Dokładnie o ten. Na pewno jest to full syntetyc. Myślę, że będzie lepszy od Motula, ale niech się jeszcze wypowie ktoś kto go zalewał do 1.6. Jeśli wymiana oleju jest robiona średnio raz na rok to w sumie te 50zł różnicy wielkiej nie robi, ale jak częściej to można się zastanowić nad czymś tańszym.
Zamieszczone przez so
Czy płukanka musi być z tej samej firmy, co nowy olej?
Tak się zastanawiam, auto jest sprowadzone z zachodu, było zapewne serwisowane więc pewnie olej wymieniany był co ok. 30 tys na standardowy Shell czy Castrol 5W30 (tutaj uważane za przeciętne a nawet słabe oleje) dostępny w ASO , czy to nie szkoda czasu i pieniędzy na zabawę z tymi olejami? Jaki jest cel? Milion km? 80% z nas i tak sprzeda auto zanim zrobi 300 000 km. Zdaje mi się, że czy to Castrol za 120 PLN za duża bańkę czy tzw. lepsze oleje jak Motul, Millers, LM itd często za dwa razy tyle, to tak naprawdę silnikowi nie robi to większej różnicy. Większość odczuć po zmianie oleju to chyba tylko autosugestia. No może faktycznie jest tak, ze na jednym oleju silnik pracuje nieco ciszej a na drugim delikatnie głośniej ale na kondycje silnika nie ma to większego wpływu.
Acha, to pewnie było auto firmowe skoro natłukł tyle km więc zapewne oleju po pierwszych kilku tysiącach też nie wymienił :-)
Panowie, tak sobie myślę. W dziale Humor jeden z kolegów wrzucił link do aukcji z Passatem, który w niecałe 2 lata przejechał 550 000 km - http://otomoto.pl/volkswa...-C25380920.html
Tak się zastanawiam, auto jest sprowadzone z zachodu, było zapewne serwisowane więc pewnie olej wymieniany był co ok. 30 tys na standardowy Shell czy Castrol 5W30 (tutaj uważane za przeciętne a nawet słabe oleje) dostępny w ASO , czy to nie szkoda czasu i pieniędzy na zabawę z tymi olejami? Jaki jest cel? Milion km? 80% z nas i tak sprzeda auto zanim zrobi 300 000 km. Zdaje mi się, że czy to Castrol za 120 PLN za duża bańkę czy tzw. lepsze oleje jak Motul, Millers, LM itd często za dwa razy tyle, to tak naprawdę silnikowi nie robi to większej różnicy. Większość odczuć po zmianie oleju to chyba tylko autosugestia. No może faktycznie jest tak, ze na jednym oleju silnik pracuje nieco ciszej a na drugim delikatnie głośniej ale na kondycje silnika nie ma to większego wpływu.
Acha, to pewnie było auto firmowe skoro natłukł tyle km więc zapewne oleju po pierwszych kilku tysiącach też nie wymienił :-)
auto Polskie z polskiej firmy w ktorej pracuje jeden z forumowiczów i w jednym dziale pisał coś tam o nim
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
olej do: silnik 1,6 BSE; QG2; 75% miasto, 25%trasa; bez LPG
Zamieszczone przez Pidziek
A czemu nie 5W30 do BSE ?
Niestety nie umiem odpowiedzieć. Gdzieś kołacze mi się w głowie, że któryś z doświadczonych kolegów uzasadniał taki wybór, niestety nie mogę tego odnaleść.
Przeglądając internet znalazłem takie oleje.
Na marginesie dodam, że na stronach z olejami mogłyby być wyszukiwarki według norm np. VW 502 00.
Sądząc po cenie (+ ok. 50 zł do Motula 8100 X-clean C3 i Motula 8100 X-cess 5W-40) jest "wyższa półka".
Te Motul'e to pewnie podpowiedz z opcji dobierania oleju ?
ja mam w 1.6 16V u żonki zalany Motul 8100 X-Lite 0W-30 i jest super, dodatkowo ma aprobaty: VW 502.00, VW 505.00, VW 503.01
Żonka jeździ na bardzo krótkich odcinkach i olej sprawuje się świetnie, jak najbardziej polecam
Koledzy chciałbym kupić olej MOTUL do mojego szkodnika. Czy macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę...? bo słyszałem że jest duzo podróby na rynku.I jaki rodzaj tego oleju polecacie do silnika 1,6 BSE Z LPG...???
Zdaje mi się, że czy to Castrol za 120 PLN za duża bańkę czy tzw. lepsze oleje jak Motul, Millers, LM itd często za dwa razy tyle, to tak naprawdę silnikowi nie robi to większej różnicy.
granacik, moim zdaniem, tak tylko Ci się zdaję, a silnikowi nie jest wszystko jedno, bo prawie robi wielką różnicę :wink:
leonn, Myślisz, że wspomniany Passat jeździł na Motulu, LM czy innym oleju premium? Raczej małe prawdopodobieństwo. A przejechał 545 000 w mniej niż 2 lata. :roll:
Koledzy chciałbym kupić olej MOTUL do mojego szkodnika. Czy macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę...? bo słyszałem że jest duzo podróby na rynku.I jaki rodzaj tego oleju polecacie do silnika 1,6 BSE Z LPG...???
Sprawdz w dziale ogloszen komercyjnych - sa sprawdzeni sprzedawcy. Lej Motul X-cess - wymiana co 10 tys
X-Lite jest bardzo stabilny temp. więc może się świetnie sprawdzić w BSE, gdzie temp. szaleją. Do tego bardzo wysoki TBN i świetna pompowalność na zimno.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
X-Lite jest bardzo stabilny temp. więc może się świetnie sprawdzić w BSE, gdzie temp. szaleją. Do tego bardzo wysoki TBN i świetna pompowalność na zimno.
ma tez jedną wadę/zaletę, dosyć ciężko go zagotować, w lato to dobrze ale zimą przy -30 jak jechałem autkiem to było trochę chłodno, mimo, że to benzyna, co nie zmienia faktu iż jest to bardzo dobra oliwa
leonn, Myślisz, że wspomniany Passat jeździł na Motulu, LM czy innym oleju premium? Raczej małe prawdopodobieństwo. A przejechał 545 000 w mniej niż 2 lata.
granacik , No nie jest wcale wykluczone, że jeżdził na dobrych olejach, lepszych niż te w PL. Ale załóżmy że twoje przypuszczenia są trafne, to powsaje pytanie jak długo jeszcze ten silnik pociągnie? Jakie jest ciśnienie oleju i ciśnienie sprężania w tym silniku, kiedy zacznie wychodzić zmęczenie materiału? Zak14 dał kiedyś linka do analizy castrola LL po 27000km, zawartość metali i aluminium miał 10razy większe, niż ja miałem na LM po 8800km. Twierdzisz że silnik na LM zmienianym co 15tyś, będzie w taki samym stanie przy 500tyś, jak ten na castrolu wymienianym co 30tyś?
leonn, Myślę, że silnik po przebiegu np. 300 tys km na Castrolu wymienianym co 30 tys. km będzie w tym stanie ja silnik na Motulu, LM czy innym oleju z wyższej półki wymienianym też co 30 tys. km.
Chodzi mi o to, że większość z nas i tak sprzeda auto zanim osiągnie 300 tys czy nawet 400 tys. km a do przejechania takiego dystansu wystarczy stosować np. popularny Castrol.
Zdaje mi się, że przewagę jednego oleju nad drugim można dostrzec tylko na papierze. Oczywiście mówię tu o olejach spełniających te same specyfikacje, o tej samej lepkości itd.
Zdaje mi się, że przewagę jednego oleju nad drugim można dostrzec tylko na papierze. Oczywiście mówię tu o olejach spełniających te same specyfikacje, o tej samej lepkości itd.
w benzynie też da się wyczuć różnice, chodź nie są tak spektakularne jak w TDI
Skad klimatronik ma znac temp skoro nie ma czujnika ani w misce ani w chlodniczce. Dla mnie to malo wiarygodne ale wleje chyba na probe X-lita na zime to poobserwuje i zrobie badanie :-)
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
granacik, wiem o co Ci chodzi, czy warto przepłacać, skoro gołym okiem nie widać różnicy.
Zamieszczone przez granacik
Myślę, że silnik po przebiegu np. 300 tys km na Castrolu wymienianym co 30 tys. km będzie w tym stanie ja silnik na Motulu, LM czy innym oleju z wyższej półki wymienianym też co 30 tys. km.
A moim zdaniem silnik na tych lepszych olejach, po przebiegu 300tyś przy zmianie oleju co 30tyś będzie w lepszej kondycji, niż ten silnik z przebiegiem 300tyś, na słabym oleju wymienianym co 30tyś. Bo z tych lepszy oleji po 30 tyś, jeszcze może coś zostanie co nazywa się olejem, a z tych gorszych po 30 tyś to już nie zostanie nic, to i zużycie takiej jednostki musi być większe.
Chodzi mi o to, że większość z nas i tak sprzeda auto zanim osiągnie 300 tys czy nawet 400 tys. km a do przejechania takiego dystansu wystarczy stosować np. popularny Castrol.
Tak tylko, że jeden silnik będzie już w tedy w stanie agonalnym, a drugi jeszcze te +100tyś zrobi. I tu jest ta różnica.
No właśnie, że na papierze to one mają bardzo podobne parametry. i jedne te parametry utrzymają do 15tyś.km a inne niestety nie. Nie mogę teraz znaleść togo postu zaka z analizą castrola po 27tyś, z którego nie zostało nic po takim przebiegu. Więc jest różnica.
Jak dla mnie to niech każdy robi jak uważa i kupuje oleje jakie mu się podoba. Ja postanowiłem kupować te droższe/lepsze oleje i już.
Komentarz