Czas pokaże. Jako że mam spore doświadczenie z różnymi modelami premium - napiszę wrażenie z jazdy na Dębicy. Po prostu tak jak chciałem sam sobie wyrobić własną opinię odnośnie opon całorocznych tak chcę organoleptycznie sprawdzić budżetówki europejskie.
Paolo - dopiero w środę odbieram a kiedy założę to zależy od pogody.
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
ja tez wole tonowac wypowiedzi. bo przeciez na swiecie tylko polak jest taki sprytny i zrobi kupi opone 5% gorsza za 60% ceny opony premium.
w innych krajach debile lubia po prostu przeplacac
z oponami zimowymi jest tak (jak kiedys juz pisalem)
albo bedzie
1) dobra na snieg. srednia- slaba na mokro , srednia -slaba na sucho.
2) bedzie slaba na snieg, slaba na wode , dobra na sucho.
tanie opony przewaznie klepią w punkt 2
goodyear klepie raczej sniegowki. (UG , debica frigo. - z tym ze ug jest lepszy niz frigo na mokrym)
sztuka i koszt to zrobic opone .
srednia-dobra na sucho , dobra na snieg, dobra na mokro
Zostaw komentarz:
-
-
Tak się zdarzyło w pracy mojego znajomego, że miał okazje wozic za granice rdzenie opon wykonywanych w polskich zakładach. Była to sama czołowka opon klasy premium, oczywiście na 1 miejscu były "Michały"
Dopisze, że bieżniki ww firmy robiły juz same.
Zostaw komentarz:
-
-
Trzeba myśleć racjonalnie i zapomnieć o sentymentach, Goodyear, Dunlop, Fulda, Dębica, Sava wszystkie są robione w Polsce. Nie ma co się zachwycać tą Dębicą, opona co najwyżej średnia.
Zostaw komentarz:
-
-
Niech sobie Dębica będzie nawet 3-5% gorsza od najlepszych w niektórych konkurencjach (inna sprawa czy oni byli najlepsi za łapówki) jeśli jest kilkadziesiąt procent tańsza to ją biorę jak karp glizdę na haczyku.
Zostaw komentarz:
-
-
Nawet jeśli Polacy pracują tam w dziale R&D to i tak im nie pozwolą żeby Dębica była za dobra. Chwalą się lamelkami 3D w HP2, odpowiadają one za zachowanie na suchym, miała je już Fulda Kristall Montero 3 jakieś 7 lat temu (z tej samej grupy Goodyear).
Zostaw komentarz:
-
-
Sugerujesz, że Polacy, jako naród...ludzie, którzy mogą rozpracować Enigmę, wynaleźć wykrywacz min i skonstruować pierwsze walkie talkie, zaprojektować tego jeepa co zapierdalał po księżycu ( Mieczysław Bekker) i produkować zaprojektowane przez siebie śmigłowce... nie są w stanie zrobić dobrej opony? ????Niedawno Amerykański koncern Harris największy potentat w dziedzinie łączności wojskowej kupił licencję od polskiej firmy WB Electronics na cyfrowy system łączności wewnętrzej z możliwościami sieciowej transmisji danych - FONET i produkuje go i sprzedaje na masową skalę do największych i najnowocześniejszych sił zbrojnych na świecie...tak Chodzi o USA. Myślisz, że oni myślą, iż Polacy nie mogą zaprojektować i zrobić dobrego kawałka gumy z drutami w środku?Zamieszczone przez leszekmwpamiętajcie że wszystko musi stać na swojej pozycji...
więc z tymi zachwytami proponuje tak ostrożnie.. :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
PAOLO ESCO, po zrobieniu 500 km jestem bardzo zadowolony z opon. Jazda jest płynna i bezpieczna, nawet przy wyższych prędkościach. Są ciche i komfortowe. Na suchej i mokrej nawierzchni sprawdzają się bardzo dobrze. Zobaczymy jak będzie się jeździło po opadach śniegu. Nie wiem jak będzie z trwałością, ale za taką cenę jak pojeżdżę 3 lata to będzie ok.
Zostaw komentarz:
-
-
leszek - po prosu uważam, że w swojej klasie cenowej i jakościowej ta HP2 wypada naprawdę bardzo dobrze. Co do zachwytów to czekam na śnieg i lód. Sam zastanawiałem się kupując czy Dębica to dobry wybór ...
aaa i dla tych, którzy zastanawiają się czy zmieniać opony na zimowe - letnie Barum Bravuris 2 205/65R15 94V vs zimowe Debice Frigo HP2 - po prostu przepaść w prowadzeniu się auta.
