Cena mnie na razie nie interesuje, bo samochodu nie zmieniam, ale z zewnątrz cudo. Zresztą o cx-5 mam podobne zdanie. Jak się patrzy na zdjęcia OIII i Mazdy 6 to się trochę smutno robi. Wiem, ze Octa trochę zamaskowana, ale sylwetkę widać .
Nowa Mazda 6 - oficjalny cennik
Zwiń
X
-
Ojciec ma Mazdę 6, dotychczasowy model, 2.0 benzyna 147 KM. Samochód piękny zewnątrz, ale w środku zaskakuje dziadowskimi oszczędnościami. Niby ładny styl, pewne smaczki, ale brak regulacji podparcia zagłówków czy brak regulacji wysokości fotela pasażera w aucie za równe 100 tys. PLN to dla mnie jakiś żart - Octavia z 2008 miała to w Ambiente Za czujniki cofania też dopłacał, bo w serii nie było. Brak poręczności wnętrza, zero pomysłu jeśli chodzi o schowki, ergonomia rodem z japońskiego umysłu i dla małych rączek. Np. tempomat za pomocą 5 funkcji realizuje to samo co w Vectrze za pomocą 3... Komputer pokładowy trudny w obsłudze, lepiej to robić na postoju. Po prostu japońska ergonomia to zupełnie inny biegun niż niemiecka (raczej brak ergonomii). Siedzenia też kiepskie, materiały siermiężne. Podłokietnik nie regulowany.
A poza tym auto jeździ bardzo ładnie, jest niezwykle ciche z wewn. jak i z zewn. Ale ma jedną irytującą przypadłość (z rodzaju TTTM) - wentylator sprężarki klimy włącza się ze 3-4 razy na minutę i jest to mocno słyszalne, bo silnik jest tak cichy, że słychać tylko ten wentylator
Silnik 2.0 benz bez turbo ladnie rwie z miejsca, ale z rozbiegu to już jest zaskakująco słaby. Niby po 4000 rpm coś ma się w nim budzić, ale ja tego nie czuję. Dużo lepiej jeździło mi się 1.9 CDTI 16v 150 KM w Vectrze. Zawieszenie bardzo pewne. Czy twarde? W porównaniu do Octavii na 15" tak, ale już w porównaniu do Vectry C na 17"- wcale nie takie twarde. Dużo zależy od opon. Ja w Vectrze mam chyba wyjatkowo sztywne, bo podskakuje bardziej od Mazdy też na 17".
Zdecydowanie najcudowniejszą, niezrównaną i mistrzowską sprawą jest w tej Maździe skrzynia biegów (manual 6b) - a konkretnie jej lewarek i przełączanie biegów. Króciutkie ruchy, wspaniała precyzja, no istna zabaweczka i banan na gębie! Czegoś takiego życzyłbym sobie w każdym samochodzie. Ciekawe czy w wersji z dieslem lewarek chodzi tak samo jak w benzynie - bo jeśli tak, to jest to mistrzostwo świata.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GarretZamieszczone przez Maicroft
Akcyza stoi na niezmiennym poziomie od wielu lat. Benzyna 2.5 tez juz wchodzi w drugi pulap. To jak roznica ceny miedzy Audi 2.0TDI a 3.0TDI
:wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TomcioPoza tym w tych pieniądzach co za sensownie wyposażoną szóśtkę można mieć piękne Legacy z napędem na 4 koła.Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Tichy, byłby to chyba pierwszy przypadek, że koncern samochodowy obniżył cenę nie zjeżdżając z jakości (oczywiście 2xwięcej niż by obniżka sugerowała). Z mitsu to nie ma co porównywać, bo to nie ta półka cenowa, a i modelu zbliżonego do 6 nie ma, bo lancer to konkurencja dla 3.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
Komentarz