Znamy już najlepsze silniki 2010 r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PIETRO1973
    Ambiente
    • 2008
    • 240

dzis sobie odpuszcze chyba cos mnie birze a swieta tusz tusz pozdrawiam
    przed Virusem
    to wina ROGALA
    http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Znamy już "laureatów" ostatniej edycji konkursy "The Engine of the Year". Wyróżnienia przyznano w 11 jednostkom napędowym. Oto wyrożnione silniki:

* Najlepszy nowy silnik roku - Fiat 1,4 l MultiAir Turbo (montowany m.in. w Alfa Romeo MiTo),
    * Ekologiczny silnik roku - Toyota 1,8 l Hybrid (m.in. Toyota Prius),
    * Silnik o najlepszych osiągach - Mercedes-AMG 6,2 (m.in. Mercedesy S-, SL-, CL- i E- Klasy),
    * poniżej 1 l - Toyota 1 l (m.in. Toyota Aygo, Yaris, Citroën C1, Peugeot 107),
    * 1,0 - 1,4 l - Volkswagen 1,4 TSI Twincharger (m.in. VW Golf, Scirocco, Jetta, Seat Ibiza Cupra),
    * 1,4 - 1,8 l - wspólna jednostka BMW i PSA - 1,6 l turbo (m.in. MINI Cooper S, Peugeot 207, 308),
    * 1,8 - 2,0 l - BMW 2,0 l Twin-Turbo Diesel (BMW 123d, X1 23d),
    * 2,0 - 2,5 l - pięciocylidrowy silnik Audi 2,5 l turbo (Audi TT RS),
    * 2,5 - 3,0 l - BMW 3,0 l DI Twin-Turbo (BMW 135i, 335i, 535i, X5 35i, X6 35i, Z4),
    * 3,0 - 4,0 l - BMW 4,0 l V8 (BMW M3),
    * powyżej 4,0 l - Mercedes-AMG 6,2 l (m.in. Mercedes C 63 AMG, S 63 AMG, SL 63 AMG, CL 63 AMG, E 63 AMG).

Międzynarodowym Silnikiem Roku 2010 jury uznało zwycięzcę w kategorii do 1,4 l - Volkswagen 1,4 TSI Twincharger.

źródło;
    AutomotiveSuppliers.pl - firma analityczna od 2008 roku monitorująca przemysł motoryzacyjny w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Informacje o inwestycjach, zatrudnieniu, eksporcie i innych aspektach sektora motoryzacyjnyego
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Czyli nic, co by interesowało skodziarzy
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No może ciebie :P

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

Zamieszczone przez Morgoth
          a w fabii RS jest:
          Zamieszczone przez shado
          * 1,0 - 1,4 l - Volkswagen 1,4 TSI Twincharger (m.in. VW Golf, Scirocco, Jetta, Seat Ibiza Cupra),
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• phoneman
            RS
            • 2008
            • 3374
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja tam wole bezawaryjnego i nieskomplikowanego średniaka
            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

no niezupełnie, bo 1.4TSI to słabszy brat bliźniak 1,4 TSI Twincharger - baza jest ta sama ;-)
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Langusta
                RS
                • 2010
                • 1864
                • Seat

A gdzie sławny opisywany silnik 1.2 TSI.
                Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Będzie w tym zestawieniu za rok

Komentarz

• krzysiek83wpr
                    Rider
                    • 2010
                    • 362

Za rok to będzie produkowany od niedawno w Polsce silnik 0.9litra Fiata, W 3 wersjach: 65km, 85km i chyba 105km. Motory będą montowane w Fiat500, Nowej Pandzie i chyba Punto. Najsłabsz wolnossący, dwa mocniejsze turbo. Szacuje się że wersja 65km w Fiat500 będzie zużywać ok 3litrów w trasie i 4.4-5l w mieście. MASAKRA!!!! przewiduje mega sukces, deasel wymięka!!

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Realnie bedzie pewnie trasa 4-4.5,miasto 5.5-6.
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• krzysiek83wpr
                        Rider
                        • 2010
                        • 362

Jeśli ja swoją OII przy super oszczędnej jeździe na trasie mogę zejść do 5.2-5.5, to takim maleństwem z silniczkiem 0.9 myśle że realne jest 3.5/100. Tak czy inaczej zapowiada się rewolucja w spalaniu. Sądzę, że samochody z tym silnikiem będą się sprzedawać jak cieple bułki.. kto by nie chciał mięć tak oszczędnej bryczki do miasta.

W czasach gdzie litr benzyny dochodzi już do 5zt. Taki samochód to skarb .

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
                          Jeśli ja swoją OII przy super oszczędnej jeździe na trasie mogę zejść do 5.2-5.5, to takim maleństwem z silniczkiem 0.9 myśle że realne jest 3.5/100.
                          na trasie przy stałej prędkości może tak, ale to się będzie musiało jednak napocić przy rozpędzaniu, cudów nie ma, wiem, że to inna generacja i filozofia budowy silnika, ale jakieś mam porównanie np. z yarisem 1.0, super oszczędny silnik a jak chcesz się jakoś znaleźć w ruchu miejskim to 8-9L niewyjęte
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
                            RS
                            • 2009
                            • 1733

kto by nie chciał mięć tak oszczędnej bryczki do miasta.
                            Ja :lol: , bo poza spalaniem ważne są dla mnie tez inne parametry w trakcje jazdy. Poza tym jeśli do samochodu zapakujesz 4/5 osób i bagaż to nie dość że o małym spalaniu można zapomnieć to jazda będzie męczarnią ;-)

