Moja Octavia 1,6 TDI Elegance Liftback została zamówiona po 20.02. Pierwotnie miała być produkowana w 17 tygodniu, jednak wyskoczyła na 19 tydzień. Wczoraj potwierdzony termin produkcji w 19tygodniu, podobno termin "zamrożony", teoretycznie może się również zdażyć, że będzie produkowana w 18tygodniu. Tak stwierdził diler.
Nowe Megane
Zwiń
X
-
Ładne to to faktycznie jest, tylko czy pojeździ bezawaryjnie dłużej niż 6 miesięcy 8) O renówkach zdanie, na podstawie posiadanych pojazdów tej marki, mam wyrobione i nie jest ono zbyt dobre.
W każdym razie dobrze, że zmienili stylistę i powrócili do swojego stylu z czasów Patrica Le Qement, bo na obecną Megane III i Lagunę III nie da się patrzeć. Za to Clio IV i Captur oraz na nowa Megane faktycznie są piękne. Tylko ta bylejakość !!Czarny Elegance
Komentarz
-
-
tomekjmopl, ja również miałem ciekwy przypadek, gdy jechaliśmy z żoną jej Clio II i w radiu leciała reklama Renault Clio IV, która brzmiała mniej wiecej w ten sposób - spójrz w lustero wsteczne, a zobaczysz w nim nowe Clio - w tym momencie, dla jaj spojrzałem w lusterko wsteczne i zobaczyłem jadące za nami ... najnowsze Clio IV
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Nie dość, że wysilone silniki to jak widzę ten plastik-fantastik świecący aż oczy bolą (szczególnie kierownice w Capture) to mi się na wymioty zbiera.
Z zewnątrz też ocieka plastikiem, że strach tego dotknąć.
Dla mnie nowa stylistyka Renault (szczególnie w połączeniu z jakimś oczobijącym kolorem nadwozia) to taki festyn na Boże Narodzenia u statystycznego Kowalskiego - tu coś jeszcze wepchniemy, tam świecidełko zawiesimy; będzie ładnie.
Jestem ciekaw jak z będzie z (bez)awaryjnością tych śmiesznych silniczków.
Komentarz
-
-
dla mnie również renówki zrobiły się zbyt futurystyczne i plastikowe. Wygląd albo budzi zainteresowanie, albo odrzucenie. U mnie to drugie. Kiedyś bardzo lubiłem tę markę bo np meganka "ze ściętą dupą" była niezawodna i miała super silnik, ale w tej chwili zaczyna ta marka iść w jakimś dziwnym/chorym kierunku.O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
mnie sie renówki zawsze podobały i powiem tak silniki są bardzo dobre tylko osprzęt elektryczny był lipny ale był bo już nie jest
a niektóre jednostki renaul są pancerne
mnie megane 3 np sie podoba clio 3,4 tez ładne
http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
JEST
megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
octavia 2 2.0TDI BKD
Komentarz
-
-
nowe klio trochę dziwne ale wygląda ciekawie, ale to cudo co Alonzo_, pokazał w linku to dziwne i nieładne. Fakt faktem plastik rządzi renaultem.
Silniki owszem, dobre i oszczędne. Elektronika cała leży równo za to.O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
Błękit RACE
Beżowa Alcantara
Columbus
Webasto
Komentarz
-
-
Co do silników, to fakt, renówka zawsze miała świetne jednostki benzynowe, by wspomnieć chociażby benzyniaka 1721 cm rozwierconego potem do 1796 cm stosowanego od R21 przez R19, Clio I aż po Lagunę I ph II. W tej ostatniej z 16 zaworową głowicą. Jedyną wpadką Renault z benzyniakami był trapiony licznymi awariami i szybko wycofany 2.0 IDE z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Przeciwieństwem benzyniaków są diesle Renault, które były i są fatalne, choć ostatnio 2.0 DCi zbiera niezłe noty.
Jednak cóż z tego, że silniki benzynowe są dobre, skoro kuleje jakość wykonania i elektronika wraz z elektryką. Gdyby renówka to poprawiała, to może i bym się skusił na któryś z modeli, a tak to wolę tylko podziwiać stylistykę nadwozia z poziomu właściciela możne nie tak fantazyjnej, ale niepsującej się Skody
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Niepoprawny optymista :szeroki_usmiechZamieszczone przez BigGdyby renówka to poprawiała, to może i bym się skusił na któryś z modeli, a tak to wolę tylko podziwiać stylistykę nadwozia z poziomu właściciela możne nie tak fantazyjnej, ale niepsującej się SkodyTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Dziś zdecydowana większość producentów ma fatalne/kiepskie diesle w ofercie, zwłaszcza jak już nakulają paręset tysięcy kilosów. Także to trochę nie do końca tak jest.Zamieszczone przez BigPrzeciwieństwem benzyniaków są diesle Renault, które były i są fatalne, choć ostatnio 2.0 DCi zbiera niezłe noty.
VW- fatalny 2.0, podobnie jak 1,9 BXE; reno- stare 1.9; toyota - 2.0 i 2.2, ford 1.8 i 2.0 TDCI z np MKIII; Mazda zarówno 2.0 i 2.2, BMW....2.0 (177KM) czy nawet wielokrotnie nagradzany 3.0 ma z kalpami problem, Opel- 1,7 od isuzu, 2.0 (pompy np) 2.2, nawet zajebiste 1,9 fiatowskie zjebane na osprzęcie w Oplu daje w kość.....wymieniać dalej?
Wg mnie na razie jeszcze dość dobrze na tle nowoczesnego dyszlowego syfu wygląda fiat, Citroen/Peugeot - choć tu też są zonki - np zacierające sie turba w 1,6 HDI przez na cienki i moment zatykający sie przewód olejowy turbiny, czy 2.2 hondy.
Pisaliśmy, żę są uwagi w reniach na 1,5 dci - panewki. Tyle, że (mogąc wyrazić własną opinie) uważam, że to są incydentalne opinie i przypadki . Z pewnością rzadsze niż w BXE 1,9 (mamy tu zajebisty dział specjalnie dla tego problemu) ale o reno się klepie w kółko to samo choć ciekawe ilu kolegów miało przypadki u siebie albo po znajomych że panewki się pogoniły? Ja znam paru co tłucze 1,5 i u żadnego z panewkami sie nic nie dziej. Psuje sie to i owo czasami jak w każdym kilkuletnim aucie. Problemy z elektryką/inne tak ale panewki? W AŚ w teście LIII 2.0 dci też były ślady na panewkach (ciekawe w ilu naszych autach po rozbiórce by były tu forumowych) ale po 6 latach stosowania tego silnika uważany jest za jeden z lepszych obecnie i mniej awaryjnych konstrukcji. Do tego pracują świetnie (odwrotnie niż traktory 1,9 na PD).
Tu racja jest jak dupa. Każdy ma swoją. Wielokrotnie się spieraliśmy o te nieszczęsne dobre lub gówniane (niepotrzebne skreślić) renówki.
Renówki? Nie bronie i nie oczerniam. Pisze tylko ze nowa meganka mi się podoba :wink: .
Pozdro
Komentarz
-
-
Ten DCross niewiele różni się od obecnego Dustera, przynajmniej odnoszę takie wrażenie...
Lubię Renault, w domu było Twingo I generacji, teraz mamy Modusa. To ciekawe auta, ale potrafią niemiło zaskoczyć. Drobne awarie elektryki potrafią wyprowadzić z równowagi.
Megane IV zapowiada się całkiem fajnie, ciekawe jak cenowo.
Komentarz
-
-
to może tak z perspektywy osoby, która jeździ trochę więcej niż wokół komina.
W tej chwili w domu mam megane 3 rs cup zrobione na okolice 300 km, regularnie upalane na torze a nie w lamerskich 0-400. W ciągu tygodnia ujeżdżane przez moją żonę co też jej nie pomaga.W tej chwili ma 35 tkm. Ani jęknie, choć oczywiście oliwa(cfs) w silniku co 5 tkm, w skrzyni zaś,przed i po sezonie, więc troszkę inaczej dbana niż normalne auto.
