Pierwsze wrażenia - Mazda 6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

nibelung, przeczytałem i jeśli wierzyć tym ludziom to Mazda naprawdę zbudowała cholernie ekonomiczny silnik !! Szczerze mówiąc, to jakoś nadal jestem sceptykiem co do spalania rzędu 8,3 w mieści przez silnik o poj. 2.0 ,ale jeśli to faktycznie jest prawda to ... czapki z głów !!
    W przyszłym tygodniu pewnie będę jeździł Mazdą 6 więc może uda mi się to zweryfikować.
    Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
      RS
      • 2009
      • 2460
      • Hyundai

Zamieszczone przez Big
      nibelung, przeczytałem i jeśli wierzyć tym ludziom to Mazda naprawdę zbudowała cholernie ekonomiczny silnik !! Szczerze mówiąc, to jakoś nadal jestem sceptykiem co do spalania rzędu 8,3 w mieści przez silnik o poj. 2.0 ,ale jeśli to faktycznie jest prawda to ... czapki z głów !!
      W przyszłym tygodniu pewnie będę jeździł Mazdą 6 więc może uda mi się to zweryfikować.
      Może coś w tym być. Bo w paru materiałach prasowych o tym oszczędnym "nowym" silniku czytałem. Może i rzeczywiście będzie niespodzianka "in +"

Komentarz

• wesol
        Rider
        • 2008
        • 689

zeby nie robic ott to dodam od siebie iz pracujac jeszcz eu kozla w Szczecinie to wlasnie wymyslił sobie ów koziołek ze sobie jeszcze zrobi salon i aso mazdy. Autka nie naprawialem bo bylem od opli, saabów i chewroletów ale z racji iz jes tto ten sam teren i budynek to widzialem i gadalem z kolegami co w tej marce wlasnie robili. Przestrzegam ze czesci do mazdy nie sa rewelacyjnie tanie i z opini nawet tunerów wiem ze DPF'y w tych mazdach sa najgorsze jesli chodzi o ich wypalanie, zapychanie sie wszelkie problemy z nimi. Jelsi ktos planuje 2.0 w dieslu z dpfem to odradzam stanowczo.
        G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

A to że mazda też nie daje sobie rady z dieslami to nie nowość. Jak u większości. A 20.0 diesla to nie ma być chyba w nowej z tego co wiem. Chyba, że się mylę- poprawcie.
          Ogarnięty człek forum obok (chyba Neck, ale nie pamiętam) wrzucał kiedyś info ile poszczególne koncerny dopłacają do sprzedanego egzemplarza samochodu. Mazda była gdzieś bliżej czołówki, VAG z tego co pamiętam nie dopłaca. Zgadza się to z praktyką kosztów serwisu - części do Mazdy są drogie i serwisowanie auta również.

Ciekaw jestem takiego porównania - na świeżo mam przegląd 30tys w S2, bez żadnych kosztów dodatkowych kosztuje w ASO 900+ z materiałami. Bez filtra paliwa bo go oceniają na 60 tys, nie wiem, czy z kabinowym.
          Materiały na serwis (Motul + korek + ori filtry wraz z paliwem i kabiną) kupiłem za ~300, a robocizna ASO wyszła coś 320. Czyli przegląd S2 po 30 tys. to koszt 600-1100 brutto.
          W Oplu koszt był wyższy, tak 1200-1500 z pamięci dla Vectra C
          Wiecie jak to wygląda w przypadku Mazdy ?

