W sierpniu wybiream się do Bługarii. Potrzebuje znaleźć informacje w jakich krajach mogę używać CB? Interesuje mnie Słowacja, Węgry, Serbia i Bługaria.
Na jakim kanale porozumiewają się ziomkowie?
2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Jest to oznaczenie długości fali. Przy antenach 'mobilowych' nie ma to znaczenia, ponieważ wszystkie są skracane do 1/4. Z tych anten bierz omegę. Ta florida to badziew jakich mało.
Witam ,mam zamiar zamienić radyjko tzn w tej chwili posiadam Lafayete ERMES + sirio as 100 i ten zestawik chciałbym przenieść do innego auta ,a do skody kupić UNIDENA 520 xl PRO
Pytanie dotyczy czy kupować unidena czy mtech legend II jaka jest między nimi różnica oczywiście nie chodzi mi o legalność sprzętu tylko jakość co jest lepsze i jaka antena do tego ,zależy mi żeby nie była za długa tak coś do 75 cm. bo chciałbym wjeżdżać do garażu bez zdejmowania tej anteny
Jest to oznaczenie długości fali. Przy antenach 'mobilowych' nie ma to znaczenia, ponieważ wszystkie są skracane do 1/4. Z tych anten bierz omegę. Ta florida to badziew jakich mało.
Toż to większych głupot nie słyszałem.
Są anteny 1/4 jak ML, 1/2 Indiana, 5/8 WA-27.
Nie powierz mi że Indiana lub WA to badziew.
Wszystko zależy od radia i miejsca i w jaki sposób ma być umieszczona antena.
Mihau
Jak już chcesz do metra to polecam tzw. Turbawkę czyli Siro Turbo 800 lub 1000
Albo taką jak ja czyli Santiago 1200 :twisted:
Za moment mi się zajady ze śmiechu porobią
Dlaczego tak uważasz? Bo producent podaje na etykiecie? Zaraz wyskoczysz z zyskiem tych anten. Proszę Cię, jeżeli masz pojęcie na ten temat to kończ Waść... wstydu oszczędź.
szpara, a może można dać tak jakąś cienką blaszkę by nie dokręcać do lakieru? (pytam jak "lajkonik" bo wiem, że prąd jest na świecie ale nigdy nie widziałem :wink
hotrain, musisz karoserię uczynić przeciwwagą dla bata... więc jak nie chcesz dokręcać do lakieru to przynajmniej pociągnij przewodem tak aby złapać masę w samochodzie (np. gdziekolwiek gdzie nie ma lakieru a jest śruba dokręcona) inaczej nigdy nie zestroisz anteny a w ekstremalnych sytuacjach upalisz końcówkę mocy w radiu przy nadawaniu.
szpara, a może można dać tak jakąś cienką blaszkę by nie dokręcać do lakieru? (pytam jak "lajkonik" bo wiem, że prąd jest na świecie ale nigdy nie widziałem :wink
Cienka blaszka nie da Ci kontaktu galwanicznego tylko sprzężenie pojemnościowe, co rozwali z kolei impedancje anteny. Nie do końca jestem pewny czy będzie się dała zestroić. Pozostały by tylko testy w praktyce...
Montuję radyjko w schowku na popielniczkę a właściwie już tam jest Wszystko gra tylko muszę odpinać gruchę jeśli chcę zamknąć pokrywę. Aby tego uniknąć chcę zapodać coś takiego http://allegro.pl/przedluzacz-mikrof...658254455.html i wyprowadzić w podłokietniku gdzie grucha będzie miała swoje stałe bazowanie. I teraz mam pytanie czy długość kabla(przedłużacza) ma jakiś negatywny wpływ na jakośc nadawania :?: Chodzi mi o to czy brać taki jak jest czyli 2m czy kazać go sobie zrobić na miarę
Przy przedłużaniu przewodu mikrofonowego powstaje ryzyko sprzęgania podczas nadawania. Oczywiście nie jest to regułą. Jeżeli przedłużka wykonana jest z przewodu dobrej jakości i zgodnie ze sztuką i instalacja antenowa jest ok to nie powinno być problemu. Bierz tą długość jaka jest. Może w przyszłości będziesz chciał coś zmienić.
ZipY, SP9XWW, dziękuję. Jestem zmuszony założyć CB na stałe + pociągnąć prąd chyba bezpośredni z akumulatora, bo w tej chwili nie mogę słuchać - szumi strasznie- radia kiedy CB jest podpięte w zapalniczkę (za dużo rzeczy mam w tej samej wiązce podobno). Czyli będzie grzebane.
Komentarz