To co, będzie w końcu dostępny X-Max 0W-30?
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisTo co, będzie w końcu dostępny X-Max 0W-30?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpisMa ktoś doświadczenia z zalania Motula z nowej fabryki we Włoszech bo z kilku źródeł dotarły do mnie informacje, że jakość nie ta (zresztą Motul dla mnie przestał być topowym olejem dawno temu jak zaczęli kombinować ze składem/bazami) ?
Komentarz
-
-
Chłopaki, potrzebuje porady.
Za waszymi sugestiami 11 miesięcy temu zmieniłem olej na Mobil 1 New Life 0W40 do mojego 1.6 BSE i tak jeżdżę do tej pory, ale...
Zauważyłem, że kiedy silnik jest zimny, szczególnie zauważalne jest to w zimie, gdy olej jest zimny i silnik nierozgrzany - podczas przyspieszania słychać, że silnik głośno pracuje i nie wiem jak to nazwać "terkota?". Z każdą chwilą gdy auto łapie wyższą temperaturę to proces ten ustaje, aż w pewnym momencie jest kompletna cisza i silnik pracuje jak w lecie przy wysokich temperaturach.
Na poprzednim Castrolu 5W40, który był przejściowo po płukance mam wrażenie, że nie zaobserwowałem takich objawów.
Próbować zmieniać olej na inny niż M1 NL 0W40?
Co byście w razie czegoś polecili do LPG zamiast Mobilka bo wymiana mi się zbliża wielkimi krokami i nie mam za wiele czasu na rozważania?
Komentarz
-
-
Bo 0w40 jest mniej lepki w zimnych temperaturach niz 5w40 stad tez mniej wycisza silnik. Tak najprosciej to wytlumaczyc.OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naver Zobacz wpisCo byście w razie czegoś polecili do LPG zamiast Mobilka bo wymiana mi się zbliża wielkimi krokami i nie mam za wiele czasu na rozważania?
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpisBo 0w40 jest mniej lepki w zimnych temperaturach niz 5w40
czy Ravenol VSI 5W40
uwaga na CCS/MRV
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO Z jednej strony masz rację, olej wymieniłem w kwietniu, bo wtedy też kupiłem samochód i tak się trzymam wymiany corocznej.. Dlatego wypada praktycznie po zimie, ale.. przebieg jaki na nim zrobiłem to lekko ponad 7500 km. Tak więc nie dużo.
Tak samo stosowana była płukanka zaraz po zakupie auta, rok Castrola i teraz drugi rok mojego użytkowania auta i w silniku siedzi M1 NL. Owszem teraz idą cieplejsze dni i pewnie nie będę tego problemu zauważał, ale po prostu zastanawiam się jak wybrnąć z sytuacji czy szukać zmian, czy lać dalej M1, bo to, że głośniej chwilę po odpaleniu pracuje silnik nie ma jakichś negatywnych stron.
Neste, które podałeś finansowo wychodzi praktycznie tak samo jak New Life. Z waszego doświadczenia lepszy wg specyfikacji będzie Neste czy Mobil? Nie szukam tu oszczędności. Raz na rok mogę wydać i więcej na oliwę jeśli ma ulżyć mojemu BSE.
Od siebie mogę dodać, że na Castrolu w lecie, przy krótkich odcinkach pojawiało się masło pod korkiem, na Mobilu w lecie go nie było, albo zdecydowanie mniej. Zima, to wiadomo, żaden olej chyba nie pomoże jak się silnik nie ma jak dogrzać dłuższy czas.
Edit:
Neste 5W50 nie ma normy 502.00?Ostatnio edytowany przez naver; 37615.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nurek Zobacz wpisMam możliwość zalania silnik olejem Eneos Premium Hyper 5W40. Silnik to 1,6 MPi BSE +LPG. Ostatnio był Shell 5w40, praktycznie nie ubywało oleju, silnik pracował miło. Jakie parametry posiada Eneos? Czy zbliżony jest do Shell?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naver Zobacz wpisChłopaki, potrzebuje porady.
Za waszymi sugestiami 11 miesięcy temu zmieniłem olej na Mobil 1 New Life 0W40 do mojego 1.6 BSE i tak jeżdżę do tej pory, ale...
Zauważyłem, że kiedy silnik jest zimny, szczególnie zauważalne jest to w zimie, gdy olej jest zimny i silnik nierozgrzany - podczas przyspieszania słychać, że silnik głośno pracuje i nie wiem jak to nazwać "terkota?". Z każdą chwilą gdy auto łapie wyższą temperaturę to proces ten ustaje, aż w pewnym momencie jest kompletna cisza i silnik pracuje jak w lecie przy wysokich temperaturach.
Na poprzednim Castrolu 5W40, który był przejściowo po płukance mam wrażenie, że nie zaobserwowałem takich objawów.
Próbować zmieniać olej na inny niż M1 NL 0W40?
Co byście w razie czegoś polecili do LPG zamiast Mobilka bo wymiana mi się zbliża wielkimi krokami i nie mam za wiele czasu na rozważania?
Komentarz
-
-
Pytanie do użytkowników CAXA: co polecacie, macie sprawdzone, przetestowane, itd.? Ja obecnie mam zalany Neste City Pro 0W40, i że tak powiem nie jestem zadowolony. Silnik hałasuje przy rozruchu jak i przy wchodzeniu na obroty że hej, w zasadzie od samej wymiany - rozrząd wg ASO VW mam już ten po poprawkach, wolny od wad. (Nie jest to walenie łańcucha tylko taki warkot ciut ala diesel). Wiadomo, że jak się rozgrzeje albo podczas jazdy ze stałą prędkością jest już w miarę ok z hałasem, ale zdecydowane dodanie gazu powoduje, że nadmiernie słychać IMO ten silnik w kabinie, gdzie Golf 6 jest lepiej wyciszony niż OII. Kolejna wymiana wypadnie mi w maju. Jakieś inne propozycje odnośnie marki/lepkości? Chyba, że TTTM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisJeżeli klepanie jest przy końcu interwału olej do zmiany, jeżeli od początku zmienić markę oleju/lepkość.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naver Zobacz wpis
Na oleju jest zrobione niecałe 8 tyś km, klepanie usłyszałem dopiero przy niższych temperaturach, więc ciężko powiedzieć czy od początku się to dzieje, bo olej wymieniałem w kwietniu. Może trzeba będzie zrobić jeszcze jedną zmianę przed zimą, tak, żeby olej co roku później wymieniać na świeży przed okresem zimowym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekjmopl Zobacz wpisPytanie do użytkowników CAXA: co polecacie, macie sprawdzone, przetestowane, itd.? Ja obecnie mam zalany Neste City Pro 0W40
Zamieszczone przez tomekjmopl Zobacz wpisNie jest to walenie łańcucha tylko taki warkot ciut ala diesel)
Bo on pracuje najgłośniejO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisZalewasz Ravenola?Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
tymczasem poszedł Neste City Standard 5W40 bo bańka stała od dawna i obrastała kurzem ... ale na kolejną zmianę myślę o Ravenolu 5W40 bo to będzie pewnie przed zimą o on parametry "zimowe" ma całkiem całkiem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naver Zobacz wpiscytrynowiec a shell helix ultra 0W40?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nurek Zobacz wpisMam możliwość zalania silnik olejem Eneos Premium Hyper 5W40.
Czy zbliżony jest do Shell?
Komentarz
-
Komentarz