Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez marlej108
    jaki kupic filtr oleju
    Knechta (Mahle) , Manna.

Ja długo się zastanawiałem czy zrobić płukankę silnika ( nic nie wskazywało że jest źle ponieważ pod korkiem wlewu oleju było idealnie czysto a bagnet w złotym kolorze oleju no wkońcu +- 5 tys było od nowosci dopiero zrobionych !!! ) dlatego wlałem 1/2 opakowania płukanki ( Millers'a , LM, Motula - polecam) silnik popracował 15 minut ....i to co zobaczyłem przy zlaniu starego oleju utwierdziło mnie w przekonaniu że zrobiłem słusznie pozbywając się tego fabrycznego syfuuuuu :x

No i wracając do tematu ACEA A5B5 vs A3B3 tudzież aprobaty VW 502.00 zrobiłem małe porównanie ACEA( pod uwagę brane ACEA z 2004r) i specyfikacji VW.
    Jak widać ...A5B5 w połączeniu ze specyfikacją VW 502.00 wypada lepiej i chroni silnik w szerszym zakresie niż A3/B4 ...

Jeśli ktoś chce sie pobawić to zapraszam k http://sas-origin.onstreammedia.com/.../PC/index.html
    Załączone pliki
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      Jeśli ktoś chce sie pobawić to zapraszam k http://sas-origin.onstreammedia.com/.../PC/index.html
      piękna rzecz :szeroki_usmiech
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• b8tz
        Rider
        • 2011
        • 368

Nie rozumiem nad czym się tak rozczulacie..... Olej to olej - jeśli spełnia aprobatę producenta pojazdu - można wlewać.

Ja zalewam właśnie BP - jeżdżę na tej marce wszystkimi moimi samochodami. Od starych diesli 1.9 VW przez autka na common railu, przez ciągniki rolnicze na ciężarówkach kończąc.

Octavka w benzynie dostała

Komentarz

• Seed
          Elegance
          • 2010
          • 875
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez b8tz
          Nie rozumiem nad czym się tak rozczulacie..... Olej to olej - jeśli spełnia aprobatę producenta pojazdu - można wlewać.

Ja zalewam właśnie BP - jeżdżę na tej marce wszystkimi moimi samochodami. Od starych diesli 1.9 VW przez autka na common railu, przez ciągniki rolnicze na ciężarówkach kończąc.

Octavka w benzynie dostała
          Obrazek
          podejr\zewam, ze to samo co castrol...
          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• b8tz
            Rider
            • 2011
            • 368

Seed, tzn twierdzisz ze tak samo podrabiany?

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez b8tz
              Ja zalewam właśnie BP
              czyli można powiedzieć, że lejesz Castrola... :wink: http://www.castrol.com/castrol/gener...tentId=7063038

Komentarz

• mariuszby
                Classic
                • 2011
                • 10

a ja w swoim silniczku mam olej k powyżej 60% czystego PAO.
                Nie wiem skąd złowiłes ta kartę charakterystyki dla tego oleju. Ponieważ na oficjalnej stronie statoil jest że ten olej zawiera tylko 9% PAO

I taka ciekawostka - Lotos Quazar III LL 5W30 rowniez zawiera 30% PAO:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez mariuszby
                  Nie wiem skąd złowiłes ta kartę charakterystyki dla tego oleju.
                  http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...00W-30_1.0.pdf - poszukaj dokładnie "moja" karta ma aktualizację z 12 maja 2011 ...Twoja z 25 czerwca 2008.... i nie jest dokłada - to zwykła "sztuka"
                  Ja pisałem o PAO polialfaolefinie ( V 0W/30 ma ponad 60%) a Ty o ....?

I na wszelki wypadek byś nie miał watpliwości ---> http://www.statoileconordic.dk/MAR/SVG02069.nsf/SearchViewPROD/LazerWayV0W-30/$FILE/LazerWay_V_0W-30_MSDS_DK.pdf (wystarczy poszukać dokładnie... karta z 2008 ale za to dokładna i potwierdza to samo co karta z 2011).

