Porównanie O II 1.4 TSI Elegance z Hundai Elentra 1.6 Style

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez leszekmw
    umów się ze Sławkiem żeby wziął golfa jak będziecie robić spota to sobie porównasz..
    Widziałem dziękuje Golfa znam bardzo odbrze i sorry ale to jest chyba ostatnie auto które bym kupił. Naprawdę wolalbym dobrze wyposazoną Astrę IV niz Golfa, ona przybajmniej ładnie wyglada i ma świetny zawias.
    no tu się przyznaję że zapomniałem o tym tourze , ale to po prostu golas i dlatego go nie wziąłem pod uwagę. z
    Golas nie golas, ale ludzie to kupują.
    taaa.. , tylko za jaką kasę spróbuj wsiąść więcej jak jakaś średnia to zobaczymy
    No za jaką ?? Kolega właśnie sprzedał O II Mint (czyli golasa) 1.9 TDI z 2007 r. z przebiegiem 177 tyś km za 35 tys zł. sprzedawał całe 2 tygodnie.
    jeżeli nie potrzebował bym bagażnika to nigdy bym nie kupił octavii tylko golfa
    A ja nie Chodziażby dlatego, że a) jest paskudny jak noc listopadowa, b) jest słabiutko wyposażony c) wcale nie jest az tak dobrze wykonany.
    a jak masz ochotę to dam Ci telefon do mojej żony która jeździ nim codziennie do pracy - ona momentalnie Ci wytłumaczy dlaczego O2 to gradobicie przy golfie.
    Sorry bardzo ale Twoja zona nie jest w stanie wytłumaczyć czegoś co jest nierealne i niemożliwe, choć kobiety w takich sprawach są faktycznie niezłe i naprawdę moja wiedza motoryzacyjna jest na trochę wyższym niz ci się to wydaje poziomie
    Leszku nakombinowałes w swojej O II, to raz. Dwa to to, że kupiłes to auto niewiadomo po co, bo od początku tylko na nie nażekałeś pod byle pretekstem i teraz próbujesz wszedzie pokazac jaka to O II jest zła przy innych autach. No więc wiedz, że nie masz racji !! Gdyby O II była taka słabiutka jak piszesz to nie ustwiałyby sie po nią kolejki w salonach, nie byłaby najchetniej kupowanych autem w swojej klasie i na całym polskim rynku motoryzacyjnym oraz nie zbierałaby tylu pochwał w testach.
    Sorry, ale Twój Golf naprawdę nie jest w niczym lepszy od O II Golf to auto totalnie przereklamowane. Jedyny VW który do mnie przemawia to Sirocco. Reszta to odgrzewane kotlety.
    Czarny Elegance

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Nie ma co ukrywać OII to model już schodzący ze sceny. I trzeba też pamiętać, że sprzedaż OII jest duża ale w Polsce... na zachodzie już nie króluje.
      Kolejna sprawa to, iż jak już leszek napisał, czasy mało awaryjnej OI minęły... Ta sama technologia VW która pozwoliła się Skodzie wybić teraz ściąga ja na dół. Problemy z silnikiem 2.0TDI, teraz problemy z jednostkami 1.4TSI i 1.2TSI... dodajmy do tego fakt że konstrukcja sowje lata ma i pod względem bezpieczeństwa biernego jest już trochę za konkurencją w tym podejrzewam, że i za Elantrą bo Koreańczyki od dwóch lat notują wyniki 5 gwiazdkowe.
      pzdr
      Adam

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez b707
        Nie ma co ukrywać OII to model już schodzący ze sceny
        Dlatego na jesieni przyszlego roku na rynek ma wjechac nastepca O II czyli O III.

[ Dodano: Czw 17 Lis, 11 20:45 ]
        Big jeżeli octavia jest taka świetna to dlaczego nie kupujesz fl
        no chyba ze się mylę...
        Nie mylisz sie tylko .... nie myślisz :P Nie kupuje O II FL, bo po co mam wydawać kasę na auto które juz mam, tylko młodsze i z innymi (przyznam brzydszymi) światłami. Czekam na O III, a jeśli nie O III to będzie Superb II 1.8 TSI Ambition. Owszem zobaczę jeszcze Kiię Optimę, ale od Skody raczej nie odejdę, zbyt dobre auta to są, no i nie przeplaca się za znaczek na masce
        Czarny Elegance

