OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Na pewno od kleberów wybralbym debice jak ma być budżetowo. Pozostałych nie znam.

Zostaw komentarz:

• mati8201
    odpowiedział(a)
    Idzie zima czas na nowe buty co doradzicie do max 750 zł
    moje propozycje
    1. 195/65/15 FULDA KRISTALL MONTERO 3 91T

2. Dębica Frigo 2 195/65R15 91T

3. 195/65R15 KLEBER KRISALP HP3

4. 195/65R15 91T KORMORAN SNOWPRO B2

Cenowo wszystko podobnie

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    PieTrzak: masz tez wrażenie jakbyś na tarce jeździł na tych oponach?
    Ostatnio edytowany przez prezes73; 39082.

Zostaw komentarz:

• PieTrzaK
    odpowiedział(a)
    Ja jezdze, a co?

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    Pytanie, ktoś jeździ/jeździł na Micheli Alpin 5?

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Fulda cristal control hp
    Totalna porażka, zero trakcji przy obecnej pogodzie tzn na mokrym albo oszronionym asfalcie.
    ​​​​​​

Zostaw komentarz:

• mmor
    odpowiedział(a)
    W AŚ online jest ciekawe porównanie różnych rozmiarów (195-225) zimówek w Golfie VII, wychodzi że najszersze nie są takie złe na śniegu a najwęższe też bardzo nie odstają na suchym, Jednym słowem różnice są minimalne. Szkoda tylko że na błocie pośniegowym nie testowali.

Przez lata zalecano, żeby zimówki były węższe od opon letnich. Sprawdzamy, jak ta utarta opinia sprawdza się w przypadku nowych modeli ogumienia w rozmiarach 225/40 R 18, 225/45 R 17, 205/55 R 16 i 195/65 R 15.

Zostaw komentarz:

• obrus
    odpowiedział(a)
    Drugi sezon jeżdżę na Continental ts 850, choć snieg dopiero tej zimy doskwiera. Opona zachwalana, ja tez pochwalę, choć bez rewelacji, przynajmniej w porównaniu do Frigo na śniegu, na stromych podjazdach odstaje od niej. Jest natomiast bardzo cicha. Im zimniej, tym ciszej.
    Poprzednie Firestone Winterhawk 2 evo na śniegu to dopiero byla tragedia.

Zostaw komentarz:

• szpo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez natash Zobacz wpis
    Trochę odbiegnę od tematu, jakie łańcuchy kupić, pytam bardziej pod kątem na co zwrócić uwagę przy zakupie?
    Oczywiście rozmiar, potem wielkość ogniwa (pod kątem certyfikacji z autem), szybkość i łatwość montażu/demontażu (np. samonapinacz, brak konieczności najeżdżania, itd). Wszelkiej maści chińskie wyroby bym odpuścił, czasami wystarczy 50m asfaltu lub twardego lodu i ogniwa pękają. Osobiście ujeżdżam Konig CG-9, poniżej podobnego modelu bym nie zszedł. A tak naprawdę fajne są łańcuchy nie wymagające przekładania za kołem (np. Konig Summit), ale kosztują idiotyczne pieniądze. Na filmach instruktażowych wszystko wygląda fajnie i prosto, ale w prawdziwym życiu montuje się je na mrozie w śniegu, więc czas i łatwość założenia są naprawdę ważne.

Zostaw komentarz:

• natash
    odpowiedział(a)
    Trochę odbiegnę od tematu, jakie łańcuchy kupić, pytam bardziej pod kątem na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Krótkie info na temat "nowej" Dębicy Frigo HP 2 - http://autoflesz.com/opony/6050-d%C4...frigo-hp2.html
    Jest cicha. Można zaryzykować stwierdzenie, że jak na oponę zimową jest naprawdę bardzo cicha. Duży + dla Debicy Frigo HP2.
    Dobrze trzyma się zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Nigdy nie miałem problemów w prowadzeniu auta w zakręcie nawet w czasie ulewy.
    Na lodzie - raz mnie "lekko majtnęło tyłem" na łuku drogi ale małą korekta kierownicą i auto szło prosto ... nie ma o czym pisać, bo to moja wina, na oblodzonej drodze na łuku trochę przesadziłem z prędkością pomimo widocznego wcześniej ograniczenia ...
    Ostatni specjalnie wdrapałem się autem pod oblodzony i ośnieżony podjazd. Nie było najmniejszego problemu - kontrolka ESP nawet nie zamigała. Tak samo przy zjeździe - wszytko pod kontrolą. Auta na tych oponkach hamuje przewidywalnie.
    Oczywiście nic nie zastąpi zdrowego myślenia. No i jeżeli ktoś liczy na "cuda" na oblodzonej drodze to też nie ten kierunek...zresztą na lodzie żadna opona nie zdziała cudów.
    Jeżeli chodzi o jazdę w śniegu i błocie pośniegowym to Frigo HP2 idą jak "żylety" .
    Fajne w swojej klasie oponki za rozsądną cenę. Ja płaciłem poniżej 800 zł z dostawą za 205/55/R16 91H - oczywiście zakup u sprzedawcy z forum OCP

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Ja dobiłem o 0,1 bar. Wieczorem na zimnych kołach było 1,95, a normalnie pilnuję 2,1.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dragster Zobacz wpis
    Dopompowujecie powietrza do kół w takie mrozy?
    Ja nie. To zawsze jest bardzo krótki okres, więc po co? Kilka dni i mrozy mijają. Potem trzeba by zaraz upuszczać. Nie żyjemy w Skandynawii.

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Dopompowujecie powietrza do kół w takie mrozy?

Zostaw komentarz:

• michal8937
    odpowiedział(a)
    Ze swej strony bardzo polecam zimówki Continetala oraz Goodyeara

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Na tą chwilę kupował bym wintersport5, może w wersji xl poprawiła by się stabilność ts860. W końcu śnieg się kończy a zaczyna przesychający asfalt i zakręty.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    zgadza sie. jednak roznica jest znaczna .i przy okazji obalam hype na nokiany. sa w porzadku . ale nie sa wcale rewelacyjne. sa lepsze opony. tylko sa drozsze.
    wrd3 kupilem sadzac ze to czolowka za troche mniejsze pieniadze. dalem sie nabrac na marketing

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    No tak bo wrd3 kosztuje 280 a ts860 370

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    ja moge z czystym sumieniem polecic ts860. boki bardziej miekkie niz wrd3 . wiec i zapewne bardziej miekkie niz wintersport 5.
    najlepsze opony na wode i bloto posniegowe. przez mokre zaspy sniegu wysokosci 10-15 cm walilem na wprost przy 60-70km/h w ramach testu. nie sciaga na boki. hamowanie na sniegu bdb. ruszanie troche slabsze ale i tak lepsze niz na wrd3

Zostaw komentarz:

• octavian83
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj mój kumpel odebrał nokiany wrd4 właśnie w rozmiarze 195 65 r15 i zapłacił za nie 780 zł za komplet z wysyłką już, czyli 195 sztuka. Wiec spokojnie za 800 da się bardzo dobre opony kupić (komplet).

Zostaw komentarz:

• kurna
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez yunior81 Zobacz wpis
    Dunlop Winter Sport 5 czy Nokian WR D4 ?
    Co polecacie ?
    Od 1,5 miesiąca testuję Dunlop WS 5 195/65/15 91H po przesiadce z przestarzałych Conti TS 850 w O1 kombi. W budzie cisza, jedynie na zakrętach słychać bieżnik. Przy większych prędkościach na zakrętach jak na zimówki z tym profilem zachowują się przyzwoicie. Spalanie względem letnich przy jednakowym charakterze jazdy wzrosło ledwie ok. 0,1/100km. Zachowanie na suchym, w deszczu i lekkim śniegu bardzo dobre, świetnie trzymanie boczne, zupełnie nie nadają się do śmigania na ręcznym. Na większym śniegu nie sprawdzane (mieszkam na mazowszu). Generalnie do miasta i w trasy na dobrze przygotowane drogi, w tym autostrady, mogę zdecydowanie polecić. Miałem do czynienia ze wcześniej wspomnianymi Conti, Vredestein Snowtrac 3 i Dunlop SP Winter Sport 3D. WS 5 są zdecydowanie warte większej ceny.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Ultor, odezwij się do mnie na PV

Zostaw komentarz:

• Ultor
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gomar Zobacz wpis
    Za 800 zł możesz mieć np oponki o których mowa - Nokian WD4. PS. Ja tylko wspomniałem że mam z Rosji - nie mam z nimi żadnych problemów.
    To był pierwszy wybór, ale niestety nie mieszczą się w kosztach, oczywiście mam na myśli wersję 91H a nie 91T.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Moje 5mm ug7+ nie wjechały na 20% długie wzniesienie za miejscowością Rdzawka. Rozjechany śnieg pod spodem lód, może powinienem drugi raz spróbować bez asr bo zdusił obroty do tysiąca, a dodatkowo bagażnik załadowany.

Zostaw komentarz:

• gomar
    odpowiedział(a)
    Za 800 zł możesz mieć np oponki o których mowa - Nokian WD4. PS. Ja tylko wspomniałem że mam z Rosji - nie mam z nimi żadnych problemów.

Zostaw komentarz:

Pracuję...