stawiam na castrola slxa
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
moja drobna rada:
wymien olej i od tej pory bedziesz wiedziala JAKI masz w silniku (mozesz to zrobic nawet poza ASO (tfu!) ), na nastepna wymiane (jesli jezdzisz do ASO (tfu!)) zawiez wlasny i patrz na rece czy dokladnie ten wlewaja.
jesli nie masz zapisane w ksiazce serwisowej jaki olej mas zalany to nie sadze zeby nawet ASO (tfu!) bylo w stanie powiedziec Ci co masz (spodziewaj sie odpowiedzi taki albo taki albo taki)
im czesciej wymieniasz olej tym lepiej. tak jak ze smazeniem frytek. tez na starym oleju saniesmaczne i szkodzakazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Mam pytanie: jaka jest różnica między olejami Castrola: Edge 5W30 a SLX Profesional Longlife III 5W30. Oba spełniają normę VW 504.00, ale tylko ten drugi ma w nazwie "Longlife". Zapytałem wczoraj w ASO Skody o rekomendowany olej do silnika 1.8TSI i powiedzieli, że ze względu na wydłużone okresy międzyobslgowe zalecany jest WYŁĄCZNIE SLX Professional Longlife III i innego nie zalecają. Mało tego, zapytałem o Mobila i powiedzieli, że Mobil nie ma w swojej ofercie oleju odpowiedniego do silników TSI z wydłużonymi okresami międzyobsługowymi. Przyznam, że już się pogubiłem, dlaczego nie może być Castrol Edge 5W30, albo Mobil ESP Formula 5W30, skoro też spełniają normę VW 504.00. Czy kluczowa jest zgodność z normą VW 504.00, czy też DODATKOWO musi być oznaczenie "Longlife"?
Komentarz
-
-
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 posiada dopuszczenia wielu producentów...między innymi BMW Long Life 4 !
Cytat ze strony Mobila:
"Wyjątkowa stabilność termiczna i oksydacyjna Redukcja starzenia się oleju, co umożliwia wydłużenie okresów wymiany oleju"
[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 19:37 ]
Zamieszczone przez voytekjaka jest różnica między olejami Castrola: Edge 5W30 a SLX Profesional Longlife III 5W30
"jeden i drugi olej posiada wydłużony okres między przeglądami ...nie widzę praktycznie żadnych różnic w opisie w/w olejów na strone Castrola (chyba że istnieją takie różnice w jakich kolwiek mierzonych parametrach oleju...ale Castrol tego nie wykazuje) oba mają takie same specyfikacje i normy jedynie przy SLX jest wzmianka, że opracowany jest przy współpracy z Grupą VW jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS (ale przy Edge jest opis.."Olej ten wprowadza nowe standardy czystości silnika, gwarantując obniżenie szkodliwych emisji spalin i większą ochronę środowiska. Zastosowana technologia wydłuża trwałość układów katalitycznych zmniejszających emisję składników toksycznych spalin." czyli jak by nie było dokładnie to samo.... ...nasuwa mi się wniosek, że SLX LL III 5w30 to Edge 5w30 zrobiony dla ASO
- nie ma to jak dobry chwyt marketingowy"....PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Re: Jaki olej.
Zamieszczone przez ZuzusCzesc.
Pytanie zapewne wiekszosci z Was wyda sie banalne.. Ale, kto pyta nie bladzi
Zapalila mi sie kontrolka poziomu oleju, czyli najwyzsza pora go uzupelnic. Nigdy nie kupowalam, nie dolewalam, nie zmianialam zadnego oleju i nie mam o tym bladego pojecia. :zlosnik: Jedyne co obilo mi sie kiedys o uszy to to, ze nie mozna mieszac oleji (prawda to?).
W kazdym razie jaki jest fabryczny olej w OII FL? Powinnam dolac taki sam olej jaki juz mam? Jaki olej bedzie dobry do mojego auta?
Licze na Wasza pomoc
Dzieki!
A do rzeczy - jak masz auto QG1 (przeglądy co 30 tys / 2 lata) - mogę odsprzedać po bardzo promocyjnej cenie litr Shell Helix 5w30 super VX .