... wystarczy?

Więc napiszę jeszcze raz - Lazerway V 0W/30 ma ponad 60% PAO polialfaolefiny :hmm

Ponieważ na oficjalnej stronie statoil jest że ten olej zawiera tylko 9% PAO
                  +
                  :terefere ...czytamy uważnie karty charakterystyki oleju.

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Ten BP w Suzuki Swift z 2003r po 105 000km zrobił ładny syf jesli tak moge sie okreslić, jeździ u nas w rodzinie takowa jedna mocno wyeksploatowana sztuka...

Castrol - Veedol- BP nie ma różnicy.
                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                    http://www.zmienolej.pl/
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• morling1254
                      Classic
                      • 2011
                      • 21

Nie wiem skąd złowiłes ta kartę charakterystyki dla tego oleju.
                      http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...00W-30_1.0.pdf - poszukaj dokładnie "moja" karta ma aktualizację z 12 maja 2011 ...Twoja z 25 czerwca 2008.... i nie jest dokłada - to zwykła "sztuka"
                      Ja pisałem o PAO polialfaolefinie ( V 0W/30 ma ponad 60%) a Ty o ....?

I na wszelki wypadek byś nie miał watpliwości ---> http://www.statoileconordic.dk/MAR/SVG02069.nsf/SearchViewPROD/LazerWayV0W-30/$FILE/LazerWay_V_0W-30_MSDS_DK.pdf (wystarczy poszukać dokładnie... karta z 2008 ale za to dokładna i potwierdza to samo co karta z 2011).

... wystarczy?

Więc napiszę jeszcze raz - Lazerway V 0W/30 ma ponad 60% PAO polialfaolefiny :hmm

Ponieważ na oficjalnej stronie statoil jest że ten olej zawiera tylko 9% PAO
                      +
                      :terefere ...czytamy uważnie karty charakterystyki oleju.
                      Paolo sorki że znowu się wtrącę z silnikiem 1,4 benzyna DOHC od Lacetti który pomyka na LPG. Widzę że złowiłeś fajny olej Lazerway V 0W/30, czy wolał byś go do takiego silnika jak mój zamiast Mobil1 OW40 lub Valvoline SynPower MST 5W-30 lub Fuchs TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30 (XTL) ???. Pewnie napiszesz że nie ma aprobat GM LL A 025 i GM LL B 025 ale przy takim pakiecie dodatków PAO ???. Był bym też wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył mi na czym polega różnica pomiędzy MOBIL1 0W40 a tym samym tylko z nowym dodatkiem w nazwie NEW LIFE, producent rozpisuje się o nowych dodatkach i ulepszeniach a co wy o tym sądzicie ???. Serdeczne dzięki za info
                      MORLING

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez morling1254
                        1,4 benzyna DOHC wolał byś go do takiego silnika jak mój zamiast Mobil1 OW40
                        tak - wolał bym. Ostatnio na Mobila 0W40 już kilka osób mi się skarżyło... :? aż dziwne bo to był naprawdę dobry olej.
                        Valvoline SynPower MST 5W-30 to dobry olej jest też Valvoline SynPower 0W40 z TBN 10,5 i temp. płyniecia -54C a CCS przy -35C (dziwne bo dla 0W40 podaje się chyba...przy -30C ) to 6200. ---> http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/synpower/cid(1825)/synpower_0w-40/product-information zobacz info w pdf.

Do Twojego silnika był by odpowiedni zamiast Mobila 0W40 ---> Lazerway G ( TBN 10,5 - da radę).
                        http://elektraoil.com.pl/doc/tech/La...0G%205W-30.pdf + http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...05W-30_1.0.pdf
                        ale jeśli chcesz tego V 0W/30 ...

Komentarz

• Pidziek
                          RS
                          • 2011
                          • 1845

Ja juz kiedys pisałem o nowej technologii Mobila 1 0W40 zaliczanych do IIIgr. czyli półsyntetyków.
                          Dotyczy to baz VISOM 4 i VISOM 6.

