Pierwsze wrażenia - Mazda 6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maczor
    Drive
    • 2008
    • 58

leszekmw
    teraz jeżdżę na zimówkach stalowych 16' + WinterContact 850, wibracji/drgań brak.

Zamieszczone przez mattyah4x4
    no to moja konkluzja jest taka:

- albo serwis oponiarski dal dupy, do tego również ASO (opony były kilkukrotnie wyważane, i nikt żadnego bicia nie zaobserwował)
    - albo naszego autora wątku robią delikatnie, jak to się u nas mówi - w ciula - i nie podają rzeczywistych przyczyn drgań :lol:

do tego nurtuje mnie to wyząbkowanie opony po kilkuset kilometrach spowodowane rzekomym biciem felgi :shock:

leszek, masz jakąś hipotezę ?

bo moim zdaniem mydlą oczy...

Nie jestem ekspertem - nawet blisko, ale całkowicie ufam strategii eliminacji. Od początku wymieniałem po kolei elementy który mogły być przyczyną bicia: nie koła(nie)->pierścienie(nie)->opony(nie)->felgi(tak). No i w pewnym momencie alleluja, wyeliminowanie felg naprawiło sprawę. Więc jak twoim zdaniem ktoś mnie robi w ciuła jeżeli każdorazowo robiłem jazdę testową?
    Z oponami i ząbkowaniem można zgadywać, że to że tam to, ale tak naprawdę da się to ocenić tylko jak założę z powrotem letnie fele po naprawie/wymianie, przejadę z 1k i "ekspert" dokona ekspertyzy. Nie wykluczam że z tym początkiem ząbkowania mechanika troszkę poniosło.
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Miałem okazje zapoznac się z najnowszą Mazdą 6.
    Oto moje wrażenia:
    Nadwozie
    Auto moze sie podobać i to bardzo. Sylwetka, jak przystało na Mazdę jest dynamiczna i agresywna. Mocno zaakcetowne są przednie błotniki, agresywne są przednie reflektory i chromowana obwódka grilla które je optycznie spina ze sobą. Linia boczna przypomina auto typu coupe. Tył jest też bardzo ładny i agresywny. Całość sprawia naprawdę bardzo dobre wrażenie. Moim zdaniem 5+.

Wnętrze
    Deska rozdzielcza również jest na swój sposób agresywna. Bardzo ładne są zegary osadzone w 3 głębokich tubach, z których jedna jest ciekłokrystalicznym wyświetlaczem komputera pokładowego. Materiały z których wykonane jest wnętrze są .... hmm takie sobie jak na te klasę i cenę auta. Góra deski i parapety drzwiowe są co prawda miekkie, ale juz dół deski i dół boczków drzwiowych sa twarde jak skała.
    Przyciski są w meijscach dość intuicyjnych i ani kierowca ani pasażer nie pownni mieć kłopotów z ich znalezieniem i obsługą. Pokretła sterowania systemem klimatyzacji również niemal same wpadaja w rękę. To co mi się nie podoba, to panel navi./radia który wygląda jak gdyby ktoś mocno zaoszczędził, poszedł do Media Markt i kupił pierwsze z brzegu urządzenie 2 DIN, po czym wpakował je, do wnętrza Mazdy, absolutnie nie mysląc przy tym, czy będzie to jakoś wygladało, czy też nie 8)
    Kolejną rzeczą, za którą japończykom należą się baty i to spore, jest ... całkowity !! brak jakichkolwiek kieszeni na odłożenie drobiazgów. Poza schowkiem przed pasażerem i w przednim podłokietniku w Maździe 6 nie istnieją jakiekolwiek inne miejsca, aby odłożyć np. mapę, notes, telefon, czy nawet wizytówkę. W płatach drzwi przednich i tylnich są tylko niewielkie zagłębienia na małej wielkości butelki i ... to wszystko. To spory nietakt i nie wiem jak to wytłumaczyć.
    Za to miejsca w kabienie jest sporo. Może Mazda 6 ie jest pod tym względem rekrodzistą, ale nie jest też ułomkiem. 4 osoby na długie trasy będą miały go tyle ile potrzeba. Pozatym ci z przodu siedzą na bardzo wygodnych i dobrze wyprofilowanych fotelach, a ci z tyłu mają do dyspozycji całkiem niezłą kanapę z podłokietnikiem.

Bagażnik
    Jest taki sobie, jeśli chodzi o pojemność (489 l) i dość regularnych kształtów. Nie wiem tylko kto karze japończykom po raz kolejny nie dawać na jego górze jakijkowliek wykładziny lub osłony ??!!! Naprawdę wyglada to paskudnie i ochydnie, gdy w aucie za sto parę tys zł nachylając się do wnętrza bagażnika widać druty i goła blachę znajdującą się pod tylnią pólłą 8)
    Sama klapa bagażnika co prawda od wewnetrznej strony ma wykładzinę, ale lata i zamyka się jak ta z ... Fiata 125p.
    Także wydaje mi się, że na wykończenie bagaznika zabrakło japonczykom pomysłów, albo kasy, albo i tego i tego.
    Podumowując bagażnik niczym specjalnym nie zachwyca (ani on polemny, ani porządnie wykonczony, a dostęp do niego, jak to w sedanie, też jest średni) a nawet powiedziałbym, że jak na samochód za takie pieniadze i tej wielkości jest raczej powodem do wstydu.

Ceny:
    Podstawowa wersja mazdy 6 z benzynowym 2.0 o mocy 145 Km kosztuje prawie 89 tys zł. i jest to raczej wersja wirtualna, stworzona po to aby można było napisac w cenniku "Mazda 6 już od 88 700 zł". Dlaczego witrualna ? Bo, to auto nie dość, że ma wykastrowany z mocy silnik (normalnie ten 2.0 ma 165 KM) to jeszcze pozbawiona jest praktycznie wyposażenia - za te pieniadz eprózno szukać w tej wersji skóry na kierownicy, czujek deszczu, czy światła, czy też auto klimy.
    Myslę, że więc, ze nie będzie przekłamaniem jeśl napiszę, że tak naprawdę ceny Mazdy 6 rozpoczynają się od 97 700 zł za wersję SkyMotin z benzynowym 2.0 165 KM, bo takie samochód ma już praktycznie wszysko co do życia potrzebne, no moze poza ksenonami.

Podumowanie
    Mazda 6 to bardzo ładny i przyjemny samochód klasy średniej. Jest dość wygony i dobrze wykonany, choć materiały nie wszędzie są miękkie. Niestety jak każde auto ma też pewne wady do których z pewnością należą brak schwoków w kabinie, oraz przeciętna pojemność bagażnika i jego fatalne wykończenie. Jak narazie mazdą 6 nie jeździłem, ale znając Mazdę zapewne i ta generacja 6-stki prowadzi sie w sposób bardzo sportowy i sprawiajacy kierowcy sporo frajday. Niedługo zapewne bedzie mi dane się o tym przekonać.
    Na koniec ciekawostaka, a właściwie 2 ciekawostki:
    1. Nadwozie wersji kombi jest .... krótsze niż sedana. Co więcej w kombi z tyłu pasażerowie mają odrobinę (ale odczuwalną odrobinę!!) mniej miejsca na nogi.
    2. Mazda każe sobie dopłacać do lakieru spcejalnego (bardzo ładna czerwień) dodatkowe 600 zl w porównaniu ze zwykłym metalikiem. Dowiedziałem się, że lakier ten ma więcej warstw - 12 - i jego grubość dochodzi nawet do 200 nm - dziwne kiedyś porządne i grube lakiery były stndardem. Ale skoro dziś dopłaca sie za koło zapasowe, to można i za lepszy lakier 8)
    Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
      RS
      • 2009
      • 2460
      • Hyundai

Big, z tego co piszesz to cały czas jest aktualne , że kupując mazdę trzeba się godzić z pewnymi "niedoskonałościami" w rodzaju stylu/projektu/wykonania pewnych elementów kabiny, tudzież patrząc na coś co pojawiło sie wewnątrz niewiadomo skąd bo nie pasuje do reszty.
      Podejrzewam, że nadal zawias pozostanie mocno sprężysty, tak też wyczytałem ze zwiastunów prasowych... dla wielu (dla mnie także) za twardy na nasze drogi.
      Ale wygląda na fotkach ładnie. Podobnie jak poprzednia urzeka wyglądem.
      Ona już jest w salonach ?

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez Alonzo_
        Big, z tego co piszesz to cały czas jest aktualne , że kupując mazdę trzeba się godzić z pewnymi "niedoskonałościami" w rodzaju stylu/projektu/wykonania pewnych elementów kabiny, tudzież patrząc na coś co pojawiło sie wewnątrz niewiadomo skąd bo nie pasuje do reszty.
        no cóż, tak własnie to wygląda. Jednym to odpowiada innym nie. Mi jakoś tak średnio. Miedzy innymi dlatego odpadła u mnie poprzednia Mazda 6. Wydając tyle kasy na samochód chciałbym, aby poza tym, że to fajnie jeździ i fajnie wyglada na zewnatrz, doprawane było takze jego wnętrze, bo tam, jadąc tym autem, przebywam.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Ths
          Rider
          • 2007
          • 317

Zamieszczone przez Big
          Niestety jak każde auto ma też pewne wady do których z pewnością należą brak schwoków w kabinie
          Big, a w schowku przed pasażerem z przodu nie ma głębokiej wnęki gdzie można schować np mapy itd. U mnie w 3 w tym schowku jest jeszcze spora przestrzeń.

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Ona już jest w salonach ?
            a co , może jeszcze jej nie być ? hmmm wydaje mi sie że oglądałem taka właśnie na jaworzynie , w kombi..., przód mógł być ale tył już taki sobie..chyba ze to była stara 6 , nie znam się na nich :?
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

nowa 6

leszekmw - taka była?

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Alonzo_, ta mazda 6 jest już od 2 tygodni w salonach. Ja oglądałem ja 5 stycznia.
                Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Przepiękna!!!
                  Widzialem ją ponad miesiac temu,dokladnie w tym kolorze i naprawde swietnie sie prezentuje
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

na 95% tak . chyba ze jakiś ostatni lift starej jest do niej podobny..
                    ta którą widziałem była w srebrnym kolorze , specjalnie podszedłem żeby ją sobie w spokoju pooglądać /zresztą stała przy kasach/ głównie ten przód i wydaje mi się ze na zdjęciach to ładniej wygląda . na pewno w ciemniejszych kolorach światło sie załamuje inaczej i inaczej cienie się układają.. nie było widać tej wypukłości błotników .co do środka to tylko bez szybke sie popatrzyłem
                    dupska mi nie urwało , może dlatego ze była brudna.. . a tył z tymi ichnimi lampami a 'la lexus to już mi od dawna nie pasuje..
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• perfex
                      L&K
                      • 2005
                      • 1117

Re: Pierwsze wrażenia - Mazda 6

Zamieszczone przez Big
                      Podstawowa wersja mazdy 6 z benzynowym 2.0 o mocy 145 Km kosztuje prawie 89 tys zł. i jest to raczej wersja wirtualna, stworzona po to aby można było napisac w cenniku "Mazda 6 już od 88 700 zł". Dlaczego witrualna ? Bo, to auto nie dość, że ma wykastrowany z mocy silnik (normalnie ten 2.0 ma 165 KM) to jeszcze pozbawiona jest praktycznie wyposażenia - za te pieniadz eprózno szukać w tej wersji skóry na kierownicy, czujek deszczu, czy światła, czy też auto klimy.
                      Moim zdaniem to właśnie najfajniejsza wersja tego auta :kciukgora
                      I czy ona taka pozbawiona wyposażenia? Posiada:
                      4 poduszki i kurtyny, esp ofkors, el. szyby przód+tył, el. lusterka +podgrzewanie, radio cd mp3, komputer, klimę manualną, przesuwany podłokietnik, alufelgi 17 cali.
                      Jak dla mnie taka specyfikacja za 88.700 to Rewelacja.
                      Klima manualna mi zawsze wystarczyła a jedyny dodatek potrzebny to po wyjeździe z salonu zrobienie ładnej skórzanej kierownicy+ ew. kilku innych elementów zależnie od upodobań. 88.7 tys to poziom cen najtańszych Superbów.
                      I ja wiem na pewno co bym wybrał :szeroki_usmiech A wy ?

Ps. link do Mazdy http://www.mazda.pl/showroom/mazda6/image-gallery-html/
                      Pozdrawiam
                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

Zamieszczone przez perfex
                        I czy ona taka pozbawiona wyposażenia? Posiada:
                        4 poduszki i kurtyny, esp ofkors, el. szyby przód+tył, el. lusterka +podgrzewanie, radio cd mp3, komputer, klimę manualną, przesuwany podłokietnik, alufelgi 17 cali.
                        czyli w zasadzie golas jak na dzisiejsze wersje/opcje.. ..za 9 dych...
                        ciekawe jak z rdzą będzie :twisted:
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Alonzo_
                          RS
                          • 2009
                          • 2460
                          • Hyundai

I ja wiem na pewno co bym wybrał :szeroki_usmiech A wy ?
                          Ja mam już to za sobą :lol:
                          Ale co do mazdy.
                          Perfex osobiście uważam, że to takie minimum w tej klasie i kasie - czyli taki akceptowalny "golas" ale to już może niejednemu w zupełności wystarczyć. Jeśli tego nie przerabiałeś to jak już będziesz planował wydać te 90 to prawdopodobnie zaczniesz porównywać, zaczniesz patrzeć kto co za to daje i zaczną sie rozterki (przynajmniej ja tak miałem).
                          No nie wyobrażam sobie żeby miały być np kije od manualnej regulacji lusterek czy korby z tyłu w takiej kasie i w średniaku.
                          Silnik podstawowy dla niewymagających, podobnie wyposażenie. A na zachętę ładna karoseria- nowość bo upustów nie uświadczysz.
                          Na mnie nowa 6 robi wrażenie na razie tylko wyglądem. Nie wiem jak jazdą a cennikami t0w ogóle Bo pod moje oczekiwania jest astronomia w cenniku (dizel)

Komentarz

• perfex
                            L&K
                            • 2005
                            • 1117

Perfex osobiście uważam, że to takie minimum w tej klasie i kasie - czyli taki akceptowalny "golas"
                            Ja też tak uważam Każdy ma swoje preferencje. Fajnie jest mieć pewne "gadżety" ale z własnego doświadczenia znam też przykłady gadżetów bezużytecznych do których dopłacanie to wywalone pieniądze.
                            Uważam że Mazda daje sporo za te pieniądze i właśnie auto w wersji "słabiej" wyposażonej to idealny stosunek "value/money"

Wiem jakiego wyboru Ty dokonałeś całkiem niedawno i nie mam do tego stosunku emocjonalnego.
                            Dla mnie subiektywnie Mazda oferuje bardzo nowoczesny, bardzo ładny, pokaźny samochód z silnikiem bez turbo, z legendą niezawodności (podkreślam słowo legenda bo nie wiadomo jak to będzie, ale wiadomo że wiele marek nie posiada takiej legendy tylko wręcz przeciwną ) Czyli coś jak Honda Accord i Avensis tylko o niebo ładniejsze :wink:
                            Pozdrawiam
                            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

No nie wyobrażam sobie żeby miały być np kije od manualnej regulacji lusterek czy korby z tyłu w takiej kasie i w średniaku.
                              osobiście bez żalu wymienił bym to na dupogrzanie na przykład..
                              ale każdy ma swoje preferencje..
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Alonzo_
                                RS
                                • 2009
                                • 2460
                                • Hyundai

Dla mnie subiektywnie Mazda oferuje bardzo nowoczesny, bardzo ładny, pokaźny samochód z silnikiem bez turbo, z legendą niezawodności (podkreślam słowo legenda bo nie wiadomo jak to będzie, ale wiadomo że wiele marek nie posiada takiej legendy tylko wręcz przeciwną ) Czyli coś jak Honda Accord i Avensis tylko o niebo ładniejsze :wink:
                                Wszystko co potrzebujesz plus bezawaryjność (benzyny mazdy jeszcze tak wg mnie) i ładną budę. 100% satysfakcji.
                                Opróżniać skarpety i zamawiać :lol:

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Klima manualna mi zawsze wystarczyła a jedyny dodatek potrzebny to po wyjeździe z salonu zrobienie ładnej skórzanej kierownicy+ ew. kilku innych elementów zależnie od upodobań. 88.7 tys to poziom cen najtańszych Superbów.
                                  I ja wiem na pewno co bym wybrał A wy ?
                                  Ps. link do Mazdy http://www.mazda.pl/showr...e-gallery-html/
                                  Alonzo - nie.