Kupiłem do swojego 1.4 TSI - ale ten coś pić nie chce. Niedługo wymiana - przechodzę na QG2 - i raczej nie będę inwestował w oleje LL z normą 507. Litr Shella kupiłem przed wyjazdem na wakacje - ale jak mówię moja coś pić nie chce. Przeleżał w bagażniku nietknięty, a już się raczej nie przyda.
Jakby co pisz na priv.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOMobil 1 ESP Formula 5W-30 posiada dopuszczenia wielu producentów...między innymi BMW Long Life 4 !
Cytat ze strony Mobila:
"Wyjątkowa stabilność termiczna i oksydacyjna Redukcja starzenia się oleju, co umożliwia wydłużenie okresów wymiany oleju"
[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 19:37 ]
Zamieszczone przez voytekjaka jest różnica między olejami Castrola: Edge 5W30 a SLX Profesional Longlife III 5W30
A propos, czy da się przeszukiwać konkretne tematy, bo wyszukiwarka kieruje na pierwszą stronę tematu i trzeba się przez całość przegryzać (a ten temat o olejach do TDI kilkadziesiąt stronek ma...).
Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Komentarz
-
-
Witam. Kupiłem niedawno Octavię, która była sprowadzona i nigdzie nie mogę się doczytać, jaki olej był dotychczas, a chciałbym zrobić wymianę. Czy mógłby ktoś powiedzieć jak rozpoznać olej, lub ewentualnie jaki zalać, żeby było dobrze ? Silnik 2.0 8V, 190 000 km przejechane. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez domelWitam. Kupiłem niedawno Octavię, która była sprowadzona i nigdzie nie mogę się doczytać, jaki olej był dotychczas, a chciałbym zrobić wymianę. Czy mógłby ktoś powiedzieć jak rozpoznać olej, lub ewentualnie jaki zalać, żeby było dobrze ? Silnik 2.0 8V, 190 000 km przejechane. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
zalałbym olej zgodny z normą po prostu.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Witam Kolegów mam następujące pytanie: w 01.2010 kupiłem Octavie 1,6 MPI z 2009r. Tak się złożyło że znam poprzedniego właściciela i wiem, że przebieg tego auta w momencie zakupu przeze mnie był oryginalny a mianowicie równe 2000 km (on go kupił w 04.2009)!! Teraz mam zrobione 4300 km, auto ma równy rok i w/g wskazania komputera do przeglądu mam 320 dni lub 13700 km. Odpowiedzcie mi czy mam czekać na czas przeglądu w/g wskazań lub zrobić go w/g siebie (czyli po roku)?? Widziałem na filtrze oleju napis "LANGZEITFILTER" czyli w/g mnie jakiś długoczasowy a olej jest LongLife!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Dziś w zamrażarce zrobiłem test krzepnięcia w niskiej temperaturze - po całej nocy wyraźnie zgęstniał...
5W/40 powinien byś tabilny w zakresie temperatur 5W w temp. -30st.C do SAE 40
w temp. do +35st.C.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez Agamek12Dziś w zamrażarce zrobiłem test krzepnięcia w niskiej temperaturze - po całej nocy wyraźnie zgęstniał...
5W/40 powinien byś tabilny w zakresie temperatur 5W w temp. -30st.C do SAE 40
w temp. do +35st.C.
Komentarz
-
-
Witam
Kupiłem miesiąc temu O1 z 2005roku, silniczek 1.6BFQ, przebieg 63000km. Serwis wg komputera QG1. Na pasie przednim mam naklejkę z wymianą oleju na 69000km.
Ile oleju potrzebuje i jaki polecacie do tego silniczka.
Samochód został zakupiony w Niemczech i nie wiem jaki jst wlany olej.
Z gory serdecznie dziękuje za pomoc.
W garażu mam jeszcze Fabię. Do której leję olej Mobil10w40. Czy taki sam mógłbym lać do Octavii??Moja Skodzinka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34434
Komentarz
-
-
Mam QG1. Średnio robię rocznie 10kkm. Co sądzicie aby zalać Castrol Magnatec 10W/40 i zmiany robić co 15kkm lub 2 lata.Moja Skodzinka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34434
Komentarz
-
Komentarz