Ktoś może potwierdzić że do 1.6BFQ 4 litrowa bańka to za mało na wymianę?
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
HYmm teraz to już sie pogubiłem z tymi olejami. Które są rozlewane i gdzie,oraz czy tylko np 10w40 czy wszystkie np 5w50 tez. Ktoś mógłby zrobić takie zestawienie?Oraz podac informacje czy rozlewane z tej samej beczki do różnych opakowań czy jednak z innych.OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez martinexpodjechałem do "autoryzowanego dystrybutora" w Poznaniu.
[shadow=red:5014b48f40]Wyłączny[/shadow:5014b48f40] dystrybutor Millers Oils w Polsce
ul.Kolejowa 15
58-100 Świdnica
e-mail: [email protected]
tel. 748522090
fax 748522090PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Trochę przewertowałem temat i mam wątpliwości co lać do tfsi. Już praktycznie miałem kupować Motula Specific 504.00/507.00. Miałem Motula w Passacie 1.9TDi 130@170 i tam się sprawdzał bardzo dobrze. Teraz jest tfsi i mam dylemat, bo chciałbym zalać bardzo dobry olej jakościowo. Doradźcie koledzy, czy ten olej z niżej podanego linku będzie dobry (lepszy od Motula) i czy ten sklep był już przez kogoś sprawdzony. Tak jak pisał martinex nie chciałbym kupić oleju z firmy mieszczącej się w szopie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Antchciałbym zalać bardzo dobry olej jakościowo
Podany Motul & Millers praktycznie mają te same parametry. Millers 100% syntetyk na bazie PAO z estrami.
Motula zapewne bardzo dobry (pewnie syntetyk ale czy 100% ful syntetyk nie dam sobie reki uciąć) wzmocniony estrami. Przy motulu jest dodatkowa klasa C3
(C3-04 - trwały i wysokiej jakości olej, najbardziej odpowiedni do silników Diesla z filtrami PDF i katalizatorami TWC, w samochodach o wysokich osiągach, jak również w wysilonych vanach i samochodach osobowych napędzanych motorem wysokoprężnym z wtryskiem bezpośrednim, jak również jednostką benzynową najnowszej generacji (VW FSI/TFSI, Toyota D4, PSA HPI, Ford DiSI, Renault ide czy Mitsubishi GDI).
Przedłuża żywotność filtrów PDF i katalizatorów TWC. Charakteryzuje się HTHS 3,5 [mPa s], zawartość siarki mniejsza niż 0,3%, średnia zawartość siarki i fosforu tj. "mid SAPS" (Sulphated Ash, Phosphorus, Sulphur). Oleje te wykonane są w technologii "low-ash-technology" i spełniają wymagania opisane w najnowszej specyfikacji Daimler Chrysler 229.31 (np. Aral Tronic 229.31 SAE 5W-30 czy Fuchs Titan GT1 SAE 5W-30 zinc free).
Ja proponuję poszukać jeszcze olejów FUCHS
http://opony-tires.com/dzial_74/towa...75/Filtry.html napewno będą się sprawowały super w tym silniku co do jakości to Fuchs chyba nie musi się rekomendować. NP: Fuchs Titan GT1 Longlife III 5W30
Kupując tutaj masz pewność pochodzenia. A jesli ma być Motul to poszukaj naszych forumowych sprzedawców :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AntCo do Fuchsa to muszę powiedzieć, że pierwszy raz słyszę.
FUCHS OIL CORPORATION (PL) Sp z.o.o.
44-101 GLIWICE,
ul. Kujawska 102
tel. (032) 40-12-200,
fax (032) 40-12-255
e-mail: [email protected]
Tutaj mają szeroki wybór Fuchs'a
Szedł przez xxxx czasu na pierwsze rozlanie do silników VW !!! Wileka część idzie na export i jest za granicą bardzo chwalony!!! Rewelacyjny jest Fuch Silkolene 100% syntetyk z estrami - w Polsce praktycznie nie osiągalny ... jedynie z importu własnego
Zamieszczone przez Antczy Millers jest w Polsce rozlewany?
k A ja bym wybrał Fuchs Titan GT1 Longlife III 5W30 - o wiele tańszy olej i pewne pochodzenie oraz zapewne "świeży olej"
Wybór należ do Ciebie :szeroki_usmiech
[shadow=red:79eafa0661]"cytat z forum subaru"[/shadow:79eafa0661]
Ostatnio rozmawiałem z kolegą o olejach , aktualnie siedzi w Anglii i tam w EVO markami które deklasują rywali jest co ...? Amsoil i Silicone oraz to co jest u nas w ...Polsce Fuchs ! PYTANIA?
"Zachwalają u niego też Fuchs-a 5W-40 z dwusiarczkiem molibdenu, dużo osób w Vauxhallach na tym jeździ i miażdzy popularne marki"
(W ofercie handlowej Fuchs występują oleje silnikowe i przekładniowe z dodatkiem dwusiarczku molibdenu i grafitu, które to dodatki nadają gotowemu produktowi barwę czarną połyskującą. Dwusiarczek molibdenu to substancja, która znacznie zmniejsza zużycie w wyniku ograniczenia tarcia przy wysokich obciążeniach i temperaturach, wydłużając żywotność poszczególnych elementów urządzeń.)
Juz kiedyś pisałem...chwalimy cudze a swojego nie znamy! Mamy Fuchs'a mamy Lotosa Quazar ( ... nawet mam fajne informacje od naszego kolegi z OCP który pracuje w Lotosie... pozytywne dla oleju Lotos nagatywne dla kilku...uznanych marek :tuk: ) no i naszego Orlena...oleje wcale nie gorsze niż zagraniczne, pewne i cenowo konkurencyjne (no może Lotos Quazar z ceną zwariował :2kc ).PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Gdzie rozlewają oleje
Moze ktoś ma informacje-potwierdzone oczywiście- gdzie rozlewaja w PL oleje oraz jakie marki i o jakich parametrachOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795Moze ktoś ma informacje-potwierdzone oczywiście- gdzie rozlewaja w PL oleje oraz jakie marki i o jakich parametrachPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dzisiaj zamówiłem Millersa. Dla znajomego do Leona 1.4 16V z 2008r wziąłem tego Millerssa XFS 5W40 też z serii premium. Gość ze sklepu mówił, że ostatnio dostarczają olej do serwisu VW. Wziąłem jeszcze taki preparat do czyszczenia silnika http://www.millersoils.pl/shop/mille...0ml-p-115.html Facet mówił, że jak przechodzę z Castrola serwisowego, to żeby przed zmianą dolać to do obecnego oleju i niech silnik pochodzi przez 15 minut. Potem zlać olej, wymienić filtr oleju i nalać Millersa. Stosował ktoś już taki preparat? Bezpieczne to jest dla silnika tfsi?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AntFacet mówił, że jak przechodzę z Castrola serwisowego, to żeby przed zmianą dolać to do obecnego oleju i niech silnik pochodzi przez 15 minut. Potem zlać olej, wymienić filtr oleju i nalać Millersa. Stosował ktoś już taki preparat?
Zamieszczone przez AntGość ze sklepu mówił, że ostatnio dostarczają olej do serwisu VW.
Zamieszczone przez AntMillerssa XFS 5W40 też z serii premiumPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
dżizzzzzzz, jak już w dieslu się łapię, to w benzynie ni cholery :lol:
zakładając, że w 2.0TSI chce się wymieniać co 15kkm to wystarczy norma 504?
tyle, że w praktyce takich olejów nie ma, bo zazwyczaj jest 504/507 a 507 jest już LL, myle się, czy nie?
przy okazji skorzystam z Waszego doświadczenia: ile wchodzi oleum do 2.0TSI, bo Grzesiowi ostatnio weszło coś 6L :shock:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
VW 502 00 - Oleje do silników benzynowych pracujących w trudnych warunkach.
VW 503 00 - Oleje do silników benzynowych w samochodach osobowych z
przedłużonym okresem między wymianami (WIV: 30 000 km, 2 lata).
VW 503 01 - Oleje do doładowanych silników benzynowych w samochodach
osobowych z przedłużonym okresem między wymianami
VW 504 00 - Oleje silnikowe z systemem Longlife. Do silników
benzynowych i Diesla łącznie z silnikami Diesla wyposażonymi w filtry
cząstek stałych
VW 507 00 - Oleje z systemem Longlife. Do silników benzynowych,
silników Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych
Jak widać 507.00 również jest dla benzyn.
szkoda, więc chyba dla TSI to 504.00/507.00 przynajmniej ja olei z takami normami szukałem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauMi nasz naczelny spec podpowiedział Liqui Moly Top Tec 4200 (i chyba z 5 innych ale wybrałem LM) i takim będę lał (również powiedziałem, że wymiana co 15k km). Najlepiej, żeby się PAOLO wypowiedział.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz