Po wgraniu na nowo softu mapa za pierwszym razem się uaktualniła, nawet z płyty, która wcześniej kończyła etap instalacji na 90 % i rozpoczynała od nowa.
RNS510 - mapy
Zwiń
X
-
-
marbab Marek chyba nie uwaliło by sprzętu?
Tylko jeden problem. Wczoraj wyciągnąłem płytkę, myślałem, że zainstalowane mapy, dzisiaj wsiadam do auta, przełączam Columbusa na nawigację, a tam biała plama.
Okazuje się, że znowu nie wgrało mapy. Urządzenie nie pyta o instalację map? Wczoraj po wyjęciu płyty mapa musiała być w buforze urządzenia. Jak wymusić instalację?
Po włożeniu płyty chyba zawsze powinno pytać czy mapa ma być z DVD, czy instalować na HDD? Czy mam rację?
Komentarz
-
-
gradek byly przypadki uwalenia sprzetu po nieudanym wczytywaniu map z SD, wiec miales fart ze tylko soft polecial.
Jesli nie ma zadnej mapy na urzadzeniu, RNS nie zapyta o instalacje tylko sam instaluje w tle. Radze Ci troche pojezdzic z ta plyta w napiedzie. Powinno sie w koncu wgrac
Komentarz
-
-
też miałem plamę białą przez chwile
jeśli masz komunikat czytanie/wsuwanie płyty nawigacyjnej, to znaczy że nie wgrało się do końca i wtedy nawigacja jedzie z płyty
ale tak jak marbab pisze, zostaw ją w napędzie niech mieli, za jakiś czas powiinno się dograć, bez żadnego komunikatu->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
walka z columbusem kalrusowym zakończyła się porażką pozytywną - nie ma nowych map, ale sprzęt działa dalej, nic się nie uwaliło przynajmniej
u klarusa nie czytało płyty z mapami - w ogóle nic nie startowało, a ta sama płyta u mnie zagoliła
nie zadziałała też procedura z SD, po prostu po wgraniu softu do kopiowania z płyty, nic się nie działo dalej, a pownno się kopiować
także jak widać dobra płyta działa u jednego, nie działa u drugiegoOstatnio edytowany przez krzynol; 1427.->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Bo wszystko zależy od dwóch rzeczy:
- czy laser jest sprawny i czysty
- czy partycja na mapy ma odpowiednią wielkość (10GB - stąd problem w dyskach 30GB podzielonych 40-25-25 bo wtedy na mapy zostaje po sformatowaniu niecałe 7GB i mimo że teoretycznie się mieści to w praktyce nie chce skopiować map do kóńca)
Dlatego zamiast wypalać kolejne płyty lepiej poświęcić te 15 minut (no dobra - dla nowicjusza pół godziny) na wyczyszczenie lasera i sprawdzenie dysku (jak wyjdzie że ma 30GB i jest źle podzielony to wgrać soft z podziałem 60-35-5).
I niestety potwierdzam, były przypadki uwalenia na amen płyt głównych przez próby instalacji map z SD. Sam znam chyba trzy więc dobrze się zastanówcie zanim zaczniecie to robić.Żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce...
Komentarz
-
-
pab567 Paweł mógłbyś podrzucić soft o którym piszesz w powyższym poscie?
Przypuszczalnie u mnie występuje ów problem.
Gdzie wyczytać pod jaki dysk jest soft i jak dzieli go na partycje?
Mój Columbus to:
Adres 37: Nawigacja (J0506) Plik etykiet:. AKP\1T0-035-680.clb
Oznaczenie elementu SW: 3T0 035 680 K HW: 3T0 035 680 K
Komponent: RNS-MID H08 5274
Weryfikacja: AB001001 Numer seryjny: SKZ6Z7H5086999
Kodowanie: 0800044200040483102A
Kod serwisu: WSC 12345 123 123345
VCID: 383CCEA98B86478672-806C
Podsystem 1 - Oznaczenie elementu: 3T0 051 859 AP
Komponent: EU West V14 8477
Nie znaleziono błędów.Ostatnio edytowany przez gradek; 9065.