Komentarz

• Ths
            Rider
            • 2007
            • 317

Tutaj masz info o kosztach serwisu mazdy 3:

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Wracając jednak do tematu, czyli Mazdy 6. Nie wiem jak wy, ale ja nie znam innego, poza Mazdą 6, auta którego nadwozie kombi jest krótsze i na tylnej kanapie posiada mniej miejsca niż sedan. Przyznam że to dość dziwna polityka, bo przecież samo nadwozie typu kombi definiuje auto jak bardziej rodzinne i dające raczej więcej możliwości niż inne wersje nadwoziowe danego modelu.
              Czarny Elegance

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Big
                Wracając jednak do tematu, czyli Mazdy 6. Nie wiem jak wy, ale ja nie znam innego, poza Mazdą 6, auta którego nadwozie kombi jest krótsze i na tylnej kanapie posiada mniej miejsca niż sedan. Przyznam że to dość dziwna polityka, bo przecież samo nadwozie typu kombi definiuje auto jak bardziej rodzinne i dające raczej więcej możliwości niż inne wersje nadwoziowe danego modelu.
                Wersja kombi wyszła im świetnie . Może oparli się na tym, że kombi samo w sobie oferuje przestrzeń do góry, czego z wiadomych względów nie ma w sedanie. Kobmi zawsze jest trudniejsze dla projektantów, a tutaj połączyli funkcjonalność kombi oraz zdecydowanie sportowy charakter całej bryły, dzięki temu samochód posiada coś zadziornego i dynamicznego w sobie i na pewno nie będzie kojarzony tylko i wyłącznie z rodzinnym dyliżansem. Być może pozostawienie długości sedana zrobiłoby z Mazdy 6 kombii nieco "przyciężki" samochód - tego jednak nie wiemy, bo to zostało na deskach (monitorach) projektantów .
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• PiotrekDK
                  Elegance
                  • 2007
                  • 798
                  • Seat

Zamieszczone przez Big
                  ale znam auto gdzie sedan ma wiekszy bagaznik niz kombi ( troche to dziwne) - Accord

Co do Mazda 6
                  Bylem sie nia przejechac w ostatni weekend wrazenia pozytywne, stylistyka zewnetrzna jak dla mnie troszke taka przepompowana ale pewnie z czasem sie opatrzy i bedzie ok, wnetrze fajne nie jest tak przekombinowane jak w Accordzie i smutne jak w SII, jako ze oboje z zona nie jestesmy wielkoludami miejsca mielismy sporo a ze mamy dwojke dzieciakow i dla nas w porownaniu z OII z tylu miejsca bylo sporo. Z tylu troche za wysoko poprowadzona linia drzwi moja 4,5 letnia coreczka nic nie widziala Troszke dziwne byly dla mnie lusterka boczne takie przesuniete do tylu , nachodzace na szybe ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, najwieksza niedogodnoscia dla mnie byla mala pierdulka jak niemozliwosc regulacji podlokietnika, niewyobrazam sobie moich przelotow autostradami bez lokcia na podlokietniku
                  No teraz o zaletach, jezdzilem wersja kombi z silnikiem 2.0 165 KM silnik sprawuje sie swietnie i znajac mazde bedzie tak sie sprawowal przez wiele lat co do spalania to sie nie wypowiem bo to bylo kilkanascie kilometrow i to bylo krecenie wysoko do limitu
                  Mysle ze to taki optymalny silnik do 6 w wersji benzynowej.
                  Jak juz porownujemy do SII to Mazda 6 pod wzgledem zawieszenie i komfortu nie daje szans SII prowadzi sie o wiele przyjemniej i komfortowo, o porownaniu w wygladzie to nawed nie wspone bo szkoda mi SII :?
                  Cena Mazdzie jest ciezko konkurowac ze wzgledu na cla jakie musza placic a tu sie rodzi pytanie jesli Mazda moze zrobic takie fajne auto w takiej cenie, to producenci europejscy chyba ladnie zdzieraja :diabelski_usmiech
                  ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                  mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• K4mils
                    Rider
                    • 2011
                    • 278
                    • Renault

Zamieszczone przez Big
                    Nie wiem jak wy, ale ja nie znam innego, poza Mazdą 6, auta którego nadwozie kombi jest krótsze i na tylnej kanapie posiada mniej miejsca niż sedan.
                    Passat B5 ale miejsca chyba w nich podobnie jest.
                    B5 FL 1.9 TDI '05
                    Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• gebek
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1214

