Radek mam oryginalny podział jak dobrze pamiętam 50/25/25
RNS510 - mapy
Zwiń
X
-
mrfazi Krzysiek jestem tego samego zdania. Nawet dzwoniłem do Pawła. Interesuje mnie 5L0035680A - nawigacja, z DAB, z aktywnym MirrorLink, z aktywną obsługa głosową
Na chwilę obecną brak. Pytanie tylko, jeśli ktoś będzie chciał przejść z systemu androidowego na appla?
Komentarz
-
-
Ciekavy Paweł tylko na która partycję leci mapa? Jeśli na największą, to nie ma problemu. Gorzej jeśli instaluje się na partycję 10GB?
Komentarz
-
-
Ciekavy Paweł jesteś pewny, że potrzeba 7 GB ? Obraz ISO mapy to jeśli się nie mylę wersja instalacyjna, więc po rozpakowaniu może potrzebować więcej miejsca.
Komentarz
-
-
-
Ponieważ przez moje ręce przeszło grubo ponad setka tych radyjek więc pozwolę sobie wypowiedzieć się w tym temacie.
1. Wielkość partycji na dysku jest krytyczna. Dyski 30GB były w radiach z softami poniżej 3xxx gdzie fabrycznie były dwie partycje - 2/3 (20GB) na muzyke i 1/3 (10GB) na mapy. Jeśli taki dysk zostanie podzielony przy aktualizacji standardowym dla dysków 40GB podziałem 50-25-25 to partycja na mapy będzie miała 7.5GB co najczęściej skutkuje problemami z wrzuceniem mapy od V13 West zaczynając (być może nawet od V12 West ale tak daleko ma pamięć już nie sięga). Dzieje się tak pomimo tego, że objętość plików na płycie z mapami jest mniejsza i teoretycznie nie powinno być problemu.
2. Dyski 40GB występowały w jednostkach z softami 3xxx, 4xxx i 5xxx i były podzielone 50-25-25 (20GB muzyka, 10GB mapy, 10 GB POI). Przy takiej wielkości partycji na mapy nie powinno być problemów z wgraniem map.
3. Dyski SSD stosowane w jednostkach C14 z softami 6xxx mają pojemność 30GB (pierwsze partie miały 32GB) i podział 65-28-7 co niestety skutkuje partycją na mapy o wielkości 8.4GB i częstymi problemami z wgraniem map - rozwiązaniem jest zmiana podziału, na przykład na 60-35-5.
Warunkiem KONIECZNYM udanego wgrania map jest sprawny czytnik i czysty laser. Problem najczęściej pojawia się przy przejściu z pierwszej warstwy płyty na drugą.
Przy sprawnym czytniku i czystym laserze rodzaj użytej płyty, jej producent i tzw. "book type" ma minimalne (o ile w ogóle) znaczenie.
Wgrywanie map z SD poprzez program Maps Tool jest BARDZO RYZYKOWNE a czasami wręcz NIEMOŻLIWE. Program ten - przynajmniej wersje, które analizowałem - korzysta z plików softu 4120 co powoduje problemy z restartowaniem się jednostek w przypadku wystąpienia błędu WTIL (4120 tego nie obsługuje). W zależności od wersji może być w ogóle niemożliwe wgranie map w ten sposób do jednostek C14 (z SSD). Trafiło do mnie również kilka jednostek które wręcz umarły i ich naprawa wymagała ręcznego flashowania pamięci.
Wiem, że znajda się tacy którzy będą podważać to, co mówię, bo na ich jednostce (i jeszcze na kilku innych które robili) z SD poszło i nic się nie stało. Ja nie mówię, że to nie działa, mowie jedynie, że jest to metoda obarczona ryzykiem. I mowie to na podstawie nie jednej, dwóch czy dziesięciu jednostek.
Zauważyłem też, że soft 5274 potrafi mieć problemy z wgraniem map które nie istnieją przy 5238. Czemu - nie mam pojęcia. Ponieważ jednak 5238 zapewnia równocześnie programową obsługę błędu WTIL w starszych jednostkach dlatego polecam go zawsze i każdemu - z wyjątkiem samochodów z zamontowanymi zewnętrznymi monitorami gdzie trzeba niestety stosować 4120.Żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce...
Komentarz
-
-
pab567 a co powiesz o sofcie 5230? Nie widziałem go na Twoim gryzoniu. Może warto zmienić na 5238 lub inny ?
Dysk 40GB Columbus z 2014
Address 56: Radio (J0506) Labels: 1T0-035-680.clb
Part No SW: 3T0 035 680 K HW: 3T0 035 680 E
Component: RNS-MID H70 5230
Revision: AB001001 Serial number: SKZ6Z7M9197654
Coding: 00000400000100211000
Shop #: WSC 12345 123 12345
VCID: 387EABE38B3F978111-806C
Subsystem 1 - Part No: 3T0 051 859 AQ
Component: EU West V15 8515
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbab Zobacz wpispab567 Masz wiedze jak duzy dysk na interfejsie IDE obsluzy RNS i czy wersja softu ma znaczenie ?
Ostatnio edytowany przez gradek; 9065.
Komentarz
-
-
a zmienialiśmy na większy
tam są dyski IDE, czy SATA bo nie pamiętam?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Nieważne HDD czy SSD zawsze jest IDE. Największy jaki kiedykolwiek wkładałem to 120GB co nie znaczy że większe nie pójdą. Najważniejsze to odpowiednio podzielić dysk na partycje - nie ma sensu dawać więcej niż 10GB na mapy i 2 GB na POI (choć i to moim zdaniem przesada... ale niech tam).
Możesz zmienić 5230 na 5238, jest tam kilka poprawek.
Jeszcze jedno - wymiana HDD na SSD jest możliwa aczkolwiek jeśli ktoś myśli że dzięki temu Columbus będzie się szybciej uruchamiał to jest w błędzie - na dysku NIE MA żadnych plików systemu operacyjnego. Jedyne, co jest odczuwalne, to szybciej pojawiające się litery możliwe do wpisania podczas wyboru celu.Ostatnio edytowany przez pab567; 39494.Żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce...
Komentarz
-
-
wsadź płytę z navi i jeździj z nią, podczas jazdy włączaj podgląd mapy, może się zaciągnie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbab Zobacz wpisZeby wgrac mape z karty SD musi byc jakakolwiek mapa w Columbusie. Na czysto nie idzie.
Zainstalowany dysk SSD faktycznie nie przyspiesza uruchomienia radia ale przyspiesza uruchomienie nawigacji oraz wgrywanie nowszych map.
Jak wspomniałem wcześniej mapa skompilowana maps-tool-2.0.1 wymaga zainstalowania od nowa systemu 5238 a następnie mapy (płyta + karta SD). Jest to spowodowane tym, że autor maps-tool nie rozwija już swego programu i tylko wersja 2.0.1 umożliwia wykonanie podziału na płytę i kartę SD. Jeżeli już raz wykonywaliśmy instalację mapy w ten sposób to chcąc wgrać po raz kolejny mapę musimy przejść drogę system 5238 i dopiero mapaOstatnio edytowany przez Grzegorz56; 8708.
Komentarz
-
Komentarz