Komentarz

• krzysiek83wpr
                              Rider
                              • 2010
                              • 362

Hmm, male samochody nie służą do tego żeby były specjalnie komfortowe dla więcej niż 2 osob, więc argument o komforcie raczej nie pasuje. NO i takie samochody z zasady nie służą do tego, żeby zapchać pod dach i gnać 500km na wakacje, od tego jest OII np :P.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Hmm, male samochody nie służą do tego żeby były specjalnie komfortowe dla więcej niż 2 osob, więc argument o komforcie raczej nie pasuje. NO i takie samochody z zasady nie służą do tego, żeby zapchać pod dach i gnać 500km na wakacje, od tego jest OII np :P.
                                dokładnie, dlatego mój yaris bez bagażu i z 1 osobą na pokładzie palił po mieście jak powyżej, czyli trochę więcej niż O2 BKD (~170KM) kombi, DSG, etc. :lol:
                                a w trasie podobnie
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 362

Ja też mam drugie auto w rodzinie hehe, dla odmiany Punciaka II, śmiga też i wszyscy są zadowoleni. Czasami do miasta nawet wolę wsiąść w Punto. Yaris jak na auto tej wielkośći dużo ma miejsca w środku, czego nie można powiedzieć o bagazniku

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

argument o komforcie raczej nie pasuje
                                    tu nie chodzi o komfort - bo to nie podlega dyskusji - tylko o obciążenie samochodu przy którym taki samochód przestaje jechać a przy próbie "normalnej" wcale nie dynamicznej jazdy pali tak jak smok ;-).

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 362

VW podążą za Fiatem, po tym jak Fiat w 2010r wprowdza 2cylindry i pojemność poniżej 1l, VW w modelu Up ma montować silnik 0.8l turbo oczywiście. Kto wie, może w 2012 będzie to silnik roku.. Bo 2011 zarezerowany jest dla Fiata wg mnie :P

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Yaris jak na auto tej wielkośći dużo ma miejsca w środku, czego nie można powiedzieć o bagazniku
                                        A o materiałach wykończeniowych w ogóle niczego nie można powiedzieć. Beznadzieja.

VW podążą za Fiatem, po tym jak Fiat w 2010r wprowdza 2cylindry i pojemność poniżej 1l, VW w modelu Up ma montować silnik 0.8l turbo oczywiście.
                                        Jeszcze trochę i dojdą do turbo w młynkach do kawy Maluch miał 600 i 650 ccm3 bez turbo i było dobrze, nie?
                                        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                        G.B.Show

Komentarz

• Jac_ek
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1733

Maluch miał 600 i 650 ccm3 bez turbo i było dobrze, nie?
                                          było super, egzamin na prawko zdawałem na maluchu w grudniu - z racj zimowych butów trzeba było uważać żeby nie naciskać razem z gazem hamulca :szeroki_usmiech, ale tą technikę już na jazdach przed egzaminem opanowałem :diabelski_usmiech

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 362

Mój Ojczulek jak się dowiedział, że w nowych Pandach będzie ten 0.9l silniczek to się zajarał, dla niego liczy się tylko to żeby maksymalnie tanio przejechać z punktu A do B. No maluchem to frajda byla, teraz chętnie bym sobie pojeździł

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10918
                                              • Fiat

krzysiek83wpr, nie chce znowy zaczynać wątku w temacie diesel vs benzin, ale naprawde nie masz czym sie podniecac ze ci pali 5,5 na trasie tsi...diesel bedzie jeszcze długo górą mój nielekki superb, wcale nie oszczedzając gazu - normalnie, sprawnie się poruszając na trasie pali 5,7 ropy

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

dla niego liczy się tylko to żeby maksymalnie tanio przejechać z punktu A do B
                                                to nich kupi elektryczny samochód - wychodzi najtaniej za km !

Zamieszczone przez sew1981
                                                na trasie tsi...diesel bedzie jeszcze długo górą
                                                bez dwóch zdań - przynajmniej jeśli chodzi o spalanie - mój rekord z silinikiem diesla 2.0 HDI w C5 to 4,4l na trasie 100km jadąc ~90. Natomiast poza spalaniem w samochodzie (jak dla mnie) ważne są też inne rzeczy. Dlatego szkoda czasu na takie dywagacje - cieszmy się że każdy może dziś (jak nigdy dotąd) wybrać naprawdę taki silnik jaki mu odpowiada - można przebierac zarówno w dieslach i benzyniakach... do wyboru do koloru... co i tak nie zmienia faktu że najlepszym Międzynarodowym Silnikiem Roku 2010 jest 1.4TSI twin charger :szeroki_usmiech

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 362

Zamieszczone przez sew1981
                                                  krzysiek83wpr, nie chce znowy zaczynać wątku w temacie diesel vs benzin, ale naprawde nie masz czym sie podniecac ze ci pali 5,5 na trasie tsi...diesel bedzie jeszcze długo górą mój nielekki superb, wcale nie oszczedzając gazu - normalnie, sprawnie się poruszając na trasie pali 5,7 ropy
                                                  no i kto zaczyna.. na pewno nie ja :P

No coś Ty. elektryczny. Co z tego, że najtaniej, ale jaki koszt zakupu, a serwis??? zły pomysł póki co.

Komentarz

Pracuję...