym lepsza. 1 metr to absolutne minimum, ale jak pojeździłem z ML145 to dopiero zaczęło to być w miarę komfortowe. Te 10 - 15 realnego zasięgu to już coś.

Zatem polecam ml'kę.
                                  używałem spory czas floridy i było to duzo wiecej niz 1-2 km

Komentarz

• szpara
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 212
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez czto
                                    A coś z mniejszych anten, do 1 m
                                    Sirio as100 lub omega 27.
                                    czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• adamusiek
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1123

Zamieszczone przez loyd
                                      No i wziołem missouri i okazalo się, że zasięg mam cały czas 1 - 2 km
                                      ja nigdy nie sprawdzałem dokładnie ile km jest, ale więcej mam

Komentarz

• szpara
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 212
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Dwa identyczne zestawy, president harry + missouri na autach terenowych. Anteny na brzegu dachu zestrojone najlepiej jak się dało. Zasięg na trasie z małymi przeszkodami na poziomie 8km między autami.
                                        czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• AKa
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 572
                                          • Mercedes-Benz

Witajcie. Miał ktoś może styczność z CB ręcznym? Nie chce mi się dziobać z mocowaniem go na stałe, więc pomyślałem o ręcznych...

Rzuciłem okiem na to: http://www.skapiec.pl/site/cat/74/comp/211679

I tu rodzi się pytanie- warto? A jak tak, to jaką antenkę byście polecili do ~250zł.

Pozdrawiam!
                                          Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez loyd
                                            na początku wziąłem antenę super florida
                                            Jeżdżę już spory okres czasu z super floridą i mi wystarcza. Jak nie zależy Ci na pogaduszkach na CB tylko na komunikatach o suszarkach to w zupełności wystarczy, dodatkowy atut jest taki, że w Wawie wchodzę w każdy możliwy parking podziemny z anteną na dachu
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• smer
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2021
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

loyd, sorry, ale pozwolę się z Tobą nie zgodzić.

Zamieszczone przez loyd
                                              Wtedy zacząłem czytać fora różne i tam się dowiedziałem że antena czym dłuższa tym lepsza.
                                              Lepsza jeśli chodzi o zasięg - to fakt oczywisty. I na tym kończą się jej zalety. Aha, zapomniałem, może jeszcze jeden punkt za lans.
                                              Cała reszta to kłopot, zatem w całej reszcie jest gorsza.

Zamieszczone przez loyd
                                              1 metr to absolutne minimum,
                                              Pod warunkiem, że mieszkasz na odludziu. W mieście i na średnio uczęszczanych trasach moim zdaniem to absolutne maximum.

Zamieszczone przez loyd
                                              ale jak pojeździłem z ML145 to dopiero zaczęło to być w miarę komfortowe.
                                              Dla mnie w samym środku aglomeracji GOP w miarę komfortowo zaczęło być, gdy zamieniłem Sirio AS-100 na Triflexa.

Zamieszczone przez loyd
                                              Te 10 - 15 realnego zasięgu to już coś.
                                              Fakt, to już coś. Na Syberię bezcenne.

czto, generalnie jest tak: antena zbiera sygnał, na który składają się komunikaty z innych nadajników i cała masa szumów. Przyjmijmy roboczo, że jest to:
                                              - na odludziu w proporcjach 80/20,
                                              - w mieście w proporcjach 20/80.

Zatem:
                                              - czym dłuższą antenę kupisz do miasta, tym bardziej przytłoczą Cię szumy; krótka antena nie zbierze tylu szumów, a informacje które Ci w nią wpadną i tak powinny wystarczyć.

- czym dłuższą antenę kupisz na odludzie, tym więcej zbierzesz informacji; szumy które w nią wpadną nie będą zbyt uciążliwe, z racji tego że jest ich zdecydowanie mniej niż w mieście.
                                              Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• loyd
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2342

smer, zapomniałem dodać, że z radiem jeźdzę wyłacznie w trasie.

W mieście antena w bagażniku leży.

Komentarz

• pablo2374
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 76

Zamieszczone przez AKa
                                                  Witajcie. Miał ktoś może styczność z CB ręcznym? Nie chce mi się dziobać z mocowaniem go na stałe, więc pomyślałem o ręcznych...

Rzuciłem okiem na to: http://www.skapiec.pl/site/cat/74/comp/211679

I tu rodzi się pytanie- warto? A jak tak, to jaką antenkę byście polecili do ~250zł.

Pozdrawiam!
                                                  AKa ja mam drugie radio takie i jak chcesz mogę Ci je opylić Szczerze bez głośnika nic z niego nie rozumiem typowy "szumofon". Też na początku przygody z CB chodziło mi o małe radyjko co by nie było problemu w Warszawie, małe zwinne, wszędzie się schowa nawet do kieszeni, ale niestety okazało się szybko że bez głośnika to kiepsko słychać.

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8160
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loyd
                                                    smer, zapomniałem dodać, że z radiem jeźdzę wyłacznie w trasie.

W mieście antena w bagażniku leży.
                                                    i tu masz niedogodności, bo ja po to mam cb zeby je włancac cały czas i wiedziec co tam słychac na mieście, na wsi itp.

Komentarz

Pracuję...