Komentarz
-
-
Softy do pobrania z mojego chomika. Uprzedzę - nie podaje adresu chomika ani hasła do softów, to test na inteligencje
Wejdź w menu serwisowe i potem w HDD tam będziesz miał podane dwie wielkości pojemności. Patrząc na numer seryjny to raczej masz jednostkę z 2008 roku więc dysk powinien być 30GB.
Na 90% powinieneś zrobić DOWNGRADE do 5238 z podziałem 60-35-5. Na wszelki wypadek zrób z log Advanced ID z adresu 37 lub 56 i sprawdź pojemność jak napisałem wyżej.Żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce...
Komentarz
-
-
pab567 Paweł wczoraj odnalazłem twojego gryzonia i dzisiaj zainstalowałem w Columbusie soft RNS510-5274-C6-josi-VIM-Testmode-60-35-5.
Na chwilę obecną mapa 8515 jeszcze się nie zainstalowała. Trochę z nią pojeżdżę i zobaczymy jak się skończy. Jutro postaram się podać info odnośnie HDD w navi.
Komentarz
-
-
gradek dodatkowych pytań nie zadawałeś znaczy się inteligencja powyżej przeciętnej Ale jeśli mam rację to 5274 nie jest dobrym wyborem dla Ciebie - po pierwsze trudniej na nim wgrać mapy niż na 5238 (nie pytaj mnie dlaczego - stwierdzam fakt który zaobserwowałem kilkukrotnie), po drugie 5238 zawiera programową obsługę błędu WTIL a 5274 nie. Błąd ten objawia się resetowaniem jednostki na logo startowym i występuje głównie w starszych urządzeniach (a tak kwalifikuję jak na razie Twoja sztukę).Żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce...
Komentarz
-
-
pab567 Paweł podaję dane z HDD co wyświetla ukryte menu:
supportStatus HDD_Supported
tempStatus Degraded
powerStatus OK
Temperature -
altitudeStatus OK
HDD Read Size 30005821440
Number of partitions 3
volFileSystem FILESYSTEMTYPE_FAT32
Volume Size 17985175552
volLabel VIENNA FFS
Remaining Size 17984028672
firmwareRevision F4BJAS03
serialNumber F402242FSJ8X4HC
modelNumber Hitachi HEJ425030F9A.... (reszta nieczytelna)
Tyle co dało mi się odczytać. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem przepisując ze zrobionych fotek.
Wieczorem postaram się ewentualnie podać logi z VCDS-a
Komentarz
-
-
Radek nie strasz. Też dziś czyściłem laser najpierw płytą czyszczącą ale dalej bez efektu to wyczyściłem IPA i dalej nie chce czytać płyty. Inne dvd z teledyskami czyta bez zająknięcia.
Jeszcze jedna próba wypalenia nowej płyty mnie czeka i zobaczymy.
Jak wgrać soft na nowo? Jeśli nie pójdzie z nową płytą to chyba się pokusze o wgranie z SD
Komentarz
-
-
Ciekavy Paweł to masz lepiej niż u mnie. Wziąłem do sprawdzenia oryginalny film i nic tylko wypluwał płytę. Oddałem do znajomego serwisu. Zobaczymy czy im się uda wyczyścić laser.
Soft wgrywasz po wciśnięciu i przytrzymaniu trzech klawiszy: Setup, Eject i mikrofon.
Komentarz
-
-
Ciekavy Paweł dziwi mnie trochę, bo masz HDD 40 GB, chyba że partycje masz źle podzielone?
Komentarz
-
-
Byłem na zaprzyjaźnionym forum touranklub.pl... tam nagrywają od spacewalker ... i to samo co u nas, jednym się udaje z płyty, innym nie... jednym się udaje z karty, innym nie... i nikt nie wie o co w tym wszystkim chodzi
Komentarz
-
-
Komentarz