OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• siemi1
    odpowiedział(a)
    Co polecicie do Passta B6 Kobi w rozsadnej cenie. U marki oponki. Wywalone w zeszlym sezonie. Jezdzi glownie po kiesci i raczej spokojnie wiec potrzebne sa dobre ale w tez normalnej cenie.
    Na poczatku miala Nokiaby G2 WR ale teraz nie wiek co jest warte swijej ceny i optymalne wzgledem budzety

Zostaw komentarz:

• emceg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maliniak
    Zamieszczone przez piotrw87
    Cześć, odbieram O3 kombi 1.4tsi w styczniu, zastanawiam się jaki indeks prędkości i nośności obowiązuje w tym aucie dla opon zimowych w rozmiarze 225/45/R17 - 91H czy 94V?
    W swojej 1.8 mam 225/45/17 91H
    Tez czekam na odbiór kombi.
    Zakupiłem właśnie na zime Yokohamy - 91

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez paweł2
    A co powiecie o nowej zimówce np Sava,tylko że rok produkcji 2012r.Warto nad tym pomyśleć?
    To zależy o ile będą tańsze w zakupie od rocznika 2016, ile jeździsz (ile lat będą mieć u kresu swoich właściwości) i jaki to model.
    Jak zajedziesz je w max 3 sezony i będą za 60-70% wartości świeżej produkcji, to można wziąć je pod uwagę pod warunkiem że masz pewność co do prawidłowego przechowywania.

Zostaw komentarz:

• Maliniak
    odpowiedział(a)
    Cześć, odbieram O3 kombi 1.4tsi w styczniu, zastanawiam się jaki indeks prędkości i nośności obowiązuje w tym aucie dla opon zimowych w rozmiarze 225/45/R17 - 91H czy 94V?
    W swojej 1.8 mam 225/45/17 91H

Zostaw komentarz:

• paweł2
    odpowiedział(a)
    A co powiecie o nowej zimówce np Sava,tylko że rok produkcji 2012r.Warto nad tym pomyśleć?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    letnie miałem fabryczne V, ale zimówki kupiłem H. Nad T to już chyba nie warto myśleć, bo nawet jak nie będziesz śmigać powyżej 190, to jednak indeks prękości wiąże się z indeksem nośności.

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    no do octavii xl jest chyba zbędne.
    ale jeżeli producent sobie tak wymyślił.. :roll:
    nie wiem jak jest w instrukcji..jak ktoś ma może szybko zajrzeć...

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    leszekmw, Leszku, ale co pisze homologacja 91 czy 94 ?? To jest wazniejsze.

Superb 2 ma 94, a Octavia 1 i 2 91. Jak jest z O3 i S3 nie wiem

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    nie warto.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Panowie, miał ktos okazje śmigać na Fuldzie Kristall Montero 3 ? Warto zainteresować sie ta opona ?

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    H jest wystarczające

Zostaw komentarz:

• piotrw87
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• b-bar01
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ruwado
    To bieżnik zbliżony do najnowszych Dunlopów, 4 D lub 5.
    a także do wielu innych, szczególnie zbliżony do Savy Eskimo HP2
    taki bieżnik "obowiązuje" od 2 sezonów, w moich Yokohamach V905 z 2015 też wygląda podobnie.

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KD7fH2AZ_EY[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z8e1JUpuw9s[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Co5yHXlb-Ak[/youtube]

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, ta Dębica to już nie stara Frigo z klockowym bieżnikiem, która szła jak czołg w śniegu, ale w trasie po suchym lub mokrym z dużą prędkością była tragiczna. To bieżnik zbliżony do najnowszych Dunlopów, 4 D lub 5. Kwestia składu mieszanki, ale sprawia dobre wrażenie. Sam jestem ciekaw błotka pośniegowego lub śniegu. Ma dwa boczne grube rowki wzdłużne do odprowadzania wody i błota przez boczne grube poprzeczne rowki w kształcie drabinki. Ma środek rozdrobnionych klocków, które powinny dawać dobry uciąg na śniegu, np. pod górkę.

