Ktoś może potwierdzić że do 1.6BFQ 4 litrowa bańka to za mało na wymianę?
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
HYmm teraz to już sie pogubiłem z tymi olejami. Które są rozlewane i gdzie,oraz czy tylko np 10w40 czy wszystkie np 5w50 tez. Ktoś mógłby zrobić takie zestawienie?Oraz podac informacje czy rozlewane z tej samej beczki do różnych opakowań czy jednak z innych.OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez martinexpodjechałem do "autoryzowanego dystrybutora" w Poznaniu.
[shadow=red:5014b48f40]Wyłączny[/shadow:5014b48f40] dystrybutor Millers Oils w Polsce
ul.Kolejowa 15
58-100 Świdnica
e-mail: [email protected]
tel. 748522090
fax 748522090PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Trochę przewertowałem temat i mam wątpliwości co lać do tfsi. Już praktycznie miałem kupować Motula Specific 504.00/507.00. Miałem Motula w Passacie 1.9TDi 130@170 i tam się sprawdzał bardzo dobrze. Teraz jest tfsi i mam dylemat, bo chciałbym zalać bardzo dobry olej jakościowo. Doradźcie koledzy, czy ten olej z niżej podanego linku będzie dobry (lepszy od Motula) i czy ten sklep był już przez kogoś sprawdzony. Tak jak pisał martinex nie chciałbym kupić oleju z firmy mieszczącej się w szopie.
Komentarz
-
-
dobry...ale i cholernie drogi :P cena to jednak chyba lekka przesada...Zamieszczone przez Antchciałbym zalać bardzo dobry olej jakościowo
Podany Motul & Millers praktycznie mają te same parametry. Millers 100% syntetyk na bazie PAO z estrami.
Motula zapewne bardzo dobry (pewnie syntetyk ale czy 100% ful syntetyk nie dam sobie reki uciąć) wzmocniony estrami. Przy motulu jest dodatkowa klasa C3
(C3-04 - trwały i wysokiej jakości olej, najbardziej odpowiedni do silników Diesla z filtrami PDF i katalizatorami TWC, w samochodach o wysokich osiągach, jak również w wysilonych vanach i samochodach osobowych napędzanych motorem wysokoprężnym z wtryskiem bezpośrednim, jak również jednostką benzynową najnowszej generacji (VW FSI/TFSI, Toyota D4, PSA HPI, Ford DiSI, Renault ide czy Mitsubishi GDI).
Przedłuża żywotność filtrów PDF i katalizatorów TWC. Charakteryzuje się HTHS 3,5 [mPa s], zawartość siarki mniejsza niż 0,3%, średnia zawartość siarki i fosforu tj. "mid SAPS" (Sulphated Ash, Phosphorus, Sulphur). Oleje te wykonane są w technologii "low-ash-technology" i spełniają wymagania opisane w najnowszej specyfikacji Daimler Chrysler 229.31 (np. Aral Tronic 229.31 SAE 5W-30 czy Fuchs Titan GT1 SAE 5W-30 zinc free).
Ja proponuję poszukać jeszcze olejów FUCHS
http://opony-tires.com/dzial_74/towa...75/Filtry.html napewno będą się sprawowały super w tym silniku co do jakości to Fuchs chyba nie musi się rekomendować. NP: Fuchs Titan GT1 Longlife III 5W30
Kupując tutaj masz pewność pochodzenia. A jesli ma być Motul to poszukaj naszych forumowych sprzedawców :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Fuchs bardzo dobry olej - produkowany w Gliwicach na licencji:Zamieszczone przez AntCo do Fuchsa to muszę powiedzieć, że pierwszy raz słyszę.
FUCHS OIL CORPORATION (PL) Sp z.o.o.
44-101 GLIWICE,
ul. Kujawska 102
tel. (032) 40-12-200,
fax (032) 40-12-255
e-mail: [email protected]
Tutaj mają szeroki wybór Fuchs'a
Szedł przez xxxx czasu na pierwsze rozlanie do silników VW !!! Wileka część idzie na export i jest za granicą bardzo chwalony!!! Rewelacyjny jest Fuch Silkolene 100% syntetyk z estrami - w Polsce praktycznie nie osiągalny ... jedynie z importu własnego
wątpię - raczej importowany z Wielkiej Brytanii ( nie wykluczając rozlewani w przydomowych garażach...dlatego lepiej kupić z pewnego źródłą).Zamieszczone przez Antczy Millers jest w Polsce rozlewany?
k A ja bym wybrał Fuchs Titan GT1 Longlife III 5W30 - o wiele tańszy olej i pewne pochodzenie oraz zapewne "świeży olej"
Wybór należ do Ciebie :szeroki_usmiech
[shadow=red:79eafa0661]"cytat z forum subaru"[/shadow:79eafa0661]
Ostatnio rozmawiałem z kolegą o olejach , aktualnie siedzi w Anglii i tam w EVO markami które deklasują rywali jest co ...? Amsoil i Silicone oraz to co jest u nas w ...Polsce Fuchs ! PYTANIA?
"Zachwalają u niego też Fuchs-a 5W-40 z dwusiarczkiem molibdenu, dużo osób w Vauxhallach na tym jeździ i miażdzy popularne marki"
(W ofercie handlowej Fuchs występują oleje silnikowe i przekładniowe z dodatkiem dwusiarczku molibdenu i grafitu, które to dodatki nadają gotowemu produktowi barwę czarną połyskującą. Dwusiarczek molibdenu to substancja, która znacznie zmniejsza zużycie w wyniku ograniczenia tarcia przy wysokich obciążeniach i temperaturach, wydłużając żywotność poszczególnych elementów urządzeń.)
Juz kiedyś pisałem...chwalimy cudze a swojego nie znamy! Mamy Fuchs'a mamy Lotosa Quazar ( ... nawet mam fajne informacje od naszego kolegi z OCP który pracuje w Lotosie... pozytywne dla oleju Lotos nagatywne dla kilku...uznanych marek :tuk: ) no i naszego Orlena...oleje wcale nie gorsze niż zagraniczne, pewne i cenowo konkurencyjne (no może Lotos Quazar z ceną zwariował :2kc ).PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Gdzie rozlewają oleje
Moze ktoś ma informacje-potwierdzone oczywiście- gdzie rozlewaja w PL oleje oraz jakie marki i o jakich parametrachOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
oczywiście np. kolega z OCP który pracuje w Lotosie - poczytaj troszkę tutajZamieszczone przez rOBERTO795Moze ktoś ma informacje-potwierdzone oczywiście- gdzie rozlewaja w PL oleje oraz jakie marki i o jakich parametrach
k http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...288&start=1500 (większość osób słyszała coś tam...ale jakoś mało kto chce w to wierzyć...a już że nasze polskie może być lepsze czy też dobre jakościowo i nie ustępujące w niczym zagranicznym wyrobom to się niektórym w głowie nie mieści ...no cóż reklama dźwignią handlu...a zagraniczne koncerny nieźle płacą za reklamę ...) :twisted:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dzisiaj zamówiłem Millersa. Dla znajomego do Leona 1.4 16V z 2008r wziąłem tego Millerssa XFS 5W40 też z serii premium. Gość ze sklepu mówił, że ostatnio dostarczają olej do serwisu VW. Wziąłem jeszcze taki preparat do czyszczenia silnika http://www.millersoils.pl/shop/mille...0ml-p-115.html Facet mówił, że jak przechodzę z Castrola serwisowego, to żeby przed zmianą dolać to do obecnego oleju i niech silnik pochodzi przez 15 minut. Potem zlać olej, wymienić filtr oleju i nalać Millersa. Stosował ktoś już taki preparat? Bezpieczne to jest dla silnika tfsi?
Komentarz
-
-
jeśli preparat jest dobry to napewno nie zaszkodzi a wrecz pomoże oczyścić silnik z wszelkich szlamów a dokładnie spowoduje że olej lepiej zwiąże się z wszelkimi szlamami w silniku i lepiej ścieknie do miski olejowej a co za tym idzie będzie go można w całości związanego z tym syfem zlać co w następstwie będzie miało dobroczynne działąnie na silnik (tam w skrócie teoria głosi) a w praktyce to nie przedobrzaj przy płukance 15 min na wolnych obrotach - przy czym zapewne silnik/olej musi być wcześniej porządnie rogrzany.Zamieszczone przez AntFacet mówił, że jak przechodzę z Castrola serwisowego, to żeby przed zmianą dolać to do obecnego oleju i niech silnik pochodzi przez 15 minut. Potem zlać olej, wymienić filtr oleju i nalać Millersa. Stosował ktoś już taki preparat?
czemu nie ale chyba sprzedają go jako alternatywę bo na gwarancji to jednak ASO leje Castrola.Zamieszczone przez AntGość ze sklepu mówił, że ostatnio dostarczają olej do serwisu VW.
olej z PAO +estry (jak głosi legenda bardzo dobry ale nalezy to także zweryfikować) ciut drogi...ale czego się nie robi dla dobra Octavki :lol:Zamieszczone przez AntMillerssa XFS 5W40 też z serii premiumPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
dżizzzzzzz, jak już w dieslu się łapię, to w benzynie ni cholery :lol:
zakładając, że w 2.0TSI chce się wymieniać co 15kkm to wystarczy norma 504?
tyle, że w praktyce takich olejów nie ma, bo zazwyczaj jest 504/507 a 507 jest już LL, myle się, czy nie?
przy okazji skorzystam z Waszego doświadczenia: ile wchodzi oleum do 2.0TSI, bo Grzesiowi ostatnio weszło coś 6L :shock:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
VW 502 00 - Oleje do silników benzynowych pracujących w trudnych warunkach.
VW 503 00 - Oleje do silników benzynowych w samochodach osobowych z
przedłużonym okresem między wymianami (WIV: 30 000 km, 2 lata).
VW 503 01 - Oleje do doładowanych silników benzynowych w samochodach
osobowych z przedłużonym okresem między wymianami
VW 504 00 - Oleje silnikowe z systemem Longlife. Do silników
benzynowych i Diesla łącznie z silnikami Diesla wyposażonymi w filtry
cząstek stałych
VW 507 00 - Oleje z systemem Longlife. Do silników benzynowych,
silników Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych
Jak widać 507.00 również jest dla benzyn.
szkoda, więc chyba dla TSI to 504.00/507.00 przynajmniej ja olei z takami normami szukałem
Komentarz
-
-
oki, to już wszystko wiemZamieszczone przez MihauMi nasz naczelny spec podpowiedział Liqui Moly Top Tec 4200 (i chyba z 5 innych ale wybrałem LM) i takim będę lał (również powiedziałem, że wymiana co 15k km). Najlepiej, żeby się PAOLO wypowiedział.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz