Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shados
    Drive
    • 2009
    • 41

PAOLO ESCO - wielkie dzięki za tabelę - wreszcie wiedza zebrana w małe kompendium (bo tyle tych postów, że cierpliwości brak do przeczytania wszystkich, a tak to wszystko w jednym poście). Teraz wiem, że skoro pod maską mam przywieszkę LongLife, olej wlany 5W30, a w książce QG1 to spasuje olej Mobil 1 ESP Formula 5W-30. Chyba, że się mylę? (O1 ASV)

[ Dodano: Pią 04 Gru, 09 20:41 ]
    Zamieszczone przez w.marek
    Jade w piątek na wymiane oleju i wyjasnienie sprawy - czy to będzie najodpowiedniejszy olej Mobila do tego silnika
    I jak sprawuje się ten olej?
    www.microworks.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

shados

Olej Mobil 1 ESP Formula 5W-30 zaleca się do stosowania we wszystkich nowoczesnych typach silników samochodowych, zwłaszcza w wysoko sprawnych silnikach Diesla i benzynowych, montowanych w najnowszych modelach samochodów osobowych, terenowych i furgonetkach.

Spelnia następujące normy i specyfikacje:
      ACEA: C2/C3, A3/B3/B4
      C2-04 – oleje o bardzo dobrych właściwościach przeznaczone do silników benzynowych i Diesla samochodów osobowych i lekkich dostawczych wyposażonych w filtry cząstek stałych(DPF) i katalizatory 3 funkcyjne (3 drożne) TWC wymagających olejów lekkobieżnych, o niskiej lepkości wysokotemperaturowej HTHS większej od 2,9 mPa.s. Oleje tej klasyzwiększają trwałość filtrów DPF i katalizatorów TWC i zapewniają zmniejszenie zużycia paliwa.

Uwaga: Oleje tej klasy mogą być używane tylko w niektórych modelach silników!

C3-04 – oleje o bardzo dobrych właściwościach przeznaczone do silników benzynowych i
      Diesla samochodów osobowych i lekkich dostawczych wyposażonych w filtry cząstek stałych
      (DPF) i katalizatory 3 funkcyjne (3 drożne) TWC. Oleje tej klasy zwiększają trwałość filtrów
      DPF i katalizatorów TWC.

Uwaga: Oleje tej klasy mogą być używane tylko w niektórych modelach silników!

...w/w informacje z oficjalnej strony producenta olejów...

ACEA : A5/B5
      oleje o bardzo dobrych właściwościach przeznaczone do silników benzynowych
      i Diesla samochodów osobowych i lekkich dostawczych tzw. energooszczędne
      charakteryzujące się bardzo niską lepkością wysokotemperaturową HTHS od 2,6 do 3,5.
      Zaleca się ich stosowanie tylko w nowoczesnych konstrukcjach silników przystosowanych do
      takich olejów.

API : SL/SM
      API: CF
      Volkswagen (silniki benzynowe /silniki Diesla): 504 00/507 00 ;

Zalecany do stosowania w:
      Volkswagen (silniki benzynowe) 502 00 / 503 00 / 503 01 ;
      Volkswagen (silniki Diesla) 505 00 / 506 00;
      Volkswagen (silniki Diesla z "pompo wtryskiwaczami" 505 01(a) / 506 01(a) ....

olej bardzo dobry...
      dla Twojego 1.9TDI ASV mógł by być spokojnie 5/W40....weź jednak pod uwagę, że oleje o normie 507.00 ...nie zawsze są bezpieczne do silników starszego typu...zawierają specjalne środki czyszczące a te nie zawsze są korzystne dla silnika...

[ Dodano: Pią 04 Gru, 09 22:12 ]
      ...pewnie Ci nie pomogłem...a jedynie troche namieszałem...niestety zerknięcie jedynie w tabelę nie wyjaśni wszystkiego...
      szukaj oleju który:
      ma odpowiedni skład zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym, oraz dostosowywuje olej do wymagań definiowanych przez:
      • normy,
      • specyfikacje jakościowe.
      • konstruktorów silników.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• tryb77
        Classic
        • 2009
        • 6

A co sądzicie o oleju Shell Helix do O1 1.9 TDI z przebiegiem 200 tys? Taki miałem wcześniej zalany i nie wiem czy jest dobry czy zmienić np. na MOBIL?

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

...może się narażę kilku osobom...ale z tego co wiem Mobil używa do produkcji swoich olejów o wiele lepszej niż konkurencja bazy olejowej i tym samym jego oleje spełniają wyższe normy olejowe...z tych dwóch wybrał bym Mobila...
          ...skoro miałeś wcześniej zalany i długo na nim jezdździłeś to lej Shela...jeśli jesteś z niego średni zadowolony to lej Mobila...tylko dobierz odpowiedni olej wg specyfikacji i normy...(norma jest tak samo ważna jak specyfikacja)..tak jak opisałem kilka linijek wyżej...

Komentarz

• DagaS
            Classic
            • 2009
            • 3

Witam,

nie wiem czy moge tutaj zadac pytanie na temat oleju jesli to nie tu to nie krzyczcie ze znow glupie itp pytanie!!!!

Kupilam Octavie 2003 2.0 benzyna ellegance w Holandii.Przebieg 103.000km.I mam pytanie bo od tych dziadow z komisu nie moge sie doprosic jaki olej mi wlali (wlac wlali filtry zmienili)?Jedyne to jest ze nastepny przeglad po 30000km badz po roku!!
            Pytam bo gdybym zmieniala sama w pl a tak napewno bedzie to chcialabym juz wiedziec jaki to bedzie!!

A naczytalam sie na temat olejow ze juz mnie glowa boli?Autko bylo sewisowane mam wydrug co bylo zrobione no ale o rodzaju olei nici!!

Dziekuje za odpowiedz

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3775
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jeżeli taki jest przebieg to olej syntetyczny, najlepiej 5W/40
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• DagaS
                Classic
                • 2009
                • 3

Zamieszczone przez endryu
                jeżeli taki jest przebieg to olej syntetyczny, najlepiej 5W/40

dziekuje za szybka odpowiedz!!
                i jezeli chodzi o 5W40 to bez roznicy jakiej firmy?

Pozdrawiam

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

DagaS
                  VW 503 00 - Oleje do silników benzynowych w samochodach osobowych z
                  przedłużonym okresem między wymianami (WIV: 30 000 km, 2 lata).
                  VW 503 01 - Oleje do doładowanych silników benzynowych w samochodach
                  osobowych z przedłużonym okresem między wymianami (WIV, np. Audi S3, TT).
                  VW 504 00 - Oleje silnikowe z systemem Longlife. Do silników
                  benzynowych i Diesla łącznie z silnikami Diesla wyposażonymi w filtry
                  cząstek stałych bez dodatku paliwa.
                  VW 507 00 - Oleje z systemem Longlife. Do silników benzynowych,
                  silników Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych bez
                  dodatku paliwa.
                  ...proponuje zdecydowanie MOBIL, MOTUL...

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 23:44 ]
                  .... powiedzmy, że jest bez różnicy jakiej firmy...ma spełniać w/w normy , do Twojego autka może być 5W/30 na benzynkę w sam raz ... ew 5W/40 choc to bardziej dla TDI
                  ..jesli masz filtr czastek stałych PDF to bezwarunkowo olej o normie 504.00 lub 507.00

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 23:49 ]
                  a tu jest wątek o olejach do benzynki http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• DagaS
                    Classic
                    • 2009
                    • 3

Witam ponownie,

po otworzeniu maski na silniku mam napisane Long Life oil pisze aby tylko taki olej uzywac!
                    Na kartce przy dzwiach z serwisu pisze LongLife service po 30.000 lub za rok, wymiana plynu hamulcowego za 2lata.

Wiec jaki to olej Long life?

Poza tym nie mam pojecia czy mam filtr czastek stałych

No wkoncu odpisali mi na emaila: mam Long Life III 5W30, co to znaczy?
                    Pozdrawiam

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

DagaS
                      Zamieszczone przez DagaS
                      mam Long Life III 5W30, co to znaczy
                      to znaczy, że idziesz do sklepu :P i prosisz o np Mobila 5W/30 Long Life... wystarczy jak tylko to powiesz...ew kup olej z normą 504.00 lub 507.00 praktycznie większość markowych olejów tej klasy ma okres wydłuzony Long Life

[ Dodano: Wto 08 Gru, 09 12:50 ]
                      mozesz taki kupić...(przeczytaj o nim stronę wcześniej ) http://moto.allegro.pl/item837174343...l_gratisy.html
                      Najwyższej jakości syntetyczny olej silnikowy posiadający wyjątkowe właściwości czyszczące, zapewniający ochronę przed zużyciem oraz doskonałą sprawność pracy. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 został zaprojektowany w celu przedłużenia okresu wymian oleju i zapewnienia wydajnej pracy systemów redukcji emisji spalin zarówno w pojazdach z silnikami Diesla, jak i benzynowymi. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 przewyższa wymogi wielu wiodących producentów w przemyśle samochodowym i ich standardów dotyczących najnowszych wersji silników

lub taki http://moto.allegro.pl/item815272246..._30_w_24h.html

Komentarz

• harry.wesoly
                        Drive
                        • 2009
                        • 51

Witam
                        Parę dni wcześniej sprowadziłem sobie z Niemiec skode octavie combi 1.9 tdi 110 AHF. Jaki olej do silnika w niej lać- półsyntetyk czy syntetyk. Nie wiem co było wcześniej. Jaki olej polecacie do silnika i jaki do skrzyni biegów o ile w ogóle go wymieniać.
                        Przed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

harry.wesoly
                          masz AHF czy ASV ? bo w Twoim profilu widnieje ASV...w sumie to bez różnicy dla oleju...minimum norma ( 505.00 ....lub 505.01, te dwie na 15kkm )506.01 lub 506.00 na wydłużony przebieg LL...ale odradzam te wydłużone przebiegi, proponuję zmieniać olej co 15 tys km...a jaki kupić ? ..jeśli nie wiesz co masz w silniku to kup Olej Mobila 5W/40 i napewno będzie wszystko super ....pozostałe Castrol lub Shell ,Motul oczywiście też możesz lać...(nie masz pompowtrsykiwaczy więc masz większy wybór olejów :wink: ) z najnowszymi olejami o normach 507.00 i 504.00 bym zbyt nie ryzykował...do tego silnika...
                          jesli chodzi o to czy syntetyk czy półsyntetyk to kup syntetyk...chyba ze masz z 300 tys....bo nie napisałeś jaki masz przebieg
                          a wogóle to polecam poczytać kilka stron tego wątku do tyłu i bedziesz wiedział co i jak

Komentarz

• harry.wesoly
                            Drive
                            • 2009
                            • 51

octavia combi 1999r, buda na 2000 po liftingu, 1.9 TDI 110 Km, przebieg prawie 194 tys (myślę, że niekręcony bo autko zadbane) co do silnika to już sam nie wiem, w brifie pisze że AHF a na silniku nie sprawdzałem jeszcze. Olej już wymieniłem, nie w żadnym ASO tylko u fościa co się zajmuje u mnie w mieście tylko wymianami oleju i całe miasto wali do niego. Wlał mi półsyntetyk castrol magnatec 10w40. Co myślicie, dobrze zrobił. Zalecana wymiana wg niego za 10 tys?
                            Przed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zalecana wymiana ok...10 tys może być....ale szkoda, że nie zalałeś jednak syntetkiem...ja bym lał pełen syntetyk...teoria , że w starych autach leje się półsyntetyk lub minerał dawno nie jest prawdziwa, przebiegi po 200 tys km chłopaki mają na forum i leją pełen syntety i wszystko jest ok....
                              olej wlał OK nie ma co wybrzydzać na firmę, a Ty sie nie martw napewno będzie ok...ja bym zlał ten olej po 10 tys km.... i jeśli nie będzie wycieków ani nie będzie Tobie brał , zalał syntetykiem...nie musi być super kosmicznej firmy...ale silnik pewnie będzie milej klekotał... nie martw się na zapas i ciesz się jazdą

Komentarz

• looker
                                RS
                                • 2008
                                • 1886
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zaraz bo już zgłupiałem. Jeśli chcę wlać do swojej ASV olej Mobila , pełny syntetyk, olej zawsze wymieniam najpóźniej po przejechaniu 15kkm lub raz w roku (zależy co nastąpi wcześniej) to czy dopuszczalne jest wlanie oleju Long Life mimo, że wymienię go i tak wg w/w schematu ? I drugie pytanie: czy norma dla PD jest dopuszczalna "w dół" dla VP ?
                                Niedługo będę akurat wymieniał i chce wrócić do Mobila po Motulu więc to dla mnie istotne informacje.
                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez looker
                                  czy dopuszczalne jest wlanie oleju Long Life mimo, że wymienię go i tak wg w/w schematu
                                  jasne, że tak (np olej znormą 506.01)...jedynie uważaj z normą LL 507.00 i 504.00 a szcególnie ze SPECYFIKACJĄ tych olejów !!! to są normy i specyfikacje do najnowszych silników z DPF i ja zbytnio bym nie był za tym, żeby lać ten olej do starszych konstrukcji z większym przebiegiem....to jest olej, który może spowodować "wypłukanie" silnika, ponieważ posiada on mocne wartości czyszczące...
                                  ..i bardzo dobrze, że wymienasz co 15kkm ---TAK TRZYMAJ! bez wzgledu na to czy masz LL...(tak na marginesie Motul jest dosyć higroskopijny i po ok 12tys km zaczyna zmieniać swoje wartości i przydaje sie jego zmienić...

Zamieszczone przez looker
                                  czy norma dla PD jest dopuszczalna "w dół" dla VP
                                  tak ale tylko w przypadku gdy lejemy olej z norma PD do VP nie na odwrót !
                                  PD ma mieć bezwarunkowo norme 505.01 lub 506.01 ew 507.00 lub 504.00 (ze wskazaniem na te dwie pierwsze)
                                  looker wybieraj MOBIL lub MOTUL dwie wersje są dobre ...i nie tylke te oleje są na rynku...:!: jak poczytasz kilka stron do tyłu sam dokonasz wyboru :P kieruj się normą, SPECYFIKACJĄ (o której większość zapomina !!!) i zdrowym rozsądkiem...i zadowolenia z jazdy!

Komentarz

• wojtass
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 473

WITAM
                                    Mam takie pytanko Otóż niedaleko mojej pracy wymieniają olej w sposób który jeszcze nie spotkałem. Otóż nie odkrecają śruby od miski olejowej, tylko wkłądają cienkie węzę ( tam gdzie bagnet) i wysysają stary olej pod cisnieniem. Pytałem sie czy ta metoda jest skuteczna, oczywiscie powiedzieli ze jak najbardziej. A co mieliby powiedzieć? :szeroki_usmiech
                                    Jednak wolę zapytać sie Was klubowicze. Chodzi mi o warsztat na ul Kolejowej COBRA w Warszawie. Może ktoś z Was korzystał z ich usług? Wygląd faktycznie, nie zaciekawy, ale podjezdza do nich masa yaksowkarzy tak więc......no jestem ciekaw Waszych opini na temat tej metody wymiany oleju i warsztatu

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wojtass....przeważnie odsysanie stosują ASO (ale nie jest to reguła), miałem wiele aut i ...zawsze odkręcana była śruba z miski olejowej...nigdy olej nie był odsysany...ja niestety wolę stare sprawdzone metody...skoro bodsysają to są na 100% pewni , że wyssali całość? ...nawet po odkręceniu śruby w misce olejowej trzeba odczekać troszkę ,żeby cały olej ściekł (choć i tak odrobina jego gdzieś zawsze zostanie) ...a z tego co się też orientuję śruba w misce olejowej bywa namagnesowana , żeby wyłapywała pływające w oleju resztki ewentualnych mikro opiłków powstałych w skutek tarcia...wiec warto też ją oczyścić...ja zdecydowanie jestem za tradycyjną metodą zmiany oleju...może Koledzy wypowiedzą się na ten temat jeśli mają jakieś inne konkretne informacje.

Komentarz

• wojtass
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 473

dzieki za odp wlasnie jestem ciekaw tez innych kolegow na w/w temat

Komentarz

• wojciech_
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 164

Witam,
                                          ostatnio "obilo mi sie o uszy", ze olej Mobil 1 5w50 nie jest juz przez VW uznawanym olejem dla normy 505.00. Czy ktos z Was spotkal sie z tym stwierdzeniem? Uzywam tego oleju. Auto ma 190tys i niestety zaczyna troche go konsumowac tzn okolo 0.8L na 10tys km. Czy to duzo? Powinienem pomyslec nad zmiana oleju na gestszy? Jesli tak, to jaki polecacie?

Z gory dzieki za odpowiedzi
                                          Pozdrawiam
                                          W

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

wojciech_, 0.8l/100km to praktycznie nic :szeroki_usmiech
                                            O utracie aprobaty VW nie słyszałem jeszcze :shock:

Komentarz

• wojciech_
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 164

looker, podobno PD pija wiecej, ale ALH chyba nie powinno az tyle? Bo od wymany do wymiany co 15tys bedzie ponad litr. Zaczynam sie zastanawiac nad szczelnoscia turbo...
                                              Przed ostatnia wymiana nie bral tyle oleju

Komentarz

• wojtass
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 473

wojciech
                                                przy takim przebiego 1l oleju to norma nie przejmuj się. Zostan przy syntetku U mnie tez bierze ok 1l na 15tys i mam ASV

Komentarz

• looker
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1886
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

wojciech_, u mnie na Motulu ok. 1l dolewam przez 15kkm. Raczej norma.

Komentarz

• wojciech_
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 164

ok dzieki Panowie za odpowiedzi. Zostane w takim razie przy poczciwym mobilu 5w50

Komentarz

Pracuję...