Zauwaz jak opisywany jest Mobile w np. Niemczech a jak w Polsce ot taka subtelna róznica :shock:

Do Lacetti polecam PRO GAS z FUCHS-a.
                          Wysepiłem od Niemców aktualne dane techniczne więc jakbys był ciekawy mogę podać :-)
                          Olej blendowany w Niemczech

Komentarz

• morling1254
                            Classic
                            • 2011
                            • 21

Zamieszczone przez Pidziek

Do Lacetti polecam PRO GAS z FUCHS-a.
                            Wysepiłem od Niemców aktualne dane techniczne więc jakbys był ciekawy mogę podać :-)
                            Olej blendowany w Niemczech
                            Chętnie bym zobaczył specyfikację tego FUCHS-a PRO GAS. Serdecznie dzięki za udostępnienie tych danych.
                            MORLING

Komentarz

• Xarox
                              Classic
                              • 2009
                              • 28

Ja juz kiedys pisałem o nowej technologii Mobila 1 0W40 zaliczanych do IIIgr. czyli półsyntetyków.
                              Dotyczy to baz VISOM 4 i VISOM 6.
                              HC to HC, półsyntetyk to półsyntetyk. Nie można używać tego zamiennie, bo idąc Twoim tokiem myślenia
                              PRO GAS z FUCHS-a
                              to też półsyntetyk.

Ostatnio na Mobila 0W40 już kilka osób mi się skarżyło... :?
                              A na co dokładnie?

Komentarz

• Pidziek
                                RS
                                • 2011
                                • 1845

Chętnie bym zobaczył specyfikację tego FUCHS-a PRO GAS. Serdecznie dzięki za udostępnienie tych danych.
                                Nie ma żadnej tajemnicy, wszystkie dane techniczne są przy każdym oleju na mojej stronie.
                                Są trzy rodzaje oleju do LPG PRO GAS 5W30 , PRO GAS 5W40 i PRO GAS 10W40.
                                Wszystkie pochodza z blendowni z Manheim.

Komentarz

• morling1254
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 21

Pidziek, Czy możesz udostępnić link do twojej strony ?. Dzięki i pozdrawiam.
                                  MORLING

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czy możesz udostępnić link do twojej strony
                                    ---> http://zmienolej.pl/oferta.html?page...&category_id=4

Komentarz

• WojtekSz
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 159

Ten BP w Suzuki Swift z 2003r po 105 000km zrobił ładny syf jesli tak moge sie okreslić, jeździ u nas w rodzinie takowa jedna mocno wyeksploatowana sztuka...
                                      ...i pewien jesteś, że to przez olej BP :?:
                                      Pytam z ciekawości, bo moja poprzednia O1 1.6 od początku na BP i w tej chwili ma trochę ponad 160 tyś. km i silnik chodzi jak zegarek...

pozdr
                                      SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

Zamieszczone przez WojtekSz
                                        Pytam z ciekawości, bo moja poprzednia O1 1.6 od początku na BP i w tej chwili ma trochę ponad 160 tyś. km i silnik chodzi jak zegarek...
                                        niestety oleju nie moge zmienic bo auto "ma bys " serwisowane w ASO i basat.
                                        Silnik tez chodzi ładnie ale jest bardzo brudno.

Komentarz

• PrzemekS2
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 76

Jaki olej polecacie do Toura II 1,6, 102 KM z LPG. Orginalnie do silnika jest wlane coś co ma wytrzymac QG1 czyli do 30000km. Poniewaz ma LPG to należy robic przeglądy co 15000 km. W serwisie na przeglądach leją do tego Mobila 0W40 czyli zwykłego synteryka. Oczywiście mogę swój olej przywieśc. Ale tak się zastanawiam bo w Skodzie zrobie tylko dwa przeglądy i później sam sobie będe serwisował bo takie podstawowe czynności jak oni robią to każdy głupi sobie zrobi, tym bardziej że mam VAg-a i olej, hamulce, świece i płyny to sobie sam wymieniam. Tak się zastanawiam czy nie wlewac od poczatku Mobila 5W30 ESP który jest na 30000 km bo nie chce miec sytuacji że najpierw wleje na sewisie 0W40 czyli olej niby gorszy, a poźniej będe na pewno lal 5W30 bo uważam ze mozna wymienic olej co 20000 km i to nic nie szkodzi gdy zastosuje olej LongLIfe 5W30 a co do ceny to na 5 litrach za 5W40 zapłacę 13 zł więcej ? Jak myślicie ?

