Zamieszczone przez Adamu
Silnik TSI zasilany gazem ziemnym
Zwiń
X
-
Silnik TSI zasilany gazem ziemnym
Ciekawe czy wejdzie do produkcji ten silnik
"Podczas wystawy motoryzacyjnej w Paryżu Volkswagen zaprezentował studium, które korzysta z silnika 1.4 TDI w wersji zasilanej sprężonym gazem ziemnym (CNG).
Silnik, w którym znalazł zastosowanie układ z turbosprężarką i kompresorem, występował dotychczas jako jednostka zasilana benzyną. Mimo niskiej pojemności skokowej motor rozwija w nowej wersji moc 150 KM, a moment obrotowy rośnie maksymalnie do 220Nm w przedziale od 1500 do 4000 o/m. Jednocześnie poziom emisji CO2 jest o 20% niższy w porównaniu z silnikiem, który korzysta z benzyny. "
link do artykułu:
O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
-
-
Zamieszczone przez BioBogonSzkoda tylko, że gaz ziemny jest taki trudny do przechowywania i potrzebna kosmicznie wielkich butli, żeby go mieć sensowną ilość :|
Ale to byłoby miłe, podjeżdzasz do domu wyciągasz wąż z kuchenki, podłączasz na noc, rano samochód nabity .... Ech ... pasibrzuchy na to nie pozwolą akcyza 1000% itd....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez harnas75Nie chcę się mądrować, ale chyba w artykule powinno być 1.4 TSI a nie TDIO2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonTe butle na CNG są olbrzymie nawet jak na Octe i ciśnienie gazu w sieci jest za małe, żeby nabić butlę przez noc
Koncepcja fajna, ale jeszcze trochę muszą technologie dopracować.
Wiem tylko że nabicie butli, na której da się przejechać kilkaset km ( i to raczej bliżej 200-300 niż tysiąca) trwało całą noc. Tak jak piszesz technologia, technologia i jeszcze raz technologia ..... ale chyba to przyszłość. Nie jestem pewny ale w niektórych miastach chyba jeżdżą autobusy zasilane CNG. Sam jestem ciekaw jak to się sprawdza w praktyce. Prawdę powiedziawszy LPG jest bez przyszłości (odpad przy produkcji benzyny), ale jak pomyślę że 20-25 lat temu komórki i komputery oglądało się tylko w programach naukowych jako ciekawostki to ....
Komentarz
-
Komentarz