Zamieszczone przez 1st2
Nie mniej jednak artykuł przemyca kilka moim zdaniem podstawowych wiadomości dotyczących rodzajów oraz parametrów olei o których trzeba wiedzieć. Ja do swojej skody lałem do tej pory castrol edge 5w40, ale po lekturze zamierzam zmienić na właśnie odpowiednik mobila albo motula.
a poza tym kierować się normami oleju, o ile przy silniku diesla a szczególnie PD trzeba dobierać konkretne oleje o tyle przy silnikach benzynowych istnieje szerokie pole do popisu, no oczywiście przy normie 504.00 i 507.00 trzeba stosować oleje LL nisko popiołowe w silnikach najnowszej konstrukcji...i naprawdę nie ma co psioczyć na Castrola czy też inne oleje...jeszcze kilka lat temu lalibyśmy takiego Castrola do silnika z uśmiechem na twarzy...a przecież część konstrukcji silnikowych na których bazuje skoda pochodzi z przed tych właśnie ładnych kilku lat...i co jeżdżą?...jeżdżą i te w dodatku bardzo dobrze :szeroki_usmiech więc nie narzekajmy...a to że motoryzacja idzie do przodu ammy dowód w najnowszych silnikach benzynowych które po dołączeniu turbiny pieknie wymiatają...na ale coś za coś...TU tz do nich trzeba lać napradę dobre oleje o wysokich normach i przedewszystkim o specyfikacji odpowiadającej silnikowi...już sama konstrukcja silnika jest na tyle zaawansowana, że wlanie nie odpowiedniego oleju może być dla nas przykre...no i oczywiście turbinka...skończyły się czasy szybkiej jazdy na zimnym silniku ...i momentalnego parkowania z wyłączeniem silnika...no niestety...parking...2-3minutki na ostudzenie turbinki i dopiero wyłączenie silniczka...no i ruszanie takim zimnym silniczkiem z wciśnięciem nogi w podłogę nie wróży najlepiej włąścicielowi...i włąsnie w tym momencie kłaniają się oleje o zaawansowanej technologi które spełnią wszystkie warunki zaarówno momentalnego smarowania jak i dobrego chłodzenia ...
...no właśnie...powiem tak gdybym miał wybierać miedzy Castrolem rozlewanym w Polsce a Midlandem to wybrał bym właśnie Midlanda...na forach mazdy, BMW, Volvo widać, że chłopaki leją ten olej i mają o nim dobre zdanie, twierdzą min.... że zdecydowanie ciszej pracują na nim np popychacze. wybór nalezy do Ciebie...ja bym lał

Komentarz