Silnik TSI zasilany gazem ziemnym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Zamieszczone przez Adamu
    lekarstwa bywają kosztowne
    raczej trzeba je umiejętnie dobierać :szeroki_usmiech
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Ciekawe czy wejdzie do produkcji ten silnik

"Podczas wystawy motoryzacyjnej w Paryżu Volkswagen zaprezentował studium, które korzysta z silnika 1.4 TDI w wersji zasilanej sprężonym gazem ziemnym (CNG).
    Silnik, w którym znalazł zastosowanie układ z turbosprężarką i kompresorem, występował dotychczas jako jednostka zasilana benzyną. Mimo niskiej pojemności skokowej motor rozwija w nowej wersji moc 150 KM, a moment obrotowy rośnie maksymalnie do 220Nm w przedziale od 1500 do 4000 o/m. Jednocześnie poziom emisji CO2 jest o 20% niższy w porównaniu z silnikiem, który korzysta z benzyny. "
    link do artykułu:
    O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• harnas75
      Ambiente
      • 2006
      • 102

Nie chcę się mądrować, ale chyba w artykule powinno być 1.4 TSI a nie TDI

Komentarz

• BioBogon
        Elegance
        • 2005
        • 921

Szkoda tylko, że gaz ziemny jest taki trudny do przechowywania i potrzebna kosmicznie wielkich butli, żeby go mieć sensowną ilość :|
        Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• harnas75
          Ambiente
          • 2006
          • 102

Zamieszczone przez BioBogon
          Szkoda tylko, że gaz ziemny jest taki trudny do przechowywania i potrzebna kosmicznie wielkich butli, żeby go mieć sensowną ilość :|
          Akurar w Octavii chyba nie ma się co martwić o miejsce z jej kosmicznie wielkim bagażnikiem )))) Problemem chyba jest grubość ścianek butli, przez co zwiększają się gabaryty.... Żeby skroplić? ten gaz trzeba użyć dość dużego ciśnienia (fizykę miałem 10 lat temu więc mogę się mylić).

Ale to byłoby miłe, podjeżdzasz do domu wyciągasz wąż z kuchenki, podłączasz na noc, rano samochód nabity .... Ech ... pasibrzuchy na to nie pozwolą akcyza 1000% itd....

Komentarz

• BioBogon
            Elegance
            • 2005
            • 921

Te butle na CNG są olbrzymie nawet jak na Octe i ciśnienie gazu w sieci jest za małe, żeby nabić butlę przez noc

Koncepcja fajna, ale jeszcze trochę muszą technologie dopracować.
            Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• NEOrADEk
              L&K
              • 2005
              • 1469

Zamieszczone przez harnas75
              Nie chcę się mądrować, ale chyba w artykule powinno być 1.4 TSI a nie TDI
              Chyba jednak jest dobrze bo o TDI mowa w artykule, że taki właśnie silnik wykorzystali do koncepcji silnika zasilanego gazem ziemnym.
              O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
              "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• BioBogon
                Elegance
                • 2005
                • 921

"Silnik, w którym znalazł zastosowanie układ z turbosprężarką i kompresorem" oznacza, że mowa o TSI.
                Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• harnas75
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 102

Zamieszczone przez BioBogon
                  Te butle na CNG są olbrzymie nawet jak na Octe i ciśnienie gazu w sieci jest za małe, żeby nabić butlę przez noc

Koncepcja fajna, ale jeszcze trochę muszą technologie dopracować.
                  Chyba widziałem program w TVN Turbo o CNG właśnie, tak masz racje z sieci nie da rady, potrzebna jest sprężarka czy jak to się tam zwie. W każdym bądź razie instalacja.

Wiem tylko że nabicie butli, na której da się przejechać kilkaset km ( i to raczej bliżej 200-300 niż tysiąca) trwało całą noc. Tak jak piszesz technologia, technologia i jeszcze raz technologia ..... ale chyba to przyszłość. Nie jestem pewny ale w niektórych miastach chyba jeżdżą autobusy zasilane CNG. Sam jestem ciekaw jak to się sprawdza w praktyce. Prawdę powiedziawszy LPG jest bez przyszłości (odpad przy produkcji benzyny), ale jak pomyślę że 20-25 lat temu komórki i komputery oglądało się tylko w programach naukowych jako ciekawostki to ....

Komentarz

Pracuję...