Zostaw komentarz:
-
-
pamiętajcie że wszystko musi stać na swojej pozycji...
więc z tymi zachwytami proponuje tak ostrożnie.. :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
W temacie nowej Dębicy Frigo HP2 - http://autoflesz.com/opony/6050-d%C4...frigo-hp2.html ...jak na razie spisuje się bardzo dobrze! Jestem w stanie nawet napisać, że lepiej niż Uniroyale, które miałem w O II :shock: Stosunkowo cicha (co się pokrywa z etykietą UE). Auto prowadzi się pewnie. Nie ma tendencji do aquapligu. Czekam niecierpliwie na lód i śnieg - choć jestem praktycznie pewien, że ze śniegiem ta Dębica sobie dobrze poradzi. Jednym słowem - wydaje się, że Dębica/Goodyear świetnie wstrzeliły się z tą oponą (w swojej klasie) - dobra jakość, odpowiednia cena i opona, która jest dostosowana do warunków pogodowych w Polsce. Ja płaciłem poniżej 800 zł z dostawą za 205/55/R16 91H - oczywiście zakup u sprzedawcy z forum OCP
[ Dodano: Sob 29 Paź, 16 10:51 ]
aż jestem ciekawy Twojej opinii o tych oponkach. Uważam, że opona nie ma kompleksów i śmiało może konkurować z innymi (nawet bardziej prestiżowymi) markami.Zamieszczone przez dudek_tkupiłem Dębice Frigo HP2. Biorąc pod uwagę cenę 1050zł brutto za 4 nowe 225/45 R17
Już na nich jeździłeś? Cena świetna za 17'
myślę, że będziesz zadowolony.Zamieszczone przez dudek_tGrunt żeby na śniegu dały sobie radę bez łańcuchów to będę bardzo zadowolony.
Zostaw komentarz:
-
-
wiesz , jakoś nie nie mierzę , może w wolnej chwili..
aaa..poszedłem szybko..
hank452 -8,1
kleber3 -7,9
dunlop5 - 8,8
dębicy zazwyczaj nie biorę na magazyn.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja lubię szybko znikające opony, mogę więcej przetestować. I tak dłużej niż dwa sezony nie pojeżdżą a tyle powinno się udać.
Leszek, możesz potwierdzić że teraz większość zimówek nowych ma bieżnik 8mm? Te Dębice mają 9 i myślałem że to standard ??
Zostaw komentarz:
-
-
jak nowe na pewno beda niezłe..
tak z doświadczenia to boję sie ze będą sie szybko ścierać..
ale może sie mylę..
Zostaw komentarz:
-
-
Jako że w życiu trzeba wszystkiego spróbować to kupiłem Dębice Frigo HP2. Biorąc pod uwagę cenę 1050zł brutto za 4 nowe 225/45 R17 to nie będę zawiedziony nawet jak nie będą wybitne :lol: Grunt żeby na śniegu dały sobie radę bez łańcuchów to będę bardzo zadowolony.
Zostaw komentarz:
-
-
tu już polecali. Ja mam poprzednie Dunlopy Winter Sport 4D - i też złego słowa nie powiem. mnie zimowe Dunlopy polecił forumowy oponiarzZamieszczone przez skipper.uDunlopy Winter Sport 5
Zostaw komentarz:
-
-
W ubiegłym sezonie do O3 kupiłem Dunlopy, dla mnie "prima sort"Zamieszczone przez skipper.uw serwisie oponiarskim u mnie polecają mi Dunlopy Winter Sport 5 po 230 zł, brać?
mają jeszcze Ultrgripy 9 i Dębice
Zostaw komentarz:
-
-
w serwisie oponiarskim u mnie polecają mi Dunlopy Winter Sport 5 po 230 zł, brać?
mają jeszcze Ultrgripy 9 i Dębice
Zostaw komentarz:
-
-
frigo 2,albo HPZamieszczone przez siemi1Któe Dembice?Zamieszczone przez Sebastian_M26Jak budzety to Dymbice.Zamieszczone przez siemi1Co polecicie do Passta B6 Kobi w rozsadnej cenie. U marki oponki. Wywalone w zeszlym sezonie. Jezdzi glownie po kiesci i raczej spokojnie wiec potrzebne sa dobre ale w tez normalnej cenie.
Na poczatku miala Nokiaby G2 WR ale teraz nie wiek co jest warte swijej ceny i optymalne wzgledem budzety
Zostaw komentarz:
-
-
Któe Dembice?Zamieszczone przez Sebastian_M26Jak budzety to Dymbice.Zamieszczone przez siemi1Co polecicie do Passta B6 Kobi w rozsadnej cenie. U marki oponki. Wywalone w zeszlym sezonie. Jezdzi glownie po kiesci i raczej spokojnie wiec potrzebne sa dobre ale w tez normalnej cenie.
Na poczatku miala Nokiaby G2 WR ale teraz nie wiek co jest warte swijej ceny i optymalne wzgledem budzety
Zostaw komentarz:
-
-
Jak budzety to Dymbice.Zamieszczone przez siemi1Co polecicie do Passta B6 Kobi w rozsadnej cenie. U marki oponki. Wywalone w zeszlym sezonie. Jezdzi glownie po kiesci i raczej spokojnie wiec potrzebne sa dobre ale w tez normalnej cenie.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: