Bolero - antena 1 OFF ant 2 ON

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Iron79
    Classic
    • 2018
    • 0

ok to i ja spadam bo coś cisza w temacie :szeroki_usmiech
  • Iron79
    Drive
    • 2014
    • 54

Mam problem z dobrym odbiorem radia Bolero. Wersja Elegance, Bolero seryjne. Wyjąłem radio, sprawdziłem połączenia z tyłu widać 2 anteny podłączone, wpięte ok.
    W ustawieniach ukrytych (przytrzymać setup), mam taką oto sytuację:
    np stacja RMF lub Zetka - Ant1:OFF, Ant2:ON, tylko Mono. Jak jestem gdzieś blisko nadajnika to nie jest najgorzej, ale po za miastem jakość mocno spada.
    Podejrzewam, że to antena dachowa skończyła żywot, rozebrałem co trzeba, rozpiąłem wtyczkę Fakra od anteny i sytuacja bez zmian czyli ant1ff ant2n. Czyli częściowo potwierdziło się, że winowajcą może być antena na dachu.

Czy jest jakaś możliwość bez kupowania anteny w ciemno sprawdzenia czy to na 100% wina anteny? Próbowałem zastąpić antenę drucikiem, ale ant1 jak była off tak jest...

Komentarz

• mamaj12
      RS
      • 2009
      • 1956
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Iron79, sprawdź co będzie pokazywało radio jak podłączysz pojedynczo anteny (różne kombinacje).
      Ja u siebie co prawda mam jedną antenę, ale kupiłem w tym celu przejściówkę żeby oszukać radio 1->2 niestety nic nie dała. Sama w sobie jest ok, bo sprawdzając pojedynczo aktywne jest podłączone gniazdo antenowe, natomiast podłączając 2 widzi dalej widzi tylko 1.
      obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
      wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• Iron79
        Drive
        • 2014
        • 54

Zamieszczone przez mamaj12
        Iron79, sprawdź co będzie pokazywało radio jak podłączysz pojedynczo anteny (różne kombinacje).
        mamaj12 ok , jutro wyjmę radio i po przełączam anteny. Dodam jeszcze jedną informację. Przeskanowałem 1-szy raz auto vcds-em ( dopiero co kabel odebrałem) i miałem takie błędy:
        00856 - Radio Antenna 011 - Open Circuit
        00821 - Antenna 2 for Radio (R93) 011 - Open Circuit - Intermittent
        Po wykasowaniu błędów i ponownym autoscanie w/w błędów już nie było

Komentarz

• alxxx
          RS
          • 2010
          • 1823
          • Octavia I (1U2)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez Iron79
          Próbowałem zastąpić antenę drucikiem, ale ant1 jak była off tak jest...
          Drucik raczej na wiele się nie zda.. wzmacniacz w antenie jest zasilany z radia i na pewno na tej zasadzie widzi on/off
          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bo to musi mieć impedancje, a nie drucik dający zwarcie. Możesz chyba użyć testowo rezystora 220Ohm, ale to raczej nie jest wina radia tylko anteny.
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...