OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dawcio
    dobrze się będzie jeździć mam i wiem
    mam nadzieję, bo przecież są kupione od CIebie i sam mi je polecałeś. Oczywiście zdam "relację" za kilka deszczowych dni a potem "zamelduję" co i jak w zimie :wink:

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    mirek_p11, to mają byc opony 4x4 zimowe?

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    dawcio, ops: oponki kupiłem w czerwcu. Może dla ojca u Ciebie zakupię, ale coś premium do Subaru Outback 225/65/17. Możesz przesłać ofertę na pw

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    mirek_p11, ale masz u mnie ---------------------------------- takiego dużego

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    dawcio, to dobra informacja, bo również zakupiłem oponki Dębica Frigo HP2, ale 225/45/17

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, dobrze się będzie jeździć mam i wiem

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zmieniłem dziś letnie opony na zimowe Dębice Frigo HP2 (205/55/16, 91H - data produkcji opon 23 tydzień 2016 roku) - https://www.debica.com.pl/opony/_23 , http://autoflesz.com/opony/6050-d%C4...frigo-hp2.html za kilka dni dam znać jak się Caddy na nich prowadzi. Nie było najmniejszych problemów z ich wyważeniem.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    b-bar01, ten argument z ciezarowka rzadko poruszajaca sie po drodze i przewozaca 1osobe słaby.. Bo jak wpadnie w poslizg takie 30-40ton, to nawet jadac 30km/h, nim sie zatrzyma skosi pare osobowek i parenascie osob w nich...

Nie mniej sie zgodze ze do sprzetu ktory jezdzi po budowie tylko, to takie cos moze isc - najwyzej jak strzeli opona to jest obsuwa by nowa zalatwic..

Zostaw komentarz:

• b-bar01
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez oolsztyniak
    Za 16" ?
    Znajdź mi komplet.
    nie napisałem że widziałem kpl. za 120, ale dla mnie tyle są warte takie wynalazki typu stara opona o niewiadomej historii oklejona paskiem nowej gumy. Jedyne zastosowanie MZ dla tego typu opon to maszyny budowlane, ciężarówki, przyczepy i inne pojazdy , które rzadko i wolno poruszają się po drogach publicznych, przewożące 1, max 2 osoby.
    Tym bardziej, że za od~160pln można już kupić porządne, nowe opony znanych producentów, jak kupiłem za ~170pln letnią Presto HP i za ~190pln zimową W.drive v905,

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Klima
    Trafił ktoś z Was na jakiekolwiek testy Krisalp 3?
    świeża sprawa..zaraz będe montował klientowi komplet w 195 . ładnie wygląda , a jak jeździ to zobaczymy o tej zimie.

Miałem "okazję" sprawdzić jak się jeździ na kapciu Run Flatem i powiem Wam, że różnicy nie było
    no bo niema , faktycznie..

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Miałem LM-25 i mogę rzucać same super opinie na temat tej opony.
    Niestety już jej nie produkują a szkoda.
    No i fakt, że to Run Flat mówi samo za siebie.
    Miałem "okazję" sprawdzić jak się jeździ na kapciu Run Flatem i powiem Wam, że różnicy nie było

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Bridgeston LM32, w deszczu gorsze od UG ale na suchym lub wilgotnym asfalcie dużo lepsze.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    To sa chyba najcichsze opony z zimowek. Ciekawe jak sie maja wartosci z kartki do rzeczywistości.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    najcichsze z B sa pirelli cinturato winter. 66Db

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Każdy zwraca uwagę na coś innego przy wyborze opony. Owszem, można kupić Frigo 2 jak ktoś porusza się po mocno zaśnieżonych terenach, nie jeździ po autostradach, a w przypadku mokrej nawierzchni zwiększa odstęp od poprzedzającego auta oraz czujność x2.

Ja np. muszę mieć bardzo uniwersalną oponę, z naciskiem na warunki pseudo zimowe, a nie zaspy.

Trafił ktoś z Was na jakiekolwiek testy Krisalp 3? Napaliłem się na nie przez etykietę bo to chyba najtańsza opona 69db i klasą B na mokrym. Tylko chciałbym mieć jakiekolwiek porównanie z innymi oponami.

Zostaw komentarz:

• gusiak11
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez xtremesystems
    bieznik jak peerelu. pewnie sniegowka z niej dobra , nic pozatym
    No nie wiem czego oczekujesz od opon zimowych... wg mnie jej następczynie i im podobne są dobre na suche autostrady ale na śniegu może jeszcze ale na błocie pośniegowym to już gorzej.
    Teraz szukałem opon do Focusa 205/55/16 i kupiłem po raz 3ci savy może są lepsze ale za 876 zl komplet to chyba ciężko znaleźć

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    [ Dodano: Czw 13 Paź, 16 13:42 ]
    Golas27 napisał/a:
    Sava Eskimo s3+

bardzo dobra opona.
    bieznik jak peerelu. pewnie sniegowka z niej dobra , nic pozatym

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez tomek evo
    Nie jestem za tym aby dojeżdżać opony do końca. Wg. mnie 4-5 mm to wartość graniczna (no chyba, że jeździmy tylko po suchym w lecie )
    może trochę to dziwne Wam sie wyda ale osobiście ujeżdżam już drugi sezon ps3 , baaardzo niski bieżnik :lol: , ale w zakręty wchodzą doskonale..a mam na codziennej trasie kilka fajnych i czasami ciekawie we wstecznym lusterku wyglądają jacyś koledzy co chcieli mi na dupie siedzieć.. :twisted:
    oczywiście tak jak napisałem , trasę znam na pamięć każdy kamyczek..
    świetny jest ten michał , szkoda że wyszedł już z produkcji.., co najciekawsze bardzo dobrze trzyma sie i hamuje na mokrej , czystej nawierzchni /nie kałuże oczywiście/ .
    opony mają w tej chwili 3,7mm.
    uważam że była to najlepsza opona "sportowo-cwilna" na jakich jeździłem w ciągu ostatnich kilku lat

[ Dodano: Czw 13 Paź, 16 13:42 ]
    Zamieszczone przez Golas27
    Sava Eskimo s3+
    bardzo dobra opona.