Komentarz

• b707
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1272

Zamieszczone przez Big
          umów się ze Sławkiem żeby wziął golfa jak będziecie robić spota to sobie porównasz..
          Widziałem dziękuje Golfa znam bardzo odbrze i sorry ale to jest chyba ostatnie auto które bym kupił. Naprawdę wolalbym dobrze wyposazoną Astrę IV niz Golfa, ona przybajmniej ładnie wyglada i ma świetny zawias.
          Chyba żartujesz. Astre? Jakościowo to taki Chevy Cruz z cukrem pudrem... jakościowo jest IMO gorzej niż w Elantrze. Jeździłem Astrą ST 1.4T 140KM A/T wycenioną na 100tys i w życiu bym się na ten samochód nie zdecydował... Już wolałbym OII RS.
          Jeździłem Cruzem... wersja środkowa, ale za to z silnikiem 2.0 VCDDi 163KM za 71tys. potem wsiadłem do Astry i mi kopara opadła... różnice nie wielkie, fakt ze astra ma bajery jak ksenony itp. Ale jakość materiałów jest taka sobie.

Zamieszczone przez Big
          Gdyby O II była taka słabiutka jak piszesz to nie ustwiałyby sie po nią kolejki w salonach, nie byłaby najchetniej kupowanych autem w swojej klasie i na całym polskim rynku motoryzacyjnym oraz nie zbierałaby tylu pochwał w testach.
          Tylko czym jest rynek polski w skali europy?
          Co do pochwał to faktycznie, jest chwalona. Ale pamiętajmy, że Octavia nie jest tania... Duża część sprzedaży Skody to samochody flotowe. Kolejna sprawa, że testy jednym a życie czym innym... W czasie testów np. Octavii 1.2TSI testujący nie przejmuje się problemami z tym silnikiem.

Znajomy redaktor kiedyś dobrze napisał:

Reasumując, Octavia to już właściwie auto-instytucja. Nigdy nie była i nie jest rewolucyjna, bo nie ma ku temu najmniejszej potrzeby. Przez lata obecności na rynku zdobyła uznanie i wyrobiła sobie bardzo dobrą markę.
          Octavia jest bardzo podobna do mnie w wieku szkolnym. Najpierw wyrobiłem Sobie dobrą opnie u nauczycieli... a potem kilka lat opierdalając się przeleciałem na niej:P
          Adam

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez Big
            Leszku nakombinowałes w swojej O II, to raz.
            o co chodzi :?:

Zamieszczone przez Big
            Dwa to to że kupiłes to auto niewiadomo po co, bo od początku tylko na nie nazekałeś i teraz próbujesz wszedzie pokazac jaka to O II jest zła przy innych autach
            kupiłem dlatego że również potrzebuję dużego bagażnika , a w golfie V takiego nie było , passata się trochę bałem , co również było błędem . nie było też tak mocnych silników w połączeniu z dobrym automatem w innych markach , i tak dużych bagażników.
            poza tym wtedy ceny vw były sporo wyższe . a w tej chwili ceny vw się zrównały z octavią , tylko odnoszę dziwne wrażenie że nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę ... .
            poza tym nie mówimy w tej chwili o roku 2007 , w tej chwili mówimy o teraźniejszości a tutaj O2 sporo traci ponieważ jest autem z przed 8 lat. i taka jest prawda.
            i dlatego też po tych paru latach jeżdżenia skodami moge mieć takie zdanie , i jest to zdanie obiektywne a nie pianie z zachwytu tylko dlatego że mam taki samochód i nie mogę mówić inaczej. coś takiego jak opinie o oponach.. , mam takie i takie sa doskonałe . i takie polecam :haha: .
            i nie zapominaj że skodami jeżdżę bardzo długo , od felicji przez O1 a teraz O2 , wszystkie kupowałem nowe i znałem je bardzo dobrze.
            i nie zapominaj że na co dzień zajmuję sie samochodami i wieloma markami zdarzyło mi sie już jeździć i oglądać je jak się starzeją w rękach moich klientów. i oczywiście nie mówię tu o jakiś starych autach.

