Radio nie dziala!!!- nie sciaga!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Tvoras, ja tankuje od zawsze na BP.

Czasem zdarza sie zalac na Neste badz Orlenie, ale to naprawde przypadki w skali roku, ktore moge policzyc na palcach :diabelski_usmiech
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

Posluchajcie mam pewien problem. Juz kiedys go opisywalem tutaj. Mianowicie radyjko w miescie sciaga stacje poza miastem juz nie jest kicha totalna tylko czasem radio maryja chwyci. Radio wymienilem na inne myslalem ze to wina radia. Mam oryrgnialne skoda syphony, i ta sama bajeczka. Kupilem wzmacniacz do radyjka i....
    jakos sie poprawila ale nie duzo! tzn jadac na trasie czesto i tak gubi stacje i sygnal nie jest wyrazny!. co moze byc przyczyna? co jeszcze procz wzmacniacza zainstalowaC? czy moze antene wyminc? doradzcie!!

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

lisiaczek, było wiele razy pisane trzeba kupić separator antenowy i podłączyć go miedzy radio a antenę wzmacniacz jest wbudowany w stopkę anteny i separator podaje mu napięcie
      tak wiec jak nie masz oryginalnego radia to zapodaj separator jesli dalej nie będzie działać trzeba będzie wymienić antenę bo przegniła

Komentarz

• lisiaczek
        Ambiente
        • 2006
        • 210

wlasnie rozmawialem z nexusem. musze wyminic cala antene! zoabczymy czy mi sie to uda!

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

lisiaczek, masz kombi czy liftbacka musisz z rzucić podsufitkę z tyłu od spodu masz nakrętkę która trzyma antenę nie ma wiele roboty tylko z podsufitką trzeba sie troch pobawić

Komentarz

• lisiaczek
            Ambiente
            • 2006
            • 210

djczas, jest troiche roboty! mam combi zoabcz musze odkrecic oslony przeciw sloneczne, musze zdemontowac raczki po bokach opuscic podsufitke odkrecic antene, zdjac slupek boczny pasazera z przodu i zdemontowac schowek i wtedy wyciagam cala antene calutka i montuje nowa tez w ten sam sposob! troche pracy bedzie, najbardziej \boje sie demontazu podsufitki!

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Nie wiem czy to tylko wisi, czy gdzie jest jeszcze podczepione, ale jak tylko wisi, to za pomoca starego kabla wciagnac nowy i po sprawie
              Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Maicroft, jest podczepione bo inaczej by stukało o podsufitke

Komentarz

• lisiaczek
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 210

ale podczpieone? czy przyklejone?

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

lisiaczek, chyba pod czepione bo ja mam kabel orginalny a trzecia juz antene

Komentarz

• lisiaczek
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 210

No i uporalem sie! Moze na wstepie napisze co bylo powodem tego ze radio kiepsko sciagalo. Okazalo sie ze wogole nie ma tam pociagnietego do anteny kabla zasilajacego wzmacniacz ktory jest wbudowany w stopke anteny! No wiec do dziela! Rozkrecilem caly tyl bo od tego tzreba zaczac, raczki wszystkie i tu nagle sie okazuje ze kabelek biegnie ale nie tak jak Nexus opowiadal po stronie pasazera tylko po stronie kierowcy. Wiec nie namyslajac sie dlugo, ucialem kabelek zeby nie przeszkadzal i zamontowalem nowa antene a kabelek pociagnalem po stronie pasazera, pozniej slupkiem drzwi przednich przez deske, schowek az do radyjka. Powiem tak 2 godiznki roboty dla jednej osby, druga jest potzrebna do trzymania podbitki by sie nie polaamala, Radio teraz sciaga super!! samo zmienia stacje gdy sygnal jest slaby! Jestem z siebie bardzo dumny ze udalo mi sie to z wasza pomoca zrobic, w skodexe chcili za montaz anteny i przeciagniecie kabla okolo 100zl. za antnete z kablem dalem 49zl. jest super!!! jak co sluze pomocaa!! dzieki i pozdrawiam!! :wink: :wink: :wink: :wink: 8) 8)

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

lisiaczek, jak bylismy pomocni to nagrodź tego co ci pomógł klikając na ikonke pomógł

co do anteny to gratulacke

Komentarz

• marekzu
                          L&K
                          • 2007
                          • 1412
                          • Superb II combi (3V5)

a nie ma mozliwosci wymiany samego spodu anteny bez wymiany calego przewodu????

czy w orginalnej antenie to jest jeden przewod od anteny do radia??czy moze jest lacznik zaraz przy podstawce??

i jeszcze jedno pytanie- jak bedzie wygladal odbior przy zastosowaniu anteny pasywnej??

Komentarz

• lisiaczek
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 210

marekzu, a czytales co ja napsialem dokaldnie?? Antena jest z kabelkiem i laczy sie na wtyczke z kablem idacym podsufitka, alee napisalem dlaczego radio zle dzialalo, gdyz do anetny byl tylko doprowadzony przewod antenowy, bez zasilajacego wzmacniacza, ktos musial go pominac dlatego musialem pociagnac nowy kabel! teraz wszystko jasne jest?

Komentarz

• marekzu
                              L&K
                              • 2007
                              • 1412
                              • Superb II combi (3V5)

no chyba sie nie rozumiemy - mi chodzi o to czy kabel antenowy a nie zasilanie do wzmacniacz jest w calosci. bo sa dostepne anteny do ktorych nie trzeba ciagnac calego kabla antenowego tylko w jakis sposob podpiac sie to starego.

Komentarz

• lisiaczek
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 210

Do tej anteny tez moglem podlaczcy ten stary kabel byla taka mozliwosc ale po co pod stary skoro ten nowy kabel antenowy jest razem juz zczepiony z zasilaniem wzmacniacza to nie oplacalo sie ciaganc samego przewody zasilajacego wzmacniqacz skoro kabel byl nowy!

Komentarz

• marekzu
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1412
                                  • Superb II combi (3V5)

no i dochodzimy do sedna sprawy - czy tam jest jakas zlaczka na kablu antenowym czy trzeba by go brutalnie przeciac???? bo zasilanie pod wzmacniacz nie trzeba ciagnac z przodu auta

Komentarz

• lisiaczek
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 210

aneta ma kabelek dlugosci 15cm zakonczony wtyczka antenowa i kabelek zasiljacy zakonczony konektorekiem:-) i do niego sie podpina kabel antenowy tez zakncozny wtyczka i i kabelek zasiljacy ka konektorku tylko nie wiem dlaczgo ta antena moja mowa o starej antenie byla jakby rozlazla jaks dziwna i nie miala miejsca skad by wychodizl kabelek zasiljacy wzmacniacz, tak jakby ktos urwal przez przypadek -

Komentarz

• marekzu
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1412
                                      • Superb II combi (3V5)

ale to 15 cm to rozumiem ma nowa -a to co byla w aucie tez tak miala?? i w jaki sposob rozebrales plastiki z tylu auta - moje radio tez traci sygnal , separator nie pomaga - wiec podejrzewam ze umarl wzmacniacz - wiec musze wymienic na nowa -

a to ze twoja stara nie miala kabelka to noramlne - to orginalna antena - zasilanie idzie kablem antenowym

Komentarz

• lisiaczek
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 210

marekzu, No to widzisz pewnie padl wzmacniacz wbudowany w stopke anteny.
                                        A wiec opisze krok po kroku jak to zrobilem.
                                        Zaczac tzreba od bagaznika. Trzeba odkrecic plastiki w ktorych sa glosniki- wszystko po to by zdjac oslony slupkow w ktorych znajduja sie pasy z tylu auta, one podtrzymuja tapicerke. Te plastiki w ktorych sa glosniki tylne sa przymocowane takimi srubkami/nakretakami plastikowymi na kluczyk 10 i jak wymontujesz rolete tam sa tez sropbeczkimusisz takze zdjac plastki ktore trzymaja tap[icerke od tylu. one sa na klipsach wiec wystarczy szarpnac. zeby sciagnac plastiki boczne gdzie sa pasy to musisz odkrecic kluczem pasy tylne- o kurde duzo tego pisania troche Troszke bede skakc z tym opisywaniem:-)musisz miec tez odkrecone wszytkie raczki w podsufitce a takze sciagniete slupki przednie i oslony przeciw sloneczne.Sluchaj troszke pisania jest . po wiedz mi moze z ktora czescia bys mial najwiecej roboty to ci najwyzje opisze to dokladnie bo tak to chyba elaborat bym musial pisac!!!

Komentarz

• marekzu
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1412
                                          • Superb II combi (3V5)

no ja wymyslilem sobie ze po co ciagnac na nowo caly kabel - chcialbym podpiac antene do starego antenowego a zasilanie sie juz tam skads znajdzie - i po to potrzebne mi info czy ta orginalana antena tez ma odpinany kabelek czy jest w calosci - i w jaki sposob stary kabel jest przymocowany do podsufitki - przyklejony etc - z rozbrojeniem tapiecerki poradze sobie

i gdzie kupiles antene - sklep czy allegro??

Komentarz

• lisiaczek
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 210

A wiec:-) Stara antena tak samo wyglada jak nowa czyli jest antena ze stopka w ktroej jest wzmacniacz i od tego biegnie 15cm kabelek. Jesli chodzi gdzie kupilem to w Poznaiu jest sklep z czesciami do Skody. Tam byla orygnialna antena sama bez kabla ktora kosztowala 130zl i nie oryginalna, ale gosciu ja zachwalal raem z kablem za 49zl. Wzialem ta nieoryginalna. Ona takze byla ze wzmacniaczem. Pytasz sie jak kabel byl przymocowany do podsufitki. Tu tez bylem zdziwony gdyz NEXUS mowil ze bedzie biegl on po stronie pasazera, a okazalo sie ze biugl po stronie kierowcy. Jest on przyczepiony opaskami zaciskowymi . Sa tam takie opaski co kilkanascie cmi on tam sie ich trzyma.!Jak cosjeszcze cipotrzeba pytaj!!! I jak sam wyminisz daj znac!!

Komentarz

• marekzu
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1412
                                              • Superb II combi (3V5)

no to jeszcze jedno - jakim rodzajem wtyku zakonczony jest kabelek od orginalnej podstawki ktora byla w aucie??

takim zlaczem z gwintem czy takim bolcem jak przy radiu?? bo jakos niespecjalnie chce mi sie tapicerke demontowac - zasilanie do wzmacniacz moze byc na stale - to pobiera znikoma ilosc pradu a auto i tak duzo jezdzi wiec aku nie padnie

Komentarz

• lisiaczek
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 210

hehe! ale nie kuam jak bys mogl jej chociaz w tatym miejscu nie demontowac.Ni rozumiem chodzi ci o zakonczenie kabelka czy jak wyglada ten trzepien co trzma antene? trzpien jest gwintowany i od spodu czyli wewntarz dachu przychodzi nakretka ktora skrecasz antene a kabelek zasilajacy jest konektorem zakonczony. sprecyzuj dokladniej swoje pytanie

Komentarz

• marekzu
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1412
                                                  • Superb II combi (3V5)

o wlasnie o ten konektor na kablu antenowyym mi chodzi - jak wyglada

Komentarz

Pracuję...