Zostaw komentarz:

• degenerat
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez tomek evo
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    wg. testów
    wszelkie testy ... zwłaszcza te niemieckie wg. ADAC/DECRA to sobie można w włożyć ... niemcy (zawsze "niemcy" piszę z małej) kłamali, fałszowali wyniki testów i ... robią to nadal ! ... by dyskredytować towary-marki których oni nie produkują... Czy nie dziwne jest, że opony Debicy są regularnie pomijane w niemieckich testach :roll:
    Lepiej opierać się na własnym doświadczeniu...
    Zgadzam się ale chodziło mi głównie o testy w tygodniku Motor wykonywane przez polską ekipę - myślę, ze są w miarę obiektywne. ADAC jest dla mnie mało obiektywne i nawet Niemcy nie mają do nich zaufania. AMuS już bym prędzej zaufał.
    "Kapitał nie ma narodowości" :diabelski_usmiech Motor = wydawnictwo Bauer. Kapitał o narodowości niemieckiej. Ostatnio drukowali testy organizacji GTÜ. Na pewno nie napiszą źle o reklamodawcach.

Zostaw komentarz:

• bohen
    odpowiedział(a)
    leszekmw, mirek_p11, ja akurat brałem od

mirek_p11, miałem brać tam gdzie ty, ale znalazłem jeszcze taniej. A ceny faktycznie nieźle podskoczyły.

Zostaw komentarz:

• tomek evo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    wg. testów
    wszelkie testy ... zwłaszcza te niemieckie wg. ADAC/DECRA to sobie można w włożyć ... niemcy (zawsze "niemcy" piszę z małej) kłamali, fałszowali wyniki testów i ... robią to nadal ! ... by dyskredytować towary-marki których oni nie produkują... Czy nie dziwne jest, że opony Debicy są regularnie pomijane w niemieckich testach :roll:
    Lepiej opierać się na własnym doświadczeniu...
    Zgadzam się ale chodziło mi głównie o testy w tygodniku Motor wykonywane przez polską ekipę - myślę, ze są w miarę obiektywne. ADAC jest dla mnie mało obiektywne i nawet Niemcy nie mają do nich zaufania. AMuS już bym prędzej zaufał.

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    leszekmw, kupowaliśmy u tego sprzedawcy. Wczoraj była cena 1249 zł a dzisiaj już ją obniżyli do 1179,99.

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bohen
    ja kupowałem Dębicę Frigo HP2 w rozmiarze 225/45/R17 w cenie 1034 zł za komplet (dot 2616).
    jakoś Ci się udało w jakiejś hurtowni ?

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    bohen, cena podskoczyła o 200 zł za komplet

Zostaw komentarz:

• bohen
    odpowiedział(a)
    leszekmw, ja kupowałem Dębicę Frigo HP2 w rozmiarze 225/45/R17 w cenie 1034 zł za komplet (dot 2616). Więc wcale tak drogo nie jest. :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    DĘBICA = DROGO

Robiłem właśnie ofertę klientowi na opony 15 do yarisa .
    205 debica
    215 kleber 3
    :twisted:

choć faktycznie dębica wygląda bardzo ładnie...jak dunlop 4 :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mmor
    Teraz nalezy w większości do Goodyear'a i ma tam robić za szaraka (pozycjonowanie w koncernie), coś jak Skoda w VAG, z góry jest skazana na miejsce na końcu stawki europejskich prod.
    dokładnie tak jak piszesz...ale to nie znaczy, że jest złą oponą. Każdemu według potrzeb - ważne by opona była dobrze dobrana do warunków w których będzie eksploatowana. Zapewne Debica dobrze się sprawdzi w "śnieżnych rejonach podkarpacia" ale nie musi być idealna na zimową eksploatację w Poznaniu... ale to dalej "gdybanie" - Dębica Frigo HP2 "dopiero" weszła do sprzedaży więc po prostu trzeba ją sprawdzić !

Zamieszczone przez mmor
    lepsza zimowa opona premium 205/55r16 czy 225r17 Dębicy?
    hmmm ale chyba mówimy o dwóch różnych sprawach - wybór pomiędzy oponami 16' a 17' cali na zimę i pomiędzy Dębicą a "oponą premium" ... tak naprawdę to można tylko "bić bez sensu pianę". Gdybyś podał oferty cenowe i opony które bierzesz pod uwagę wtedy by ew. można było "poklikać". Proponuję pisać do forumowych sprzedawców - może się okazać, że dostaniesz opony premium 17' w cenie Dębicy :wink: i będziesz miał prosty wybór.

Zostaw komentarz:

• mmor
    odpowiedział(a)
    Gdyby Debica byla w większści polska to mogłaby się starać wprowadzać najnowsze rozwiązania i więcej ludzi by kupowało. Teraz nalezy w większości do Goodyear'a i ma tam robić za szaraka (pozycjonowanie w koncernie), coś jak Skoda w VAG, z góry jest skazana na miejsce na końcu stawki europejskich prod.
    Pytanie - lepsza zimowa opona premium 205/55r16 czy 225r17 Dębicy?

Zostaw komentarz:

Pracuję...