Perfex. Klima manualna nie jest argumentem, pomijam. Ale jedziesz krytykę od golasa za 90 (a to zdecydowanie nie jest poziom "najtańszego z superbów"), a argumentujesz ją galerią budy wyposażonej za najmarniej półtorej stówki... Jak stylu i różnych wypowiedzi Big'a nie lubię, tak do jego opisu nie bardzo mogę się przypierdzielić... Ty masz rację, że buda ładniejsza. On ma rację, że wyposażenie i jakość materiałów "golasa"... Marne...

Co kto lubi... Dyskusja czysto z dupy akademicka dla mnie osobiście, bo najpiękniejszym wewnątrz/na zewnątrz autem, które będzie się ch&&&wo przemieszczało nie mógłbym jeździć.

Za 150 masz (po aktualnych rabatach) na serio praktycznie najmocniej wypasionego SII. Teraz porównuj z Mazdą, też z rabatami ofc :P :diabelski_usmiech

No i pamiętaj, że trakcyjnie nie porównujemy - Wy to pominęliście, więc mi też wolno - co zostaje ? Ładna buda, którą ruda zeżre zaraz po gwarancji :lol:

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Moim zdaniem to właśnie najfajniejsza wersja tego auta
                                    I ja wiem na pewno co bym wybrał A wy ?
                                    \
                                    Akurat w tym temacie mam inne zdanie, ale szanuję Twoje.
                                    Poza tym, pamietam jak interesowałem sie przed zakupem Superba, Mazdą 6 (tym juz wtej chwili poprzednim modelem) i gdy pytałem spzredawcę o własnie najtańszą jej wersję, to usłyszałem, że jeszcze nigdy żadnej takiej nie sprzedali i nawet byłoby ciężko taką wyzukać gdzieś w Polsce.
                                    No jak za takie pieniadze, to nie uważam tego za jakieś specjalnie bogate wypsażenie. Podstawowe wersje aut kompaktowych mają własciwie to samo, a kosztują 2 x mniej.
                                    88.7 tys to poziom cen najtańszych Superbów
                                    Jeśli masz na myśli ceny cennikowe, to tak. Ale powim ci, z własnego dośwadczenia, że za tą wymienioną przez Ciebie kwotę można kupić bardzo dobrze wyposażonego Superba z dość mocną benzyną pod maską.
                                    Na Mazdę nikt rabatów ci nie da. Takie mają podejscie.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

Zamieszczone przez Big
                                      Jeśli masz na myśli ceny cennikowe, to tak. Ale powim ci, z własnego dośwadczenia, że za tą wymienioną przez Ciebie kwotę można kupić bardzo dobrze wyposażonego Superba z dość mocną benzyną pod maską.
                                      Na Mazdę nikt rabatów ci nie da. Takie mają podejscie.
                                      Zawsze mam na myśli ceny cennikowe. Nie specjalnie interesuje mnie że ktoś może "wyrwać" jakieś auto taniej niż w cenniku. To są różne układy, wielu jakieś ma. I nie jest tak że akurat np. w Skodzie to się kupuje za ceny mocno inne niż w cenniku a u innych nie. Wiem doskonale że mając "dojścia" także w japończykach można mieć duużo niższe ceny (Toyota, Honda) ale to nie o to chodzi. Co do Mazdy - nie wiem, tzn nie mam doiścia
                                      Ps. Nie uważam wyposażenia Mazdy za kompletne, ale uważam że ma prawie wszystko co potrzeba a na pewno nie jest golasem.
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• paweł2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1405

Zamieszczone przez Big
                                        Podstawowa wersja mazdy 6 z benzynowym 2.0 o mocy 145 Km kosztuje prawie 89 tys zł. i jest to raczej wersja wirtualna, stw
                                        Mi by to naprawde wystarczylo.
                                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

także w japończykach można mieć duużo niższe ceny (Toyota, Honda)
                                          na toyotę również ? hm nie wiedziałem , jakoś mi sie nie udało , ani mojemu koledze a brał na raz 2 avensisy i yarisa
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