Komentarz

• rOBERTO795
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 3465
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez PrzemekS2
                                            Jaki olej polecacie do Toura II 1,6, 102 KM z LPG. Orginalnie do silnika jest wlane coś co ma wytrzymac QG1 czyli do 30000km. Poniewaz ma LPG to należy robic przeglądy co 15000 km. W serwisie na przeglądach leją do tego Mobila 0W40 czyli zwykłego synteryka. Oczywiście mogę swój olej przywieśc. Ale tak się zastanawiam bo w Skodzie zrobie tylko dwa przeglądy i później sam sobie będe serwisował bo takie podstawowe czynności jak oni robią to każdy głupi sobie zrobi, tym bardziej że mam VAg-a i olej, hamulce, świece i płyny to sobie sam wymieniam. Tak się zastanawiam czy nie wlewac od poczatku Mobila 5W30 ESP który jest na 30000 km bo nie chce miec sytuacji że najpierw wleje na sewisie 0W40 czyli olej niby gorszy, a poźniej będe na pewno lal 5W30 bo uważam ze mozna wymienic olej co 20000 km i to nic nie szkodzi gdy zastosuje olej LongLIfe 5W30 a co do ceny to na 5 litrach za 5W40 zapłacę 13 zł więcej ? Jak myślicie ?
                                            po 1. M1 0W40 to już nie syntetyk i 5w30 też nie
                                            po 2. OW40 dlaczego niby jest gorszy od 5W30? bo w/g mnie lepszy
                                            po 3. zmieniłbym Mobila na cos z wyższej półki
                                            po 4. zmieniłbym interwał wymiany z 15 tyś na 10 tyś.
                                            OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

po 5. poszukał bym oleju z wysokim TBN
                                              po 6. najpierw olej 0W... a potem 5W...
                                              po 7. "można wymieniać olej po 20000 km i to nic nie szkodzi gdy zastosuje olej LongLIfe 5W30" jak najbardziej "to nic nie szkodzi" ...zwłaszcza silnikowi w moim samochodzie bo silnik u Ciebie na benzynie i LPG na olejach LL z niskim TBN przy zmianach oleju co 20 tys km i tak długo nie wytrzyma ...idąc tokiem Twojego myślenia.

nie chce miec sytuacji że najpierw wleje na sewisie 0W40 czyli olej niby gorszy, a poźniej będe na pewno lal 5W30
                                              --->
                                              Jak myślicie ?
                                              ano myślę, że "coś niby popierdzieliłeś" .... ad:

co do ceny to na 5 litrach za 5W40 zapłacę 13 zł więcej ?
                                              ...że jakkkkk ???? ....normalnie tak bez browara to wymyśliłeś?

W trosce o Twój silnik myślę, że powinieneś ten wątek jeszcze raz przeczytać. :chytry

Komentarz

• rOBERTO795
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 3465
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

ojtam ojtam zawsze "guru" musi cos dodać

Przemyś lepiej czy LM Synthiol wytrzyma znów 10 tyś w moim silniku czy wlać coś lepszego o ile istnieje :P

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

nie noooo tylko piszemy tutaj już tyle stron a jak widzę takie hmmm "koncepcje" to mi na początek ręce opadają...posumowując jak by to powiedział Siara ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KdhwopvTf18[/youtube]

Komentarz

• rOBERTO795
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 3465
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

nie noooo tylko piszemy tutaj już tyle stron a jak widzę takie hmmm "koncepcje" to mi na początek ręce opadają...
                                                    Hehe mam to samo choć tak głęboko w tematyce - jeszcze- nie siedze ale cos tam wiem :P

Komentarz

Pracuję...