RNS510 - mapy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• gradek
    odpowiedział(a)
    RaVciO jak zaczniesz aktualizację musi ona się skończyć powodzeniem, inaczej pozbędziesz się map.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jest nowa mapa V16
    MEGA provides free cloud storage with convenient and powerful always-on privacy. Claim your free 20GB now

Zostaw komentarz:

• RaVciO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gradek Zobacz wpis
    RaVciO ostatnia mapa jaka wyszła to West Europe 8515, pobrać można z internetu. Poczytaj wcześniejsze posty wątku. Aktualizacja nie jest taka prosta. Jednym udaje się zrobić ją z płyty DVD DL, innym z karty SD. Często może być konieczna aktualizacja softu z podziałem HDD na partycje 60-35-5.
    Czy jeśli nagram płytę/kartę SD i aktualizacja się nie uda, to po prostu zostaję z tym co mam czy uceglam sobie nawigację do czasu skutecznej aktualizacji? Tzn. czy proces albo leci cały i kończy się powodzeniem albo od razu na początku odrzuca nośnik i nic nie tracę poza czasem i płytą?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    RaVciO ostatnia mapa jaka wyszła to West Europe 8515, pobrać można z internetu. Poczytaj wcześniejsze posty wątku. Aktualizacja nie jest taka prosta. Jednym udaje się zrobić ją z płyty DVD DL, innym z karty SD. Często może być konieczna aktualizacja softu z podziałem HDD na partycje 60-35-5.

Zostaw komentarz:

• RaVciO
    odpowiedział(a)
    Cześć.
    Jestem posiadaczem co prawda superba 2 FL, ale zakładam, że system Columbus/RNS510 nie różni się od takiego samego systemu w Octavii.
    Informacje jakie pokazuje radio to:
    Delivery part number 3T0035680Q
    HW-Version H21
    SW-Version 6270
    Active map coverage West Europe
    Active map supplier Navteq
    Map version HDD 8477
    I teraz pytania:
    1. Czy istnieje nowsza wersja map?
    2. Jeśli tak, to skąd ją pobrać?
    3. Jak bezpiecznie wykonać aktualizację?

p.s. na stronie skody jak wpisuję swój VIN, to dostaję komunikat:
    "We're sorry, but the navigation device on your vehicle does not support online updates from websites. It is necessary to order an SD card with updated map data via ŠKODA Genuine Accessories."

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    siema. to na 2018 na Columbus nie wyjdzie aktualizacja?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    W sumie Columbus czy RNS510 to przeżytek

Zostaw komentarz:

• cianek
    odpowiedział(a)
    Dlatego coś z tymi nowymi mapami nie halo, jedni tylko z DVD, inni tylko z karty. Tak czy inaczej chciałem podzielić się swoim rozwiązaniem problemu, bo długo z tym walczyłem. Może komuś się przyda Sądzę, że więcej problemów nie będzie, bo z tego co słyszałem już nie będzie nowych map (na pewno w wersji EAST).

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    cianek
    Postanowiłem w zrobić to z karty na podstawie tego tutoriala https://paulroberts69.wordpress.com/...ns-510-satnav/ .

siema
    a widzisz jakie cuda...ja próbowałem karty SD zarówno z tym tutorioalem jak i wersją 0.8b a także 2.0.2 i mi nie chciał za chiny wgrać. za to poszło z płyty DL.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Teraz rozumiem.

Zostaw komentarz:

• marbab
    odpowiedział(a)
    Kasuje tylko wtedy gdy ustawia nowy podzial partycji

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Zawsze wydawało mi się, że upgrade, czy downgrade softu kasuje wszystko z dysku.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    brawo Ty

Zostaw komentarz:

• cianek
    odpowiedział(a)
    Cześć,
    w końcu po powrocie z delegacji mogłem na nowo zająć się tematem wgrania V15 West. Postanowiłem w zrobić to z karty na podstawie tego tutoriala https://paulroberts69.wordpress.com/...ns-510-satnav/ .
    Wszystko zgodnie z instrukcjami. Wgrywanie faktycznie około pół godziny z informacją, że wszystko poszło pozytywnie. Po całości i włączeniu radia, zaraz po wyświetleniu logo powitalnego robiło reset i tak non stop. Radio nie odpowiadało na żadne przyciski. Myślałem, że już po nim, ale pomyślałem, że przeinstaluję jeszcze raz soft na 5238A (był wgrany 5274). Na szczęście udało się wprowadzić radio w tryb aktualizacji softu i poszedł. Po godzinie instalacji radio bez problemów się uruchomiło i co ciekawsze mapy były wgrane
    DSC_5333.JPG
    Mój wniosek - do upgrade'u map wypada mieć soft 5238, nowszy jak widać powoduje problemy.

