Ja dziś w swojej zdjąłem podsufitke i sprawa wygląda następująco.
Ogólnie radio nieorginalne przez 2 lata odbierało super. Nadszedł dzień że się zwaliło coś i dupka. Odchyliłem podsufitke i dostałem się do wtyczki przy antenie. Wypiąłem i do kabla antenowego przytknąłem kawałek druta 1.5mm2 (10cm), radio zaczęło znowu grać . Wygląda na to że zwalony jest bat anteny, więc czeka mnie wymiana jej w całości bo bat się nie wykręca w kombiaku hehe.
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
. Wygląda na to że zwalony jest bat anteny, więc czeka mnie wymiana jej w całości bo bat się nie wykręca w kombiaku hehe.
Ja mam kombi i u mnie bat się wykręca. Ale może masz jakiś inny model anteny. W każdym razie po odkręceniu anteny od dachu rozkręć stopkę i zobacz, czy przypadkiem jakiś kabelek się nie odlutował we wzmacniaczu. Lekarstwo to wymiana wzmacniacza lub całej anteny.
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Kupiłem separator i nic nie dał. Będę musiał dostać się pod podsufitkę i coś pokombinować bo bez radia jak bez ręki
Dobrze, ze masz separator. W takim razie podłącz go i zajrzyj pod podsufitkę. Zmierz napięcie na końcu kabla. Jeżeli będzie 12V, to masz uwalony wzmacniacz. A jeżeli nie będzie napięcia, to przerwany kabel.
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
miałem ostatnio trochę czasu i wziąłem się za kombinowanie.
1. odkręciłem bat anteny i w to miejsce włożyłem kawałek kabla- efekt: radio od razu łapało wszystkie stacje radiowe
2. odkręciłem bat anteny i w to miejsce włożyłem bat anteny od passata- efekt: radio od razu łapało wszystkie stacje radiowe
3. na starym bacie: raz złapie wszystko ale gubi sygnał, czasem nic nie łapie
spostrzeżenie: przy wkręcaniu starego bata po dociśnięciu go mocniej do dachu radio odbiera gorzej ( nawet jak uda mu się coś złapać to nagle to gubi )
czy to możliwe żeby przyczyną był zepsuty bat ? bo na to by wychodziło
co w tym wypadku możemy wykluczyć ?
Komentarz