Laguną 3 2.0dci 150 km z 2007 roku w 2 lata zrobiłem 140 tkm. Poza awarią silniczka wycieraczek i ots na przednie amortyzatory ani jęknęła.Miałem jeszcze clio 3 1.2 tce i megane 3 2.0tce 180 km, w tej chwili te auta sa dalej w rodzinie, clio uzywa moja mama są megane, siostra żony.
W żadnym z tych aut nie było ani jednego problemu z elektroniką, w tym z hands free.
Mam tez x3 2.0 d 177 km, kupione jako nowe w 2010, teraz ma 185 tkm. I w serwisie było poza planem 2 razy..i to nie na wymianie żarówek, a na uszczelnianiu tylnego mostu...
Teraz wziąłem nowego paska 2.0 tdi 177 z dsg i 4 motion..ciekawe jak to będzie sie sprawować, bo legendy o 2.0tdi są oszałamiające.
Póki co wyprałem w pralce kluczyk i działa, ale karta z reni też to przeżyła ;-)
Co do estetyki nowych reni to się nie wypowiadam, imho jest lepiej po tym jak poszedł do nich dawny projektant mazdy Pan Laurens van den Acker.
pzdr.Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)
Komentarz
-
-
nibelung, Renault Sport, to zupełnie inne auta i składane w innych fabrykach niż cywilne renówki, więc one nie są porównywalne.
Co do innych renówek, no ja tez mało nie jeździłem, a mam zgoła inne doświadczenia. Zresztą nie tylko ja, mój tato również. Już tu kiedyś pisałem o Megane II ojca która fabrycznie miała źle zmontowaną komorę mieszania i w kółko w niej coś pukało. Skrzypienia środkowej części deski do sprzedażny nie udało się rozwiązać. Po 15 tys km wysypało się koło zmiennych faz rozrządu w 1.6 16V. Karta hands Free 2 krotnie odmówiła posłuszeństwa, a elektryczna blokada kierownicy fiksowała. Pisze tu o aucie kupionym w salonie przez rodziców jako fabrycznie nowe.
Laguna III wójcia nie wyjechała nawet z salonu, bo zaświeciła się kontrolka poduszek. Podpięto do kompa skasowano błąd, po 2 km zaświeciła się ponownie i tak fabrycznie nowe auto z przebiegiem 9 km. na powrót wróciło do serwisu, gdzie musiało pozostać przez kolejne 2 dni gdyż okazało się, że do wymiany jest cała wiązka do poduszki kierowcy - w fabrycznie nowym aucie !!
U mnie w Lagunie I ph II poleciała skrzynia biegów gdyż pojawia się typowa wada tego modelu czyli odkręciła się nakrętka 5 biegu która zdemolowała skrzynię. W 5 letnim wówczas aucie, pojawiła się kolejna wada Laguny I ph II czyli rozdwajał się materiał boczków drzwiowych.
Wójcia Laguna II warowała non stop. A było to auto fabrycznie nowe kupione przez niego w salonie Renault. A to pojawiały się ni stąd ni zowąd jakieś komunikaty niemające potwierdzenia w rzeczywistości, a to odmawiała współpracy karta, a to cały czas leciał zawias przedni.
Nie będę się tu rozpisywał o mojej R21, gdyż było to auto niesamowicie wręcz wygodne i świetnie wyposażone, ale strasznie awaryjne !!! Głównie zawias i elektryka.
Nie wymyślam tu obie jakiś niestworzonych historii tylko pisze prawdę. Auta Renault - poza Megane III i Laguną III i clio III - bardzo mi się zawsze podobały i trzeba uczciwie przyznać, że są bardzo wygodne i dobrze wyposażone, ale trzeba też uczciwie przyznać, ze są one niesamowicie awaryjne. Jeśli komuś to nie przeszkadza to o.k. jego sprawa, ale na pewno nie da się o renówkach powiedzieć, że to auta bezawaryjne i dobrze wykonane.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, ja piszę o całej serii 3, które mam albo które miałem.
Aha i megane 3 rs nie jest montowana w innej fabryce, miałeś zapewne na myśli fabrykę w Dieppe. Jest montowana, wraz z innymi modelam, w Valladolid w Hiszpanii. Choć podobno mają do Dieppe z montażem wrócić.Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)
Komentarz
-
-
Mam Grand Scenica z 2005 i od 4 lat bezawaryjnie, tylko eksploatacyjne sprawy, a w półrocznej z Octavią z 2012 cały czas coś nie tak ,a to sprężyny musiałem wymienić na własny koszt a to lampka oświetlenia nie działa , a to jakiś plastik piszczy. Ja jednak mam lepsze zdanie o Renault niż o Skodzie. Tylko czy to może temat na jaki rynek kierowane jest auto, bo mam wrażenie że na rynki zachodnie jakoś lepsze idą.Zamieszczone przez BigŁadne to to faktycznie jest, tylko czy pojeździ bezawaryjnie dłużej niż 6 miesięcy
Komentarz
-
-
jar-pol, mam 1.5 DCi w Modusie i uwierz, gdyby wszystkie silniki sprawiały tyle problemów co on, byłoby pięknie. Auto oficjalnie ma 130 tys km przelotu i jedyne co popsuło się w silniku to szczotki w rozruszniku, które kosztowały mnie 58 pln... Tak to wymiany eksploatacyjne i jazda. Upierdliwa jest wrażliwość elektroniki, ale da się przeżyć. Dla porównania 2.0 TDCi w S-maxie z podobnym przelotem: cały rozrusznik, EGR, czyszczenie dolotu i na moje alternator zaczyna niedomagać.
Nie taki Francuz straszny jak go malują (;
Komentarz
-
-
A najśmieszniejsze jest to ze gdyby jakikolwiek nie-Niemiecki producent zrobił tak chu...owe silniki jak wczesne 2.0tdi czy 1.4tsi VW to prasa i tzw opinia publiczna by go zeszmaciły i wykpily w najgorszych słowach :szeroki_usmiech :!: Ale u VW to tylko taki tam wypadek przy pracy :lol: W teście to ogolnie superauto a że mu głowica pękła? Ojjjj tam, jedna usterka może sie przydarzyć :szeroki_usmiechZamieszczone przez RafalekM.
Nie taki Francuz straszny jak go malują (;Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Nie o silniki diesla tu chodzi, bo akurat na tym polu Renault faktycznie niczym szczególnym, na tle konkurencji, się nie wyróżnia. Współczesne diesle są bardzo awaryjne i marka producenta nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia. Wcześniej czy później cała oszczędność z niższego spalania (i to też nie zawsze niższego) zostanie utopiona w naprawach jednostki napędowej.
W Renault mają jednak inny problem. Ten problem to jakość wykonania, a właściwie jej brak, oraz zawodna elektronika.
Cóż z tego, że np. Megane III czy Laguna III mają porządne materiały użyte do wykonania wnętrza, skoro ich montaż jest fatalny i auto, pomimo miękkich tworzyw, skrzypi i trzeszczy !! Miałem do czynienia z tymi modelami, więc naprawdę wiem co piszę i co słyszałem siedząc w ich wnętrzach.
Cóż, z tego, że renówki mają bardzo bogate i fajne wyposażenie, jak cześć z tego wyposażenia, albo szybko się psuje, albo nie działa tak jak powinno (informuje kierowcę o awariach których faktycznie nie ma).
To jest problem Renault, a nie awarie silników diesla, które zdarzają się wszędzie i każdemu.
Kiedyś byłem fanem Renault. Sam miałem 3 pod rząd auta tej marki + dodatkowo 2 rodziców. Ale po jakimś czasie zaczęło mnie wkurzać, że cały czas w tych autach dochodzi do drobnych, acz wkurzających awarii, że cały czas coś MUSI trzeszczeć i skrzypieć, a wymienione, oryginalne (!!), części zawieszenia zużywają się dużo szybciej niż w innych markach.Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz