OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Dębica frigo directional to fatalne zachowanie na mokro. Stąd się bierze niska cena. Na szczęście już nie ma tego gniota.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    skipper.u, jesli to nie tajemnica, to gdzie i za ile?

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    ja dziś założyłem dębica frigo (ileś tam) directional w rozmiarze 205/55 r16 do foki (takie dostałem z autem, świeżę są i sporo bieżnika jeszcze mają). Na dębicach zimowych mi się zawsze dobrze jeździło w innych wozach, więc liczę na bezproblemową eksploatację. :wink:

Zostaw komentarz:

• skipper.u
    odpowiedział(a)
    Moje Dunlopy

Zostaw komentarz:

• lukasz3112
    odpowiedział(a)
    WojtekSz, Dayton bierz. Miałem kiedyś takie w Vectrze B i sprawowały się naprawdę dobrze.
    W tym roku będę miał okazję sprawdzić oponki Kormoran Snowpro b2. Takie z leasingu mi dali nowe więc nie będę wybrzydzał. Zobaczymy jak to się będzie sprawować.

Zostaw komentarz:

• WojtekSz
    odpowiedział(a)
    Panowie, dziękuję :!:

Zostaw komentarz:

• imported_Dariuszz
    odpowiedział(a)
    zdecydowanie Dayton

Zostaw komentarz:

• tomekjmopl
    odpowiedział(a)
    WojtekSz, ja na Dayton DW 510 śmigam od jakiegoś miesiąca i póki co na suchym, jak i na mokrym asfalcie, rewelacja jak za tę cenę - zobaczymy co będzie na śniegu, jeśli w ogóle go w tym roku zobaczę, niemniej w necie, na warunki czysto zimowe, są również bardzo polecane. Acha i nie wiem czy to zaleta lepszego wytłumienia w G6 niż w OII, ale opony są bardzo ciche! Wydaje mi się, że nawet bardziej ciche niż moje poprzednie Dunlop Winter Sport 3D.

Zostaw komentarz:

• leszekmw
    odpowiedział(a)
    dayton

Zostaw komentarz:

• WojtekSz
    odpowiedział(a)
    Doradźcie co założyć...?
    Wybór mam taki:
    1. Nokian WR G2, (DOT1911), bieżnik ok 5mm,
    2. Dayton DW 510 (DOT1016), czyli nówki... wpadły mi nagle :wink:

205/55/16

pozdr
    W.

Zostaw komentarz:

• ovi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piramida
    Kupiłem do octavii kiedyś potenzy bez XL, po tygodniu je sprzedałem, każde kolejne to tylko XL przynajmniej przy oponach niskoprofilowych, być może na balonach nie ma to znaczenia.
    oj też to przerabiałem. Bujało w zakrętach. Samochód pływał. Lubie jednak sztywne opony. Bezpieczniej się czuję. Dlatego też np. Yokohamy V905 bardzo mi się podobają.

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Kupiłem do octavii kiedyś potenzy bez XL, po tygodniu je sprzedałem, każde kolejne to tylko XL przynajmniej przy oponach niskoprofilowych, być może na balonach nie ma to znaczenia.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    porównujesz rózne marki opon . dlatego

jak kupisz potenze re002 bez XL mozesz stanąć na boku opony bez felgi. palcami nie idze uginać

Opony XL maja zmienione głownie opasanie opony ( to co jest pod czołem opony - poszukac sobie w razie czego)

wzmocnione opasanie ma za zadanie wytrzymac wieksze cisnienia robocze. tyle i tylko tyle.

Ekstra Load nie uzyskujemy dzieki magicznemu wzmocnieniu opon. tylko dzieki temu ze mozemy nabic w nie wiecej powietrza.

Minus XL dodatkowa waga . Plus XL teoretycznie cieżej przebić czoło opony

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Do tego dużo cięższe, zupełnie inaczej wygląda ugięcie opony 91 i 94 szczególnie przy niskim ciśnieniu.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez xtremesystems
    xl nie ma nic wspolnego z twardoscia sciany bocznej
    Przy zakupie Rapida dostałem opony Pirelli Snowcontrol Serie III 185/60 88 T XL, w związku z tym, że wyły przy każdym ruszeniu na skreconych kołach, zakupiłem Dunlopy bez XL. Niestety ale po obmacaniu Pirelli i Dunlopa czuć wyraźną twardośc opon XL. Tak na oko, powiedział bym, ze sa ponad 100% bardziej twarde od zwykłych co najbaradziej czuć na bokach opony.

Zostaw komentarz:

• wolfwroc
    odpowiedział(a)
    Na oponach nie ma sensu oszczędzać. Oczywiście nie każdy musi kupować ekstra opony, każdy niech dobiera to swojego typu jazdy, auta itd. Bezpieczeństwo na 1 miejscu

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    xl nie ma nic wspolnego z twardoscia sciany bocznej

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Tylko XL, inaczej to bok opony cienki i guma pływa w zakrętach :!: Po za tym chyba wezmę hankooki w320, tańsze od nokianów o około 800zł :!:

Zostaw komentarz:

• wolfwroc
    odpowiedział(a)
    @mirek_p11, też kupiłem wzmocnione

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)

Zamieszczone przez wolfwroc
    Ja dzisiaj kupiłem Nokiany WR D4 tylko w rozmiarze 235/35, . Myślę, że w Twojej bestii też się sprawdzą
    piramida, pewnie weźmie XL

Zostaw komentarz:

• wolfwroc
    odpowiedział(a)
    Ja dzisiaj kupiłem Nokiany WR D4 tylko w rozmiarze 235/35, . Myślę, że w Twojej bestii też się sprawdzą

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Pany, jakie zimówki do mojego obecnego rzęcha zapodać? Rozmiar 235/40R19
    Dodam że wypadłem trochę z tematu, ostatnie zimy jeździłem na letnich, takie to zimy mamy w Krakowie :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• lukaszz
    odpowiedział(a)
    Ja od dziś mam HP2, dam znać jak będą spisywać w czasie zimy w Szwecji.

Zostaw komentarz:

• tomek evo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez xtremesystems
    ja tez wole tonowac wypowiedzi. bo przeciez na swiecie tylko polak jest taki sprytny i zrobi kupi opone 5% gorsza za 60% ceny opony premium.
    w innych krajach debile lubia po prostu przeplacac

z oponami zimowymi jest tak (jak kiedys juz pisalem)

albo bedzie
    1) dobra na snieg. srednia- slaba na mokro , srednia -slaba na sucho.
    2) bedzie slaba na snieg, slaba na wode , dobra na sucho.

tanie opony przewaznie klepią w punkt 2

goodyear klepie raczej sniegowki. (UG , debica frigo. - z tym ze ug jest lepszy niz frigo na mokrym)

sztuka i koszt to zrobic opone .
    srednia-dobra na sucho , dobra na snieg, dobra na mokro
    Generalnie mam podobne przemyślenia. Nie da chyba rady zrobić seryjnej opony bardzo dobrej we wszystkich 3 kategoriach (i do tego z niskimi oporami toczenia aby był eko).
    Moja filozofia odnośnie opon zimowych jest taka, ze ma być bardzo dobra (jak najlepsza) na śniegu i wystarczająco dobra na mokrym. Na suchym to ma się tylko nadmiernie szybko nie zużywać i mieć przyzwoite opory toczenia - z resztą sobie poradzę Klimat nam się zmienia ale wolę mieć na warunki typowo zimowe dobrą oponę bo jak już takie wystąpią to opona pracuje praktycznie non stop na granicy przyczepności. A na suchym ile razy tracimy przyczepność? Jak ktoś nie jeździ jakoś specjalnie dynamicznie to uślizgi opony są minimalne, że nie mają generalnie wpływu na "kierowalność" pojazdu.
    "Obóz Goodyeara" zawsze był dobry na śniegu a Dębica w typowo śniegowych warunkach nawet bardzo dobra (świetna siła ciągu).

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dudek_t
    dopiero w środę odbieram a kiedy założę to zależy od pogody.
    to czekam na info.

Zostaw komentarz:

Pracuję...