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez b-bar01
    he he , bez jaj 120 za nalewkę? chyba za komplet
    Za 16" ?
    Znajdź mi komplet.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zonie do Twingo z zeszlym roku kupilem Sava Eskimo s3+ czy jakos tak, male koleczka 13 cali, oponki bardzo dobre.sam w MII mam jeszcze po Octavii Kelly na zime bieznik ludzaca podobny do Savy, tez swietnie sobie dawaly rade teraz juz pare lat maja, ale daja dalej rade niezle, W octavii ze przod ciezszy i byly nowe to nie zdazylo mi sie zakopac czy gdzies nie podjechac a raz mialem przyjemnosco omijac przewrocony traktorz przyczepa do posypywania ktory sie zesliznal po lodzie w dol. Ominalem go przez park miedzy drzewami pod spore wzniesienie i w dosc glebokim sniegu. Octavia wyszla bez zadnego problemu.Co do chinczykow, ja tam sie nie obawiam, zreszta musze pomaly myslec o kolach do Meganki na lato i nie wiem czy nie sklonie sie ku chinczyka. Uzywki owszem, ale na lato, na zime nie, nalewki w zyciu nawet do rowera

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    zgadza sie chinczyka mozna kupic dobrego. mozna i bardzo dobrego .. ale kosztuje jak zwykla opona

przyklad

nankang ns2r czy nankang ar-1

opony do sportu konkurencyjne do toyo. cena taka sama. czasem nawet toyke taniej kupi

Zostaw komentarz:

• tomek evo
    odpowiedział(a)
    Wyższa cena wynika z kursu dolara. Są na rynku chińskie opony, które są całkiem dobrej jakości i zapewniają całkiem dobre parametry. Niestety w większości sprzedają się te najtańsze a nie te trochę droższe ale dużo lepsze. Chińskie opony mogą być dobrą alternatywą dla opon używanych bo czasami można zakupić nowy komplet przyzwoitych chińskich opon w cenie markowych opon zużytych w 50%. Jest masa testów pokazująca, że nawet budżetowa opona ale nowa na mokrym jest dużo lepsza od opony premium zużytej w 50%. Jestem za tym aby kupować jak najlepsze opony - zwłaszcza zimowe (w takich warunkach opona dochodzi często do kresu przyczepności a latem bardzo rzadko) ale nie każdego stać na komplet za 2000 zł, kiedy można kupić przyzwoity komplet za 1000 zł. Używek też bym nie skreślał całkiem ale powinny być w dobrym stanie. Nie jestem za tym aby dojeżdżać opony do końca. Wg. mnie 4-5 mm to wartość graniczna (no chyba, że jeździmy tylko po suchym w lecie )

Zostaw komentarz:

• b-bar01
    odpowiedział(a)
    Wolę nową Chińską oponę z 160 zł niż "nową nalewkę" za 120.
    he he , bez jaj 120 za nalewkę? chyba za komplet :wink:
    Jestem 1 sezon po wymianie opon, w tej lub podobnej cenie nawet nie zastanawiałem się nad używką/chińczykiem/nalewką.
    Zakupione nowe :
    -Yokohama W.drive v905 (195 pln) z Japonii (2515)
    -Dębica Presto HP (173 pln) z Francji (0216)

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    opony chińskie maja coraz lepsze parametry. no może na wodzie nie sprawdzają sie na razie najlepiej.. :wink:
    ale ceny mają też coraz wyższe wobec tego przestają być opłacalne..
    mówię o "markowych" chińskich oponach..

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzyzakp
    nowe opony jakiejs chinskiej firmy
    Wbrew pozorom na tle "markowej konkurencji" wypadają całkiem dobrze.
    Nawet lepiej od niektórych z półki wyżej.
    Zamieszczone przez xtremesystems
    nowe nalewki byly by lepsze.
    Żadne nalewki nie będą lepsze od opony używanej nawet takiej co ma 7 lat !!
    Producent dopuszcza opony do 10 lat od produkcji. Po tym czasie oponę uważa jako niezdatną do jazdy.
    Wolę 7 letnią używkę niż nową nalewkę. Nie mówiąc już o kwestii wyważenia felgi z taką oponą - kilogram ołowiu :lol:
    Zamieszczone przez krzyzakp
    Opony sa nadal dostepne w sklepach w DE jako nowe. "Fabrycznie nowe" opony sa nie starsze niz 3lata, a "nowe" nie starsze niz 5lat, co przy odpowiednim przechowywaniu nie ma wpływu na opone
    Opona do 5 lat może być sprzedawana jako nowa i nie ma wpływu na jej jakość - o ile nie leżała 5 lat na zewnątrz. Chociaż część aut ma zapas pod podłogą a nie w aucie i co? po 3 latach każdy powinien wymienić oponę z zapasu na nową? Tam nie ma koryta tylko zwykły wieszak.
    Zamieszczone przez tomek evo
    Problem z chińskimi oponami jest taki, że mają być tanie przede wszystkim bo tego oczekuje Klient.
    Wolę nową Chińską oponę z 160 zł niż "nową nalewkę" za 120.

Zostaw komentarz:

Pracuję...