Octavia Twinpower - nowy model Skody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafalus
    L&K
    • 2005
    • 1140
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez nosferatus
    ja nie powiedziałem,że diesel jest zły - sam się kiedyś zastanawiałem nad nim,ale różnica między benzyną a dieslem wynosiła 8tyś (a dla mnie to sporo),więc wybrałem benzynę.
    Mój wcześniejszy post był odpowiedzią do feniksa - i tylko tyle.
    Różnica między wersją 1.6 a 1.9 ,90KM to ok 5500tys ok 3 lata temu.
    Zakup wersji nowej w salonie tylko po to ,zeby założyć gaz to nie był najlepszy pomysł mojm zdaniem(przynajmniej do mometu jak byly wersje diesla VP w octavi).
    Za insatalcje trzeba było by dać z 2.5 tys . Zostaje 3000tys w kieszeni ale chyba każdy na zdrowych zmysłach wyłożył by te 3000tys by miec normalny bagażnik i gazowy kłopot z głowy. Poza tym juz wersja 90 KM jest elastyczna i lepsza niż 1.6.
    Teraz tak w tych cenikach pomieszali ,ze po rabacie na pierwszy rzut oka to 10tys jest roznicy.
    nowy cSIMC od Aliego
    seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
    Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Darek G
      Classic
      • 2007
      • 14

Zamieszczone przez lend
      Witam.
      Zastanawiam sie nad kupnem takowej octavii z lpg.Jak dla mnie propozycja cenowa całkiem przystępna dodając gabaryty autka jest całkiem ok.Szkoda mi tylko ze są tam "aż" 2 poduchy powietrzne.

Teraz pytanie -pomijając już "+" i "-" instalacji lpg - posiada ktoś z was takie autko,jak to sie sprawuje i jakie w końcu montują zbiornika lpg w jednym salonie w łodzi mówia ok 35L a w drugim 53L więc jak ??

P.S.
      W octavii najbardziej spodobała mi się.... pojemność bagażnika - rewelacja : 8)
      Witam

Mam Octavie twinpower +.
      Sprawuje sie świetnie zrobiłem od 1 lipca 4 000 km i jak na razie jest ok. Cicho przede wszystkim. Na zewnatrz słych wtryskiwacze gazu (charakterystyczny klekot) ale tak ma być.
      Generalnie warto. Spalanie gazu na poziomie 9 trasa - 12 miasto.
      No i fenomenalnie się przełancza na gaz (nie szarpie)

DG

Komentarz

• PietrekP
        Classic
        • 2007
        • 7

Słuchajcie, dopiero dołączyłem do OCP i jest to mój pierwszy głos. Przez dwa lata jeżdziłem Oplem Astra 1.4. Po gwarancji zagazowałem go. Na gazie przejechałem 70 tys. km. Z przyjemnością pozbyłem sie tego samochodu. Owszem faktury za gaz sa niższe ale wali się szereg innych elementów silnika, elektroniki. Koszt instalacji zwrócił mi się, ale licząc inne naprawy wyszedłem na gazie jak Zabłocki na mydle.
        Nie wierzę, że skoda zrobiła gazowe perpetum mobile. Montaż gazu to ingerencja w zdrową tkankę silnika.
        Dlatego kupiłem octavie I 1,9 TDI. Teraz jak porównuje koszty jazdy na gazie i ropy to niższe mam na ropie. Przejeżdżam 35 tys. km rocznie.
        PietrekP

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

Zamieszczone przez PietrekP
          Nie wierzę, że skoda zrobiła gazowe perpetum mobile.
          No i bardzo dobrze że nie wierzysz. Po prostu trzeba było się jakoś pozbyć tych stojących w magazynie OI 1.6, to zrobili promocje.

Komentarz

• Otrembu
            Classic
            • 2007
            • 7

Witam i pozdrawiam wszystkich na forum. Jestem tu nowy, a na Octavię Twinpower+ wciąż czekam, ale pozwolę sobie zabrać głos. Obecnie jeżdżę jeszcze Hyundaiem Accentem z instalacją gazową założoną w "farsztacie", nie w serwisie Hyundaia i to był błąd: "fachowcy" uczyli się na moim samochodzie, jak dostroić instalację. Z drugiej strony znajomy jeździ Fabią z silnikiem 1,2 z instalacją gazową (!) założoną w Skodzie i nie ma żadnych problemów - nawet ponoć ma nieco lepsze osiągi, niż na benzynie. Myślę, dobrze dobrana instalacja + montaż w serwisie, który wie, co robi rozwiązuje większość problemów z użytkowaniem instalacji gazowej (przynajmniej na to liczę :wink: )
            Dlatego kupiłem octavie I 1,9 TDI. Teraz jak porównuje koszty jazdy na gazie i ropy to niższe mam na ropie. Przejeżdżam 35 tys. km rocznie.
            Polecam lekturę tego porównania:
            Portal Gazeta.pl - Najnowsze Informacje, serwisy tematyczne: Biznes, Sport, Rozrywka, Pogoda. Poczta Email, Forum, Blogi. Sprawdź!

wynika z niego, że koszt ON na kilometr jest nieco wyższy niż koszt gazu, więc droższy silnik TDI nie zwraca się w paliwie.
            Twinpower brzmi sexy... prawie jak Twin Ion Engine ;-)

Komentarz

• Iron
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 281

No to ja dorzucę trzy grosze.

Nie chcę negować tego co robi skoda, bo może dobrze przemyśleli temat i zrobili to profesjonalnie ale miałem przyjemność posiadać samochód w instalacją (4 generacja) montowaną przez fachowców i szybko się z tego wyleczyłem. Ja osobiście nie polecam tego rozwiązania. Pozostaję wierny ON i TDI

Oczekuje:
              Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
              Citigo Style ASG
              Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• PietrekP
                Classic
                • 2007
                • 7

Witam serdecznie forumowiczów skodzistów.
                Otrembu,
                czytałem to porównanie w Wysokich Obrotach. Tam pisze że wersja z silnikiem TDI amortyzuje sie po 52 tys. km. Ja swoją octavią mam zamiar przejechać ok. 180 tys. km.
                Użytkujesz samochód z gazem więc znasz wszystkie plusy i minusy instalacji LPG.
                Ja użytkowałem instalację sekwencyjną, ale po roku jazdy na gazie przeraziła mnie nieprzewidywalność jej funkcjonowania.
                Pamiętaj też, że fabia i octavia to dwa różne samochody.

Przytoczę jeszcze wypowiedź właściciela autokomisu, któremu chciałem opchnąłem swoją astrę: "Niech zgadnę, przesiada sie pan na turbodiesla. Wszyscy po gazie tak robią".

Pozdrawiam i życze miłego weekendu! :wink:
                PietrekP

Komentarz

• Otrembu
                  Classic
                  • 2007
                  • 7

Witam ponownie.
                  czytałem to porównanie w Wysokich Obrotach. Tam pisze że wersja z silnikiem TDI amortyzuje sie po 52 tys. km.
                  Tak, ale względem silnika FSI (benzynowego). Instalacja gazowa amortyzuje się po 27K km (po uwzględnieniu zwiększonych kosztów serwisowych) - ale dotyczy to Octavii 2, w której trzeba dopłacić za instalację LPG. W Twinpower za tę instalację nie płacę.
                  Przytoczę jeszcze wypowiedź właściciela autokomisu, któremu chciałem opchnąłem swoją astrę: "Niech zgadnę, przesiada sie pan na turbodiesla. Wszyscy po gazie tak robią".
                  Nie ukrywam, że jeśli nie będę zadowolony z fabrycznej instalacji LPG włożonej do nowego samochodu, to również kiedyś przesiądę się na TDI, chociażby z powodu większego momentu obrotowego silnika. Ale na razie mam nadzieję, że będę miło zaskoczony wersją Twinpower.
                  Miłego weekendu!
                  Twinpower brzmi sexy... prawie jak Twin Ion Engine ;-)

Komentarz

• aras0184
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 156

Ja mam Fabię zagazowaną w ASO. instalacja sprawuje mi się ok, ale bagażnika nie mam wogóle Teraz mam zamówioną Octavię TDi (notabene na którą z niecierpliwością czekam ). Co to tego artukułu to spoko zgadzam się w 100%, no może w 99% NIe wiem czy zostały uwzględnione w nim koszty np. przeglądów, a jak wiadomo mimo, że auto nowe, to jak ma LPG to rok rocznie ok 160 PLN idzie. Natomiast w nowych autach bez LPG pierwszy jest po 3 latach, kolejny po 2 i później corocznie /po ok 100 PLN/. W moim przypadku licząc, że robie ok 20 kkm/rok daje mi, że do LPG powinienem jeszcze do tych ich kalkulacji dodać ok. 600 PLN.
                    Oferta TDi skusiła mnie miedzy innymi tym, że dostałem stosowny rabacik i musiałem dopłacić jedynie 500 PLN do beznynki.

Skodićku
                    Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
                    President Harry II ASC + Midland ML-145

Komentarz

Pracuję...