Octavia vRS plus 280 KM?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maro rs
    Elegance
    • 2014
    • 948

metrotest, jakby się pojawił gti kombi, to by ludzie znów marudzili, że eee, przedni napęd, jeździć się nie da, szkoda że nie ma 4x4 A tak z ciekawości, co Ci nie pasuje w R kombi (cena? - bo fakt, tanie to nie będzie), albo w cuprze kombi (dizajn? jakość? - bo z kolei cenowo deklasuje golfa)?
    "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Basik_
      Rider
      • 2013
      • 667

Zamieszczone przez metrotest
      Ach, żeby tak jeszcze pojawił się VW Golf GTI Variant ... :roll: , ale na to ponoć nie ma szans, bo byłoby to sprzeczne z wizerunkiem GTI.
      Będzie coś lepszego niż GTI :wink:
      golf r variant
      Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• metrotest
        Rider
        • 2006
        • 506
        • Volkswagen
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez maro rs
        metrotest, jakby się pojawił gti kombi, to by ludzie znów marudzili, że eee, przedni napęd, jeździć się nie da, szkoda że nie ma 4x4 A tak z ciekawości, co Ci nie pasuje w R kombi (cena? - bo fakt, tanie to nie będzie), albo w cuprze kombi (dizajn? jakość? - bo z kolei cenowo deklasuje golfa)?
        Jeśli chodzi o VW R kombi to cena jest zbyt wysoka, mimo że niższa od porównywalnych osiągami aut. Poza tym przy 300KM to chciałoby się już mieć jakieś V5/ V6. Miałem możliwość jazdy R-ką w Golfie VI i tam najbardziej brakowało mi brzmienia => te wszystkie sound composery itp. to do kosza.

Seata Leona prowadziło się fajnie, zarówno wersję 5d jak i ST. Praca skrzyni też była ok. Nie podobało mi się praca wspomagania kierownicy /elektryczne/ i jakość wykonania wnętrza.

Octavią RS jeździłem /TDI i TSI => na forum jest szerszy opis moich wrażeń/. TDI /manual/ mnie rozczarował osiągami /jak na określenie RS/. Generalnie nowe diesle mają b. liniowy przyrost momentu co powoduje subiektywne gorsze poczucie przyśpieszenia.

Jeśli chodzi o RS-a TSI /DSG/ to wrażenia były znacznie lepsze, pewno też dlatego że lżejszy silnik powoduje lepsze zachowanie na zakrętach. Chciałbym się jeszcze przejechać RS TSI ze skrzynią manualną tylko nie wiem gdzie :?: . Jeździłem 1.8 TSI /w O3 i Leonie/ i trochę tych koni brakowało => subiektywnie O2 TSI 160KM przyśpiesza lepiej. Skrzynia biegów też nie zachwycała /nie wiem czy dla RS-a jest inna?/.

Jakość wykonania RS-a ok /gorsza niż w VW ale lepsza niż w Seat/ choć denerwują mnie słynne "boczki" /mogliby choć w RS to zmienić/ oraz drobne detale np. dodatkowy uchwyt przytrzymujący dolną uszczelkę w przednich drzwiach.

O3 jest moim zdaniem już trochę za duża. Gorzej się przez to prowadzi niż typowy hatchback, ale przede wszystkim ogranicza to poruszanie się w mieście, trudniej zaparkować itp. Pytanie czy dla komfortu parę razy w roku wozić "puste powietrze" cały rok. Po co komu tyle miejsca na tylnych siedzeniach /mogę założyć nogę na nogę a niski nie jestem/? O2 była lepsza pod tym względem /krótsza/.

Tak więc Golf GTI Variant byłby optymalny i szkoda, że go nie ma. Ford najwyrażniej nie ma z tym problemów.

Jeśli komuś nie przeszkadzają rozmiary auta to wg mnie warto kupić /teraz/ Passata B7 z rabatem min. 21 tys. zł. Jechałem wersją TDI 140KM i przy ok. 170 km/h była CISZA.

Komentarz

• Sebastian75
          Elegance
          • 2013
          • 912

Ja jechałem Passatem TDI chyba 150 przed zakupem RSa i przy 140 B7 był tak samo głośny jak Octavia TDI

Komentarz

• maro rs
            Elegance
            • 2014
            • 948

metrotest, ok, mam odpowiedź - R nie, bo cena, a Leon nie, bo wnętrze. I w sumie mam w większości identyczne spostrzeżenia jak te, które opisałeś. Z tym, że u mnie dochodzi jeszcze fakt, że jakoś nie przepadam za kombi.
            "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• metrotest
              Rider
              • 2006
              • 506
              • Volkswagen
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Też nie przepadam za kombi 8) . Bagażnik. hatchbacka jest jednak maly. Stąd poszukiwania małego ale szybkiego kombi.

Komentarz

• Sebastian75
                Elegance
                • 2013
                • 912

metrotest,

no, jak dla Ciebie ten bagażnik jest za mały to nie pytam, co wozisz

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Mówię o bagażniku w hatchbaku, np. w Golfie. Bagażnik w O3 jest nawet za duży

[ Dodano: Wto 30 Gru, 14 07:50 ]
                  Wg najnowszego nr-u tygodnika "Motor" w II połowie 2015 będzie debiut mocniejszej wersji O3 RS. Szczegółów brak .

Komentarz

• Tony065
                    RS
                    • 2009
                    • 2487
                    • Octavia I (1U2)
                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez metrotest
                    Mówię o bagażniku w hatchbaku, np. w Golfie. Bagażnik w O3 jest nawet za duży

[ Dodano: Wto 30 Gru, 14 07:50 ]
                    Wg najnowszego nr-u tygodnika "Motor" w II połowie 2015 będzie debiut mocniejszej wersji O3 RS. Szczegółów brak .
                    Coś słychać :arrow: http://moto.onet.pl/aktualnosci/skod...i-rs-230/d5v1s
                    BTW, co ma teraz RS w ramach "szpery" , bo na Łonecie piszom :szeroki_usmiech o jakimś elektronicznym badziewiu :?:
                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                    @ by Tune-up Gdańsk
                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                    Antek

Komentarz

RS-ka teraz ma elektroniczną szperę. Jak wyjdzie takie z mechaniczną to ciekawe czy by szarpnął przeszczep 1:1.

Komentarz

• mamaj12
                        RS
                        • 2009
                        • 1956
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem ostatnio od znajomego, który testował VRS230, że ponoć można zamówić zwykłego RSa z fabrycznym programem na ok 280 KM za ok 4k. Słyszał ktoś?
                        obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                        wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

Pracuję...