Witam serdecznie,
proszę o pomoc w w banalniej sprawie tj zasilania radia JVC KD-G722.
Problem jest następujący: w listopadzie 06 kupiłem w salonie O2 Ambiente i poprosiłem o zamontowanie radia. Przy odbiorze zdiwienie moje sięgneło zenitu, po wyłączeniu kluczyka radio pracowało nadal! Panowie powiedzieli, że w O2 tak musi być. Po przyjeżdzie do domu wymontowałem radio i stwierdziłem wyjątkowo niechlujny montaż. Podłączyłem ponownie pod stosowny bezpiecznik podany w instrukcji montażu konsoli. W chwili obecnej radio wyłącza się gdy wyłączam zapłon (w poprzedniej O1 grało aż do wyjęcia kluczyka ze stacyjki). Pytanie czy jest tak w każdej O2, czy tylko w tej?
Pozdrawiam
PS
Dziękuję tomekjmpol, ale jak piszesz masz oryginalne radio, ja natomiast mam JVC.
W ASO opowiadali, że w O2 nie można podłączyć "obcego" radia tak jak oryginału.
Ciekawi mnie, czy jest to prawda?
Pozdrawiam
PS
Dziękuję tomekjmpol, ale jak piszesz masz oryginalne radio, ja natomiast mam JVC.
W ASO opowiadali, że w O2 nie można podłączyć "obcego" radia tak jak oryginału.
Ciekawi mnie, czy jest to prawda?
Oryginalne czy nie podłączasz pod tę samą kostkę, kwestia wpasowania odpowiednich przewodów w kostkach(ewentualnie przejściówki). Rozkład poszczególnych pinów w gnieździe radia oryginalnego podane jest gdzieś na forum, do tego dopasujesz kable z twojego radia do kostki z samochodu.
Dzięki serdeczne za poradę, ale "z pustego i PO nie naleje",nie ma takich przewodów na kostce! :shock: Oryginalna kostka w moim autku posiada:dwa biało czerwone +12V nieprzerwanie, brąz - masa, dwa cienkie 0,5mm2 - prawdopodobie can bus, reszty brak.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 10 Lis, 07 12:26 ]
A teraz poważnie, pytanie do wszystkich posiadających rzetelną wiedzę: jeżeli brak przewodów w fabrycznej kostce (prawdopodobnie zemsta za 68 rok), to skąd można "dociągnąć"?
Pozdrawiam
jeden kabel musi byc + nieprzerwany
drugi zas + powinien byc zalaczany stacyjka
musi tak byc, jezeli nie to ktos moim zdaniem popelnil blad.
p.s jesli naprawde tak nie jest, znajdz miernikiem gdzie w bezpiecznikach pojawie sie + po przekreceniu stacyjki i sie podepnij
Pozdrawiam
Chlopaki pomozcie. Ja sobie sam zalozylem radio JVC722 i mam taki problem, ze radio nie zapamietuje ustawien po odcieciu zasilania. Przewody w porzadeczku niby. I jeszcze jedno - charczy mi strasznie lewy tylny glosnik ale to byc moze, ze pomylilem plus z minusem? Nie wiem.
maysee, to raczej jednak jest źle podpięte Też tak miałem. Wyjmowałem kluczyk i wszystkie ustawienia szły się paść, tzn. głośność, balance, bass i takie tam. Stacje radiowe były jednak w pamięci.
maysee, montowałeś dokładnie z instrukcją od radia? Tam jest opis zamiany dwóch kabli... Mam dokładnie takie radio jak piszesz i nie miałem żadnego problemu przy instalacji w o1 i działało dobrze od razu. Tam jest w instrukcji jest opisany myk z zamianą kabli od zasilania, żeby nie kasowało pamięci.
BioBogon: wiesz co, problem w tym, ze poprzedni wlasciciel tak namieszal w przewodach, ze ciezko mi bylo dojsc co i jak. Ale masz racje, musze zamienic dwa przewody zasilanie z podtrzymywaniem pamieci i zobacze co bedzie. Musi byc dobrze! Jeszcze mi tylny glosnik charczy, wiesz moze co to moze byc??Na poprzednim radiu nie charczal...
Jeszcze mi tylny glosnik charczy, wiesz moze co to moze byc??Na poprzednim radiu nie charczal...
Z tym to już nie umiem pomóc Może zwyczajnie nie stykają przewody we wtyczce - czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze... Powodzenia, jvc to fajne radyjko i gra bardzo sympatycznie, mam nadzieje, że naprostujesz te problemy
Jeszcze mi tylny glosnik charczy, wiesz moze co to moze byc??Na poprzednim radiu nie charczal...
spróbuj podłączyć w innym aucie lub zamień głośniki (lewy z prawym) jeżeli w innym aucie też ten sam kanał będzie charczał lub po zamianie głośników nadal ten sam kanał charczy to uszkodzone jest radio - a dokładniej jeden kanał
Komentarz