Sprzedaz Skody w Polsce w 2013 i 2014 roku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

Skoro dziwi wysoka sprzedaż Kaszaka to jak skomentujecie sprzedaż Hujdaja i30??? Ceny cennikowe są kosmiczne w porównaniu do "ogólnie" tego co się w zamian dostaje... chyba, że jestem nieświadomym żuczkiem... może nieoficjalne rabaty są duże..
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Prim, fakt, za i30 z klimą trzeba zapłacić 50kzł, za O3 53kzł, za Golfa niewiele więcej... Czyżby Polacy już tak radzo ufali Koreańczykom, że płacą (na tle uznanych kompaktów) cenę już niezbyt atrakcyjną? Fakt, obecne i30 czy Cee'd to bardzo ładne auta, ale ja (podkreślam: to moja opinia) wolałbym jednak troszkę dopłacić do lepszego(?) auta...
      A QQ: kurczę, od zawsze podstawa kosztuje ~70kzł (baaardzo dużo jak na kompakt), a klienci go wciąż kochają... Ja zresztą też lubię to auto
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• chopin
        Ambiente
        • 2009
        • 212

W sumie z Kaszakiem się nie dziwię. Końcówka modelu przed liftem, dilerzy chcą szybko sprzedać żeby nie zostać ze starym modelem w tej samej cenie. Za wersję Acenta w benzynie z wyposażeniem opcjonalnym za powiedzmy 3 tysie można wynegocjować 70 kzł.

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

chopin, no nie wiem...
          Ja kiedyś (zima 2009/2010) próbowałem negocjować i okazało się, że Nissan może mi co najwyżej zaoferować dywaniki i zniżkę na chlapacze...
          Adam... Używam:

Komentarz

• chopin
            Ambiente
            • 2009
            • 212

Napisałem tak bo dostałem taką ofertę dwa miesiące temu na auto ze stocku. Niestety wyciszenie w kabinie uważam za niewystarczające. W sumie ładne auto ale jakieś takie drewniane. Zdecydowanie lepiej mi się jeździło Sportagem lub ix35 w podobnej cenie. Najlepiej się prowadzi Yeti ale podejrzewam u siebie jakąś formę motoryzacyjnego kazirodztwa. :diabelski_usmiech Bardzo lubię moje auto. Prawdziwa przyjemność zaczyna się przy jeździe Mazdą CX-5 (Honda CRV za głośna) ale to już inna liga.
            Swoją drogą czemu Yeti tak słabo się sprzedaje? Dla mnie ma właściwie tylko jedną ale podstawową wadę - mały prześwit. Jako bulwarówka wiele nie zdziała. Prawie cała konkurencja jest ładniejsza. :lol:

Komentarz

• test15510
              Drive
              • 2011
              • 77

W październiku dużo sprzedali
              Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

No widać że Octa chyba zaskoczyła.
                5 groszy co do ostatnich postów.
                Zamieszczone przez Agamek12
                Prim, fakt, za i30 z klimą trzeba zapłacić 50kzł, za O3 53kzł, za Golfa niewiele więcej... Czyżby Polacy już tak radzo ufali Koreańczykom, że płacą (na tle uznanych kompaktów) cenę już niezbyt atrakcyjną? Fakt, obecne i30 czy Cee'd to bardzo ładne auta, ale ja (podkreślam: to moja opinia) wolałbym jednak troszkę dopłacić do lepszego(?) auta...
                A QQ: kurczę, od zawsze podstawa kosztuje ~70kzł (baaardzo dużo jak na kompakt), a klienci go wciąż kochają... Ja zresztą też lubię to auto
                Agamek, nie jestem fanatycznym wyznawcą kultu skośnych , staram sie być obiektywy. W związku z tym polemizowałbym z tym co napisałeś. Tu uważam co sam napisałeś, z e to bardziej Twoje zdanie, niekoniecznie mające odzwierciedlenie w realu. Chociaż my, naród polski, karmimy się ciągle stereotypami. Dziś wg mnie jeśli postawisz koło siebie biedawersję O3, Cee'da czy i30 to żadnej przepaści wg mnie nie ma. Teraz to są porównywalne pojazdy jakościowo a w temacie awaryjności przez wodotryski Vaga nawet skośni są lepsi. Chociaż G7 prezentuje sie lepiej od wymienionych IMO i tu różnicę ja widzę. To akurat moje zdanie. Także wg mnie to bardziej subiektywne co napisałeś.
                Auta coraz bardziej porównywalne. Ja gdybym miał oceniać wnętrza wymienionych to z punktu praktycznego wygrałaby skoda, ale już design i materiały byłaby na końcu. A tym bardziej gdybyśmy wyszli podnad podstawy - w średnie poziomy - wyżej od niej stawiłbym i30 a na górze ceeda, którego z G7 podobnie bym ocenił. Ale G7 jednak by wygrał mój ranking.
                Dziwne gdybym napisał inaczej ale posiłkując się testami, prasą branżową, rankingami niezawodności, rankingami sprzedaży no i od jakiegoś czasu własnym doświadczeniem twierdzę, że mówienie o Hyundai/Kia nadal, ze to auta "gorsze" i generalizowanie że europejska i japońska konkurencja jest "lepsza" to trochę jakby przyznać się, że parę lat temu wyleciało sie z obiegu i nie jest sie już na bieżąco i klepie sie dalej stereotypy jak to u nas, albo od razu napisać, że nie obcowało sie z tymi autami i nie ma sie w zasadzie wiedzy do obiektywnego porównania = jest się subiektywnym. Auta koreańskie są spokojnie porównywalne do europejskich, od niektórych troszkę gorsze, od innych troszke lepsze w pewnych aspektach. Przy wyborze powinno się kierować własnymi upodobaniami i portfelem a nie "zabobonami"
                Wybaczcie towarzysze, ale musiałem 5 groszy tu wtrącić :wink:

Co do QQ dla mnie to "fenomen" zwłaszcza zwykły- krótki QQ. Wewnątrz nieduży, nawet powiedziałbym, że z tyłu ciasny w środku, już leciwy, nie idealny technicznie a za relatywnie duże pieniądze -hicior. Jak dla mnie -fascynujące. Mózg ludzki skrywa wiele tajemnic.

Co do Yeti moim zdaniem, bardzo fajne auto w środku, choć ten mikry bagażnik odbiera punkty. Wg mnie wygląd przodu jest winowajcą słabej popularności i prześwit. Jakiś czas temu pamiętam 1,4 proponowali za naprawdę fajne pieniądze vs. konkurencja a jednak nie chwyciło. Mnie osobiście podoba się ten FL, myślę że jak cena będzie po upustach atrakcyjna to powinno to bardziej zaskoczyć

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

Zamieszczone przez chopin
                  Swoją drogą czemu Yeti tak słabo się sprzedaje? Dla mnie ma właściwie tylko jedną ale podstawową wadę - mały prześwit. Jako bulwarówka wiele nie zdziała. Prawie cała konkurencja jest ładniejsza.
                  piękno to kwestia gustu

natomiast Yeti jak i większość crossoverów czy jak to się tam nazywa sprzedaje się głownie z napędem na 1 oś, nie wiem po co mu większy prześwit skoro to nie jest w żaden sposób auto terenowe

sprzedaje się "słabo" bo jest głośne, paliwożerne i raczej tandetnie wykonane w środku co klienci najprawdopodobniej zauważyli

średnio wyposażone 4x4 w dieslu to pewnie wydatek ok 90 tyś zł
                  za które dostaniesz mały bagażnik, głośne wnętrze, wysokie spalanie
                  jak do tego dodasz raczej szybką stratę na wartości to Yeti mieni się jako "droga zabawka"

do czego w Yeti potrzebujecie większego prześwitu ?

Yeti 4x4 ma go chyba 18 cm do tego prawie cały spód jest zabezpieczony
                  to auto ma twarde osobowe zawieszenie i zazwyczaj koła 17 z oponami o profilu 50

skok zawieszenia nie jest większy jak w Octavii II 4x4 czy Scout a wielkie nadkola to tylko stylizacja

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

ketivv

do katalogu (anty)reklamowego SKODY trzeba wpisać Twoją ocenę.
                    Przejechałeś po niej walcem jednym słowem
                    Prześwit większy? Dla "oka" - wtedy baerdziej się spodoba = nie mylić wyglądu z dzielnością bo to dla wielu kupujących takie crossovery nie ma nic wspólnego.

Komentarz

• chopin
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 212

Moim skromnym zdaniem jeśli Yeti będzie mogło zjechać na łąkę, przekraczać wszystkie krawężniki, przejedzie błotniste kałuże i pokona głębokie koleiny na gruntowej drodze to wystarczy by zastąpić z sukcesem np. Octavię która sobie w takich warunkach nie radzi. Na auta przeprawowe wcale nie ma tak wielu amatorów ale na takie o zdolnościach Dustera o wiele więcej. Niech będzie SUVem nie crossoverem. Dopóki będzie miało napęd, prześwit i cenę jak Octavia 4x4 a niestety większe spalanie, mniejszy bagażnik i nie czarujmy się- dyskusyjny design, naprawdę trudno znaleźć przekonywujące argumenty za wyborem Yeti a nie Octavii 4x4. Każdy oczywiście może mieć swoje preferencje i wydawać kasę wedle swego uznania. k

Komentarz

• Prim
                        L&K
                        • 2013
                        • 1040
                        • Audi

Może już było.. ale jesteście blisko... czy Yeti i O3 4x4 ma taki sam prześwit? Gdzieś na forum wpadło mi w oko, że O3 4x4 ma taki sam prześwit jak O2 Scout? True??
                        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Jasiek
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 192
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

SuperB 4x4 prześwit - 140mm
                          OIII 4x4 prześwit - 140mm
                          OIII 4x4 + pakiet na bezdroża - 155mm
                          OII Scout prześwit - 180mm
                          była Octavia II 1.9 TDI
                          jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• Prim
                            L&K
                            • 2013
                            • 1040
                            • Audi

A Yeti?
                            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

Zamieszczone przez Prim
                              A Yeti?
                              tak samo jak OII FL Scout czyli 180 mm

Yeti FL to chyba będzie miała 2 różne prześwity w zależności od wersji - ale tu mogę się mylić

Komentarz

• Prim
                                L&K
                                • 2013
                                • 1040
                                • Audi

ketivv, Dzięki za info!! Szczerze mówiąc myślałem, że O3 4x4 ma taki sam prześwit jak Scout i Yeti...

A teraz (a'propo tematu i dyskusji o Kaszaku):

pyk.... nowy kaszak:

Po wielodniowym podgrzewaniu atmosfery, Nissan oficjalnie ujawnił model Qashqai drugiej generacji. Wielka premiera crossovera odbyła się w Londynie

Pierwsze wrażenie - pozytywne!!
                                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Waśka
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 552
                                  • Mitshibishi

1.2, lol. ze swoim wywalonym na klapie napisem 2.0 długo będę jeszcze trollował kierowników downsizów

Opinię o Yeti potwierdzam. Paliwożerny, ciasny, głośny. Mieliśmy w firmie taki wozik i trzeba było mu rozrząd wymieniać po jednym z wyjazdów. A miał być niezniszczalny, hehe
                                  Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• filip_auto
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 164

Osobiście gdybym miał wydać około 50 tysięcy za skodę np rapida to bezkonkurencyjna jest cena na fiata linea 1.3 Mjet po nowym roku realna cena to około 43 tysięcy

Alternatywę dla O3 upatruję w hondzie civic 1.8 teraz około 68 po nowym roku w granicach 63 tysięcy

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

filip_auto, O co chodzi z tymi cenami po nowym roku ? o wyprzedaże ?
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• wietnam
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 49
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

w tym roku była duża wyprzedaż ubiegłorocznych fiatów bravo nawet ponad 10 tys było upustu w marcu bo nie mogli się ich pozbyć

Komentarz

• Big Wojtek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 440
                                          • Hyundai

Zamieszczone przez Agamek12
                                          fakt, za i30 z klimą trzeba zapłacić 50kzł, za O3 53kzł, za Golfa niewiele więcej... Czyżby Polacy już tak radzo ufali Koreańczykom, że płacą (na tle uznanych kompaktów) cenę już niezbyt atrakcyjną?
                                          Nie wiem czy ufają, ale golf 7 to jakaś masakra. Rozumiem auto zachowawcze (np Octavia) ale G7 przekracza wszelkie granice

Premiery tych samochodów dzieli 15 lat a ja mam wrażenie że tylna klapa powinna pasować

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

Big Wojtek, w tym właśnie mi się Golf podoba... Postawisz koło siebie Golfa mk1 i mk7 i zobaczysz, że to ten sam (ale nie taki sam) model - ten samochód wciąż ma swój charakterystyczny styl, którego nie mają konkurenci. Mi się podoba w Golfie ta jego niezmienność.
                                            Z drugiej strony O1 i O3 ma tą samą zaletę: widać, że każda kolejna generacja to ewolucja poprzedniej.
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• mac_aaron
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 984
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

W Niemcowni O3 na 7 miejscu za październik.
                                              klik

Komentarz

• polrob
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 535
                                                • Superb III (3V3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

mac_aaron,
                                                A za październik 5 miejsce pod względem sprzedaży w całej Europie
                                                (46% wzrost do 2012r).
                                                Także widać dlaczego w Polsce się tak długo czeka na zamówioną O3 a i nie ma jakiegoś ciśnienia na wprowadzenie promocji jak na inne modele.
                                                jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• kylo76
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 743
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez filip_auto
                                                  bezkonkurencyjna jest cena na fiata linea
                                                  Cena może i tak (zwłaszcza. że MJet to bardzo rozsądny silnik), ale jakość to już nie. Chyba że zgodzisz się na kompromis - dobra cena z dobrym dieslem i niska jakość.
                                                  Ale wątpię żeby na MJet były duże rabaty.
                                                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• test15510
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 77

Marlej nie zapodał jeszcze nowych danych za listopad?
                                                    Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

Pracuję...