Zamieszczone przez Adamu
Silnik TSI zasilany gazem ziemnym
Zwiń
X
-
Silnik TSI zasilany gazem ziemnym
Ciekawe czy wejdzie do produkcji ten silnik
"Podczas wystawy motoryzacyjnej w Paryżu Volkswagen zaprezentował studium, które korzysta z silnika 1.4 TDI w wersji zasilanej sprężonym gazem ziemnym (CNG).
Silnik, w którym znalazł zastosowanie układ z turbosprężarką i kompresorem, występował dotychczas jako jednostka zasilana benzyną. Mimo niskiej pojemności skokowej motor rozwija w nowej wersji moc 150 KM, a moment obrotowy rośnie maksymalnie do 220Nm w przedziale od 1500 do 4000 o/m. Jednocześnie poziom emisji CO2 jest o 20% niższy w porównaniu z silnikiem, który korzysta z benzyny. "
link do artykułu:
O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
-
-
Zamieszczone przez BioBogonSzkoda tylko, że gaz ziemny jest taki trudny do przechowywania i potrzebna kosmicznie wielkich butli, żeby go mieć sensowną ilość :|)))) Problemem chyba jest grubość ścianek butli, przez co zwiększają się gabaryty.... Żeby skroplić? ten gaz trzeba użyć dość dużego ciśnienia (fizykę miałem 10 lat temu więc mogę się mylić).
Ale to byłoby miłe, podjeżdzasz do domuwyciągasz wąż z kuchenki, podłączasz na noc, rano samochód nabity .... Ech ... pasibrzuchy na to nie pozwolą
akcyza 1000% itd....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez harnas75Nie chcę się mądrować, ale chyba w artykule powinno być 1.4 TSI a nie TDIO2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonTe butle na CNG są olbrzymie nawet jak na Octe i ciśnienie gazu w sieci jest za małe, żeby nabić butlę przez noc
Koncepcja fajna, ale jeszcze trochę muszą technologie dopracować.
Wiem tylko że nabicie butli, na której da się przejechać kilkaset km ( i to raczej bliżej 200-300 niż tysiąca) trwało całą noc. Tak jak piszesz technologia, technologia i jeszcze raz technologia ..... ale chyba to przyszłość. Nie jestem pewny ale w niektórych miastach chyba jeżdżą autobusy zasilane CNG. Sam jestem ciekaw jak to się sprawdza w praktyce. Prawdę powiedziawszy LPG jest bez przyszłości (odpad przy produkcji benzyny), ale jak pomyślę że 20-25 lat temu komórki i komputery oglądało się tylko w programach naukowych jako ciekawostki to ....
Komentarz
-
Komentarz