Zamieszczone przez Big
            Astrę IV niz Golfa, ona przybajmniej ładnie wyglada i ma świetny zawias.
            wygląda ok , co do zawiasu nie wiem bo nie jeździłem ale przy najbliższej okazji podjade do opla żeby sie przekonać. ,

Zamieszczone przez Big
            b) jest słabiutko wyposazony
            no weź ...co Ty wypisujesz.... :?:
            ja w moim mam wszystko :diabelski_usmiech
            czego niema w VI a jest w O2 :?:
            ale cały czas mi się wydaje że mylisz VI z V .

ciekawe ile kosztuje O2 z silnikiem 1.4 tsi w elegansie , z biksenonem skrętnym , alcantarą , dupogrzaniem , czujnikem deszczu z lusterkiem , HHC , podgrzewanymi dyszami , kierownikem multi , zapasem alu , light assist. może komuś sie zechce policzyć ... , bo ja mam to wszystko w moim słabiutko wyposażonym golfie :szeroki_usmiech .
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• gebek
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1214

leszekmw,kolegi Big nie przekonasz.
              Ja mialem trzy Octavie i calkowicie sie z Toba zgadzam w opiniach o nich.
              Tato,tato...czy to auto jest chore?
              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

i dlatego też po tych paru latach jeżdżenia skodami moge mieć takie zdanie , i jest to zdanie obiektywne
                Taka mała uwaga odnośnie rozumowania - w tym przypadku twierdzenie odnośnie O2 może być jedynie subiektywne - niestety z logiką jest jak z fizyką - trudno ją oszukać

Odnośnie dyskusji, nie ma aut idealnych (przynajmniej nie na poziomie cenowym O2). Zresztą Skoda chyba nigdy nie aspirowała do miana lidera jeśli chodzi o nowatorstwo i gadzeciarstwo. Dla mnie zawsze był to 'średniak' i z takim przekonaniem wszedłem w temat (i póki co jestem zadowolony). Jeżeli ktoś kupił O2 i myslał, że kupuje limuzynę, to faktycznie może być trochę rozczarowany.
                Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Liczył ktoś tą octavię :?: bo u mnie się trochę ruch zaczął i nie za bardzo mam czas..
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• meridomaniak
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 875
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

z biksenonem skrętnym
                    w O2 chyba nie można domówić biksenonów
                    był Golf | jest Octavia

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

Dla zainteresowanych powiem, że test O2 1.4tsi vs Elantra 1.6i odnajdziecie również w najnowszym numerze Auto Motor i Sport. Oczywiście lepszą okazuje się być O2...
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez Agamek12
                        Dla zainteresowanych powiem, że test O2 1.4tsi vs Elantra 1.6i odnajdziecie również w najnowszym numerze Auto Motor i Sport. Oczywiście lepszą okazuje się być O2...
                        Ale ten temat jest .... właśnie O TYM KONKRETNYM teście
                        Czarny Elegance

Komentarz

• b707
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1272

Mnie w Skodzie przeraża to:
                          Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Jak widać 1.4TSI ma problemy... to samo dzieje się z 1.2TSI. Nie wiem.. ale szkoda, że VAG zrezygnował z trwałych rozwiązań na rzecz skomplikowanych i problematycznych. Dla mnie silnik 1.6 w Corolli czy Elantrze to po prostu mistrzostwo.

Osobiście też nie wierze w wartości spalania podane w AMiŚ. Nie wiem jak jest z 1.4TSI bo nie miałem okazji go sprawdzać pod względem spalania, ale wg redaktora testującego Octavie silnik ten palił 11 litrów w mieście. No cóż... Podobnie koszmarne spalanie to mi wcześniej wspomniana astra 1.4T wypluwała ale przy dynamiczniejszej jeździe.
                          Natomiast Elantra nie przekroczyła w zasadzie 10 litrów przy mocniejszym traktowaniu... zresztą pisałem już o tym.
                          Dlatego nie wiem jak trzeba upalać Octavie by wyciągnąć 11 litrów... Znajomi redaktorzy, którzy testowali Skody z 1.4TSI tylko w Yeti pokonali barierę 10 litrów. Superb 9.7, a Octavia 8.9
                          pzdr
                          Adam

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez Big
                            Zamieszczone przez Agamek12
                            Ale ten temat jest .... właśnie O TYM KONKRETNYM teście
                            Łups...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Krzysiek25
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 154
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez b707
                              Dlatego nie wiem jak trzeba upalać Octavie by wyciągnąć 11 litrów...
                              Nie trzeba upalać, wystarczy stać w korku. Jak się źle skręci, to i 12 łyknie.