Zamieszczone przez PiotrekDK
                      Cena Mazdzie jest ciezko konkurowac ze wzgledu na cla jakie musza placic a tu sie rodzi pytanie jesli Mazda moze zrobic takie fajne auto w takiej cenie, to producenci europejscy chyba ladnie zdzieraja :diabelski_usmiech
                      Ciekawe ile kosztowaly by takie auta jak Mazda 6 lub Accord gdyby nie bylo cla.
                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez gebek
                        Zamieszczone przez PiotrekDK
                        Ciekawe ile kosztowaly by takie auta jak Mazda 6 lub Accord gdyby nie bylo cla.
                        9% mniej? Bo OIDW to stawka celna na samochody spoza Unii wynosi 10%

BTW pamietam dywagacje, dotyczące tego o ile samochody spoza Unii stanieją, prowadzone wtedy, gdy Polska wchodziła do UE. Wchodząc do UE musieliśmy mocno obniżyć te cła właśnie do stawek unijnych. Co ciekawe samochody koreańskie i japońskie nie potaniały (wtedy) prawie wcale. Producenci ustalali ceny na polskim rynku tak aby ich oferta byla konkurencyjna i nie widzieli potrzeby obniżki cen po wejściu Polski do Unii. Ten przykład pokazuje, ze nie ma prostej zaleznosci ceny od kosztow i oplat. Sprzedawca jesli chce istniec musi oferowac rynkowe ceny bez wzgledu na to jakie ma koszty. Najwyzej moze zbankrutowac lub zaprzestac dzialalnosci na danym rynku. Co juz zreszta w krotkiej historii mazdy w Polsce sie zdarzylo.

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez Northeusz
                          Wersja kombi wyszła im świetnie
                          Zgadza się. Wygląda naprawdę świetnie !
                          Zamieszczone przez Northeusz
                          Może oparli się na tym, że kombi samo w sobie oferuje przestrzeń do góry, czego z wiadomych względów nie ma w sedanie.
                          Może tak być, ale zeby jednoczesnie dla kombi zmniejszać rozstaw osi ?? dla mnie to troche dziwne :?

PiotrekDK, a nie zwróciłeś uwagi na brak schowków czy miejsca na odłożenie czegokolwiek?
                          Czarny Elegance

Komentarz

• wesol
                            Rider
                            • 2008
                            • 689

Zamieszczone przez t271828
                            Oczewiscie jest to tez zalezne od pojemnosci auta. Dlatego japoncow powyzej 2 litrow jest naprawde niewiele. Z tego tez powodu japonce musza uciekac sie w swoich silnikach albo do doladowania albo do wysokoobrotówek by miec duza moc bo zastosowanie silnika np 2.2 czy 3.0 nie wchodzi raczej w gre.
                            G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• t271828
                              Elegance
                              • 2008
                              • 928

Zamieszczone przez wesol
                              Zamieszczone przez t271828
                              Oczewiscie jest to tez zalezne od pojemnosci auta. Dlatego japoncow powyzej 2 litrow jest naprawde niewiele. Z tego tez powodu japonce musza uciekac sie w swoich silnikach albo do doladowania albo do wysokoobrotówek by miec duza moc bo zastosowanie silnika np 2.2 czy 3.0 nie wchodzi raczej w gre.
                              ale akcyza (zalezna od pojemnosci silnika) dotyczy wszystkich producentow, nie tylko tych spoza Unii

Komentarz

• paweł2
                                L&K
                                • 2010
                                • 1405

W nowym AutoBildzie jest test Mazdy6 z min I40 w dislu dokladnie takim jak ma kolega Alonzo moze moglby ktos wrzucic tu skany tego testu?
                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Alonzo_
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2460
                                  • Hyundai

Zamieszczone przez paweł2
                                  W nowym AutoBildzie jest test Mazdy6 z min I40 w dislu dokladnie takim jak ma kolega Alonzo moze moglby ktos wrzucic tu skany tego testu?
                                  Tu teścik tych aut z grudnia ub.r.

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd u paru z nas wzięły się jakieś czerwone dekory :?:
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

Z dyskusji z Big'iem, ale sprawiedliwie, bo autora również nie ominęło :lol:
                                      No i nowa Mazda 6 najlepiej w czerwonym wypada - to a'propos pisania na temat

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Zamieszczone przez dato
                                        Z dyskusji z Big'iem,
                                        sorki ,ale ja wcale z nim nie dyskutowałem.. ,nie wiem o co chodzi... :niewiem
                                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• gebek
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1214

Mazda pokonala konkurentow takich jak...Mondeo,Laguna,I40,Insignia,Avensis...wszystk ie
                                          auta z silnikami diesla od 136 do 160 KM.
                                          Ogolnie rzecz biorac...wygrala bo
                                          -wyglada olsniewajaca znaczy swietnie
                                          -ma duzo miejsca w srodku
                                          -ma motor marzen znaczy swietny
                                          -prowadzi sie klasa znaczy swietnie
                                          Skanu robic nie bede...wybacz :szeroki_usmiech
                                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Alonzo_
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2460
                                            • Hyundai

Zamieszczone przez leszekmw
                                            Zamieszczone przez dato
                                            Z dyskusji z Big'iem,
                                            sorki ,ale ja wcale z nim nie dyskutowałem.. ,nie wiem o co chodzi... :niewiem

Hehe, jeśli to za posty tu w tym temacie to też czuję niesmak bo nikogo nie wyzwałem , nie zwymyślałem, napisałem to co irytuje i co wielu osobom przeszkadza i w łeb...
                                            Czytając wiele tematów od epitetów tam padających niesmak sie ma gdy jeden drugiego traktujei kolorki sie nie sypią a tu..... ech.
                                            No cóż, pewien sędzia powiedział kiedyś, że nie należy mylić sądu ze sprawiedliwością to czego tu wymagać od innych zwłaszcza, że mają tu "władzę totalną" :wink:
                                            Ważne , że my wiemy przez kogo to wszystko :diabelski_usmiech

PS. Chopaki a co znaczą te cyferki??? 1/3/6?
                                            Bo mnie moderator rozprawiczył ops: ops: ops:

Zamieszczone przez gebek
                                            Mazda pokonala konkurentow takich jak...Mondeo,Laguna,I40,Insignia,Avensis...wszystk ie
                                            auta z silnikami diesla od 136 do 160 KM.
                                            Ogolnie rzecz biorac...wygrala bo
                                            Skanu robic nie bede...wybacz :szeroki_usmiech
                                            Musze to sobie zerknąć.
                                            Mnie już to rybka bo do tej "super 6 tki" w ropolu musiałbym jeszcze 50% dopłacić a to jest dość istotny argument nie NIE. Za wygląd...to trochę drogo. Bo:
                                            - miejsce w środku.... inni też mają sporo albo i więcej,
                                            - motor marzeń.... to się dopiero okaże za jakiś czas czy on będzie taki świetny (no i nie ma to jak obiektywne i uczciwe porównanie - 2,2 vs. 1,7 )
                                            - pewnie prowadzi się z klasą ale tą "sportową" bo wszedzie piszą , ze nastawy pozostały "sportowe"=twarde jak w poprzedniej a to kwestia dyskusyjna bo akurat nastawy mazdy przynajmniej poprzedniej były najzwyczajniej niekomfortowe zwłaszcza na naszych drogach ...także jest klasa i..klasa. Zależy co kto preferuje

Wiecie co... Jest ładna i nawet jakby pod każdym względem ona była zaj*bista to tak cena ją ( w dieslu) na margines sprowadzi w naszych warunkach bo 125/135 tysiaków to parząc na konkurencję zbyt dużo wg mnie. Co innego benzyna - myślę, ze będzie dobrze schodzić

