"10 mniej ratuje życie. Zwolnij!"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

kylo76, to tylko jeden z paru wypadków w Lublinie. Niestety w pozostałych zginęli ludzie
    Przyczyną tego jest to o czym od dawna piszę - brak szkolenia kierowców !!! Jeśli nadal będzie się w szkołach nauki jazdy uczyło jak zdać egzamin, a nie jak bezpicznie i kluturalnie korzystać z samochodóu i dróg, oraz tego, że inni na dordze to nie wrogowie, a współużytkownicy, to nic się nie zmieni !!
    Jeśli nadal będzie pokutowało myslenie, że pieszy ma czekać aż wszysrtkie auta przejazdą, że skoro nie mam gdzie zaparkowac to mogę złamać przepisy i stawac na zakazie, że jeśli płacę podatki to cala droga jest moja i mogę blokowac lewy pas, że niech ci za mną uwazają co ja robię - mi kierunkowskazy do niczego nie potrzebne, bo wiem gdzie jadę itp. itd. to NIC SIĘ NIE ZMIENI !!!
    Albo zmieniony zostanie system szkolenia kierowców i zamiast tego w którym miejscu zacząc odbijać kierowcnicą żeby wjechać w kopertę zacznie uczyć się ludzi kultury na drodze i poszanowania dla innych, albo nic z tego nie będzie !!
    Żadne kampanie medialne tego nie zmienią, bo polacy to taki pokręcony naród, że jeśli mu się mówi - nie rób tego bo się skaleczysz - to on powie - nikt mi nie będzie rozkazywał i ja wiem lepiej czy sie skaleczę, czy nie.
    Może gdyby w klipie powiedziano : "Jeździjcie bez zapiętych pasów, bez włączonych świteł, olewajcie innych na drodze", to polacy ze swojej wrodzonej przekory zaczeliby zachowywać się odwrotnie, czyli ... dobrze 8)
    W każdym razie sensu jakijkolwiek kampanii w tym kraju nie widzę. Tu trzeba zaczynać od szkolenia najpierw dzieci w szkołach, a potem kierwców na kursach. Inaczej można nakupowac 1000000 radarów i wideorejestratorów, a wypadków będzie i tak coraz więcej.
    Czarny Elegance

Komentarz

• kylo76
      Rider
      • 2013
      • 743
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Big ciężko się Ciebie czyta, to po sylwestrze czy "z nerw".
      Mentalności narodu nie zmienimy szybko, ułańska fantazja i bezmyślność i tak pozostanie. Wczoraj oglądałem dyskusję po wypadku w Kamieniu Pom. - jeden z wniosków, dopóki będzie przyzwolenie otoczenia (kolegów, znajomych, rodziny) na jazdę po alkoholu takie wypadki będą miały miejsce. Może trzeba upubliczniać zdjęcia przestępców, którzy zabili (co innego nieszczęśliwy wypadek, a co innego jazda pod wpływem) na drodze kogoś. Może wstyd i wytykanie palcami takiego osobnika będzie miało wpływ na innych, da coś do myślenia.
      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez kylo76
        Mentalności narodu nie zmienimy szybko, ułańska fantazja i bezmyślność i tak pozostanie.
        Dlatego własnie piszę o szkoleniach, szkoleniach i jeszcze raz szkoleniach!
        Jeśli od dziecka będą wpajane pewne wartości, jeśli na kursach nauki jazdy instruktor bedzie uczył kultury na drodze, korzystania z tej drogi i poszanowania innych kierowców, to liczba wypadków zacznie spadać w bardzo szybkim tempie.
        Jeśli dzicko od wczesnych szkolnych lat będzie uczone, że siadanie, po wypiciu alkoholu, za kierownicą jest złe, to nie dość, że w przyszłości samo po wypiciu nie siądzie za kółkiem, to jeszcze nie pozwoli usiąść za kółkiem swoim rodzicom, wójkom, czy kolegom.
        Jeśli nauczymy dzieci, a potem przyszłych kierowców, że gdy pieszy dochodzi do przejscia to nalezy go przepuścić, to nikt nie będzie zabijał ludzi na pasach, bo pewne zachowania będzie miał wpojone od małego.
        Jeśli nauczymy przyszłych kierowców, że mają innym ułatwiać życie na drodze, po to żeby im samym też było łatwiej, to tak będzie.
        Ale jeśli będzimy tylko mówili "tu jest Polska, tu tak było, jest i będzie" to na 100% nic się nie zmieni.
        Czarny Elegance

Komentarz

• kylo76
          Rider
          • 2013
          • 743
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Teraz czyta się lepiej
          Zgadzam się konieczna jest "praca u podstaw", będzie trudno, ale po "40 latach błądzenia po pustyni" się da zrobić.
          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• rob555
            Rider
            • 2006
            • 748

To w kwestii predkosci i fotoradarow...jak widac statystyki oficjalne z realnymi sa rozbiezne...

Co do pijanych za kołkiem...i do tego recydywistow jak ten s..syn z Kamienia Pom.

Jedyna adekwatna dla mnie kara bylo by dozywotnie zeslanie do kopalni uranu do rosji. A ew. zarobki oddawac na konto ofiar ktore przezyly.
            I w ten sposob nie bedziemy jako podatnicy utrzymywac trutnia przez 15 lat a przysłuzy sie spoleczenstwu troche. Na pewno jednak bedzie zalowac swojego postepowania...
            pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
            hybrydowe wtryski i turbiny
            programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
            www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

rob555,

tu masz odpowiedź na twój artykuł :wink:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15224343,Trzezwa_kobieta_najwiekszym_zagr ozeniem_na_drodze_.html#BoxSlotIIMT
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• yogi_at_pozen
                Rider
                • 2011
                • 418

Zamieszczone przez rob555
                http://wyborcza.pl/1,100503,6828746,Morderca_jest_kim_innym_niz_to_op isuja_media.html

To w kwestii predkosci i fotoradarow...jak widac statystyki oficjalne z realnymi sa rozbiezne...

Co do pijanych za kołkiem...i do tego recydywistow jak ten s..syn z Kamienia Pom.

Jedyna adekwatna dla mnie kara bylo by dozywotnie zeslanie do kopalni uranu do rosji. A ew. zarobki oddawac na konto ofiar ktore przezyly.
                I w ten sposob nie bedziemy jako podatnicy utrzymywac trutnia przez 15 lat a przysłuzy sie spoleczenstwu troche. Na pewno jednak bedzie zalowac swojego postepowania...
                przy okazji tego wypadku jakis redaktor w TV wspominal ze u niemcow jak sie rozbijesz po pijaku to ubezpieczyciel po wyplacie odszkodowania zwraca sie do pijaka po zwrot - jak bys mial beknac kwota 1mln+ za leczenie ofiar wypadku to 5 sie najebie i wsiadzie, a 6-sty i kolejny pomysli dwa razy...

byly tez swego czasu jakies pomyslu zabierania/licytowania samochodow pijakom ale gdzies chyba ten pomysl wyparowal

Komentarz

• kylo76
                  Rider
                  • 2013
                  • 743
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez yogi_at_pozen
                  zabierania/licytowania samochodow pijakom
                  Niektórzy prawnicy twierdzą, że nie jest to środek skuteczny, jak zabierzesz biednemu to fakt, że odczuje stratę, ale jak bogatemu to kupi nowy. Poza tym kiedy zabierać, po rozbiciu auta (tylko po co?), czy za recydywę - to już lepszy pomysł.
                  Dobrym pomysłem jest też współodpowiedzialność pasażerów pijanego kierowcy, widzi, że kierowca na bani to z nim nie jedzie, jak jedzie jest współwinny skutków jazdy po pijaku.

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

yogi_at_pozen, PiS proponuje żeby takim samochody zabierać, ale to niezgodne z Konstytucją więc sami nie wiedzą co mówią
                    رافال
                    Spoty
                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

kurna, w jaki wątek nie zajrzę to wszędzie o pijakach .... odbieraniu aut, najlepiej 50latach więzienia itd...
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
                        kurna, w jaki wątek nie zajrzę to wszędzie o pijakach ....
                        a dziwisz się? W kilku ostatnich dniach właśnie przez nich giną niewinni ludzie.
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• lu5asz
                          RS
                          • 2011
                          • 2006
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Słaba skuteczność karania i już.Jakby takiemu wlepili kilka lat wiezienia albo kare finansowa byla adekwatna do zarobkow to by sie inni zastanowili czy warto jezdzic po pijaku.A auto odebrac?Czemu nie
                          Kondziu

OCP

Komentarz

• Zorr
                            RS
                            • 2011
                            • 2110

Zamieszczone przez piotrek_os
                            Zamieszczone przez Zorr
                            a dziwisz się? W kilku ostatnich dniach właśnie przez nich giną niewinni ludzie.
                            daj spokój, więcej ginie osób na przejściach dla pieszych pod kołami trzeźwych kierowców, tylko że nie ma o co się zahaczyć więc media nie szumią
                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• BASTIAN001
                              L&K
                              • 2013
                              • 1177
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Nie od dzisiaj wiadomo że życie ludzkie ma bardzo niską wartość w naszych przepisach prawa... Sprawca trafi do więzienia (o ile w naszych przepełnionych więzieniach znajdą dla niego miejsce) gdzie będzie żył na nasz koszt. Jeżeli cela okaże się za ciasna będzie się domagał odszkodowania... Tragicznie śmieszne ale prawdziwe.

Tak jak napisał Big najważniejsza jest praca od podstaw. Jeżeli od dziecka ma się wpajane pewne wartości i zasady.... odpowiedzialność za własne postępowanie...
                              Wartości jakie "wyniesiemy" z domu kształtują nas jako człowieka...!!!

Ten człowiek nie widział nic złego w prowadzeniu samochodu pod wpływem alkoholu bo być może kiedyś siedział na fotelu pasażera a za kierownicą siedział jego tata prowadzący po kilku kieliszkach...

Niejednokrotnie widzę jak rodzice razem z dzieckiem idą prawa stroną jezdni czy też przejeżdżają na rowerach przez przejście dla pieszych... nie trudno się więc domyślić jakie nauki wyniosą z tego dzieci...

Temat szeroki jak rzeka...

Komentarz

• iFi
                                Elegance
                                • 2012
                                • 906

Jeszcze w temacie:

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                  Zamieszczone przez Zorr
                                  Myślisz, że wcześniej było mniej? Było dokładnie tyle samo tylko tragedia jaka stała się w Kamieniu Pomorskim rozpoczęła kampanię medialną w TV i choćby pijany kierowca trafił kurę na ulicy i zabił to i tak by to trafiło do TV. Wydaje się wszystkim, że wzrosła liczba wypadków z pijanymi kierowcami ale tylko dlatego, że jakich byś Informacji/Wydarzeń/Faktów/Dzienników/Teleexpresów nie oglądał to był to temat nr 1, a obecnie numer 2.
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• dato
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1431

Dobrym pomysłem jest też współodpowiedzialność pasażerów pijanego kierowcy, widzi, że kierowca na bani to z nim nie jedzie, jak jedzie jest współwinny skutków jazdy po pijaku.
                                    Kretyński pomysł IMHO. Sam mam spore możliwości, a znam takich, co póki nie chuchną to i przy dwóch promilach świetnie potrafią udawać trzeźwych...
                                    Nie wiem czy było, nie chce mi się czytać wątku wstecz. Może trochę ostudzi Wam głowy: "Plaga pijanych kierowców" to mit.

Komentarz

• iFi
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 906

Yyyy ja tego nie pisałem.

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

dato,
                                        رافال
                                        Spoty
                                        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kylo76
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 743
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez iFi
                                          Yyyy ja tego nie pisałem.
                                          Bo to ja pisałem. A pomysł jest jakiegoś prawnika co w TV występował.

Zamieszczone przez dato
                                          Kretyński pomysł IMHO.
                                          Dlaczego? Jeśli ktoś świadomie wsiada do samochodu z kolegą z którym przed chwilą pił, to chyba ma świadomość, że ryzykuje swoim życiem jadąc z pijanym kierowcą.

Komentarz

• bishop
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1430

Zamieszczone przez dato
                                            Kretyński pomysł IMHO
                                            Kretyński pomysł bez IMHO, może tylko konkurować w obowiązkowym alkomatem. :twisted:

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

dato, Nawiązując do zapodanego artykułu wskazującego na 2% pijanych kierowców wśród kontrolowanych kierowców to i tak ta wartość jest szokująca :!:
                                              Statystycznie jadąc z Krakowa do Warszawy jest szansa że trafimy min na jednego kierowcę na bani :!: a to jest już spore ryzyko...

Wychodzi że co 50 przebadany kierowca to potencjalny zabójca, ciekawe ile jest jeszcze kierowców którzy jeżdżą na bani a nie zostali przyłapani?

Może sie okazać że aż 4-5% kierowców jeździ na bani :!:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• BASTIAN001
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1177
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez piramida
                                                Statystycznie jadąc z Krakowa do Warszawy jest szansa że trafimy min na jednego kierowcę na bani :!: a to jest już spore ryzyko...

Wychodzi że co 50 przebadany kierowca to potencjalny zabójca, ciekawe ile jest jeszcze kierowców którzy jeżdżą na bani a nie zostali przyłapani?

Może sie okazać że aż 4-5% kierowców jeździ na bani :!:
                                                Te 4-5% kierowców mnie nie przerażają w obliczu zupełnie innego faktu...
                                                Pytanie: Jak statystyczny obywatel reaguje widząc pijanego użytkownika drogi... ? bo o ile potrafimy potępiać, krytykować o tyle do działania już nam nie tak spieszno.

Z jednej strony wszyscy zgodnie, jednym głosem potępiają pijanych użytkowników dróg z drugiej ile procent ludzi zadzwoni na policję...?

Nawiązując np. do wypadku w Łodzi...ktoś na pewno widział jak motorniczy tramwaju pije prowadząc... ale nie miał odwagi zadzwonić.
                                                To jest przerażające.
                                                Nie słyszałem w żadnym z mediów spojrzenia na tę sprawę od tej strony.

Komentarz

• dato
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1431

Zamieszczone przez dato
                                                  Kretyński pomysł IMHO.
                                                  Dlaczego? Jeśli ktoś świadomie wsiada do samochodu z kolegą z którym przed chwilą pił, to chyba ma świadomość, że ryzykuje swoim życiem jadąc z pijanym kierowcą.
                                                  Życie nie jest czarno-białe. Ma więcej odcieni. I nie cytuj demagogicznie jednego zdania, jeśli pod spodem było wystarczające rozwinięcie i wyjaśnienie...

Rafiki, Piramida, reszta.
                                                  Możecie mnie zmieszać z błotem do woli, ale i tak się przyznam:
                                                  1. Od zawsze i "całe życie" jechałem na max na pijanych (na kacu, po piwie, etc.) kierowców, już nie mogę. Odkąd dorosłem nie mogę
                                                  2. NIGDY nie wsiadałem za kółko nawet po "powąchaniu" kapsla, bo nie - uważam, że i tak jeżdżę za szybko i nie ma co zwiększać ryzyka...
                                                  3. Z tym kacem to już gorzej, ale... p. pkt. 6 i 7
                                                  4. Zdarzyło się. Pokłóciłem się z Teściem i skoro się uparł to przeparkowałem samochód do garażu za blokiem. Zapłaciłem jakiś mandat i 800 na cele społeczne i robiłem drugi egzamin za dwa lata bo z boku była dyskoteka i stały patrol i miałem DWA promile. Należało się.
                                                  5. Zdarzyło się. Kiedyś MUSIELIŚMY jechać. Wywaliłem zza kierownicy trzeźwego inaczej kierowcę i pojechałem. Jak z jajkiem. Byłem najtrzeźwiejszy, byłem najlepszym kierowcą w towarzystwie, nie byłem trzeźwy.
                                                  6. Zdarzyło się. I pojechałem. Nie raz. Jak powyżej. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że pojechałem świadomie - ostrożnie, z oczami dookoła głowy. Z prędkością co najwyżej przepisową - ze względów wiadomych + tych, że sam siebie nie byłem pewien - świadomie. "Normalnie" jeżdże na 200-300% normy
                                                  Naprawdę ważna jest kwestia, czy pijany kierowca jedzie po pijaku "z fantazją", czy ze świadomością. Bo mając świadomość nie włącza Ci się nieśmiertelność. Jeśli masz dopuszczone NAWET 0,8 i wypiłeś jakieś duże piwo i nie masz parcia na uciekanie przed policją to jesteś w stanie spokojnie i bezpiecznie dojechać. Póki ułan się nie włączy...
                                                  7. Na kacu też jeździłem. Jak każdy. I też bardzo ostrożnie, nie wiem czy jak każdy.

Życie nie jest czarno białe Panowie...

Komentarz

• BASTIAN001
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1177
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

dato, szacunek za szczerość... i tylko tyle...

Komentarz

Pracuję...