Na zadanie poświęciłem w sumie kilka dłuuuugich wieczorów w ciągu pół roku i sporo płytek, ale radość z sukcesu - bezcenna
    DSC_5336.JPG

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    hmm ciekawostka - bo tu mamy Phone book jako ?? a u mnie się podłącza do książki telefonicznej i mogę z niej wybrać z maxidot albo z columbusa numer
    Control Module Type PR-Code Protocol 3G HFP PBAP A2DP rSAP SOP Notes
    Part Number
    1Z0-035-729-C UHV-Standard 9W3/9W4 BAP No Yes ??? ??? No 22/2009 > 1Z0-035-729-E
    Harman/Becker 2P8X 9W8/9W9

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)

a2dp to opcja przesylu przez bt

Zostaw komentarz:

• marbab
    odpowiedział(a)
    qavtan musisz sprawdzic w spec czy Twoj sterownik wogole to obsluguje. U mnie tez sie to wyswietla BT Audio ale oficjalnie sterownik tego nie wspiera

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez patryk23 Zobacz wpis
    qavtan wyczyść pary z columba i z telefonu , Czasem mi parował tylko sam tel jak nie zaptaszkowałem na tel ze cos tam i wtedy były tylko rozmowy .
    wyczyszczenie parowania nic nie dało, biorę w łapy VCDS i trzeba poszukać gdzie to siedzi
    Znalem w ustawieniach to: Automat. odtwarzanie Bluetooth-Audio - aktywuje automatyczne odtwarzanie odtwarzacza
    multimedialnego zgodnie z instrukcją ale nawet po zaznaczeniu tej opcji nie działa dalej BT audio
    Ostatnio edytowany przez qavtan; 45248.

Zostaw komentarz:

• patryk23
    odpowiedział(a)
    Za to odpowiada moduł bluetooth a columbus służy do jego obsługi tak na szybko . Nie nie każdy moduł to ma czy miałeś to wcześniej tego nie wiem domniemam ,że tak dlatego pisałem.

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez patryk23 Zobacz wpis
    qavtan wyczyść pary z columba i z telefonu , Czasem mi parował tylko sam tel jak nie zaptaszkowałem na tel ze cos tam i wtedy były tylko rozmowy .
    czyli że niby tego każdy columb ma opcje BT audio i telefon?

Zostaw komentarz:

• patryk23
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gradek Zobacz wpis
    qavtan brawo TY
    JA

Zauważyłem że mam ikonkę Bluetooth w MEDIA na szaro nieaktywna i nawet jak podłącze telefon to nie mam możliwości przesyłać dzieków/muzyki ( oprócz rozmów)
    Nie wiem czy we wcześniejszym sofcie była bo nie zwróciłem uwagi.
    Ktoś rozkminiał temat czy BT Audio pójdzie na Columbusie?

Ostatnio edytowany przez qavtan; 45248.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    qavtan brawo TY

Zostaw komentarz:

• qavtan
    odpowiedział(a)
    Cześc
    gradek nie dzieliłem dysku mam cały czas soft 5238, wypaliłem płytkę Verbatim 8,5 GB DL na prędkości 4x i wrzuciłem do Columbusa.
    pokazało że jest nowa wersja mapy i pytanie czy chce zaktualizować. więc zatwierdziłem i poszło. mielił z godzinę czasu ale aktualizacja poszła.
    obecnie na pokładzie mam V15 - 8515, i pojawiły się drogi które oddano których wcześniej nie było i przetestowałem że działa.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    qavtan czy dysk masz podzielony 60-35-5?

Zostaw komentarz:

Pracuję...