Komentarz

• maselek2
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 90

Zamieszczone przez Alonzo_
                                              Mnie już to rybka bo do tej "super 6 tki" w ropolu musiałbym jeszcze 50% dopłacić a to jest dość istotny argument nie NIE.
                                              hmmm jak nie zapomnę zapytam Cię za ok 2 lata czy nie żałujesz że wybrałeś "koreańca" :wink:

akurat nastawy mazdy przynajmniej poprzedniej były
                                              najzwyczajniej niekomfortowe zwłaszcza na naszych drogach
                                              za to zawieszenie pancerne, w sam raz na nasze drogi

Ps.; Alonzo, jeździłeś 6-tką GH czy tylko czytałeś że ma nie konfortowe zawieszenie :?:
                                              Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz

• Alonzo_
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2460
                                                • Hyundai

Zamieszczone przez maselek2
                                                Mnie już to rybka bo do tej "super 6 tki" w ropolu musiałbym jeszcze 50% dopłacić a to jest dość istotny argument nie NIE.
                                                hmmm jak nie zapomnę zapytam Cię za ok 2 lata czy nie żałujesz że wybrałeś "koreańca" :wink:

akurat nastawy mazdy przynajmniej poprzedniej były
                                                najzwyczajniej niekomfortowe zwłaszcza na naszych drogach
                                                za to zawieszenie pancerne, w sam raz na nasze drogi

Ps.; Alonzo, jeździłeś 6-tką GH czy tylko czytałeś że ma nie konfortowe zawieszenie :?:
                                                A ja Ci uczciwie za 2 lata odpowiem.
                                                Widzę, ze dość mocno przekonany jesteś chyba , że będę załował? Ciekawe skąd taka gruntowna wiedza? I40 dopiero jest 2 lata na rynku i płaczu nie ma.... Znaczy po prostu dlatego ,że to "koreaniec" ?

Nie jeździłem jeszcze nową 6-tką ale jak będę mógł się przejadę.
                                                Jeździłem za to poprzednią (GH) i wiem jakie miało to nastawy, a wszędzie gdzie czytałem o nowej pisane jest że nastawy pozostały sztywne/sportowe. NA gładkim super ale po wsiach i na dziurach twarda decha. Komfort szczątkowy do podróżowania z dziećmi
                                                Dla niektórych to wada dla innych zaleta.
                                                A jeśli poczytasz to poprzednie 6 tka wcale nie miała pancernego zawieszenia. Naszym drogom mało co sie oprze, zwłaszcza gdy jest twardo ustawione.

OK ale ja rozumiem. Masz takie zdanie i ja nic do tego nie mam .
                                                Jak masz siana jak lodu to się nie zastanawiasz tylko kupujesz. Ale jeśli tu jest różnica za którą kupujesz miejskie autko to już dla wielu jest to istotne bardzo.
                                                Chyba, zę rozważamy czysto teoretycznie i subiektywnie.
                                                Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez gebek
                                                  Tu pełna zgoda.
                                                  Zamieszczone przez gebek
                                                  W sedanie jest go sporo, faktycznie, ale są lepsi w tej dziedzinie. W Mazdzie 6 kombi jest tylko wystarczająco.
                                                  Zamieszczone przez gebek
                                                  Najnowszą 6-stką jeszcze nie jeździłem, ale jeśli jeździ tak jak poprzednia to ... jest dobrze Tylko ta poprzednia była trochę za sztywna i o ile na gładkich drogach było super, to na dziurach już tylko tak sobie.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Northeusz
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 1677
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

PS. Chopaki a co znaczą te cyferki??? 1/3/6?
                                                    Kliknij sobie w "1" to się wszystkiego dowiesz
                                                    Pozdrawiam
                                                    Northeusz

Komentarz

Pracuję...