Przy normalnej jeździe z omijaniem korków bez katowania motorowni ekodrajwingiem, można oscylować w okolicy 8-9 litrów i to jest jak najbardziej do przyjęcia.

W temacie konkurencji miałem okazję jeździć hyundaiem i30 i w porównaniu lepiej wypada skoda, chociaż i30 ma swoje zalety. Chętnie się przejdę do salonu i obejrzę lantrę, ale po zdjęciach oceniam że nie przypadnie mi do gustu. IMHO z zewnątrz mazda, w środku ford. Czy oni mają jakąś zmowę? Wszystkie marki wyglądają do bólu podobnie, już nie ma znaczenia czy projektują szwaby czy kitajce..
                              Na tle tych "nowości", nasze smutne do bólu szkodniki naprawdę się wyróżniają :lol:

Komentarz

• Eidos71
                                RS
                                • 2011
                                • 2050
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wczoraj, między godz. 12:30 a 13:30, ruszenie przy zimnym silniku, jazda tylko po mieście z jednym przystankiem 25 minutowym, przejechane prawie 15 km, jazda spokojna (ale bez emeryctwa i blokowania pasa) i ecodriving-owa, trochę postojów na światłach, ale bez wielkich korków - spalanie średnie 7,0 l/100 !!! Przy największych korkach w godzinach szczytu nigdy jeszcze nie przekroczyłem średniego spalania 9,2 l/100. Więc średnie spalanie na poziomie 11-12 litrów - to spalanie przy takiej jeździe, że szybciej przemieścić się chyba można MPK-iem, lub "z buta". Ale wtedy nawet najbardziej oszczędnym dieselem spali się chyba >8-9 l/100... Mając porównanie do swojego poprzedniego 100-konnego 1,9 diesela i wcześniejszego zagazowanego 115-konnego 1,8 benzyniaka uważam, że obecny silniczek jest naprawdę bardzo dobrym wyważeniem mocy, żwawości i paliwożerności.
                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• paweł2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1405

Zamieszczone przez b707
                                  Dla mnie silnik 1.6 w Corolli czy Elantrze to po prostu mistrzostwo
                                  Zgadzam sie z tym w 100% a jeszcze koreance procz tego 1.6 132/140 beda oferowac 1.6T i 2.0T a wiec bedzie wybor
                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• b707
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1272

To ja nie wiem jakie sa korki w Łodzi... ale ekurde w warszawskich 11 nie przebiłem ani swoim, ani Elantrą. To juz IMHO jakies ekstremum polegające na pchaniu sie tam gdzie nie ma to sensu.

Zamieszczone przez Krzysiek25
                                    Na tle tych "nowości", nasze smutne do bólu szkodniki naprawdę się wyróżniają :lol:
                                    Czym? Każda Skoda wewnątrz wyglada identycznie... od VW też wygladem mocno nie odstaje. Zresztą Skód jest na drogach tyle, że w żaden sposób sie nie wyróżniają. Zresztą takie własnie sa Skody nijakie, wtapiające się w szarą masę. Sa jak scyzoryki Victorinox... proste, rozpoznawalne, do bólu praktyczne i uniwersalne, kosztem czego nie zastąpią narzędzi wyspecjalizowanych.

Zresztą nawet w w/w artykule AMiS redaktor porównał Skode do pralki.
                                    pzdr
                                    Adam

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez paweł2
                                      Zamieszczone przez b707
                                      Zgadzam sie z tym w 100% a jeszcze koreance procz tego 1.6 132/140 beda oferowac 1.6T i 2.0T a wiec bedzie wybor
                                      no ja nie wiem, w czym silnik 1.6 jest taki mistrzowski
                                      skoro ma
                                      KM: 132/6300
                                      Nm: 158/4850
                                      przyśpieszenie do 100km/h: 10,7sek
                                      spalanie: 8.5/5.2/6.4
                                      z takimi osiągami to bliżej mu do silnika 1.2TSI, który przyśpiesza w cięższej octavii w czasie 10,8sek a spalanie ma 7.1/4.9/5.7
                                      Nie wspominając o "elastyczności" na niższych obrotach itp...

Dalej nie wiecie/wiemy czy system Dual Continuously Variable Valve Timing jak każda nowość nie będzie sprawiał podobnych kłopotów jak napinacze w niektórych naszych silnikach.To samo dotyczy silników T, VW już od ładnych paru lat działa w tym temacie a Hyundai dopiero raczkuje, ciekawe czy nie będą awaryjne.
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Krzysiek25
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 154
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez b707
                                        To juz IMHO jakies ekstremum polegające na pchaniu sie tam gdzie nie ma to sensu.
                                        Zdarzało sie, że dojazd do "fabryki" w trakcie remontu głównej trasy, zabierał mi tyle, że pokonanie 200m odcinka równego asfaltu zabierało 20min. Cztery trasy na logiczny objazd, każda zakorkowana. I uważam, że moja praca ma sens :lol:

Są sytuacje, kiedy po prostu trzeba postać bo nie da się inaczej. I trzeba być mentalnie przygotowanym, że silnik nie spali 9L/100km, bo trudno osiągnąć db wynik jak się pół godziny operuje tylko jednym biegiem. A ludzie sami nie wiedzą czego chcą i mają pretensje, że niby silnik ekonomiczny a wynik spalania dwucyfrowy... Sam, jak mogę, omijam korki - tak że ostatnią trasę z końca Pomorskiej za Manufakturę przebyłem w 25min przy średnim spalaniu 7.8 wg kompa. Ale raz można, a raz nie

Zamieszczone przez b707
                                        Czym? Każda Skoda wewnątrz wyglada identycznie... od VW też wygladem mocno nie odstaje.
                                        Nie chcę się spierać, bo każdy ma swoje zdanie. Ja uważam, że kokpit octy jest może i nudny, ale jest - o ironio - INNY niż wszystko co teraz wychodzi u konkurencji. Podobnie z karoserią, może i skody są do siebie podobne, tak jak i inne klocwageny są robione na jedno kopyto (Boże, jak spieprzyli CC po lifcie...), ale w tej monotonii nie upodabniają się do samochodów innych koncernów. Mam nadzieję, że skoda pozostanie nudna i do bólu praktyczna.

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

Zamieszczone przez Eidos71
                                          Wczoraj, między godz. 12:30 a 13:30, ruszenie przy zimnym silniku, jazda tylko po mieście z jednym przystankiem 25 minutowym, przejechane prawie 15 km, jazda spokojna (ale bez emeryctwa i blokowania pasa) i ecodriving-owa, trochę postojów na światłach, ale bez wielkich korków - spalanie średnie 7,0 l/100 !!!
                                          Pamiętaj ze miasto miastu nie równe , ciekawe jaką miałeś średnia prędkość ?
                                          albo coś masz z kompem albo jeździłeś po ulicach o paru pasach w jedną stronę , bo inaczej niemożliwe jest zrobienie takiego wyniku w mieście. oczywiście w/g mnie ..nawet dieslem jest ciężko taki wykręcić.

a co się tyczy cen naszych octavii , bo jakoś nikt się nie kwapił z liczeniem /ciekawe dlaczego , może się bał że przepłacił za skodę :diabelski_usmiech /, ale ja korzystając z tego że się ociepliło i mam troskę luzu to zrobiłem.
                                          otóż octavia 2 w wersji elegance HB i z takim samym wypasem jak mój golf VI /oczywiście bez biksenonów bo takich w O2 nie uświadczysz a w słabiutko wyposażonym ,jak twierdzi jeden z naszych kolegów, golfie są , kosztowała by około 95 tyś zł :!: :shock: , oczywiście bez rabatów . mam nadzieję że nie pomyliłem się w obliczeniach ale ktoś może sprawdzi .
                                          jakaś ta cena wydaje mi się bardzo duża , i wychodzi na to że octavia bije na głowę cenowo golfa , ponieważ mój kosztował duuużo mniej . i co Wy na to :?: czy przypadkiem parę osób nie kupiło octavii za szybko , z rozpędu że tak powiem , nie sprawdzając cen vw. oczywiście mówimy w dalszym ciągu o autach lepiej wyposażonych , toura nie bierzemy pod uwagę.
                                          ciekawe jaka różnica cenowa jest w uboższych wersjach..
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Eidos71
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2050
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W kwietniu, szukając nowego auta, porównywałem ceny m.in. Octavii i Golfa (oba auta w wersji kombi, oba w miarę bogato wyposażone - Octavia Elegance, Golf Highline, oba bez ksenonów, szyberdachów, podgrzewanych siedzisk, czujników deszczu, oba z silnikami 1,4 TSI 122 KM). No i wygrała Octavia - auto większe i wszechstronniejsze, oferta dealera lepsza). Kosztowała mnie 77.400 PLN,-. No i mogłem Octavię przetestować, bo Golf był dostępny... we wrześniu :lol:
                                            leszekmw - średnia prędkość - 38 km/h :P
                                            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                            MOJA FURKA

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

W kwietniu, szukając nowego auta, porównywałem ceny m.in. Octavii i Golfa
                                              nie wiem od kiedy golf dostał pakiety , stawiam na maj jeżeli twierdzisz że w kwietniu ich nie było.

No i wygrała Octavia - auto większe i wszechstronniejsze,
                                              O2 jet większa od golfa ? no tego akurat nie sprawdzałem . a w czym jest wszechstronniejsza ?

leszekmw - średnia prędkość - 38 km/h :P
                                              no to ładne kurde miasto przyjacielu , na trasie ma się czasami takie średnie :diabelski_usmiech .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

leszekmw - odnośnie dostępności Golfa - taką informację dostałem w salonie Palmowskiego w Olsztynie; Octavia ma sporo większy bagażnik od Golfa, a poza tym mogłem zamówić "pakiet na bezdroża", który już wielokrotnie mi się przydał, a którego w Golfie nie uświadczysz... A co do średniej prędkości: napisałem przecież, że nie była to jazda "dziadowska" i nie było blokowania pasa :wink:
                                                MOJA FURKA

Komentarz

• b707
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1272

Zamieszczone przez Zorr
                                                  Zamieszczone przez paweł2
                                                  Zamieszczone przez b707
                                                  no ja nie wiem, w czym silnik 1.6 jest taki mistrzowski
                                                  skoro ma
                                                  KM: 132/6300
                                                  Nm: 158/4850
                                                  przyśpieszenie do 100km/h: 10,7sek
                                                  spalanie: 8.5/5.2/6.4
                                                  z takimi osiągami to bliżej mu do silnika 1.2TSI, który przyśpiesza w cięższej octavii w czasie 10,8sek a spalanie ma 7.1/4.9/5.7
                                                  Nie wspominając o "elastyczności" na niższych obrotach itp...
                                                  Z tego co wiem AMiS robi pomiary i w artykule było, że oba samochody zeszły poniżej 10 sekund. Fakt że turbina daje mocniejszy dół... ale napradwe 1.6 MPI nie jest silnikiem, który trzeba mocno krecic by jechał. Dlatego to IMHO jest mistrzostwo, mi się osobiście podoba takie podejście. Silnik w porównaniu do TSI jest prostszy, daje niezłe osiągi i dużo nie pali. Problemów tez jak narazie z nim nie ma... podobnie jak z silnikiem 1.6 od Toyoty. Natomiast 1.2TSI to bardzo niedopracowana jednostka i obecnie jej zakup to akceptacja czestych wizyt w serwisie bo VAG chyba nie ma pojęcia jak rozwiązać trapiące ją problemy.
                                                  Znam przypadki osób które dzieki tej jednostce maja dosć zarówno Skody jaki TSI i planuja lub nawet skończyli swoją przygodę z "problemem".
                                                  pzdr
                                                  Adam

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Octavia ma sporo większy bagażnik od Golfa
                                                    60 l . to nie sporo . to troszkę.

A co do średniej prędkości: napisałem przecież, że nie była to jazda "dziadowska" i nie było blokowania pasa :wink:
                                                    żeby uzyskać taką średnią w mieście to trzeba jeździć albo bardzo szybko - a wtedy nigdy nie uzyska się takiej średniej , albo w nocy uprawiając PSJ .
                                                    albo to miasto wcale nie jest miastem , coś jakby w lublinie jeździć po solidarności w tą i z powrotem po 21. sam sobie wybierz co Ci bardziej pasuje :szeroki_usmiech .
                                                    w każdym bądź razie sadze że 7 l możemy włożyć między bajki.
                                                    jutro poproszę żonę żeby to spojrzy na komp u siebie to moze napiszę jakie jest spalanie 1.4 tsi w korkach lubelskich - dla zorientowanych --- balladyny -głęboką - narutowicza - piłsudskiego.
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...