Solidny jak niemiecki samochod... DSG i nie tylko....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Za mną dzwonili kilka razy, żebym przyjechał na akcję serwisową podgrzewania foteli. Mnie bardziej ciekawi coś innego. W DSG7 miało się nie wymieniać oleju, więc pytanie czy ASO umie to zrobić i czy jest na to jakiś łatwy patent.
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• MichalSZN
      Drive
      • 2013
      • 40

A co to za akcja z tymi podgrzewanymi fotelami?

Wydaje mi się, że jak pójdzie fala i to większośći ASO poprostu wymienią olej w skrzynii dla świętego spokoju. Pytanie czy będzie wymagany jakiś przebieg czy zaproszą każde auto z DSG7 z przebiegiem 2tkm lub 222tkm.

Komentarz

• majkel123
        Rider
        • 2010
        • 570

A co do terminu rozpoczęcia tej akcji coś wiadomo?
        Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez MichalSZN
          A co to za akcja z tymi podgrzewanymi fotelami?
          A to w Fabiach coś dali ciała i twierdzą, że przewody coś były źle poprowadzone i w maty się mogły przepalić w związku z czym wymieniali maty grzejne na inne.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Pewnie ta wymiana oleju polega na tym samym co w zwyklej manualnej skrzyni.. wymiana oleju w mechanizmie roznicowym, ktory tu dodatkowo napedza mechatronike.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez majkel123
              A co do terminu rozpoczęcia tej akcji coś wiadomo?
              Ja poczekam aż już nabędą doświadczenia na kilku autach :-)

Komentarz

• majkel123
                Rider
                • 2010
                • 570

Zadzwonię do warsztatu i napisze jak się czegoś dowiem.
                Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie licz zbytnio, że się coś dowiesz :-)

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez georgg
                    marlej108, I runął mit, ze niemieckie auta są najlepsze.
                    Od kilku lat się tego tyle uzbierało, że można nimi obdzielić wszystkie francuzy i jeszcze by zostało :twisted:.
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• Qgar
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 246
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                      Pewnie ta wymiana oleju polega na tym samym co w zwyklej manualnej skrzyni.. wymiana oleju w mechanizmie roznicowym, ktory tu dodatkowo napedza mechatronike.
                      Gdzieś swego czasu czytałem, że w DQ200 (DSG7) to olej głównie w mechatronice ok.1L i tam wymian zdałoby się dokonywać, choć ASO nie przewiduje - same sprzęgłą pracuję na sucho, w przeciwieństwie do DQ250 (DSG6) gdzie sprzęgła pracują na mokro - tam większość oleju i tam też się go wymienia - również przewidziane instrukcją obsługi producenta, ale mechatronika nie ma wymienianego oleju.

Jako, że się na temacie nie znam, tylko to info które gdzieś tam wyczytałem i niedokładnie pamiętam, proszę mi nie pisać, że bluźnię
                      Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                      Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

NO i to by chyba było na tyle akcji serwisowej w Polsce:

Zamieszczone przez Volkswagen Polska
                        Na chwilę obecną akcja dotyczy wyłącznie rynku azjatyckiego, nie w samochodach wyprodukowanych na rynkach europejskich. Jeśli tylko sytuacja zmieni się i akcja będzie prowadzona w Polsce, będziemy otwarcie informować o tym naszych Klientów, na których nam szczególnie zależy.

Komentarz

• przemogsxr
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 118

Mi po raz kolejny padła mechatronikacw DSG 7. Serwis odmówił naprawy bo auto jest już po gwarancji. Ktoś się orientuje gdzie mogę kompleksowo (z demontażem i montażem) naprawić mechatronikę?

Komentarz

• krzysn
                            Rider
                            • 2007
                            • 515

Mam dsg7 i trochę mnie martwią takie informacje. przemogsxr, pobawiłem się w szpiega i przeczytałem Twoje poprzednie posty. Masz auto po tuningu, eksploatacja w mieście na taxi, przebieg ponad 300 tys w 3 lata. W ciągu tego czasu mechatronika pewnie zmieniła biegi kilka milionów razy ;-)
                            Kiedyś gdy na taxi można było często spotkać stare mercedesy podpytywałem o usterki. Kilka razy słyszałem o wymianie automatycznej skrzyni. Ameryki nie odkryję, samochody na taxi szybko się zużywają. Twoje jest dodatkowo po tuningu. Pochwal się, jaki masz moment obrotowy...

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

krzysn, Ten tuning to jest pikus... mechatronice nic do Nm ani KM. To sprzegla dostaja po dupie.

Nawet w serii mechatronika pada w tych skrzyniach DSG7. Przebiegi ponizej 100kkm, tak samo jak sprzegla, ktore po 20kkm moga miec juz dosc w seryjnym silniku. Moje pierwsze zaczely slizgac po 12kkm, wymiana przy 18kkm. Drugie poszarpuja juz od 27kkm, zobaczymy kiedy zaczna totalnie kaszanic zmiane biegow.

przemogsxr, Poprzednio wymieniali na gwarancji ??
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• przemogsxr
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 118

krzysn, Ten tuning to jest pikus... mechatronice nic do Nm ani KM. To sprzegla dostaja po dupie.

Nawet w serii mechatronika pada w tych skrzyniach DSG7. Przebiegi ponizej 100kkm, tak samo jak sprzegla, ktore po 20kkm moga miec juz dosc w seryjnym silniku. Moje pierwsze zaczely slizgac po 12kkm, wymiana przy 18kkm. Drugie poszarpuja juz od 27kkm, zobaczymy kiedy zaczna totalnie kaszanic zmiane biegow.

przemogsxr, Poprzednio wymieniali na gwarancji ??
                                Na gwarancji była wymiana 1,5 roku temu. Myślałem że po wymianie gwarancja biegnie od początku ale serwis upiera się że tak nie jest

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

A rekojmia na wymieniony produkt ?? Z gwarancja tak to niby jest. U mnie tez powiedzieli ze sprzegiel juz nie zmienia w ramach gwarancji
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

powiem szczerze, ze chcialbym aby moj nastepny samochod mial skrzynie automatyczna... ale jak czytam komentarze ludzi co maja dsg, to prawde mowiac troche sie odechciewa...

Maicroft - kupilbys jeszcze raz auto z ta skrzynia?
                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

marlej108, co prawda ja mam dsg6 i czasami sam nie wiem , jak biorę gofra lub coś innego z normalna skrzynia to daje sie jeździć tez , choć niema co ukrywać , automat jest wygodny...
                                      generalnie raczej na plus , coś tam szarpnie czasami po mieście , jakiś czas temu miałem dość głośne stuki przy redukcji ale same ustąpiły ..jak na razie 136tyś i jedzie dalej , 5 dni temu zrobiłem rozrząd...
                                      większe zmartwienie mam z klockami.. , w końcu chyba będę musiał je zmienić.., co za słaby materiał że taki mały przebieg wytrzymują... :wink: :szeroki_usmiech
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

marlej108, Z 7 biegowej suchych do aut ponad 100KM to raczej sie wyleczylem - moze mam pecha Tu jest jednak sprzegla i mechatronika pada bo moim zdaniem to wszystko sie przegrzewa.

Do 6 i 7 biegowej mokrej czyli wszystko plywa tradycyjnie w oleju zastrzeżeń nie mam. Moze faktycznie trzeba wymienic ten olej raz na jakis czas, ale realnie to nie sa juz jakies kwoty oderwane od rzeczywistosci.

A co do kilku zdan wstecz, ze taksowkarze, lata temu mowili ze tylko skrzynie padaly, to trzeba bylo spytac ile kkm auto mialo jak przyjechalo do Polski i ile zrobilo tu bez remontu i bez serwisu.

przemogsxr, Puchacz byl tu: http://www.teomotors.pl/kontakt/ Twierdza ze wiedza o co chodzi ze skrzyniami DSG7 oraz poprawiaja soft, skrajaca pewnie czas zmiany biegu, co znaczaco powinno obnizac palenie sprzegiel przy kazdej zmianie, oraz pozbywaja sie efektu ruszania z 2 biegu
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

marlej108, powtórze po raz kolejny
                                          mam 3 skodę z DSG(6)- automatami jeżdżę od ponad 15 lat
                                          DSG to skrzynia nie nadajaca się dla ludzi kultywujacych PSJ i i jazdę "o kropelce"- jest to skrzynia o "nieco sportowym" zacięciu i przy sportowej jeździe sprawdza sie wysmienicie
                                          wymaga szczególnej dbałosci- mokre - serwis co 60Tkm- przy zachowaniu tych reguł jest bezawaryjna
                                          moje drugie auto ma "Piptronik" :wink: - jazda jest zdecydowanie gorsza- czuć pracę sprzegła hydrokinetycznego
                                          trzecie auto ma 6-biegowy automat ZF- te same przypadlości

na ich tle - na moje potrzeby i styl jazdy - DSG jest najlepsze
                                          więc IMHO DSG to nie jest skrzynia dla każdego- ona nie lubi PSJtu, a niestety część (większość :?: ) użytkowników zwłaszcza mających DSG7 tak jeździ

ci co mają uzywane DSG6 często kupuja auta o niewiadomym przebiegu i serwisie skrzyni(zwłaszcza Tourany)- więc trudno mówić o wiarygodnej ocenie tych skrzyń przez userów
                                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

piotrek_gdy, A skad sie bierze PSJ. Ja bym z mila checia zazyczyl sobie zmiane w sofcie tej skrzyni, zeby na biegach 5-6-7 auto nie schodzilo ponizej 1400obr/min. A tak jadac przepisowo 70km/h auto ma zapiety 7 bieg i zadna to przyjemnosc z jazdy, nawet DPFa nie wypali przy takiej jezdzie :lol: A ciagle przelaczanie na tipa to tez nie jest wyjscie, czy zabawa manetka, bo za kilka sekund znow wracamy do D
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen
                                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

auto ma zapiety 7 bieg
                                              w "6" jak wrzucisz "S" to nie ma tego problemu
                                              u mnie nawet na "D" nie wrzuca 6 poniżej 90km/h
                                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Wrzuca, wlasnie jak jezdzi sie po drogach krajowych gdzie wlecze sie te 70km/h to skrzynia nauczy sie jezdzic na 7 biegu i nic nie zrobisz. A nie bede lecial na S, bo po co mi jadac w kolumnie 2500 obr. Nie mam zamiaru wyprzedzac, wiec bez celu taka jazda.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• krzysn
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 515

[b]Moje pierwsze zaczely slizgac po 12kkm, wymiana przy 18kkm. Drugie poszarpuja juz od 27kkm, zobaczymy kiedy zaczna totalnie kaszanic zmiane biegow.
                                                  Śledzę temat również na forum superba, po wymianie sprzęgieł w dsg7 problem z szarpaniem 1-2 podobno już nie występuje, jesteś pierwszą osobą narzekającą na wymienione sprzęgła. Ja od wymiany przejechałem 8tys i jak na razie jest ok...

Co do skrzyni w merolach to pewnie, że miały duże przebiegi (pewnie ok. 500tys). Wiemy jednak, że teraz auta są inne, imo 300tys to nawet dla manuala sporo, a dsg zmienia biegi nieporównanie częściej.

Komentarz

• shado
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 5315
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Poza tym na mieście na S też jest trochę niewygodnie, bo auto jest zbyt wyrywne :-) ale rzeczywiście szkoda, że nie da się gdzieś ustawić minimalnych obrotów.

Komentarz

Pracuję...