Z upustani u japonczykow to gora 2-3% i ta sama droga ida koreance.
                                            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez leszekmw
                                              na toyotę również ? hm nie wiedziałem , jakoś mi sie nie udało
                                              Mi również. Jak byłem u nich w lecie i zacząłem rozmowy na temat Avensisa ,to była którka piłka - cena jest taka jak w cenniku. Zadnych dodatkowych rabatów. Koniec kropka. Możemy panu co najwyżej dorzucić alarm, czy coś montowanego u nas na miejscu. - co prawda Avensisa i tak kupić nie chciałem, ale chciałem zobaczyć jak wygladaja ceny. No i zobaczyłem.
                                              Na Hondę Accord miałem faktycznie fajną cenę, ale to tylko dzięki znajomościom

W Mazdzie, natomiast, było tak jak w Toyocie. Usłyszałem że polityka Mazdy nie przewiduje rabatów, więc albo sie decyduję na taka cenę jaka jest, albo sorry i pozostaje konkurencja - chyba mają duuuuużą sprzedaż 8)
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• perfex
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1117

Zamieszczone przez leszekmw
                                                także w japończykach można mieć duużo niższe ceny (Toyota, Honda)
                                                na toyotę również ? hm nie wiedziałem , jakoś mi sie nie udało , ani mojemu koledze a brał na raz 2 avensisy i yarisa
                                                Nie miałeś doiścia To Polska :wink:
                                                Pozdrawiam
                                                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Alonzo_
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2460
                                                  • Hyundai

Zamieszczone przez dato
                                                  Alonzo - nie.
                                                  co nie?

Perfex
                                                  Ja nie mam nic do Twoich kryteriów. Jak Ci pasuje wszystko i masz sianko/zdolność to zamawiaj i słowem nie skrytykuję. Bo auto ładne a wyposażenie - jak wystarczy Ci to jest OK. Każdy kupuje co mu sie podoba.
                                                  Ale z cenami to myśle podobnie jak większość tu chłopaków.
                                                  Dla mnie nie jest ważne za ile ta wersja stoi w cenniku tylko za ile mogę ją kupić.
                                                  W ciągu roku u japonii jaki i koreańców na auta klasy średniej dostajesz śmiech nie rabat. Jak Avkę wiosną liczyłem rabat był jedynie w postaci dorzuconych paru dupereli na kwotę pod 6 tyś i to wszystko (nie wspomnę że tego co dawali w połowie nie chciałem).
                                                  3-5 koła przy aucie za 100 co to za ciekawy upust?
                                                  Podobnie było w maździe przy liczeniu 6-tki (nawet jak to benzyna była) i braci koreńskiej. Hondy nie liczyłem.
                                                  Ja uważam jak Big i chłopaki , ze za 90 koła zwłaszcza w benzynie kupisz fajne auto z lepszym wypasem. Ale to nie bedzie NOWA 6-tka.
                                                  Zwłaszcza dziś gdy masz jeszcze trochę wyprzedaży na rynku. Bo większość się złamała i zjechała , nawet toyota na avkę i honda na accorda ( benzyny).
                                                  Później jak sie pokończą może być inaczej.
                                                  Przy nowej 6-tce żadnych upustów sie w tym roku nie dostanie (dywaniki lub gadżet za tysiaka to nie upust) i nie ważne czy masz znajomości czy nie. Tak sądzę.
                                                  Płacisz za to ze to NOWA buda i masz przywilej jeździć czymś czego jeszcze ludzie nie mają.
                                                  Możę polityka sie zmieni cennikowa w ciągu roku u w/w producentów jeśli w dobie kryzysu sprzedażowego auta nie będą schodzić. Ale to sądzę będą bardziej "lekko przyspieszone" akcje pod koniec '13 a nie w ciągu. Jak dealerzy mają coś robić "pod kreską" to jak każdy woli nic nie robić - czytaj ostrożnie będą zamawiać auta żeby z niczym nie zostawać. A akcje wyprzedażowe na koniec roku już są ustalane odgórnie przez importera żeby sie wyzbyć tego co w kraju tu i ówdzie zalega albo zrobić jakieś limity narzucone za rok w umowach.
                                                  Tak czy siak. podstawowa mazda może wielu satysfakcjonować wyposażeniem i resztą ale za te pieniądze można już poszukać u konkurencji . Chyba , że musi być NOWA 6-tka . to nie ma na to argumentu.

Pozdro

Komentarz

Pracuję...